Home tyyli Halti – Born to be recycled

Halti – Born to be recycled

by Noora

Kaupallinen yhteistyö Halti Oy. Halti Hiker Next Generation -takki saatu näkyvyyttä vastaan.

Olen kiinnostunut tutkimaan urheilu- ja ulkoiluvaatemerkkejä siitä näkökulmasta, millaisia vastuullisuustekoja ja lupauksia yritykset tekevät. Blogistani löytyy melko kattava Opas ekologisemman urheiluvaatteen valintaan, mutta on mukava “löytää” myös minulle ennalta vähemmän tuttuja yrityksiä ja toimijoita, joissa halutaan tehdä asiat paremmin – tulevaisuuteen katsoen. Ulkoilu- ja urheiluvaatteiden valmistukseen liittyy monia vielä ratkaistavia ongelmia, sillä tekstiiiliteollisuuden hiilijalanjälki muodostuu pääasiassa tuotteiden valmistamiseen käytetystä energiasta ja materiaaleista. Lisäksi vaatteiden valmistukseen liittyy huoli tuotannon eettisyydestä.

Haltilla osataan kuitenkin heti vastata kysymykseen Who made my clothes? – lista käytettävistä alihankkijoista on helposti saatavilla ja vaatteiden materiaaleista, sekä niihin liittyvästä kehitystyöstä on myös kerrottu laajasti. Halti on sitoutunut kehittämään toimintaansa hiilineutraaliksi vuoteen 2022 mennessä. Luvassa on siis paljon vastuullista kehitystyötä, joka näkyy myös mallistossa. 2019-2022 Outdoot -malliston tuotteista 44 % ansaitsi ECO -merkinnän, mutta vuonna 2021 yritys lupaa kaikkien Outdoor-tuotteiden olevan ECO. Halti ECO-merkin ansainneet tuotteet löytyvät esim. verkkokaupasta helposti eco-hakusanan avulla.

ECO-merkitty tuote täyttää vähintään yhden seuraavista ominaisuuksista:

  • Tuotteessa käytetty materiaali on bluesign® -rajoitusten mukainen.
  • Tuote on valmistettu kierrätetystä materiaalista.
  • Tuotteen vettähylkivyyskäsittely on täysin fluorihiilivapaa.
  • Tuote on valmistettu orgaanisesta puuvillasta.
  • Tuotteessa käytetty korkealuokkaista sertifioitua untuvaa, joka on elintarviketeollisuuden sivutuote ja jäljitettävissä.

Keväällä 2020 Haltin ECO-mallisto täydentyi Hiker sarjalla, jonka kaikki vaatteet on tehty ilman PFC-yhdisteitä. Hiker takeissa ja housuissa on lisäksi käytetty kierrätettyä polyesteriä. Sarjan lippulaivatuote on Hiker Next Generation takki, joka on 100% kierrätettävissä ja korjattavissa. Takki on suunniteltu kestämään aikaa, sillä siinä on klassinen ja selkeä yksivärinen ulkonäkö. Kun takki tulee lopulta tiensä päähän, sen voi kierrättää ilman haitallisia osia.

Toisin kuin ehkä kuvitellaan, hyvä tulevaisuus ei ole muoviton, vaan perustuu kietotalouteen, eli raaka-aineet ja materiaalit pysyvät pitkään käytössä, materiaalien arvo säilyy ja haittavaikutukset ympäristölle vähenevät.  Kiertotalouden visiossa jätettä ei enää synny, kun ylijäämämateriaalit ovat raaka-ainetta muille ja tuotteet suunnitellaan käytettäviksi yhä uudelleen. Born to be recycled noudattelee siis tulevaisuuden tuotannon periaatteita.

Halti Hiker Next Generation kuoritakki

Hiker Next Generation kuoritakki on tarkoitettu ulkoiluun vaihtuvissa sääolosuhteissa. Takissa on vedenpitävä kalvo ja verkkovuori, helman ja hihansuet saa säädettyä sopivan napakoiksi neppareilla ja kiristysnauhalla. Kaikissa takin yksityiskohdissa on huomioitu korjattavuus ja kierrätettävyys. Muovia olevat vetoketju ja nepparit on kiinnitetty erillisiin nauhoihin, jolloin rikki menneen vetoketjun ja nepparin pystyy vaihtamaan pienemmällä vaivalla.

Takin mitoitus on normaali. Minulla on käytössä 36-koon takki, jonka alle mahtuu helposti lämmittävä kerros.

Kestävästi tuotetun ja kestäväksi suunnitellun vaatteen yksityiskohdat ovat tarkkaan harkittuja, eikä takkiin ole lisätty mitään sellaisia osia, jotka voisivat helposti rikkoontua ja näin estää tuotteen pitkäikäisen käytön. Takki on saatavilla kolmessa värissä, yksivärinen takki kestää aikaa ja toimii usean asuyhdistelmän kanssa. 

Korkea kaulus suojaa tuulelta ja Haltin oma DrymaxX Ultimate-kalvo sateelta. DrymaxX Ultimate -tuotteiden vedenpitävyys- ja hengittävyysarvot ovat molemmat yli 15 000, vedenpitävyyden varmistavat teipatut saumat. Haltin kestävän kehityksen ohjelman mukaisesti, DrymaxX kalvon tuotekehityksessä on otettu huomioon ekologisuus. DrymaxX -kalvo on täysin fluorivapaa ja sen takin pinnassa on ympäristöystävällinen, täysin fluorihiilivety-vapaa vettähylkivyys käsittely

Haltin DrymaxX -kalvosta voit lukea lisätietoja täältä.

Halti on vuonna 1976 perustettu suomalainen ulkoiluvaatemerkki, jonka tuotteet suunnitellaan Suomessa. 80 % tuotteista valmistetaan Kiinassa. Seuraavaksi suurimmat valmistajamaat ovat Vietnam ja Bangladesh (n. 7% molemmissa). Osa tuotannosta tehdään myös Intiassa ja Euroopassa. Sukkia ja pipoja valmistetaan myös Suomessa. Haltin tuotanoketjusta on saatavilla laajasti tietoa yrityksen verkkosivuilta.

Kuvat: Janne | 624.fi

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti