Home juoksu Kompression hyödyt – testissä maailman ensimmäinen ekologinen kompressiosukka

Kompression hyödyt – testissä maailman ensimmäinen ekologinen kompressiosukka

by Noora

Yhteistyössä Zeropoint

Minut tuntevat ehkä tietävätkin, että kuljeskelen lähes neuroottisesti sukat jalassa, sillä kantapääni on jatkuvasti tulehdustaipuvainen, akillekset eivät pidä kylmästä ja pohkeet jumiutuvat helposti. Kompressiosukkia käytän lähes poikkeuksetta treenatessani ja tavallisessa arjessa eli työpäivän aikana, sillä usein treenit sijoittuvat minulla aamuun ja kompressio nopeuttaa ja auttaa palatumisessa pitkin päivää. Treeneissä käytän korkean tason kompressiosukkia, jotka eivät napakan tukensa vuoksi sovellu jatkuvaan käyttöön, joten arkeen valitsen sitten keskitason kompressiota. Käytän kotimaisen Zeropointin kompressiosukkia, joista on saatavilla kahta eri kompressiotasoa.

 • Keskitason kompressiotuotteet on suunniteltu urheiluun ja aktiiviseen elämäntyyliin. Ne tukevat palautumista ja sopivat hyvin myös matkustamiseen ja seisomatyöhön.
 • Korkean tason kompressiotuotteet on suunniteltu erityisesti huippu-urheiluun ja kovaan treeniin. Ne tukevat verenkiertoa ennen suoritusta ja suorituksen aikana.

Palautumisen suhteen minulla on eniten haasteita pohkeiden kanssa ja vaikka ferritiinitankkaus oli suurin ihme, mitä minulle jatkuvasti jumittavien pohkeiden kanssa onkin tapahtunut, kaipaavat ne erityistä huolenpitoa treeneissä ja arjessa. Vasemman pohkeen revähdyskin on vasta parantumassa. Kompressiosukista onkin tullut minulle eräänlainen “turvavaate” joista en halua luopua.

Kun minulta kysytään kompressioin hyödyistä, voin puhua vain omasta kokemuksestani, sillä en ole alan asiantuntija. Omalla kohdallani kompressiosukkien merkittävin hyöty on, että ne estävät jalkojen turvotusta ja vähentävät erityisesti pohkeiden väsymistä. Kompressiosukka käytännössä siis aktivoi verenkiertoa, siksi sukat sopivat todella hyvin myös palautumiseen, istumatyötä tekeville ja ns. lentosukiksi. Treenatessa sukat eivät koskaan valu tai hierrä ja kompressio tukee ja muistuttaa jalan oikeasta asennosta ja oikeasta askelluksesta. Kompressiosta ja sen hyödyistä voit lukea lisää Zeropointin sivuilta.

Pyrin käyttämään aina mahdollisuuksien mukaan vastuullisesti toimivien yritysten tuotteita ja vaikka tähän mennessä kestävästi valmistettua kompressiosukkaa ei ole ollut saatavilla, on Zeropointin kompressiovaatteissa kierrätetyn Econyl-kuidun osuus jo useimmissa tuotteissa yli 60 % ja nyt saatavilla olevat Eco-kompressiosukat ovat maailman ensimmäiset kierrätetystä materiaalista, eli pääasiassa Econyl-kuidusta valmistetut kompressiosukat.

Econyl -langasta valmistetut Eco -kompressiosukat

Zeropointin Eco -kompressiosukka on pääasiassa kierrätetystä Econyl -langasta valmistettu tukisukka. Econyl-kuitu valmistetaan mm. merestä kerätystä muovijätteestä, kuten kalastusverkoista ja muualta kerätystä, kierrätykseen kelpaavasta muovijätteestä. Econyl on kierrätysnylonia, joka vastaa ominaisuuksiltaan alkuperäistä nylonia. Lisäksi sukissa on käytetty Lycraa (13 %) ja Polyesteria (13 %), sukilla Öko-tex-merkki.

Econyl-langasta kudottu sukka on kudottu kauniisti ja viimeistelty huolellisesti. Sen muotoilu vastaa Zeropointin muita kompressiosukkia, mutta materiaali tuntuu silkkisen pehmeältä. Kantapäissä ja varpaiden kohdalla on paksumpi kudos, joka tukee jalkaa ja tekee seisomisesta miellyttävää. Kangas on ohuemman ja hengittävämmän tuntuista, kuin Nailonista ja Lycrasta valmistettu perusmalliston kompressiosukka.

Itse olen kerennyt testaamaan Eco High kompressiosukkaa 60 km verran lenkillä ja kävellyt Eco Medium kompressiosukalla varmaan toisen mokoman. Lenkkeihin on mahtunut puolimaratonin mittainen pidempi, pari kovempaa ja kevyempiä lenkkejä. Kaikilla lenkeillä sukka on ollut täysin huomaamaton jalassa ja lämpimästä ilmasta huolimatta esim. puolimaratonin mitan juostuani, jaloissa ei ollut juurikaan turvotusta. Pitkää lenkkiä seuuraavana päivänä varpaissa tai jaloissa ei myöskään ollut minkäänlaisia tuntemuksia. Sukat ovatkin minulle yksi muista palautumsta edistävistä keinoista.

On erityisen hinoa, että Suomesta tulee innovaatioita, jotka mahdollistavat kestävän ja liikunnallisen elämäntavan yhdistämisen!

Zeropoint on kotimainen korkealaatuisia kompressiovaatteita ja sukkia valmistava yritys, jonka tavoitteena on, että koko sen mallisto on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista vuoteen 2021 mennessä.

Kompressiosukan hyödyt

 • Tehostaa verenkiertoa, lihakset saavat enemmän happea
 • Nopeauttaa aineenvaihduntaa, laktaatit poistuvat lihaksista nopeammin
 • Tukee jalan optimaalista asentoa ja pitää jalat oikeassa asennossa korjaten mm. penikkatautia, lättäjalkoja ja nilkkavaivoja
 • Vähentää lihasvärinää ja tukee kudoksia
 • Tukee kehon optimaalista lämpötilaa
 • Estää jalkojen lihasten ja nivelten kipeytymistä
 • Nopeuttaa lihasten palautumista suorituksen aikana
 • Vähentää kramppeja, loukkaantumisriskiä ja rasitusta
 • Pitää jalat tuoreen tuntuisena pidempään
 • Tehostaa jalkojen lämmittelyä ennen suoritusta
 • Vähentää hiertymiä ja sukat pysyvät aina jalassa

Käytätkö sinä kompressiovaatteita tai sukkia urheillessasi tai tukeaksesi palautumista tai kiinnostaisiko kuulla muista tavoista edistää palautumista? Anna palautetta!

Ps. Vitsi mä rakastin juosta näillä rannoilla.

Kesäterkuin Hangon ihanista maisemista Helsingin kesään palannut,

Noora

Kuvat Janne @624.fi

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti