Home rahat Huhtikuun hullut päivät

Huhtikuun hullut päivät

by Noora

*Juttu on neljäs osa vuoden kulutushaastetta; tammikuun, helmikuun ja maaliskuun kulutuskertomukset löydät klikkaamalla kuukauden nimeä.

Huhtikuussa rahan käyttö oli ihan vuoristoradalla ajelua. Yhden päivän aikana käytin yli 500 euroa, mutta toisaalta viikon elin kahden euron budjetilla. Käytin itseeni yhtä paljon rahaa kuin tammikuussa ja myös lapsille tehtiin kohtuullinen määrä hankintoja. Toisaalta ruokaan kului rahaa vain 813 €, eli vähemmän kuin missään muussa kuussa tätä ennen.

Tässä kuussa minun teki mieli unohtaa tämä hanke ja jättää kertomatta hankinnoista mitään. Suurimmaksi osaksi tämä johtuu yhdestä arvokkaammasta Marimekko -hankinnasta, jonka kanssa kieriskelen edelleen hiukan. Ostin nimittäin tässä kuussa kahdet kukkahousut, joista toiset olivat 10 € löytö UFFista ja toiset törkeän kalliit Unikko-farkut, joita en pysty mitenkään järjellä argumentoimaan itselleni, enkä teille. Tässä se nyt taas rehellisyyden nimissä taas kuitenkin tulee, huhtikuun kulutuskertomus.

Silmien pyörittely on ihan sallittua, mutta sanon kuitenkin puolustuksekseni sen, että kokonaiskulut syntyvät yllättävän pienistä puroista ja kokonaisuuden kannalta on todennäköisesti fiksumpaa ostaa yhdet kalliit farkut, joiden hankkimista todella harkitsee. Edullisia vaatteita hankkii huomaamattaan enemmän, mutta viisysit, kolmeysit jne. saattavat niputettuna yllättääkin arvollaan ja ympäristökuormallaan.

Punnitsin, mutta ostin kuitenkin

Kuukauden hankintoja kuvaisi ehkä parhaiten jonkinlainen hallittu holtittomuus ja sittemmin ylettömänä sniiduiluna näyttäytynyt ostsoskrapula, jota podin oikeastaan koko huhtikuun ensimmäisen viikonlopun jälkeisen ajan. Ostokäyttäytymiseni oli myös jonkin verran ns. Green Gap -ilmiölle tyypillistä, eli tiedän miten minun pitäisi toimia, mutta käytönnössä en kuitenkaan toimi niin.

Tutkimuksen mukaan useimmat meistä haluavat olla vastuullisia kansalaisia ja kuluttajia, mutta harvemmat näkevät sen eteen vaivaa. Hyvien aikeiden ja todellisen käyttäytymisen välillä on vastuullisuuskuilu, jota kutsutaan green gap -ilmiöksi. Ihmisten omien valintojen tueksi toivotaan entistä enemmän toimia päättäjien ja yritysten taholta.

Välitämmekö? Green Gap -ilmiö Suomessa

Omat hankinnat:

 • UFF kesäiset kukkahousut 10 €
 • Intersport juoksuun sopivia hiuspantoja 2 kpl paketti 20 €
 • Carlings valkoiset farkut 76,90 €
 • Marimekko Unikko farkut ja sukat 250 €
 • Vejan lenkkarit Nudgesta 140 €
 • *Adlibris lankoja 48 €
 • Kori kasveille, musta kierrätysmuovinen tiskiharja, tiskirättejä ja kaksi keraamista kulhoa Cillas
 • R&H leggarit Vaatelainaamon poistorekki 50 €

Yhteensä 691 €

Käytän oikeastaan ainoastaan lenkkareita ja kävelen päivittäin aika paljon juoksun lisäksi. Vejan uudet Condor2 juoksuun tarkoitetut lenkkarit ostin ihan siitä syystä, että minua kiinnosti toimiiko vastuullisemmin valmistettu lenkkari juoksussa ja ajattelin käyttää näitä siistimpinä kenkinä myös töissä (jos juoksu ei luonnistu). Niinpä minua harmitti sairaasti kun löysin hylätyn piikkilanka-aidan retkellä ja uusiin lenkkareihin tuli ihan huomattava reikä. Paikkasin kengät tietenkin, mutta eipä se harmitusta ihan hirveästi helpottanut. Varsinkin kun tätäkin hankintaa harkitsin pitkään ja ostin väriversion, jonka sai kotimaisesta kivijalasta netistä tilaamisen sijaan.

Valkoisista farkuista löytyy lisää asiaa täältä, en tehnyt parasta mahdollista valintaa, mutta valitsin ne, mitä pääsin sovittamaan ja kuten tuosta aiheesta tehdystä jutusta huomaa, tein aika paljon kotiläksyjä aiheen parissa. Marimekon farkut on valmistettu Liettuassa ja kangas on painettu Suomessa. Marimekko saa kovasti huomiota vastuullisuusponnisteluistaan ja niistä viimeisin liittyy uiguurialueella kasvatetun puuvillan käyttöön. Toivon todella, että Marimekosta tulee lupaustensa mukaisesti vastuullisen skandimuodin edelläkävijä ja voin käyttää näitä hankkimiani farkkuja ja monia muita omistamiani Marimekko-tuotteita jatkossakin.

Joka toinen käytetttyä -haaste ei toteutunut, sillä preloved olivat UFFista hankkimani ihanat kukkahousut ja Vaaterekki -vaatelainaamon poistorekiltä napatut hartaasti metsästämäni R&H -leggarit.

Muutama lämpimämpi kevätpäivä laittoi siivoilemaan lasten kaappeja ja hankintoja tehtiin tarpeeseen. Esiteini-ikäisten lasten vaatehankinnat ovat mitä ovat. En pysty löytämään/tarjoamaan parempia vaihtoehtoja, vaikka niin haluaisinkin. Etsiskelimme jälleen paristi vaatteita UFFista, mutta emme löytäneet sopivia. Pyrin edes siihen, että valitsemme luonnonmateriaaleja ja ketjuliikkeiden “Concious”-malliston tuotteita (esim. EI muovisia neuleita ja ei huviksi shoppailua). Tiedän. Parannettavaa olisi.

 • Käyttövaatteita tytölle H&M 66,94 €
 • Gina Tricot verkkarit tytölle 22,49 €
 • Lindex puuvillainen neuletakki tytölle 27,99 €
 • Stocka North Face takki ja huppari vanhimmalle pojalle 108 €
 • Suomalainen akryylimaalia tyttärelle 3,95 €
 • H&M kahdet puuvillaiset cargohousut vanhimmalle pojalle 44,98 €
 • Lindex verkkarit vanhimmalle pojalle 34,98 €

Yhteensä 309 €

Kymmenen päivää kahdella eurolla

Huhtikuun toiseksi viimeisen viikon olin aivan yksin kotona. Mies oli mennyt keväthangille Kilpisjärvelle jo edellisen viikon perjantaina ja sunnuntaina lapsetkin lähtivät isilleen. Olin kokonaisen viikon aivan yksin kotona, ruokaa oli jäänyt jääkaappiin ja mietin menisikö tämä viikko näillä mitä on. Tein yhtä päivää lukuunottamatta etätöitä, söin kotona ja eväitä. Käytin koko viikon aikana ruokaan 2,10 €. En sniiduillut tai luopunut sen enempää mistään. Rahaa ei vain kulunut, eikä sitä tehnyt mieli käyttää.

Ruokaan kului koko kuukauden aikana 813 euroa, josta ruokakauppaan 560 euroa ja ravintoloihin 253 euroa. Ravintolakulut koostuvat pääasiassa miehen reissuruokailuista, kotiin tilasimme vain kerran lounasta Woltin kautta.

Liikkumiseen kului 118 € ja palveluihin/hyvinvointiin 70 € yhden kampaamo- ja apteekkikäynnin verran.

Kuukauden kokonaiskuva

Yhteensä huhtikuusa asumisen ja muutaman peruspalvelun (Fitness 24/7, Bookbeat, lasten puhelinlasku, henkivakuutus) lisäksi rahaa kului 2.003 €, mikä on vähiten koko vuoden aikana, vaikka käytin rahaa itseeni 100 € enemmän kuin missään muussa kuussa.

Myin lasten pieneksi jääneitä vaatteita ja muutamia omia vaatteita Töölö kierrättää -ryhmissä ja Tori.fi:ssä ja näistä kertyi yhteensä 165 €. Tässäkin kuussa säästöön jäi huomattava summa, säästötavoitteen (300 €) lisäksi siirsin sivuun 400 €, eli yhteensä 700 €.

Tämä haaste on saanut minut hyvin tietoiseksi rahan käytöstä. Seuraan kulutusta päivittäin Daily Budget -sovelluksen avulla, johon olen asettanut myös kuukausittaisen säästötavoitteen, joka vaikuttaa käytettävään budjettiin. Olen kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta ja alan ohuesti ymmärtää, mitä taloudellinen riippumattomuus käytännössä vaatisi, miten korkoa korolle ilmiö toimii ja minkälaisen pääoman “ennenaikainen eläköityminen” vaatisi. Olen matkalla, jossa kertynyt tavara ja kuluttaminen ahdistaa, mutta en toisaalta ole valmis elämään vain säästöön ja luopumaan “hyvästä arjesta” sen kustannuksella. Olenkin alkanut miettiä, että minun pitäisi ruveta jakamaan säästöjä erilaisiin kohteisiin, pelkän rahastosijoittamisen ja arkipuskurin rinnalle olisi hyvä perustaa myös esimerkiksi matkoja varten tarkoitettu säästötili.

Voisin todeta kokeneeni taloudellisen herätyksen, joka tulee kestävää kuluttamista ja mietin, mitä vaaditaan, jotta tästä tulisi elämäntapa, vuoden mittaisen projektin sijaan?

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti