Home kestävästi kunnossa Amsterdam kestävämmin kuljettuna – Route to a more sustainable Amsterdam

Amsterdam kestävämmin kuljettuna – Route to a more sustainable Amsterdam

by Noora

Aluksi todettakoon, että matkustaminen lentäen ei ole lähtökohtaisesti vastuullista. Pitkän viikonlopun mittainen kaupunkiloma – irtiotto arjesta, on ainoastaan hedonistista haluamista ja vaihtelun kaipuuta, uteliaisuutta tutustua muihin kulttuureihin ja tapoihin, rentoutumista ja lepäilyä eri maisemissa. Lentäminen on helppoa ja niin halpaa, että matkustaa voisi useamminkin, aina voi kuitenkin punnita mikä tällä kertaa minulle riittää irtiottoon ja tarvitseeko matkustaa lentäen. Jos päätät lähteä, pakkaa kevyesti ja kompensoi lentosi (me lensimme Finnairin suorilla lennoilla – Push for Change).

Jos päätät lähteä ja suunnata Amsterdamiin, kuten me teimme, tämä matkakertomus saattaa olla juuri sinulle, vastuullisempi matkailija.

Kunhan perille on päästy, liikkuminen Amsterdamissa on helppoa ja harmitonta jalan ja julkisilla. Yhdellä lipulla pääsee käyttämään metroa, bussia ja ratikkaa. Julkisilla liikkuminen on edullista, mutta paperilippu tarvitaan! Vain yhtenä aamuna jaksoin lenkille Vondelparkiin ja neljän päivän aikana askelia kertyi 85.000. Valitsemamme majoitus sijaitsi ydinkeskustan ulkopuolella, joten askelia kertyi pääasiassa vaeltelusta kaupungissa ja kaupungin liepeillä.

The Sweets Hotel on uudenlainen hotellikonsepti, joka on hankkinut Amsterdamin kaupungilta vanhoja, käytöstä poistuneita sillan vartijoiden taloja tai koppeja.

SWEETS hotel is a radically different way to experience Amsterdam. 28 iconic bridge houses transformed into independent hotel suites on Amsterdam’s canals.

Amsterdam on tunnettu kanaaleistaan ja silloistaan, mutta nostosiltojen sähköistyttyä kaupunkiin jäi kymmeniä pieniä, tarpeettomia ”asuntoja”, joista Sweets Hotel on kunnostanut pieniä, uniikkeja design-hotelleja.

Viikonloppu sillanvartijan talossa on kaunis pieni elämys. Pieni talomme Overtoomsloosissa sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä sillalla, ja oleskelutilasta voimme seurata, kuinka ohi lipuvat laivat, tuhannet pyöräilijät ja raitiovaunut. Talossa on kaikki mukavuudet ja kunnostus on tehty historiaa kunnioittaen. Jokaisen talon tarina on luettavissa talosta löytyvästä kirjasta. Yksikään talo ei ole toisensa kaltainen, rakennusvuodet vaihtelevat 1600-luvulta 2000-luvulle. Kokemus on hurmaava ja suosittelen tätä majoitusmuotoa kaikille kaksin Amsterdamiin matkustaville, (siltataloja ei ole saatavilla tällä hetkellä suremmille seurueille).

Sillanvartijan talojen kunnostaminen uuteen käyttötarkoitukseen on hyvä esimerkki siitä, miten Amsterdamissa kaikki käyttökelpoinen rakennus ja tila otetaan hyötykäyttöön. Aivan sillan kupeessa sijaitsee Concious Hotel Vondelpark ja the Tire Station -hotelli, jotka ovat osa AmsterdaminConcious Hotels -ketjua. Nämä hotellit on rakennettu Pirellin vanhaan rakennukseen, josta aiemmin löytyi mm. rengasvasrasto ja konttoreita. Myös katutason liiketilat ydinkeskustan ulkopuolella on täytetty palvelun tarjoajilla, jotka me olemme tottuneet näkemään isoissa tiloissa, selvästi kauempana keskustasta. Erilaiset pienet kuntokeskukset, huonekaluveistämöt ja korjaamot kutsuvat astumaan sisään suurten näyteikkunoiden takaa.

Amsterdamissa on helppo syödä hyvin ja melko edullisesti. Ruoka on selvästi halvempaa kuin Suomessa ja suuria kansainvälisiä ketjuja lukuunottamatta, ravintolat ovat paikallisia, ruoka valmistetaan tuoreista raaka-aineista ja palvelu on sujuvaa. Valitsemme ravintoloita, joissa tarjotaan kasvisruokaa ja tarjontaa riittää. The Avocado Show tarjoaa nimensä mukaisesti kaikkea avocadosta, kauniisti konseptoidussa paketissa. Ravintola on erittäin hipsteruskottava ja palvelu on hyvää ja samoin ruoka, kaunistakin!

Uniikki ravintolaelämys löytyy kasvihuoneiden välistä, kasvihuoneissa kasvatettua ruokaa tarjoavasta De Kas. Ravintolassa on tarjolla kasvisruokaan perustuva tasting-menu, varsinaista ruokalistaa ei ole, vaan tarjolla on satokauden kasviksia, saatavuuden mukaan. Ennakkovaraus on suositeltavaa, ravintola on myös lounasaikaan täynnä.

Myös oma ”kotikatumme” Overtoom pursuaa hyviä, paikallisia ravintoloita ja kahviloita. schuurmanoomkensgrassotti aamupala hurmaa yön yli kypsyneellä puurolla ja Rayleigh & Ramsay tarjoaa käyttöömme koko ravintolan kokoisen viinikaapin, jonka avaimena toimii tiskillä ladattava viinikortti. Hulppean viinivalikoiman lisäksi tarjolla on yksinkertainen, mutta erittäin maukas menu.

Makeanhimoon on joka nurkalla tarjolla erilaisia pannukakkuja, mutta kotiin viemiseksi valikoituu toistamiseen Hollannin vasuullisimmaksi yritykseksi valikoitua Tonys Chocolonely -suklaata. Herkulliset pakkaukset kätkevät sisälleen jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan vastuullisesti tuotettuja suklaaherkkuja. Yritys valittiin jo toistamiseen Hollannin vastuullisimmaksi. Eli näitä herkkuja voi huoletta tuoda tuliaisiksi.

Amsterdamin lukemattomat kapeat kujat ja suuret ostoskadut pursuavat ketjuliikkeitä ja kauppoja, joissa erityisesti turistit parveilevat. Katukuvaan mahtuu kuitenkin myös paikallisia vaatemerkkejä ja yrityksiä, joiden tuotevalikoima perustuu vastuullisesti valikoituihin tuotemerkkeihin.

Ekologisin vaate on se, joka on jo olemassa.

Liisa Jokinen

Amsterdam on jo pitkään ollut käytettyjen vaatteiden ja kirppareiden taivas, myös euroopan suurin kirpputori IJ-hallen sijaitsee täällä. Keskustan second-hand -liikkeet ovat perinteisiä kirppareita huomattavasti putiikkimaisempia, hyvänä esimerkkinä on vaatteet ennen myyntiä huoltava, korjaava ja lajitteleva Episode. Second-hand liikkeiden rinnalle on noussut myös lainaamoja, joista mielenkiintoisin oli vaatekirjasto Lena fashion library. Vaatekirjasto tarjoaa asiakkaidensa käyttöön nimensä mukaisesti valikoman vaatteita kuukaudeksi kerrallaan. Tarjolla on huolellisesti valikoituja käytettyjä merkkivaatteita, joita voi myös ostaa omakseen.

ps… Mieletön löytö miehille on paikallinen merinovillataivas JOEMerino, joka valmistaa kaikki vaatteensa vastuullisesti tuotetusta merinovillasta, parhaimmillaan yli 60 värissä. Tarjolla on todellisia ajattomia klassikoita, ratkaisu sään armoilla elävien miesten peruspukeutumiseen.

Lukuisat museot tarjoavat aineettomia elämyksiä kulttuuria ja historiaa janoaville. Päivät kuluisivat pelkästään museoissa ja tietysti se sopiikin, sillä sää on kaupungille tyypillinen. Tällä kertaa väliin jäävät kuitenkin Rembrant ja Rijksmuseum, sillä suuntaamme Moco -museoon ja annamme Banksyn puhua teostensa kautta. Kokemus on vaikuttava, eikä vähiten siksi, että taiteilija itse halveksii kaikkea sitä, mitä hänestä tai hänen taiteestaan on tullut. Ehkä koko näyttely on suuri näytelmä, eikä yksikään teoksista, joiden vieressä sadat turisit ottavat selfieitä, ole aito Banksy?

Myös merimuseo vetää hiljaiseksi, upea rakennus sulkee sisälleen kauniisti koostetut näyttelyt merenkulun historiasta, mutta yläkerrassa näyttelyvieraat istuvat hiljaa pitkillä penkeillä. Kadir van Lohuizenin dokumentaarinen Rising Tide -näyttely kysyy meiltä:
”Should humanity start preparing for the biggest displacement of people in known history? Are we doing all we can with all the knowledge we’ve got to prevent a large-scale disaster?”
Amsterdamissa Anne Franckin talo muistuttaa paikallisia ja turisteja historiamme tuhoisimmasta joukkomurhasta. Annen tarina elää kaupunkilaisten puheissa, museoon on mahdotonta päästä ilman ennakkovarausta, joka saattaa viedä sinut viikkojen päähän varauslistalla.

Samaan aikaan tuijotan merimuseon näyttelyssä lukua 50.000.000 uudelleensijoitettavaa ilmastopakolaista, vuoteen 2050 mennessä ja mietin, miten historia ei ole valmistanut meitä tähän haasteeseen? On selvää, että pohjoisen Venetsiassa ollaan huolissaan vedenpinnan noususta, Amsterdam on edelleen yksi euroopan suurimmista rahtisatamista ja kaupunki elää merestä ja meressä. Toivottavasti tämä on jotain minkä pystymme säilyttämään seuraaville sukupolville.


Mitä ihailin? Amsterdamilaista välinpitämättömyyttä säätä kohtaan. Ilmeisesti kaupungissa sataa niin paljon, ettei se estä ketään ulkoilemasta, lenkkeilemästä puistoissa, pyöräilemästä kaikkialle tai lapsia leikkimästä ilman kumisaappaita.

Ps. Sillanvartijan talo soveltui erinomaisesti myös joogailuun. Lomallakin tykkään pitää kiinni joistain rutiineista.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti