Home kotimaan matkailu Etätyöviikko Pyhätunturissa

Etätyöviikko Pyhätunturissa

by Noora

Vietin etätyöviikon Pyhätunturin kupeessa nauttien maisemanvaihdoksesta, Pyhän hiihtokeskuksen rinteistä ja Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Matkaseurana minulla oli mieheni ja majoituimme Ski-inn huoneistossa aivan Pyhän rinteen kupeessa. Kaikkiaan reissussa vietettiin yhdeksän päivää, sillä yöjuna Helsinginstä kuljetti Kemijärvelle edeltävän viikon perjantain ja lauantain välisenä yönä ja paluumatkalle samaa reittiä lähdettiin etätyöviikon päätteeksi sunnuntaina. Näin etätyöviikkoon sai mahtumaan kaksi viikonloppua, eli neljä täyttä päivää jäi myös vapaaseen luonnossa liikkumiseen. Edellisestä reissupostista löydät enemmän asiaa Pyhän hiilineutraalista Ski-inn majoituksesta ja siitä miten omalla toiminnallaan voi tukea vastuullista matkailua. Nyt keskitytään enemmän viikon kulkuun ja sen tarjoamiin elämyksiin töiden ohessa.


Ennestään tuttuun hiihtokeskukseen oli mukava palata, kun perusajatus alueesta ja sen toiminnoista ovat tuttuja. Majoitus rinteen ja palveluiden läheisyydessä teki kaikesta tekemisestä ja liikkumisesta helppoa, mutta toisaalta mahdollisti myös lounaan laavulla tai muutama mäenlaskut keskellä päivää. Koko loma toteutettiin ilman autoa, ja sitä ei tosiaan Pyhän hiihtokeskuksessa tarvitakaan, sillä keskus on rakennettu niin, että siellä pitää pystyä liikkumaan myös ilman omaa autoa. Etätyön oheen sai todella kivasti mahtumaan ulkoilua ja liikuntaa joka päivälle; tältä näyttävät viikon ulkoilut ja urheilut tunturissa töiden lomassa.

  • Lauantai: Saapuminen Pyhälle ja reilu 2 h skinnailuretki Ukohnhatulle.
  • Sunnuntai: 5 h Skinnailuretki Noitatunturille ja Ukonhatun kautta takaisin
  • Maanantai: Mybnb aamucircuit Anna Saivosalmen kanssa ja lounaslenkki Isokurun laavulle
  • Tiistai: Aamujooga ja lyhyet iltalaskut lähioffareilla auringonlaskun aikaan. Skinnaten takaisin kämpille.
  • Keskiviikko: Aamu töitä ja lounaan ympärillä reilu 2 h skinnailuretki Ukonhatulle, kahdesta eteenpäin pidempi ilta töiden parissa.
  • Torstai: Puolen tunnin aamulenkki Isokurun laavulle ennen töiden alkua.
  • Perjantai: Lyhyempi päivä ja wellness-tuntien hyödyntäminen ja 30 km hiihtolenkki Pyhätunturin ympäri
  • Lauantai: Rento 3 h skinnailuretki Ukonhatulle, eväitä Oravanjuomalammen laavulla.
  • Sunnuntai: Kauden viimeiset rinnelaskut aamupäivällä ja kävelylenkki Pyhä-Luoston kansallispuistossa bussin lähtöä odotellessa. Junalla kohti kotia!

Kuten viikon sisällöistä näkyy Pyhä soveltuu todella hyvin vapaalaskuun. Tämä reissu oli vieläpä erityisen vapaalaskupainotteinen, sillä olimme reissussa kaksin ja su-ke välillä tunturissa liikkuessa meillä oli viellä ystäväkin seurana. (Huippu konsepti muuten kun miehellä oli vapaammat aikataulut ja laskuseuraa myös silloin kun itse olin koneen ääressä päivän.)

Onnellisia retkeilijöitä matkalla Noitatunturille. Olipa aika mieletöntä, että matkaseurana oli kaksi ammattivalokuvaajaa, tässä seuranani ystävämme Numi Nummelin.

Pyhällä on tosiaan vahva maine vapaalaskupaikkana ja siihen aiotaan panostaa myös tulevaisuudessa. Yhteistyön puitteissa pääsin juttusille myös Pyhän Jusu Toivosen kanssa, jonka kanssa vaihdoin myös pari sanaa siitä miksi Pyhä soveltuu erityisen hyvin vapaalaskuun ja miten toimia vastuullisesti takamaastoissa.

Pyhällä panostetaan vapaalaskuun, koska lajilla on vahva kasvupotentiaali ja meillä on siinä myös pitkät perinteet. Pyhä soveltuu erityisen hyvin vapaalaskuharrastuksen aloittamiseen hyvien rinneoffareiden ja Pyhä-Luoston kansallispuiston läheisyyden ja sen tarjoamien myös talvivaellukseen soveltuvien reittien ansiosta. Pyhä tavoitteena on jatkossakin olla Suomen monipuolisin vapaalaskukeskus.

Jusu Toivonen Pyhätunturi

Pyhätunturin hiihtokoulu järjestää myös lumiturvallisuuskursseja ja ohjattuja retkiä takamaastoihin. Riittävä ymmärrys vapaalaskuun liittyvistä riskeistä ja lumiturvallisuudesta, sekä varautuminen mahdollisiin haasteisiin luonnossa liikkuessa on olennaista ennen takamaastoihin suuntaamista.

Vastuullinen vapaalalaskija tutustuu etukäteen rinnesääntöihin ja retkimaastoihin. Olennaista on myös varautua eksymiseen, välinerikkoon ja loukkaantumiseen. Hyvät perustaidot takamaastoissa liikkumiseen voi hankkia esimerkiksi Pyhän järjestämiltä lumiturvallisuuskursseilta.

Pyhällä ylläpidetään ajankohtaista Lumiturvallisuus ja lumivyöryennustetta, johon on aiheellista tutustua ennen takamaastoihin lähtemistä. Pyhän vapaalaskusivuilta löytyy myös hyviä ohjeita aloittelevalle vapaalaskijalle ja muistutukseksi muillekin. Vapaalasku on uskomattoman hieno talviliikuntamuoto, jossa laskijalle avautuvat hiihtämättömät ladut ja parhaimmillaan puhtaat puuterilaskut. Vapaalaskija liikkuu kuitenkin luonnossa omalla vastuullaan ja siihen pitää liittyä ymmärrys sään ja luonnon voimista, sekä omista kyvyistä ja kunnosta selvitä niiden kanssa turvallisesti. Muista aina vähintään nämä!

  • Pakkaa mukaasi kännykkä ja lumiturvallisuusvälineet (piippari, lapio ja sondi) ja opettele myös käyttämään näitä. Varmista että ne toimivat ja että osaat käyttää niitä. Käytä laskiessasi aina kypärää.
  • Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet tai reitti arveluttavat. Jos olet epävarma, väsynyt tai sinua pelottaa, on rohkeampaa kääntyä pois kuin ottaa turhia riskejä.
  • Ota huomioon myös muut vapaalaskualueilla liikkuvat ja huomioi, oman turvallisuutesi lisäksi lumiturvallisuusvälineitä voi tarvita myös toisen laskijan tai seurueen auttamiseksi.
Kauden parhaan offarilaskun jälkeen Oravalammen laavulla.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on huollettuja reittejä talviretekeilijöille ja kansallispuistossa voi mm. pyöräillä ja lumikenkäillä. Omaksi suosikkireitikseni muodostui lyhyt lenkki Isokurun laavulle. Ski-inn majoituksen kupeesta lähtevälle pienelle luontopyörähdykelle tuli mittaa neljä kilometriä, jonka aikana pääsin nauttimaan kansallispuiston rauhasta ja nokikahveista laavulla. Aivan täydellistä!

Lounaalla Isokurun laavulla.

Tykkään myös hiihtää ladulla, vaikka vapaalaskuharrastuksen ja skinnailun myötä ladulla vietetty aika Lapissa on kyllä vähentynyt huomattavasti, olen etelässä työntänyt vapaata keskuspuistossa melko säännöllisesti. Erityisesti etelän latutilanteen vuoksi myös perinteinen hiihto on kiinnostanut ja olen pohtinyt pitäisikö sitä varten hankkia toiset sukset ja monot. Niinpä olikin mahtavaa, että saimme lainata sukset ja monot Pyhän alavuokraamosta ja kokeilla lajia kevyellä ja kauniilla tunturijonon kiertävällä reitillä.

Vuokraa ensin ja päätä vasta sitten, onko tarvikkeille niin paljon käyttöä, että ne kannattaa hankkia itselleen. Mikäli päädyt hankkimaan välineitä, tutki aina ensin käytettyjen valikoima, sillä varsinkin lasketteluvälineitä on tarjolla paljon.

Kolmenkymmenen kilometrin aikana ehdin todeta, että kiitos ei. Kyllä luisteluhiihto on enemmän minua varten ja vähän harmitti ettei sitten jäänyt aikaa enää työnnellä vapaata menemään. Onhan nuo Pyhän ladut vaan mielettömät ja profiililtaan suurimmaksi osaksi kaikille sopivia.

Taas istuskelemassa muki kädessä. Tällä kertaa ladun varressa.

Viimeisenä reissupäivänä kävimme laskemassa rinteissä, laitoimme lounasta, pakkasimme tavarat ja luovutimme huoneen kolmen maissa. Koska bussin lähtöön oli viellä reilusti aikaa, veimme tavarat odottelemaan Pyhä Hotellin respaan ja lähdimme viellä kansallispuistoon hetkeksi vaeltelemaan. Ski-inn majoituksesta huolettoman valinnan tekee se, että huoneistoon sisältyvät vuodevaatteet, pyyhkeet ja loppusiivous. Ainoastaan tiskit, roskat ja jääkaapin tyhjentäminen ovat majoittujan vastuulla. Olen ylpeä siitä, että ruokahukkaa ei meiltä syntynyt ja haluan viellä vinkata, että jos sellainen riski on ruoan voi laittaa kiertoon myäs Pyhän alueella toimivan Olio -sovelluksen kautta.

Mitä tästä nyt enää voi sanoa? Kuvat taitavat kertoa tarinan juonen aika tehokkaasti. Etätyöviikko sai minut ainoastaan ajattelemaan seuraavaa reissua ja sitä miten voisin viettää vain enemmän aikaa tunturissa. Pohdin myös, kuinka kaikissa talvikuukausissa on jotain erityistä täällä tunturissa. Keväisin tämä maaginen aurinko ja sydäntalvella taas pehmeä ja puuterinen pakkaslumi, josta saimme nauttia tällä reissulla yhden ihmeellisen päivän verran.

Ps. Erityisen toimivalta etätyöloma tuntui aikuisten kesken, sillä silloin päiviin saa paljon joustavuutta ja mikäli työn luonne sen mahdollistaa esim. luovaa tai ajatustyötä voi tehdä vaikkapa aikaisin aamulla tai päivän päätteeksi. Jos lapset olisivat olleet kanssamme reissussa, töihin keskittyminen esim. iltaisin olisi ollut varmasti vaikeampaa. Omat lapseni olivat kaupugissa isinsä luona, joten kiitos toki myös toiseen perheeseemme siitä, että tämä loma onnistui. Lomailusta Pyhätunturilla lasten kanssa voit lukea täältä.

Lopuksi.

Mediassa on tämän talven aikana puhuttu paljon siitä, kuinka kotimaanmatkailua ei koeta houkuttelevaksi vaihtoehdoksi ja että Lapin matkailu perustuu liian vahvasti ulkomaisen turismin varaan. Vallitseva koronatilanne ja tulevaisuudessa myös ilmastotavoitteisiin pääseminen vaativat meiltä kaikilta kuitenkin asennemuutosta. Uskon, että yksi tärkeä osa #Pyhämagic -kokemusta on se, että kotimaiset asiakkaat ovat keskuksen ydinkohderyhmää ja Pyhätunturin palveluita on kehitetty ensisijaisesti palvelemaan kotimaan matkailua. Pyhätunturilta puuttuu kaikki tekopyhä ja luonto on vahvasti läsnä sekä helposti saavutettavissa. En helposti keksi paljon itselleni sopivampaa talvilomakohdetta tai etätyöpaikkaa.

Kiitos matkaseurasta, jaetuista unohtumattomista hetkistä Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja upeista kuvista miehelleni Jannelle ja Numille. Oli erityistä saada viettää tämä aika Pyhällä kanssanne. Kiitos myös Pyhätunturille siitä, että omilla toimillanne mahdollistatte ympäristöä kunnioittavan hiihtokeskuselämyksen.

Etätyöviikko löytyy myös Instagram storyjen koosteista. Siellä on lisää videoita ja kuvia reissusta. Ja hei kysy! Jos jokin asia jäi mietityttämään.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti