Home gluteeniton kasvisruoja Cheap & easy reissuruokalista

Ihanaa joulu- ja talviloma on täällä pian!

Tänä talvena reissataan kotimaassa, panostetaan ruokailuun oman seurueen parissa ja nautitaan eväistä ulkona. Heti joulun jälkeen mekin suuntaamme kohti Pyhätunturia nauttimaan lumesta, rinteistä, laduista ja Pyhä-Luoston kansallispuistosta.

#staycheap -hengessä tapanani on suunnitella reissuruokia etukäteen ja käydä ostamassa perus raaka-aineita mukaan jo kotikaupoissa, hinnan ja saatavuuden vuoksi (gluteenittomia kasvisvaihtoehtoja saattaa olla huonosti saatavilla tunturin kupeissa ja kyläkaupoissa).

Ruokailun etukäteen suunnittelussa on siinäkin mielessä järkeä, että lomalla ei tarvitse käyttää kamalasti aikaa asiasta murehtimiseen ja kaupassa saa ravata harvemmin. Keräsin itselleni kauppalistan viikon ruoista ja ajattelin jakaa sen muidenkin iloksi ja avuksi.

Hyväksi havaittuja perusohjeita ruoanlaittoon isolle seurueelle vieraassa keittiössä (meitäkin on viisi):

  • Suosi kuivaruokia proteiiniin lähteenä esim. linssejä, papuja ja soijaruohetta -> säästät rahaa ja voit ostaa ainekset hyvissä ajoin etukäteen.
  • Juurekset säilyvät hyvin ja ovat edullisia (porkkana, palsternakka, bataatti jne.)
  • Valmista yksinkertaisia itsekseen kypsyviä ruokia, joissa ei ole monimutkaisia valmistusvaiheita
  • Suosi ruokia, jotka valmistuvat uunivuoassa tai kattilassa, eivätkä vaadi erikoisia keittiövälineitä
  • Suosi ruokia, joita voi syödä “monta kertaa” eli tee kastiketta kerralla reippaampi satsi tai hyödynnä linssikeitto seuraavana päivänä pastakastikkeena tai nauti Chili Sin Carne ensin riisin, sitten tacojen kanssa.
  • Tomaattimurska, oliiviöljy, Sambal Oelek-tahna ja oregano tekevät jo ihmeitä
  • Pakkaa mukaan yksi hyvä oma veitsi
  • Pakkaa mukaan termospulloja ja retkiruokarasioita eväillle

Viikon kauppalista vegereissaajille

Tulosta
Annoksia: 5
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

AINEKSET

  • 1 punainen chili
  • 12 sipulia
  • 1 pala inkivääriä
  • 10 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 paprika
  • 300 g tuoreita herkkusieniä tai 25 g kuivattuja metsäsieniä
  • 1 tlk/200 g maissia (esim. GoGreen)
  • 1 tlk/230 g papumix (esim. GoGreen)
  • 10 tölkkiä tomaattimurskaa (a 400 g)
  • 1 tlk kikherneitä
  • tomaattipyrettä
  • 1 pkt kuivattuja punaisia linssejä
  • 1 pkt kasvisliemikuutioita
  • auringonkukansiemeniä
  • 1 pkt soijarouhetta
  • 2 pss makaronia
  • 1 pkt riisiä (esim. basmati)
  • 1 pkt nuudeleita
  • 1 pkt pastaa
  • i pss puuroriisiä
  • 2 tölkkiä maitoa tai kauramaitoa
  • 2 purkkia kaurakermaa
  • 1 purkki kaurafraichea

OHJE

Astele kauppaan, kerää ainekset kärryyn ja ota suunta kohti lomaviikkoa. Tällä kauppalistalla valmistat kahdeksan loistavaa reissuruokaa ja ruokakassin hinnaksi tulee noin 100 €. Täydennä ruokakaappia lomaviikon aikana tuoreilla lisukkeilla, salaateilla ja muista myös aamu- ilta ja välipalat, sekä paikalliset ravintolat. Tällä rungolla pääset kuitenkin nauttimaan lomasta ja vähennät ruokakaupassa vietettyä aikaa.

Kauppalistan raaka-aineilla syntyvät ainakin seuraavat herkut:

Olen useamman kerran hehkuttanut ruotsalaista Portionen under tian -blogin takaa löytyvää Hanna Olvenmarkia ja hänen *Annos eurolla -kirjaansa. Hanna on erikoistunut urbaaniin retkiruokailuun ja hänen suosikkireseptinsä on tarkoitettu nautittavaksi ulkona. Ruokia ei kuitenkaan tarvitse valmistaa retkinuotiolla, vaan ne valmistetaan etukäteen ja pakataan termoksissa ja muissa reissuun soveltuvissa bokseissa mukaan retkelle. Rakastan Hannan reseptiikkaa, jonka avulla maistuvia ruokia valmistuu halvalla; #staycheap on nimittän hänen toinen kantava teemansa.

Lisäsin kauppalistaan liityvät reseptilinkit oheen, mutta #staytuned, koska jaan ensi viikon aikana vielä kaksi omaa Hanna Olvenmarkin innoittamaa suosikkireseptiäni blogissa suomeksi. Jos suinkin reseptiikka sujuu toisella kotimaisella ota Hannan blogi haltuun. Parasta on, että reseptiikkaa voi itse skaalata ja että reseptien kohdalla on mainittu niiden hiilijalanjälki.

Ruokailujen väleihin pitää varata myös eväitä, sillä välikahvit ja kaakaot kuuluvat olennaisesti retkeilyyn ja laskupäiviin. Hain tänään postista paketin Eatnoshtin uutta talviurheilujuomaa, jota voi nauttia myös lämpimänä termarista, mukaan pakataan myös vauhtikarkkeja tietenkin! ja pähkinöitä kaikissa mauissa ja muodoissa. Jos aiot pitää vauhtia yllä myös talvilomalla kurkkaa Noshtin blogista myös vinkkejä ravitsemukseen hiihtäjälle, juoksijalle ja talviurheilijalle.

Tunnelmallista talven odottelua!

Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti