Home ajatukset Hidasta elämää, hitaampaa muotia

Hidasta elämää, hitaampaa muotia

by Noora

Rakastan käytännöllistä, yksinkertaista ja kaunista muotoilua. Ihailen funktionaalista ja minimalistista, ajatonta tyylikkyyttä ja itsevarmoja ihmisiä.

Minimalismi on elämäntapa, joka kulkee käsi kädessä hitaamman elämän ja hitaamman muodin kanssa, mutta se liittyy tiiviisti myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kiireen ja ylikuluttamisen oravanpyörä tekee meistä hermostuneita ja ylistimuloituneita. Tarvitsemme tilaa rauhoittumiselle ja hiljentymselle. Luppoaika ja mitään tekemättömyys mahdollistavat luovan ajattelun. Jatkuva kiire ei paranna elämän- eikä työn laatua.

Olen todella suorituskeskeinen ihminen ja kulkenut pitkän tien siihen, että osaan kuunnella itseäni ja sitä kautta vältellä ylisuorittamista ja ylirasittumista. Uskon, että mielekkäämpi tekeminen syntyy priorisoinnista, joka johtaa tekemisen vähenemiseen. Hitaampii elämä ja minimalismi voivat olla avaimia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Hidastaminen ja yksinkertaisempi eläminen auttaa meitä elämään hetkessä ja nauttimaan siitä mitä meillä jo on. Niinkuin äitini siteerasi puhelimessa viime vuonna edesmennyttä Maarit Feldt-Rantaa.

Jonain päivänä minä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä minä elän.

Jos mietit, onko jotain mitä voit tehdä hyväkseni – pidä huolta läheisistäsi ja nauti jokaisesta päivästä, minkä elämä eteen tuo. Muista rakentaa onnea ja oikeudenmukaisuutta myös yhteiskunnassa. Elämälle kiitos.

Hälinässä ja virikkeitä täynnä olevassa tilassa on vaikea keskittyä elämän yksinkertaisiin kauneuksiin. Nyt onkin juuri sopiva aika tarkastella omaa elämää kriittisesti. Mistä se tavallisesti täyttyy, mikä johtaa jatkuvaan kiireen tunteeseen ja stressiin. Voisinko jatkossakin panostaa enemmän omaan hyvinvointiini ja antaa itselleni ja läheisilleni enemmän aikaa. Olenko tyytyväinen elämääni tällaisena, mitä haluaisin lisää ja mistä voisin luopua?

Pelasimme eilen mieheni kanssa “Mitä tekisit jos voittaisit lotossa 30 miljoonaa?” -ajatusleikkiä. Oli ihanaa huomata, että elämässä oli paljon sellaista, josta en haluaisi luopua tai jota en haluaisi vaihtaa, vaikka rahaa olisi paljon enemmän. Silloin haluaisin panostaa palveluihin, hankkia siivousta ja panostaa yhä enemmän itseeni. Esim. oma kunnon ja mielen valmentaja olisi ihana asia. Sen sijaan en keksinyt mitään sellaista materiaa, josta haaveilisin ja en voisi nyt halutessani hankkia.

Yksi minimalistisen elämäntavan keskeisistä ajatuksista on hypätä pois ylikuluttamisen oravanpyörästä. Mitä vähemmän omistamme, sitä enemmän tilaa meillä on kodeissamme ja ajatuksilla on tilaa virrata. Ei ole sattumaa, että rentoutumiseen ja rauhoittumiseen tarkoitetutuista tiloista puuttuu tarpeeton tavara. Nyt kun vietämme kodeissamme entistä enemmän aikaa sen merkitys korostuu. Ehkä nyt on myös enemmän aikaa luopua tarpeettomasta. Kierrättää turha ja keskittyä siihen mitä meillä jo on.

Maarit Feldt-Ranta muistutti meitä myös siitä, että onnea ja oikeudenmukaisuutta pitäisi rakentaa myös yhteiskunnassa. Minun elämäntapani pitää olla kestävää ja valintoja täytyy pystyä tekemään niin, etteivät ne aiheuta toisille kärsimystä. Tämä on myös yksi vaatevallankumusviikon tärkeimmistä sanomista.

There is no beauty in the finest clothes if it makes hunger and unhappiness.

Mahatma Gandhi

Kestävä minmalistinen elämä on yksinkertaista: osta vähemmän, osta ajatonta, valitse vastuullisesti ja huolehdi tavaroistasi niin, että ne kestävät kulutusta ja aikaa.

Kiitos, että olen saanut tarkastella itseäni ja toimintaani, sekä ajatuksiani näissä ihanissa Népran vaatteissa. Népra valmistaa vastuullisia vaatteita, joissa on hyvä olla juuri sellaisena kuin on, juuri niissä puuhissa, mitkä itselle ovat tärkeitä. Népra sanoo ei trendeille ja valmistaa laadukkaita vaatteita, jotka on tehty kestämään aikaa.

Näihin tunnelmiin on hyvä päättää #vaatevallankumousviikko. Kiitos, että olet ollut mukana ja muistetaan, että aina on ok kysyä #whomademyclothes ja #whatsinmyclothes.

Kiitos myös miehelleni näistä ihanista kuvista. Hyvä elämä piilee myös itsensä rakastamisessa, siinä, että osaa nähdä itsensä kauniissa valossa, kuten muutkin kanssa kulkijat.

Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti