Home EndorfiinikoukussaRUN Kohti kesäkuntoa eli puolimaratonvauhtia etsimässä

Kohti kesäkuntoa eli puolimaratonvauhtia etsimässä

by Noora

Lumet ovat sulaneet Helsingin kaduilta ja yleensä se tarkoittaa kohdallani vain yhtä asiaa #juoksukiinnostaa. Vaikka olen taapertanut läpi talven joten kuten, on tavoitteellinen tai edes säännöllinen harjoittelu ollut enemmän tai vähemmän hukassa. Niin saakin (jopa pitää) aina välissä ollakin, sillä tavallisen ihmisen elämään kuuluu muutakin kuin syke- ja vauhtikäyrien tuijottelu ja elämän rytmittäminen treenien ympärille. Vilkaisu Garmin Connectiin kertoi kuitenkin aika vahvaa dataa siitä, että maaliskuussa on napsuteltu kelloon ns. kehittäviä harjoituksia ja aika usein ajatuksena on ollut kunnon terävöittäminen jotain tapahtumaa varten.

Viime vuosina kunnon terävöittämistä on kyllä tapahtunut, mutta varsinaista tavoitetapahtumaa ei sitten ole tullut määriteltyä. Suurin syy tavoitteettomuuteen on elämään heti kevään jälkeen kiilaava kesä ja purjehdus. Ehkä siis jokin ennen kesäkautta järjestettävä tapahtuma? Niinpä Endorfiinikoukussa Elinan hakiessa juoksijoita treenaamaan yhdessä Helsinki Half Marathonille, joka juostaan jo 8.6. innostuin, hain mukaan ja ilokseni minut valittiin yhdeksi energisen naisryhmän jäsenistä, joka nyt on yhdessä matkalla puolimaratonille.

Vaikka treeniryhmän ensimmäinen virallinen yhteinen tapaaminen on vasta tulevana sunnuntaina, olen muutamasti osallistunut #endorfiinikoukussaRUN -yhteislenkeille, jotka lähtevät matkaan Tapiolan metroasemalta lauantaina tai sunnuntaina klo 11. Yhteislenkkien lisäksi olen kiinnostunut tietenkin siitä, minkälaista aikaa puolikkaalla voisin tästä kunnosta tavoitella. Niinpä olen “testannut tulevaa kisakuntoa” juoksemalla erilaisia vetotreenejä ja viimeksi eilen hiukan pidemmän, kovemmalla sykealueella tehtävän vauhtitreenin. Napsautin myös Garmin Connectista päälle puolimaratonille tähtäävän harjoitusohjelman, joka perustuu eri sykealueilla tehtäviin ja tietysti eri tavalla kuormittaviin harjoitukseen. Harjoitukset saan synkattua ranteessa keikkuvaan Fenixiin ja treenin tekeminen on oikeastaan vain jalan liikuttamisesta vaille valmis.

Ohessa kurkistus viime aikoina tekemiini treeneihin, joiden perusteella arvioin, että puolimaratonilla saattaisin lähteä tavoittelemaan noin 5:30/minuutti vauhtia, tai 1:50-1:55 välistä loppuaikaa.

10.3. juoksin pojan futispelin aikana testimielessä kilometrin vetoja kuitenkin juoksupalautuksilla, keskisyke oli 156
13.3. juoksin kelloon katsomassa pidemmän lenkin sellaisella “loputtomalla tunteella” keskisyke oli 144
16.3. juoksin kahden minuutin vetoja, minuutin palautuksilla #endorfiinikuoukussaRUN -ohjelman mukaan. Asetin näissä vauhtialueen hiukan liian matalaksi oman arvioini mukaan ja säädin harjoituksen lopuksi sen tämän tyyppiseen treeniin jatkossa välille 4:45-5:15, keskisyke oli 155
19.3. juoksin 40 minuuttia Z3:lla (keskivauhti 5:15) ja jäähyt päälle, keskisyke oli 150
Lisäksi olen juossut esim. tuossa sunnuntain juoksuryhmässä tai kevyitä noin puolentoista- kahden tunnin mittaisia lenkkejä, joiden keskisyke on ollut aika tarkalleen 130

Tähän malliin aion jatkaa kohti kesäkuun toista viikonloppua ja puolimaratonia, jolloin selviää mihin tällaisesta sitkusta oikestaan onkaan lyhyellä kunnon terävöittämisellä. Mikäli haluat juosta mukavassa porukassa noita kepeitä lenkkejä, niin mukaan pääsee liittymällä Facebookissa Endorfiinkoukoussa juoksuryhmään.

Kuva viime viikonlopun lenkiltä. Kuva ja lisää juttua aiheesta Endorfiinikoukussa Elina.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti