Home ravinto Gluteenittomia kauraherkkuja – kiitos!

Gluteenittomia kauraherkkuja – kiitos!

by Noora

Hei tunnelmallista joulua täältä Töölöstä!

Olemme valmistelleet joulua kotona ja tänä vuonna se sujuu melko hillityin menoin, sillä varsinaiselle joululomalle Pyhä-Luoston maisemiin lähdemme jo Tapaninpäiivänä. Joulun tunnelma on kuitenkin hiipinyt kotiin kuluneen kuukauden aikana ja glögin ja piparin tuoksu lämmittää mieltä kotiovella.

Joulun alla olen tapojeni mukaan tehnyt lahjoja itse, ja käsitöiden ohella valmistanut myös herkkuja omaan käyttöön. Pyrin pitämään lisättyä sokeria sisältävät ruoat aika minimissä normaalissa arjessa ja tämän myötä makuaistini on muuttunut niin, että moni kaupan makea herkku on ällöttävän makuista, liian makeaa. Tällaisia herkkuja ovat mm. glögi ja granola, joissa on helposti 20 % sokeria.

Tykkään kokeilla valmistaa puhdistettua sokeria ja vehnäjauhoa sisältävistä resepteistä enemmän omaan makuuni ja ruokavaliooni sopivia (vähemmän sokeria ja gluteenittomia), mutta en välttämättä aina onnistu tässä sillä olen oppinut, että jotenkin maagisesti sokeri ja vehnäjauho ovat olennaisia monen leivonnaisen koostumuksen kannalta… Tänä jouluna keittiössäni tapahtui kuitenkin poikkeus, joten pistän hyvän kiertämään! Sain nimittäin vuosia sitten ystävältäni joululahjaksi ihanaa granolaa ja nyt onnistuin valmistamaan sellaista itsekin!

Mulperigranola

Tulosta
Annoksia: 12 Valmistusaika:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

AINEKSET

  • 8 dl suuria kaurahiutaleita
  • 3 dl pähkinöitä ja/tai manteleita murskattuna
  • 100g kookoshiutaleita
  • 2 rkl kvinoaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kardemummajauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 1/2 dl hunajaa
  • 3/4 dl oliivi- tai kookosöljyä
  • 100g kuivattuja mulperimarjoja

OHJE

Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet, kvinoa, suola ja mausteet isossa kulhossa. Lisää seokseen hunaja, öljy ja muussattu banaani. Sekoita ja levitä massa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paahda massaa 150-asteisessa uunissa 40 minuuttia välillä käännellen, kunnes granola on paahtunut kauniin ruskeaksi. Anna granolan jäähtyä ja murskaa sitä pienemmäksi halutessasi. Lisää jäähtyneen granolan sekaan mulperimarjat.

Säilytä granolaa ilmatiiviissä purkissa, mutta anna granolan kuivua kunnolla ennen purkittamista.

Granolan paahtuessa uunissa innostuin myös leipomaan valkosuklaahattusia kaurakeksejä, joista tuli yllätyksekseni myöskin erinomaisia. Tämä resepti on alunperin Kodin Kuvalehdestä, mutta olen muokannut sen gluteenittomaksi.

Jouluiset gluteenittomat kaurakeksit

50 g voita tai margariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna
1 dl fariinisokeria tai 1/2 dl kookossokeria ja 1/2 dl taatelisokeria
2 rkl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl levinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl kardemummajauhetta

Kuorrutteeksi sulatettua valkosuklaata

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi lämpenevässä uunissa. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri (tai mitä käytätkään), jauhot, leivinjauhe ja mausteet kulhossa. Lisää kuivien aineiden joukkoon kananmuna ja voisula.

Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja litistä ne uunipellille (jätä riittävästi väliä jos keksit leviävät uunissa). Paista 5 min tai kunnes keksit ovat kauniin ruskeita.

Ota keksit uunista, sammuta uuni ja laita valkosuklaa pienessä mukissa sulamaan uunin jälklämpöihin. Dippaa keksit suklaassa ja nosta puhtaalle leivinpaperille jäähtymään.


Ps. Glögin keittelin karpaloista, glögimausteseoksesta ja makeutin kookossokerilla. Seuraavan satsin aion tehdä valmiista *makeuttamasta karpalomehusta, sillä karpalot loppuivat pakkasesta ja mehua vielä on.

Ihania gluteenittomia pipareita leivoimme Anton&Anton ruokakassin mukana toimitetusta piparkakkujauhoseoksesta. Suosittelen muutenkin tutustumaan kotimaisiin Flow&Bake -tuotteisiin, joiden kehittäjä Vanessa on testannut pikkaisen parempien gluteenittomien herkkureseptien tekemistä jo vuosia. Vanessa Chocolate & Quinoa -blogista löytyy lisää ihania reseptejä ja mm. moni granolareseptejä lisää.

Lisäksi olen leiponut saaristolaisleipää ja joulupäivänä aion kokeilla miten piparipuustiboston voisi onnistua gluteenittomana. Lets see…

Lämpöistä ja tunnelmallista joulua keittiössä ja kodeissa!

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti