Sustainably fit

Sustainably fit

Kestävästi kunnossa

ajatuksetkierrätettykiertotalouslukusuositus

Hyvä, paha muovi

by Noora 10.4.2020
10.4.2020
Hyvä, paha muovi

Mikäli kaipaat lyhyttä tietopakettia muoveista ja siitä, miten omilla valinnoillasi voit vähentää muovijätteen määrää ja edistää kiertotalouden kehittymistä, tämä juttu on sinulle. Jos haluat vielä syventää muovitietouttasi suosittelen lukemaan hiljattain julkaistun ja selkokielisen Hyvä, paha muovi -teoksen.

Johanna Kohvakan ja Liisa Lehtisen kirjoittama Hyvä, paha muovi (Vähennä viiisaasti), kokoaa yksiin kansiin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää muovista, pystyäksesi käsittelemään muoviin littyvää kirjoittelua ja saadaksesi kuvan siitä, missä muovia tarvitaan ja missä se on turhake.

Kirja puuttuu asiallisesti mustavalkoiseen muovikeskusteluun ja vastaa mm. kysymyksiin siitä, miksi muovi on keksitty, olisiko maailma parempi paikka ilman sitä ja mikä on muovin ja meidän tulevaisuus? Luettuasi kirjan sinulla on paljon paremmat valmiudet selviytyä muovikeskustelusta ja verrata erilaisia tuotteita keskenään. Ehkä pysähdyt miettimään mitä tuotteelle tapahtuu sen elinkaaren jälkeen, pörhistäydyt kierrättämisen kanssa ja innostut kiertotalouden ajatuksesta. Tieto auttaa tässäkin.

Faktoja muovista

Muovi keksittiin 100 vuotta sitten korvaamaan monen muun luonnolle vähintään yhtä haitallisen materiaalin käyttöä. Sotateollisuudesta muovi ui kuluttajatuotteisiin ja sen käyttö lisääntyi nopeasti. Muovin kertakäyttökulttuurin voidaan katsoa alkaneen influenssapandemiasta, kun kertakäyttökuppi yleistyi espanjantaudin myötä. 60- ja 70-luvut olivat muovin (ja muovipussien) kulta-​​aikaa ja vasta 80-luvulla aloimme soveltaa realistisempaa lähestymistapaa muoviin ja harkita uudelleen, missä se toimii sopivimpana materiaalina. Monessa käyttötarkoituksessa muovi on edelleen paras ja ympäristöystävällisin saatavilla oleva materiaali.

Materiaalina muovi on kestävä, kevyt, edullinen ja helppo muotoilla. Muoveilla on paikkansa mm. pakkaamisessa, rakentamisessa, terveydenhuollossa, ilmailussa, elektroniikassa, tekstiileissä ja muina muovihyödykkeinä. Esimerkiksi ajoneuvoissa ja lentokoneissa muovin käyttö on tehnyt ajoneuvoista paljon kevyempiä, mikä puolestaan ​​on vähentänyt tarvittavan polttoaineen määrää. Sairaaloissa kertakäyttöisetkin muovihyödykkeet ovat erittäin perusteltuja, sillä ne takaavat korkean hygieniantason. Muovipakkaukset pidentävät myös elintarvikkeiden käyttöikää ja varmistavat korkeamman hygienia- ja elintarviketurvallisuuden kuljetuksen ja varastoinnin aikana.

Muovit ovat niin suuri osa nykyajan arjesta, että emme edes tunnusta kaikkia ympärillämme olevia muovituotteita. Kertakäyttöisestä muovista käytyjen keskustelujen perusteella kaikenlaisista muoveista on tullut pahoja. Ilman muovia meidän hyvinvointitasomme kuitenkin laskisi. Muoviosia ja tuotteita on kaikkialla: ruumiissamme, kodeissa, hyödykkeissä, vaatteissa, infrastruktuurissa ja jopa avaruudessa.

Muovin määrä maailmassa on lisääntynyt voimakkaasti. Muovin keksimisen jälkeen maailmanlaajuisesti on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia. Puolet tästä määrästä on tuotettu viimeisen 13 vuoden aikana. Paras asia muovissa on se, että teoriassa voimme kierrättää sen loputtomasti, mutta tästä 8,3 miljoonasta tonnista kuitenkin 5,8 miljardia tonnia päätyy jätteeksi, josta: 9% kierrätetään, 12% poltetaan energiaksi ja 79% on päätynyt kaatopaikkoihin tai jätetty ympäristöön.

Jos näin jatkuu, vuoteen 2050 mennessä 12 miljardia tonnia muovijätettä on kaatopaikoilla tai makaa ympäristössä ja maailman merissä on enemmän muovijätettä kuin kalaa.

Näiden lukujen perusteella on helppo tehdä johtopäätös siitä, että meidän on muutettava muovin käyttötapaa tai lopetettava sen käyttö kokonaan. On kuitenkin paljon muita tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Jos tarkastellaan muovin koko elinkaarta, ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin paperilla ja pahvilla. Muovin korvaaminen muilla materiaaleilla lisää ympäristövaikutuksia 2,7 kertaa.

Minkä tahansa tyyppisistä materiaaleista tulee ongelma vieraassa ympäristössä, joten muovista tulee todellinen ongelma, kun ne loppusijoitetaan ympäristössä väärin. Se aiheuttaa uhan koko ekosysteemille. Kaikki muovityypit hajoavat pienemmiksi kappaleiksi ja niistä tulee mikro- ja nanomuoveja, jotka pysyvät ympäristössä.

Biomuovit eivät ratkaise muoviongelmaa

Tällä hetkellä paljon palstatilaa saavat erilaiset “uudet biopohjaiset muovi-innovaatiot”, muovin historiasta on kuitenkin hyvä tietää se, että aivan aluksi muovit olivatkin biopohjaisia. Öljyn äkilliseti parantunut saatavuus ja edullinen hinta kuitenkin syrjäytti biopohjaisten muovien kehittämisen ja tuotannon nopeasti.

“Biohajoavien” muovien myyntilupaukset ovat saanut ainakin oman pääni pyörälle. Harvinaisen epäilyttävältä tuntuu nimittäin ruveta laittamaan muovipakkausta biojäteastiaan ja itse asiassa tämä fiilis onkin oikea!

Biomuoviksi voidaan kutsua muovia, josta vähintään (tai vain) 20 % on kasvi- tai eläinpohjaista raaka-ainetta. Biohajoavalla muovilla taas tarkoitetaan muoveja, joiden polymeerketjut pilkkoutuvat herkemmin kuin perinteisten muovien polymeeriketjut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muovi on suunniteltu pilkkoutumaan tietyssä lämpötilassa, kosteudessa ja happamuudessa, eli “kompostoitumaan”.

Kompostoituvuuden käsite on ongelmallinen, sillä biomuovi määritellään hajonneeksi kun sen partikkelikoko on alle 2 mm, eli käytännössä muovi on muuttunut silloin mikromuoviksi.

Biohajoava muovi ei siis sovellu kierrätettäväksi, eikä se kuulu luontoonkaan. Ajatus biohajoavan muovin valmistamisesta ei myöskään tuo kiertotalouden periaatetta. Biojätteiden keräämiseenkin soveltuu biopussia paremmin kartonkipakkaus tai paperipussi.

Muovin kiertotalous

Kiertotalous tähtää talousjärjestelmään, jossa tuotteet ja raaka-aineet kiertävät loputtomiin. Kiertotaloudessa tuotteeen elinkaari ei ole lineaarinen, vaan se muodostuu useista sykleistä ja jätteestä tulee arvokasta raaka-ainetta, joka kerätään tehokkaasti talteen. Itse tuotteen on tarkoitus pysyä käytössä mahdollisimman pitkään, eli tuotteet tulisi suunnitella korjattaviksi ja muokattaviksi.

Kiertotalouden onnistumisen edellytyksenä on kierrätettäväksi ja kestäväksi tarkoitettujen tuotteiden suunnittelu ja nykyistä tehokkaampi jätteiden lajittelu. Tällä hetkellä meillä ei ole siihen tarvittavaa infrastruktuuria. Keskeinen ongelma on tuhansien erityyppisten muovien variaatio. Meillä ei ole järjestelmää, joka kerää ja kierrättää ne kaikki erikseen.

Kuluttajan vastuu

Kannattaa myös muistaa, että olipa kyse muovista, lasista, keramiikasta, metallista tai paperista, niiden valmistuksella on kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Tästä syystä on tärkeää hankkia tuotteita harkitusti ja sanoa ei kertakäyttökulttuurille. Vaihda turha tavara elämyksiin ja muista tämä myös lasten kohdalla. En ole koskaan kohdannut niin paljon turhia muovitavaroita, kuin perheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia ja lastenhuoneet pursuavat muovileluja, joiden käyttöaika jää maksimissaan muutamaan vuoteen.

Tee ainakin nämä

  • Arvioi omaa muovituotteiden kulutusta ja vähennä tarpeetonta kulutusta.
  • Iso osa kotiin päätyvästä muovista tulee ruokakaupasta. Osa muovijätteestä on onneksi helppo jättää kauppaan. Esimerkiksi banaaneja ja monia muita hedelmiä tai vihanneksia ei tarvitse pakata hedelmäpussiin. Valitse hedelmille kestopussi, johon sujautat hedelmät ja vihannekset punnituksen jälkeen. Kaikki hintatarrat voi liimata kassin kylkeen.
  • Monissa tuotteissa muovipakkaus on kuitenkin ainoa perustellusti hyvä pakkausvaihtoehto. Silloin kannattaa valita se, jossa muovia on vähiten.
  • Pakkaa ostokset kestokassiin ja jätä muovikassi ostamatta.
  • Vähennä muovin käyttöä keittiössä: Hanki tarpeeseen metallisia tai keraamisia kulhoja sekä puisia kapustoja ja leikkuulautoja. Huom! Älä osta uusia tuotteita ehjien muovivälineiden tilalle, mutta niiden hajotessa tilalle voi valita ei-muovisen vaihtoehdon.
  • Valitse vähemmän muovia kylpyhuoneeseen ja kauneudenhoitoon. Sano ei kosmetiikalle, joka sisältää mikromuoveja, suosi palasaippuoita ja uudelleen täytettäviä pumppupulloja.
  • Vältä mustia ja voimakkaan värisiä muovipakkauksia ja opettele erottamaan materiaalit toisistaan ja pesemään purkit ennen muoviastiaan nakkaamista.
  • Suosi luonnonkuiduista tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita.
  • Lajittele ja kierrätä muovijäte niin huolellisesti kuin mahdollista. Taloyhtiön muovinkerräysastiaan kuuluu karkeasti sanottuna pakkausjäte: HSY:n ohje muovien lajitteluun ja kierrätykseen.

Oheinen muovien lajitteluohje on koottu Suomen Uusiomuovin ja Hyvä, paha muovi -kirjan kierrätysohjeista. Voit tulostaa sen itsellesi ja kiinnittää vaikka roskiksen oveen auttamaan lajittelussa. Muista myös aina puhdistaa kierrätykseen menevä muovi. Lataa ja tulosta muovien lajitteluohje tästä.

Suosimalla kotimaisia uusiomuovista valmistettuja tuotteita, luot markkinaa uusiomuovituotteille ja edesautat kierron syntymistä.

Huomioi, että todennäköisesti myös vaatekaappistasi löytyy paljon muovia. Muovilla on vaatteissa paikkansa, mutta opettele lukemaan tuotteiden materiaalilaput ja hanki aina harkitusti, käyttötarkoitukseen sopivin vaate, joka on valmistettu vastuullisesti ja oikeasta materiaalista. Muovinen “villapaita” eli neule ei esimerkiksi ole mitään muuta kuin tarpeeton muotivaate.

Olen kirjoittanut aiemmin melko laajasti siitä miten muovia käytetään tekstiiliteollisuudessa ja millä nimillä ne löytyvät pesulapuista Oppaassa ekologisemman urheiluvaatteen valintaan. Täss jutussa myös lisää mikromuovista, jonka olen tässä kirjoituksessa tarkoituksella jättänyt pienemmälle huomiolle. Kannattaa kurkata myös Nepran hiljattain julkaisema Sportwear & Microplastics -kirjoitus mikäli haluat tietää lisää mikromuoveista.

Aalto kasvaa

Monet maailman suurimmat pakkausmateriaalien myyjät, brändit, vähittäismyyjät ja kierrättäjät sekä hallitukset ja kansalaisjärjestöt – ovat allekirjoittaneet New Plastics Economy Global Commitment -sitoumuksen. Allekirjoittaneet sitoutuvat poistamaan ongelmalliset tai tarpeettomat muovipakkaukset ja siirtymään kertakäyttöpakkauksista uudelleenkäytettäviin pakkauksiin; varmistamaan, että kaikki muovipakkaukset voidaan helposti ja turvallisesti kierrättää tai kompostoida; ja lisäämään uudelleen käytettävän tai kierrätetyn muovin määrää uusissa pakkauksissa tai tuotteissa vuoteen 2025 mennessä. Sitoumuksen ovat allekirjoittaneet esim. seitsemän maailman suurimmasta muovipakkausten valmistajasta ja yritykset kuten Nestle, Unilever, The Coca-Cola Company, L’Oréal, PepsiCo…

Vuonna 2018 EU linjasi strategiassaan, että sen tavoitteena on ratkaista muovien aiheuttamat ympäristöongelmat ja toteuttaa muoviteollisuuden kiertotalous vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2019 sanottiin EU:ssa kyllä direktiiville, joka mm kieltää monien kertakäyttöisten muovituotteiden käytön. Nykyisen arvion mukaan muovijätteestä voitaisiin tulevaisuudessa kierrättää jopa 75 %.

Lähteet: Johanna Kohvakka ja Liisa Lehtinen, Hyvä paha muovi (2019) | WWF: muoviraportti (2019), EU:n uusi kertakäyttömuovidirektiivi (2020), Merten muoviroska | Ellen Mc Arthur Foundation: New plastic economy (2019) | EU:n strategia muoveista ja kiertotaloudesta (2018)

Ps. Lue myös edellinen juttuni Haltin Hiker -takista, jossa esittelyssä kiertotalouden periaatteita nuodattaen valmistettu ulkoiluvaate.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
Hyvä paha muovikierrätyskiertotalouslukusuositusMaailman muoviongelmamikä muovi kelpaa keräykseen?muovien lajitteluohje
0 kommenttia
0
FacebookLinkedin
Noora

edellinen
Halti – Born to be recycled
seuraava
Näin vältät ruokahävikkiä

You may also like

Uudenvuoden lupaus – tiliote kuluttamisesta

5.1.2021

Kestäviä kirja- ja lukusuosituksia vuodelle 2021

6.12.2020

Lisää kasvisruokaa lapsiperheessä?

2.12.2020

Joka toinen kierrätettyä – avain kestävämpään vaatekaappiin?

17.11.2020

Mitä on vaihtoehtoinen hedonismi ja voisiko se pelastaa...

9.11.2020

Elämäntapatestin tulokset ja vinkit pieniin parannuksiin, joilla kevennät...

25.10.2020

Kumpi on vastuullisempi valinta Nike vai Adidas?

15.9.2020

Pellava – ekologinen, kestävä ja pestävä?

3.8.2020

Vinkit muovin ja kertakäyttötuotteiden vähentämiseen kylpyhuoneessa

23.7.2020

Tervetuloa muoviton heinäkuu! Näin elät kestävämmin kesälomalla.

1.7.2020

Jätä kommentti Peruuta

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

tekstien takana

tekstien takana

Noora W.

Kestävästi kunnossa pysymisen puolesta pyristelevä Helsinkiläinen elämäntapaliikkuja, äiti ja vaimo, joka pyrkii elämään kestävämmin ja tekemään vastuullisempia valintoja varuste- ja vaateostoksilla. Kokkaa ravintoa kasvispohjalta, uskoo, että ilmastodieetti kannattaa ja kiertotalous kiinnostaa. Rakastaa elämyksiä ja matkuistaisi mielellään enemmänkin, mutta pyrkii myös aina punnitsemaan elämysten hinnan maailmalle.

hae sivustolta

Promotion Image

Suosituimmat postaukset

  • 5 kasvisruokaa vitosella

  • Opas ekologisemman urheiluvaatteen valintaan

  • Etsinnässä ekologinen joogamatto

  • Suoskikkilista – 10 vastuullista urheiluvaatemerkkiä

  • Garmin Coach -valmentajan kanssa puolimaratonille

  • Ruka koululaisperheen talvilomakohteena

avainsanat

Anton&Anton ekologiset kauneudenhoitotuotteet ekologiset urheiluvaatteet elämä endorfiinikoukussaRUN Garmin Garmin Coach Garmin Connect Garmin Fenix 5S Plus Garmin Finland Garmin valmentaja Halti Halti Next Generation haplaa kasvisruokaa harjoitusvastusharjoittelu Helsinki Half Marathon hävikkiviikko juoksu Juoksuharjoittelu kasvisruoka kasvisruokavalio Kestävät valinnat kiertotalous lappi muoviton heinäkuuu népra palauttuminen patagonia pellava puolimaraton Pyhä-Luosto rasitusvammojen välttäminen reissuruoka ruokapäiväkirja Tavoitteellinen harjoittelu vaatelainaamo vaatevallankumous vastuullisesti verkkokaupassa vastuulliset ostokset vastuuulliset lenkkarit vegaanihaaste Vegekassi weekendbee Zeropoint Zwift

Instagram [email protected]

noora_sustainablyfit

 1312    2560


  • #saturdaymood Tänään ajattelin hiihtää vähän ja neuloa paljon. Sen sijaan päädyimme Uunisaaeeen grillaamaan. En hiihtänyt yhtään ja neulominenkin jäi. #riddari valmistuu hitaasti, mutta varmasti. Neuleen nakkaa mielellään pois käsistä jos elämässä on näin ihania ihmisiä, että ne tulee klapien kanssa 16 asteen pakkasessa minttukaakao kainalossa viettämään pakkaspäivää notskin ääressä. Reipas kuuden tunnin ulkoilu. Kelit ja kuteet kohdallaan. En malttaisi odottaa, että saan tämänkin jo päälle näiltä puikoilta. @snurrelankakauppa #lettilopi #milkyway #knittersofinstagram #iloveknitting #hobbies #ainaonhyväsäägrillata #uunisaari @myhelsinki Ihanaa viikonloppua!
  • Viime aikoina on tullut rasitusvamman vuoksi juostua vähän vähemmän, mutta kun mä juoksen, valitsen aina mahdollisimman hyvät olosuhteet siihen. ❄️ Sillä talviurheilu on tosiaan pitkälti vain varustekysymys ja näillä kilsoilla luulis naisen osaavan pukeutua sään mukaan. Ja nappiinhan se meni. Lauttasaari tuli kierrettyä huippuporukassa Toini-pyryn helliessä. Kiitos seurasta @westerlund_janne @jknuutila @jusapf @euforeracingteam @zer0emission it’s always a pleasure to #runagainstseapollution Mutta varusteisiin palatakseni nyt tarviisin hiukan jeesiä, sillä olen viime talvet juossut Salomonin S-labeilla ja nyt on niin, että jalat ei kestä kuin Hokaa. Don’t ask why, niin se vaan on. Eli voisiko saada suosituksia @hokaoneone valikoiman tossuista jos osuisi sopivaa?
  • Terveiset lumisesta Helsingistä, vaikka mieli ei tahtoisi lähteä näistä tunturimaisemista mihinkään! Blogissa nyt tuhti paketti Pyhän reissusta ja siitä mitä kaikkea me näimme ja koimme kahden lomaviikon aikana. Ja voi kuinka tuo Pyhä-Luoston kansallispuisto maisemineen vei jalat alta ja Noitatunturin lasku ihan kirjaimellisestikin! Jutussa vinkit koko perheen lomanviettoon ja tietenkin koko vuoden teeman mukaisesti myös "tiliote", eli mitä reissulle tuli hintaa ja samoin katsaus vastuulliseen matkailuun ja miten sitä edistää @pyhaskiresort ja miten me sitä tuimme. Toivottavasti sinutkin juttu vie mennessään tunturiin ja @visitlapland on mielessäsi kun suunnittelet seuraavaa lomaa, sillä lappi tarvitsee sinua ja #vastuulllinenmatkailu on tulevaisuuden juttu. Kiitos
  • Back in business. Uusi vuosi, samat etätyöt ja päässä pyörii paljon ajatuksia siitä, mihin tämä vuosi vielä viekään. Toivon sen tuovat työrintamalla minulle merkityksellisiä projekteja ja yhteistyökumppanuuksia. Yrittäjänä osaan strukturoida yksinäistä työskentelyä ja päivät soljuvat eteenpäin mielekkään tuntuisina. Työyhteisöstä kaipaan eniten yhdessä tekemisen voimaa ja erilaisia näkökulmia yhteiseen aiheeseen. Oletko yhtä motivoitunut toimimaan yksin kuin yhteisössä? Olisi kiva kuulla siitä miten muilla etätyöläisillä on vuosi lähtenyt käyntiin ❔ Ps. Kaunis hiuspanta valmistui reissussa ja se muistuttaa vielä pitkään ihanasta lomasta. Lounaalla kiiruhdin myös @snurrelankakauppa an hakemaan villapaidasta loppunutta lankaa, jota onneksi oli saapunut juuri lisää. Tuntuu kivalta saada pian vetää
  • Viimeiset siniset hetket @pyhaskiresort ennen kotiinpaluuta. Tällä lomalla taakse jäi kaikki työstressi ja raskaan vuoden paino hartioilla. Opin todella paljon vapaalaskusta, skinnailusta ja vähän kannat irti laskemisestakin. Osasin päästää irti askelien ja aktiivisuustason seuraamisesta, luinkin vähän ja neuloin enemmän. Viime vuosien aikana on laskettu perheen kanssa kaikki Suomen isot tunturit ja täytyy kyllä sanoa, että Pyhä menee top kolmoseen kotimaan kohteista heittämällä. Kotimatka taitaa kulua vielä neuloessa, mutta ensi viikolla kerään blogiin parhaat vinkit Pyhällä viihtymiseen sinulle, jolle tärkeintä on luonnossa liikkuminen ja vastuullinen matakailu. Luvassa myös katsaus reissubudjettiin, ruokakuluista jo asiaa storien puolella kiinnostuneille. Kiitokseksi tästä reissusta laitettiin 10€/perheenjäsen
  • Tänään käytiin huiputtamassa @luostoskiresort kahdesti. Hankittiin lapsille kolmen tunnin hissiliput ja skinnailtiin itse #pyhäluosto merkittyjä lumikenkäilyreittejä huipulle kahdesti. Satoi lunta ja koskematonta metsää oli ympärillä sen mitä lumisokeudeltaan nyt näki. #talvenihmemaa #luosto #luostotunturi @visitluosto #protectourwinters #pow @protectourwintersfinland #repost • @westerlund_janne Luosto. #skitouring #luosto #luostotunturi #pyhäluostonkansallispuisto#pyhäluostonationalpark
  • On murku ja olen märkä. On kylmä ja minulla on nälkä. Olen eksyksissä, eikä ketään missään. Kompassikin näyttää mielestäni väärin. On rakkaa, suota, vaivaiskoivuja ja pajuja kainaloihin saakka. Ajattelen: jos tästä vielä selviän, en ikinä tule enää tänne, Lapinhullut on erikseen. Minä lennän lomalla Lontooseen. Tulee pyhäpäivä. Tuuli hajoittaa sumun. Aurinko kompassina, tuttu tunturi suunnanantajana kuljen puroa seurailevaa poropolkua. On tulisijoja ja kuivia nuotiopuita, pehmeä mätäs levähtää ja polun päässä lämmin tupa. Tänne palaan uudelleen ja vain tänne. Tämä on minun aurinkorantani, Lontooni ja Pariisini. Sirkka Ikonen Itäkairan Prinsessa Ei ole paljon laduilla tullut hiihdettyä sen jälkeen kun löydettiin Pyhä-Luosto
  • Tänään käytiin seikkailemassa Noitatunturilla skinnaillen. Kaunis talvinen päivä tarjoili tunturin huipulla myös ankarampaa menoa kun tuuli tuiversi ja lumi liikkui vaakatasossa. Uskalsin laskea korppua alas ja laskeuduimme Oravalammen laavulle. Yksikään tänä talvena syömistäni pipareista ei ole maistunut niin hyvältä, kuin laavulla avattu @eatnosht piparin makuinen energiamarmeladi. Kiitos @lottapumpui että sain sun varastosta tätä makua, kun myöhästyin oman tilaukseni kanssa. Termarissa mulla on täällä ollut retkillä mukana aina #eatnosht lämmin talviurheilujuoma, joka sopii talviurheiluun loistavasti. Oravalammelta skinnailimme vielä ohi Ukonhatun ja palasimme Isokurun kautta Pyhäkeskukseen. Taukoineen ja skinien vaihtoineen jne. reissussa kului hiukan vajaan neljä tuntia, ja liikkeessä oltiin liki kolme.
  • Katse vuoteen 2021. En koe osaavani summata mennyttä vuotta vieläkään kovin rakentavasti, mutta minulla on teille lupaus, joka koskee tätä uutta vuotta. Olen nimittäin pitkään punninnut omia kulutustottumuksiani ja joululahjoja hankkiessani päätin, että itselleni ja seuraajilleni lupaan vuonna 2021 olla täysin rehellinen ja läpinäkyvä omien hankintojen suhteen. ”On vaikeaa olla itselleen aivan rehellinen, mutta toisaalta helppo valita mitä itsestään toisille kertoo tai näyttää.” Siispä joka kuukausi kuluvana vuonna lupaan blogissa ”tilinpäätöksen”, jossa listaan kuluneen kuun hankinnat. Lue blogista lisää ja katso myös miten voit omalta osaltasi vaikuttaa siihen, että vuosi 2021 on askel kohti kestävämpää yhteiskuntaa. #sustainablyfit #uusivuosi #lupaanostaavastuullisesti @ostavastuullisesti

Sustainably fit loves



arkisto

  • January 2021 (2)
  • December 2020 (6)
  • November 2020 (3)
  • October 2020 (4)
  • September 2020 (4)
  • August 2020 (1)
  • July 2020 (3)
  • June 2020 (3)
  • May 2020 (3)
  • April 2020 (6)
  • March 2020 (7)
  • February 2020 (2)
  • January 2020 (5)
  • November 2019 (1)
  • June 2019 (2)
  • May 2019 (2)
  • April 2019 (3)
  • March 2019 (2)
  • February 2019 (3)
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

uusimmat julkaisut

  • Pyhä lapsiperheen talvilomakohteena
  • Uudenvuoden lupaus – tiliote kuluttamisesta
  • Reissuruokaa vol.2
  • Gluteenittomia kauraherkkuja – kiitos!
  • Cheap & easy reissuruokalista
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Takaisin ylös