Home kotimaan matkailu Etätöihin tunturiin

Etätöihin tunturiin

by Noora

Yhteistyössä Pyhä Ski Resort

Saavuimme lauantai-aamuna Pyhälle, jossa tarkoitus on nauttia seuraava viikko tunturifiiliksestä ja hoitaa työt uuden normaalin, eli etäyhteyksien päästä. Majoitumme Pyhä Suites Ski-inn -huoneistoon, jossa töiden tekeminen onnistuu huoneistoon sisältyvän wifiverkon ja muutenkin mainioiden puitteiden parissa. Kiinnostus viettää etätyöloma Pyhällä sikisi jo syksyllä, meidän vasta haaveillessa ensimmäisestä Pyhän reissusta. Onneksi pääsimme näihin maisemiin nyt uudelleen, niin suuren vaikutusken teki Pyhätunturi ja sitä ympäröivä Pyhä-Luoston kansallispuisto meidän lomaillessa täällä vuoden vaihteessa.

Luonnon lisäksi minuun on tehnyt vaikutuksen Pyhän kokonaisvaltainen ote vastuullisuuskysymyksiin ja olenkin saanut tämän yhteistyön merkeissä syvempää ymmärrystä siitä, millä kaikilla tasoilla Pyhällä tehdään töitä, jotta se saavuttaisi tavoitteensa olla maailman puhtain hiihtokseskus. Pyhä on Pohjoismaiden ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus, mikä tarkoittaa mm. sitä, että hiihtokeskus pyörii uusiutuvalla energialla ja keskuksessa käytettävä polttoaine kompensoidaan Gold Sertifioitujen kompensointikohteiden kautta.

Myös Ski-inn -majoitus tarjoaa mahdollisuuden hiilineutraaliin majoittumiseen loman aikana.

Ski-Inn huoneistot tarjoavat Suomen ympäristöystävällisintä hiihtokeskusmajoitusta, sillä ne ovat olleet hiilineutraaleja jo vuodesta 2008. Huoneistojen sijainti kävelymatkan päässä hisseiltä ja palveluista vähentää autolla ajamisen tarvetta. Kaikissa Ski-Inn huoneistoissa on lajitteluastiat ja -ohjeet. Kierrätyspisteet sijaitsevat huoneistojen välittömässä läheisyydessä. Pyhän huoneistoissa voi kierrättää lasin, pienmetallin, pahvin, paperin ja nyt myös biojätteen.

Ski-Inn huoneistojen omistusmalli, jossa yksityisten omistamia lomahuoneistoja vuokrataan ympäri vuoden, on ekologisesti vastuullinen valinta, sillä se vähentää muun muassa rakentamisen tarvetta ja energiankulutusta yhdistämällä omistus- ja vuokrahuoneistot.

Pyhän vieraat voivat omalla toiminnallaan tukea vastuullisuustavotteiden saavuttamista muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä lomansa aikana:

  • Jätteiden kierrätystä ja niiden hyödyntämistä voi tukea lajittelemalla. Huoneistoista löytyy kattavat ohjeet kierrättämiseen.
  • Valoja kannattaa polttaa ski-inn asunnossa kuin kotonaan, eli sammuttaa ne aina lähtiessään huoneesta tai huoneistosta
  • Lomalla on ihana saunoa ja laskupäivän päätteeksi on mukava lämmitellä löylyissä, mutta sauna kannattaa napsauttaa päälle vasta tarpeeseen, eikä jättää paahtumaan siksi aikaa kuin itse ulkoilee.
  • On supertärkeää, että roskia ei jätetä rinteesen, eikä kansallispuiston alueelle. Pyhän alueelta löytyy roskiksia ja kierrätyspisteetkin ovat helposti kaikkien käytettävissä.
  • Jos uuden lajin kokeilu kiinnostaa niin ensin kannattaa suunnata Pyhän vuokraamoon ja kokeilla välineitä ennen hankintaa. Vuokraamoista löytyy laaja valikoima laadukkaita välineitä ja esimerkiksi vip-tason välineitä voi vaihtaa vapaasti vuokra-ajan aikana, jolloin ehtii tutustua vaikkapa eri lajeihin tai erilaisen profiilin suksiin.

Matkustamisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä kannattaa myös punnita aina lappiin lähtiessä. Pyhälle pääsee esimerkiksi superhelposti junalla, joka oli meidänkin valintamme kahdestaan matkustaessamme:

Juna Pasilan asemalta toi Kemijärvelle yön aikana ja matka Kemijärven juna-asemalta jatkui Pyhätunturille bussin kyydissä. Junalla matkustaminen sopii etätyölomailijalle erinomaisesti, sillä junassa on aikaa ja mahdollisuus tehdä töitä vähän pankkiin, jotta kohteessa jää enemmän aikaa myös tuntureista nauttimiseen.

Myös Pyhällä tehdään töitä sen eteen, että juna-asemalta pääsee helposti Pyhähotellin eteen ja että keskuksen palvelut ovat saavutettavissa jalan, eli lomaillessa autoa ei välttämättä tarvitse ollenkaan.

Täällä siis ollaan ja viikonlopun aikana on otettu löysät pois tunturissa seikkailemalla. Heti lauantaina saavuttuamme kohteeseen, suuntasimme parin rinnelaskun jälkeen kohti Ukonhattua ja kävimme siis skinnailemassa ylös ja laskemassa alas kakkostunturin. Sunnuntaillekin oli suunniteltu vapaalaskua ja lähdimme yöllä tulleen uuden lumen dumpin lumoissa kohti Noitatunturia eli kolmosta. Kovan tuulen saattelemana kiipesimme tunturin huipulle, josta pääsimme laskettelemaan alas upeassa auringonpaisteessa ja pehmeässä lumessa. Oravalammen laavulla nautittiin sunnuntailounas ja kotimatkalla kavuttiin viellä kakkosta ja lasketeltiin kohti Ukonhattua ja Pyhäkeskusta.

Väsynein jaloin otan siis vastaan etätyöviikon, jonka kulkua pääsee seurailemaan viikon aikana instagramissa. Palailen tänne kokemusten kanssa sitten taas reissun jälkeen.

Kiitollisena täältä,

Noora

Ps. #casekorona

Hyvä esimerkki Pyhän vastuullisesta suhtautumisesta vieraisiinsa on kattava tietopaketti siitä, miten Pyhä toimii vallitsevassa poikkeustilanteessa. Me matkustimme tänne mieheni kanssa kahdestaan ja majoitumme myös perheen kesken huoneistossa, jossa vastaamme mm. omista ruokailuistamme kuin kotona. Kaikkialla muualla paitsi luonnossa liikkuessamme käytämme maskia. Pyhän toimet koronaturvallisen matkailun mahdollistamiseksi ja oma vastuullinen käyttäytyminen mahdollistaa mielestäni turvallisen kotimaanmatkailun myös tällä hetkellä.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti