Home kasvisruoka #hävikkiruokaviikko – 10 vinkkiä, joiden avulla lisäät kasvisten osuutta ruokavaliossasi

#hävikkiruokaviikko – 10 vinkkiä, joiden avulla lisäät kasvisten osuutta ruokavaliossasi

by Noora

7.–13.9. vietetään hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota ruokahävikin syntymiseen ja jakaa keinoja hävikin välttämiseksi. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomalaiset ovatkin melko tietoisia siitä, että hävikkiä tulisi välttää ja lähiruokaa suosia, mutta kasvipainotteinen ruokavalio on todellisuudessa tärkein ympäristöteko.

Lihatuotteet aiheuttavat keskimäärin 45 prosenttia suomalaisen ruokavalion ilmastovaikutuksesta ja maitotuotteet 20 prosenttia.

RuokaMinimi -hanke

Kirjoitin keväällä ruokahävikistä ja jaoin jutun yhteydessä myös paljon vinkkejä hävikin välttämiseksi, siksi ajattelinkin hävikkiviikon kunniaksi jakaa jutun lopuksi vain muutaman hävikkivinkin, jotka voi toteuttaa kotisohvalta ja keskittyä nyt siihen, miten kasviksien osuutta omassa ruokavaliossaan voi kasvattaa.

Liharuokaan perustuva ruokavalio ei ole kestävällä pohjalla ympäristön kannalta, eikä sillä myöskään useimmiten saavuteta mitään terveyshyötyjä, vaan päinvastoin. Sanon useimmiten, sillä vaikeasti ruoka-aine allergiset tai esim. raudan puutteesta tai muusta kroonisesta sairaudesta kärsivät saattavat voida paremmin ja pystyä ylläpitämään mutkattomampaa otetta ruokailuun sekasyöjinä. Muissa tapauksissa kasvisten tulisi muodostaa ruokavalion perusta – ihan kaikista näkökulmista asiaa katseltuna.

Meal preppaus auttaa aikataulujen hallinnassa ja ruokien suunnittelu vähentää hävikkiä.

Kasvisruoka on terveellisen ja ympäristöystävällisen valinta, mutta siihen tutustuminen tai ruokavalion muuttaminen ei välttämättä ole helppoa. Tässä kymmenen vinkkiä, joiden avulla opit lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossasi.

  1. Kutsu itsesi kasvissyöjäperheeseen kylään ja valmistakaa illallinen yhdessä. Oppimalla ystäviltä olen saanut eniten vinkkejä omaan keittiöön, mutta toisaalta kokkaamalla kavereille, olen myös saanut monet vannoutuneet lihaanit kehumaan varauksetta ja kyselemään reseptiä perästä päin.
  2. Tilaa ravintolassa kasvisruokaa. Esimerkiksi itämaisiin ruokiin erikoistuneissa ravintoloissa on lähes poikkeuksetta tarjolla herkullista kasvisruokaa. Vaihda myös pikaruoka kasvisversioon, olethan kuullut Beyond meatista? Pyydä kasvisruokavaliota noudattavilta ystäviltäsi ravintolasuosituksia.
  3. Korvaa osa lihasta kasviksilla. Tiedän, että monissa perheissä esim. bolognese on vaihtunut soijaversioon kasvattamalla soijan osuutta kastikkeessa pikkuhiljaa.
  4. Kokeile lihan korvikkeita, kuten kasvismakkaroita, soijasuikaleita, härkistä ja nyhtökauraa. Muista, että omia ennakkoluuloja ei tarvitse siirtää lapsille. Maistelkaa uusia tuotteita yhdessä. Esim. meidän perheen perjantai-illan herkku, nachopelti tehdään härkiksestä ja pavuista.
  5. Tutustu kasviproteiinin lähteisiin, sillä kasvisruoka ei = lisukesalaatti. Täysipainoisen ruoukavalio sisältää kasviksia, juureksia, salaatteja, papuja, linssejä ja esim. lihan korvikkeita. Opettele hyödyntämään näitä kaikkia ruoanvalmistuksessa.
  6. Lainaa kirjastosta tai ystäviltä keittokirjoja, mutta tutustu arvosteluihin ensin tai pyydä jälleen suosituksia kavereiltasi. Oma suositukseni on ruotsalaisen Hanna Olvenmarkin Annos Eurolla -keittokirja, jonka avulla opit valmistamaan todella maukasta kasvisruokaa edullisesti. Parasta on, että Hannan resepteissä käytetään paljon papuja ja linssejä, joiden avulla teet kasvisruoasta ravitsevaa edullisesti. Tutustu myös aiempaan juttuuni Viisi kasvisruookaa vitosella, ja nappaa reseptit talteen.
  7. Tilaa Anton&Anton vegekassi ja saat kotiisi valmiiksi suunnitellun menun ja oikean määrän aineksia. Tilaamalla kokkien suunnitteleman, koekeittiössä testatun ja valmiiksi keräillyn ruokakassin resepteineen säästät itseäsi, vähennät hävikkiä ja saat samalla kokeilla uusia reseptejä. Vegekassi on oivallinen tapa oppia kokkaamaan kasvisruokaa. Ruokakassissa aineksia on juuri sopiva määrä, eikä ylimääräistä jää pyörimään kaappeihin. Anton&Anton ruokakassit toimitetaan tiistaisin ja kassin sisältöä sopii nautiskella pitkin viikkoa.
  8. Tutustu meal-preppaukseen ja ihastu! Kasvisruoka sopii hyvin esivalmisteltavaksi ja monet kasvikset saavat lisämakua kun ne paahtaa uunissa, vaikka söisikin aterian salaatin tapaan eväänä. Oma suosikkini on instagramista löytyä @herkkutrikoissa ja esim. tällä Myberryforest -blogin jutulla pääset alkuun.
  9. Hyödynnä Satokausikalenteria ja valitse ruokakaupasta kasvikset sen mukaan mitä juuri nyt on saatavilla luonnollisen kasvukautensa mukaisesti. Silloin kasvikset ovat edullisimmillaan ja satokauden kasviksia suosimalla vältät myös tuottajien hävikkiä.
  10. Soseuta, mikäli epäilet, että jonkun kasviksen näkeminen vähentää ruokailijoiden innostusta ateriointiin, piilota se sosekkeittoon. Esim. Aurinkokeittoa on meillä syöty taaperosta lähtien ja siihen voi piilottaa juureksia lähes loputtoomiin. Soseuttaminen on myös oivallinen tapa välttää hävikkiä, itse piilotan nahistuneet kasvikset useimmiten smoothien sekaan.
Anton&Anton vegekassin mukana toimitetaan sesongin tuoreita kasviksia ja jokaisesta reseptistä lötyy myös kasviproteiinin lähde. Hävikkiruokakaupoista voi tilata vain kuivaruokaa ja säilykkeitä.

Hävikkiviikon kunniaksi hävikkiruokakkaupoille kotisohvalta!

Tilaamalla kuivaruokaa, säilykkeitä ja päivittäistavaroita netin hävikkiruokakkaupoista *matsmart.fi ja fiksuruoka.fi, vähennät hävikkiä ja säästät rahaa ruokamenoissa sohvalta käsin. Molemmat palvelut olen esitellyt tarkemmin aiemmin, yritysten tuotevalikoima on vastaava, Fiksuruoka.fi on Suomalainen yritys, Matsmart taas Ruotsalainen.

Hävikkiviikon kunniaksi kaikki *Matsmartin uudet asiakkaat saavat 15%:n alennuksen koodilla: HÄVIKKIVIIKKO (minimiostos 40 €, koodi voimassa 13.9 asti). Fiksuruoka.fi -verkkokaupassa taas on tarjolla sentin tuotteita koko hävikkiviikon ajan.

Anton&Anton -ruokakassin saat myös kotiisi toimitettuna, kassi toimitetaan tiistaisin ja tulee tilata viimeistään edellsen viikon keskiviikkona. Ruokakassia voi myös kokeilla kertatilauksella.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti