Home kestävät valinnat Joka toinen kierrätettyä – avain kestävämpään vaatekaappiin?

Joka toinen kierrätettyä – avain kestävämpään vaatekaappiin?

by Noora

Vastuullinen vaatekaappi on itsevarman kuluttajan valinta. Vaatii tyylitajua ja uskallusta hypätä pois markkinoiden luomista trendeistä ja kausikuluttamisesta. Kun tunnet oman tyylisi ja tiedät missä vaatteissa ja materiaaleissa viihdyt, osaat tarttua myös käytettyihin vaatteisiin ja etsiä tarvitsemaasi ensin Second-Hand -liikkeistä ja vasta sitten hankkia uutta. Vaateteollisuuden on tarkoitus luuoda tarpeita, joita sinulle ei todellisuudessa ole, mieti siis pukeutumista ensin itsesi kannalta, mistä minä pidän, missä minä viihdyn?

Oman tyylin ja tarpeiden perusteella syntyy vastuullisin vaatekaappi, sillä vaatteen käyttökertojen lisääminen on helpoin ekoteko. Käyttämällä vaatetta vain kolme kertaa enemmän, pienennät sen ilmastokuormaa yli 60 %. Tällä hetkellä ostamme yksinkertaisesti liikaa ja käytämme hankintojamme liian vähän. Mikäli vaatteiden hankkiminen tuottaa sinulle iloa, kokeile uuden ostamisen sijaan lainaamista ja käytettyjen vaatteiden hankkimista.

Käytetyistä vaatteista suurin osa päätyy suoraan sekajätteeksi ja vain alle prosentti tekstiilijätteetstä kierrätetään uusiksi vaatteiksi.

Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 13 kiloa tekstiiliä asukasta kohden. Ehjät ja hyväkuntoiset tuotteet tulisi ensisijaisesti ohjata uudelleenkäyttöön, jotta ne säilyisivät alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään.

Suomen Tekstiili & Muoti

Koska vaatteiden kierrättäminen uudeksi on tällä hetkellä niin hankalaa (suurin ongelma on vaatteen valmistuksessa käytettyjen materiaalien sekoitus), paras tapa on opetella tekemään ostoksia myös Second-hand -liikkeissä. Tässä oma suosikkilistani inspiraatioksi! Tutki toki oman paikkakuntasi putiikit.

Voisitko ajatella, että joka toinen vuonna 2021 hankkimasi vaate olisi käytetty?

Minkälaisia muutoksia kulutustottumuksin se vaatisi, että tarkistaisit ensin, onko haluamasi tavara saatavilla käyettynä? Itse hankin esimerkiksi lähes kaikki puuvillaiset t-paidat, colleget ja neuleet käyettynä. Yritän myös löytää ulkoilu- ja urheiluvaatteita entistä enemmän käytettynä, mutta kengät ostan aina uusina. Minun on helppo ostaa käytettyjä vaatteita sillä lähin vaatekauppa on tien toisella puolella siintävä UFFin liike.

Uffissa kannattaa käydä aina uuden malliston ilmestyttyä, silloin tekee laadukkaimmat löydöt! Kuten kuvassakin olevat farkut, olen ostanut viimeisen viiden vuoden aikana kaikki farkkuni käytettyinä. Valikoimaa käytettyjä vaatteita myyvissä liikkeissä on paljon ja niissä voi sovitella sopivia helposti. Malleja on tarjolla runsaasti!

Yhden uuden farkkuparin valmistamiseen vaaditaan 10 000 litraa vettä, ja se vastaa yhden henkilön 17 vuoden juomavesimäärää. Jos ostaa kymmenen vuoden aikana kymmenet farkut, on vesimäärä massiivinen. Jos samassa ajassa ostaisi yhdet tai kahdet laadukkaat farkut ja pitäisi niistä huolta esimerkiksi korjaamalla niitä, vesimäärä vähentyisi huomattavasti.

Outi Pyy

Mitä tulevaisuudessa?

Ilmastotavoitteet pakottavat tekstiiliteollisuuden ajan myötä luopumaan halpa- ja ylituotannosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että t-paitaa ei voi ostaa enää kahvikupin hinnalla, eli ei myöskään niin usein kuin ennen. Massiivisista mallistoista siirrytään yhä enemmän tarpeen ohjaamaan valmistamiseen, tilaukset kerätään ennen tuotteiden valmistamista. Tästä hyvä esimerkki on jo yksi suosikeistani Twothirds, joka valmistaa kivoja käyttövaatteita tilauksesta. Vaatteita myös käytetään pidempään ja valmistajan tai tuotemerkin kanssa solmittava asiakassuhde kestää ostoskäyntiä kauemmin. Siirrytään tuoteorientoituneesta sektorista kohti palvelusektoria, jossa lainaaminen, korjaaminen ja kierrätys syrjäyttävät aina uuden hankkimisen.

Järjestä vaatevaihto kaveriporukalla!

Vaatevaihdon voi järjestää kaveriporukalla, kollegoiden kesken tai vaikka työpaikallasi. Näin järjestät vaatevaihtokekkerit.

  • Vaatevaihtoon osallistuvat tuovat mukanaan vaattteita, kenkiä ja koruja, joihin ovat kyllästyneet.
  • Jokaisesta tuomastaan vaattteesta jne. saa kupongin, jonka voi vaihtaa toisen tuomaan vaatteeseen.
  • Vaatteet asetellaan kauniisti esiin, vaikkapa rekille, kuten kaupassa.
  • Kun kauppa aukeaa, putiikkiin pääsee ostoksille ja rahan sijasta käytetään maksuna vaihtokuponkeja.

Haluatko ehkä järjestää vaatevaihdosta tapahtuman, johon kutsut ystäviäsi Facebookissa (vaatevaihdon voit järjestää myös virtuaalisesti). Voit silloin käyttää tätä kuvaa ja linkata mieluusti tähän juttuuni!


Katso täältä mihin voit viedä/kierrättää käytöstä poistuvat vaattteet.
Outi Les Pyy vastaa myös kysymykseen Mihin käytetyt tekstiilit menevät Suomesta?

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti