Home suositukset Black Friday – jos ostat, osta suomalaista.

Black Friday – jos ostat, osta suomalaista.

by Noora

Black Friday 27.11. on hyvinvointivaltioiden ylikuluttamiseen kannustava kampanja, jonka aikana halpatuotantoa voi ostaa vielä halvemmalla. Tänä vuonna joukko suomalaisia yrityksiä ottaa varaslähdön Black Friday -kampanjointiin viikonlopun ajan 20.–22.11. Silloin tarjolla on etuja suomalaisten brändien verkkokaupoissa ja kivijalkamyymälöissä. Kampanja järjestetään jo viikkoa aiemmin, jolloin pienillä toimijoilla on mahdollisuus saada markkinointinsa paremmin näkyviin (mainonta myös kallistuu kovasti silloin kun kysyntä on kovaa). Jokainen mainosklikki, tykkäys ja maninta halpamuotimerkeille ruokkii heidän kampanjointiaan.

Valitse tänä vuonna toisin.

Muodin Mustat Lampaat -yhteisöön kuuluu 12 suomalaista brändiä. Mukana ovat ArelaFrennFormal FridayHáloKasperiLoviaMyssyNomen NescioSaint VacantSastaTauko ja Terhi Pölkki.

Seuraavassa lyhyt esittely kampanjassa mukana olevista yrityksistä, toivottavasti tässä on sinulle muutama uusi tuttavuus ja ostosintosi suuntautuu myös joulun alla kotimaisiin yrityksiin. Tiestitkö, että ostamalla kotimaisilta yrityksiltä tuet, et vain yritysten, vaan koko yhteiskunnan hyvinvointia, sillä olethan kuullut verotuksesta.

ARELA on kashmirneuleisiin ja puuvillaisiin perusvaatteisiin keskittynyt vaatemerkki. Arelan neuleet ovat todella arvokkaita, enkä itse omista yhtäkään sellaista uutena hankittuna. Sen sijaan minulla on Relovesta hankittuna yksi harmaa villapaita ja sininen mekko. Uutena olen ostanut Arelan superhyvän t-paidan, jota suosittelen myös sinulle lämpimästi, mustana tai valkoisen.

Arelan sivuilta löytyy myös Gift Guide, josta voit löytää joululahjaideoita, edellisessä postissani kerroin myös 2ndHand by Arela -kauppapaikasta. Arela tarjoaa vaatteilleen huoltopalvelua. Arela on hyvin rehellinen itselleen ja asiakkailleen vaatteiden tuotantoon ja jalanjälkeen liittyen, siitä voi lukea lisää Anniina Nurmen tekemästä haastatttelusta (ex. Vihreät Vaatteet).


FORMAL FRIDAY on merinovillaisiin t-paitoihin erikoistunut unisex-vaatemerkki. Klassisten T-paitojen värivalikoima on laaja ja ne sopivat juuri niille, jotka kaipaavat peruspukeutumiseen laadukkaita merinovillaisia paitoja, joissa ei ole urheiluvaatteen tuntua. Formal Fridayn merinovillapaidat valmistetaan Liettuassa ja materiaali on Australialaista mulesign vapaata merinovillaa, joka tehdään kankaaksi Italiassa.


FRENN on helsinkiläinen miestenvaatemerkki, jonka mallisto koostuu kaupunki- ja työpukeutumiseen sopivista laadukkaista moderneista klassikoista. Vaatteet valmistetaan vastuullisesti pohjois-euroopassa, laadukkaista, sertifioiduista materiaaleista. FRENN myöntää tuotteilleen yhden vuoden takuun ja tarjoaa myös korjauspalvelua.


HÀLO on Lapin luonnosta ja maagisista vuodenajoista inspiraationsa saava naistenvaatemerkki, jonka monipuolisesta mallistosta löytyy upeita vaatteita kaikkeen arki- työ- ja juhlapukeutumiseen. Hálo kertoo jokaisen tuotteen kohdalla sen materiaalin alkuperä- ja valmistusmaan. Sivuilta lötyy myös lahjaopas ja esim. tämä jo pitkään etsimäni täydellinen musta collegepaita.


KASPERI valmistaa pitkäikäisiä, korjattavia ja tarkoituksenmukaisia reppuja sekä laukkuja, jotka paranevat ajan kuluessa. Tuotteet on suunniteltu siirtymään sukupolvelta toiselle. Kasperit tehdään alusta loppuun Suomessa ja yritys tarjoaa tuotteilleen korjauspalvelua, sekä mahdollisuuden vuokrata tuote testikäyttöön ennen ostopäätöstä. Kasperin reput ovat niin käsittämättömän hienoja!


LOVIA luo kestäviä asusteita muiden alojen ylijäämämateriaaleista. Mallistoon kuuluu laukkuja ja koruja. Jokaisen Lovia -tuotteen sivulla on tietoa tuotteen valmistuksesta ja materiaaleista. Yrityksen tuotannon läpinäkyvyys on huippuluokkaa, lisäksi tuotekuvaukset ovat erittäin laadukkaita. Myös Lovian lahjakauppa palvelee verkossa.


MYSSYFARMIn myssyt neulotaan paikallisten mummojen puikoilla, paikallisten lampaiden villasta Pötyällä. Valikoimaan kuuluu Myssyfarmi -klassikon muhkean Muffin lisäksi löytyy monia erilaisia pipomalleja. Ihana lahjaidea käsityön ystävälle on itse neulottava MyMyssy.


NOMEN NESCIO on helsinkiläinen designstudio, jonka vaatteet sopivat minimalistiseen tyyliin. Mallisto koostuu kestävistä, linjakkaista, ajattomista klassikoista. Jokaisen tuotteen yksityiskohtaiset materiaali- ja valmistustiedot löytyvät verkkokkaupan tuotekorteilta.


SAINT VACANT tuottaa viiden jalkineen sarjaa miehille. Suomalaisen Janne Laxin suunnittelemat huikean tyylikäät kengät valmistetaan Portugalissa, valikoiduista ja eettisesti tuotetuista Eurooppalaisista materiaaleista. Saint Vacant kengät ovat korjattavia ja klassisen tyylikkäitä.


SASTA on jo vuodesta 1969 valmistanut laadukkaita ulkoiluvaatteita vaativalle eränkävijälle. Sastan päätoimipaikka sijaitsee Nurmeksessa ja tuotteet valmistetaan tarkoin valituissa tehtaissa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Suomessa, Kiinassa ja Intiassa, valtaosa tuotannosta (86 %) on EU:n alueella. Sasta on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuotteen 2030 mennessä. Sasta on tarjonnut korjauspalvelua koko toimintansa ajan.

Itseäni harmittaa, että Sasta on profiloitunut niin vahvasti metsästysvaatteisiin, se estää itseäni tarttumasta tähän vaatemerkkiin. Toivon, että tulevaisuudessa Sasta voisi eriyttää Outdoor- ja metsästysmallistot ja tuotteet vahvemmin toisistaan.


TAUKO on helsinkiläinen designvaatemerkki, joka valmistaa vaatteita lähituotantona uusiokäytetyistä tekstiileistä. Taukon vaatteet tunnistaa vahvoista leikkauksista ja kauniista, toimivista yksityiskohdista. Yli 80% mallistoista valmistetaan suomalaisten ja saksalaisten tekstiilivuokraus-yritysten käytöstä poistetuista tekstiileistä. Suurin osa vaatteista valmistetaan pienessä Virolaisessa tehtaassa, tuotteiden materiaali- ja valmistustiedot löytyvät tuotekorteilta verkkokaupasta.


TERHI PÖLKKI on suomalainen minimalistinen kenkämerkki. Kenkien päämateriaalimme on nahka, joka syntyy lihateollisuuden sivutuotteena. Lisäksi käytössä ovat mm. luonnonkumi ja kierrätetty Rewool-villa. Nahkakengät valmistetaan pienessä perheomisteisessa tehtaassa Portugalissa ja kumisaappaat Slovakiassa.


VESTARIUM tarjoaa hidasta muotia naisille. Mallisto koostuu laadukkaista, hiilineutraaleista, ajattomista vaatteista. Mallisto on kauniisti kuratoitu ja sieltä löytyy suosikkeja hillittyihin sävyihin ihastuneille. Vestariumin vaatteet valmistetaan Suomessa ja Virossa, jokaisesta vaatteesta löytyy myös sen valmistajan puumerkki.

Itselläni on jo pari vuotta ollut käytössä Vestiariumin Mohair Beanie.


Toivottavasti tämä juttu auttoi sinua tutustumaan pikaisesti kahteentoista suomalaiseen vaatemerkkiin, jotka tarjoavat upeita, kestäviä tuotteita erilaisiin pukeutumistarpeisiin.

Tarkista kampanjassa mukana olevien yritysten kampanjatarjoukset Muodin Mustat lampaat -sivustolta.


Kuvat ja tiedot tuotteiden valmistajilta.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti