Home kasvisruoka (Kasvis)ruokapäiväkirja vol. 2

(Kasvis)ruokapäiväkirja vol. 2

by Noora

Joululoman jälkeen ruokapäiväkirja jatkuu pyristellessä juhlan ja arjen välimaastossa. Loppiaisviikonloppuna juhlittiin 10-vuotiasta kuopusta ja joulun jäljiltä talo pursuu erilaisia herkkuja. Olenkin miettinyt, koska kannattaa laittaa suklaarasia piiloon ja siirtyä purkan jauhantaan. Oma painoni pyörii 55 kg molemmin puolin kaudesta vähän riippuen. En harrasta talvisaikaan puntareita (kesällä pitää pysyä kisapainossa), ja housut mahtuvat päälle normaaliin malliin, joten en ole vielä jaksanut kummemmin kiristellä (vaikka onhan sekin käynyt mielessä, kieltämättä).

Näille päiville osui paljon erikoismenoja, mutta ruokailut ovat melko oman näköisiä silti. En tiedä miltä ruokapäiväkirjat ruudun sillä puolella näyttävät, mutta tiedän, että syön melko paljon. Lounasravintolassa työkaverit usein huomauttavat, että lautasella on reunat. Syön lounaalla salaattipainotteisesti ja hallitsen olemustani rajoittamalla hiilareiden yletöntä mussuttamista. Näille päiville sattui kuitenkin synttärikakkua ja leffakäyntiä, pipareita ja glögiäkin on vielä jäljellä.

Perjantai 3.1.

  • Aamupala: Annospikapuuro, 1/2 purkkia raejuustoa, luumusosetta ja kahvi kauramaidolla, vettä.
  • Lounas: Salaattia, paahdettua kukkakaalia, palsternakkaa, porkkanaa, lohta ja katkarapuja. Vettä.
  • 1 h salitreeni
  • Välipala: 1/2 purkkia raejuustoa, luumusoseen loppu ja 1 kaurarieska (menin töistä suoraan salille ja söin välipalaksi eväiden jämiä töistä). Vettä.
  • Illallinen: Misokeitto, jossa tofua (jalotofun kylmäsavu), ruusukaalia, kukkakaalia, lehtikaalia, kevätsipulia ja vettä.
  • Iltapala: 5 liköörikönvehtia

Lauantai 4.1.

  • Aamupala: 8 km aamulenkki, jonka jälkeen Planti Greek Styke gurt, Pauliuksen kookosmuroja, mustikoita ja siemeniä, kaurasydämen puolikas ja kurkkua. Kahvi kauramaidolla ja vettä.
  • Lounas: Tofu bowl, jossa kaksi ruokalusikallista riisiä, kylmäsavutofua, avocadoa, ruusukaalia, punakaalia ja lehtikaalia. Vettä.
  • Välipala: Leffassa koko perheen kanssa popcornia, aski salmiakkia (34 g) ja pullo Vichyä.
  • Päivällinen: Kaurapuuroa, mustikoita, siemeniä, maneteleita, lusikallinen Planti Gurttia. Vettä ja lasi valkoviiniä.
Perjantain, lauantain ja keskiviikon lounaat.

Sunnuntai 5.1.

  • Brunssi: 3 kpl itse tehtyjä gluteenittomia kaura/porkkana-skonsseja, vettä.
  • 1,5 h hyppimistä Rush-trampoliinipuistossa
  • Lounas: Iso lautasellinen kalakeittoa, kauraleipä, kahvia ja pieni pala gluteenitonta mutakakkua miehen vanhempien luona. Vettä.
  • Illallinen: Loput Planti Gurttia, Pauliuksen kookos-muroja ja pähkinöitä, 2 liköörikonvehtia, lasi valkoviiniä ja vettä.
Lauantain ja sunnuntain aamupalat ja sunnuntain päivällinen.
Ohje porkkanaskonsseihin, korvasin vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Maanantai 6.1.

  • 14 km aamulenkki, jonka jälkeen kaksi kaurasydäntä ja mustikka/banaanismoothie, jossa edellisten lisäksi kauramaitoa ja proteiinilisä. Vettä.
  • Lounas: Äidin ja isin luona kylässä 1 iso blini, graavikalaa, mätiä, smetanaa ja sienisalaattia. Kahvi ja itse tehty jäätelöpallo. Vettä ja lasi kuohuvaa.
  • Illallinen: Misokeitto, jossa tofua (jalotofun kylmäsavu), ruusukaalia, kukkakaalia, lehtikaalia, kevätsipulia ja vettä.

Tiistai 7.1.

  • Aamupala: Annospikapuuro, 2 ruokalusikallista raejuustoa, omenaosetta, kahvia kauramaidolla ja vettä.
  • Lounas: Salaattia, tomaattia, kurkkua, erilaisia papuja, 2 kpl haukimurekepihviä ja ruokalusikallinen perunamuussia, vettä.
  • Välipala: Glögilasillinen ja pipari
  • Päivällinen: Gluteeniton kasvislasagne, jossa linssejä, soijarouhetta, tomaattia, herkkusieniä ja mozzarellaa. Salaattia, tomaattia, kurkkua ja vettä.
  • Kaupan päälle kova päänsärky

Keskiviikko 8.1.

  • Aamupala: Smoothie, jossa tyrnimarjoja, mangoa, puolikas banaani, kauramaitoa ja proteiinilisä (aamiaista ennen puoli tuntia joogaa core-painotuksella), vettä
  • Lounas: Salmon bowl, jossa riisiä, lohta, soijapapuja, kurkkua ja kaalia, vettä
  • Välipala: Yosa luumujogurtti, 2 marianne-karkkia, vettä
  • Välipala 2; kananmuna, mandariini, kourallinen pähkinöitä, vettä
  • Tunti kevyttä hölkkää ja 3 välipala: kananmuna, kaksi kaura/tattarileipää, joilla savujuustoa ja kurkkua, vettä
  • Päivällinen: Gluteeniton kasvislasagne (sama kuin eilen), kurkkua, salaattia, tomaattia, vettä

Kirsikkana tämän kakun päälle sitten ne ravitsemukselliset parannuslupaukset vuodelle 2020. Lupaukset liittyvät lähinnä ruokailun järjestelmällisyyden parantamiseen, eli ruokaviikon parempaan suunnitteluun erityisesti silloin, kun lapset ovat kanssamme. Arki-illat ovat todella kiireisiä ja paremmin suunniteltu ruokaviikko helpottaisi arjesta selviytymistä huomattavasti. Lasten harrastusten vuoksi vapaapäiviä meillä on viikossa ainoastaan lauantaisin, jos sille päivälle ei satu peliä tai turnausta. Iltoihin mahtuu useammat kuin yhdet treenit ja jonkin verran meillä vaaditaan edelleen kyyditsemistä, eli esivalmistelu ja jonkinlainen ruoanlaittoa ohjaava suunnitelmallisuus helpottaisi arkea huomattavasti.

Meal-preppingiin inspiraatiota voi hakea vaikka Herkkutrikossa -blogista, jonka smoothiepusseista innostuimme tyttären kanssa. Molemmat kun pidämme smoothieista ja pakastimestamme löytyy aina marjoja ja pakastettua banaania, mutta vain harvoin olen tehnyt pakkaseen valmiita annospusseja. Jatkossa teemmekin yhdessä valmiita annospusseja, joista tyttären myös kavereineen on helppo surauttaa smoothiet iltapäivisin. Myös puurojen harrastamista aion jatkaa ja panostaa entistä parempiin välipaloihin. Odotan jo viikonloppua, sillä lauantai-aamun aion aloittaa hitaasti porkkanakakkupuurolla.

Tammikuiseen vegaanihaasteeseen voi edelleen liittyä tai vaan inspiroitua resepteistä. Herättääkö ruokapäiväkirja ajatuksia, haluaisitko kysyä jotain tai antaa palautetta? Jätä kommentti.

Pus och kram, kuten tuo esikoiseni sanoisi!
Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti