Home kuluttaminen Kulutuspäiväkirja 10/12

Kulutuspäiväkirja 10/12

by Noora

Lokakuu oli taloudessamme todella poikkeuksellinen, sillä sitouduimme hankintaan, joka vastaa arvoltaan pientä asuntoa Helsingin seudulla. Tämä hankinta on kuitenkin aivan varmasti erittäin huono sijoitus, sillä en ole kenenkään kuullut suorastaan vaurastuvan purjevenehankinnoilla. Eikä niin käynyt meillekään.

Teimme hankinnan, joka söi säästöt, edellisen veneen myyntitulot ja sen lisäksi otimme hankintaa varten vielä merkittävän kokoisen lainan. Uusi hankinta myös lisää harrastukseen liittyviä muita kuluja (telakointi, satamamaksut, seuran jäsenyydet, huollot, osat jne.), joten odotamme harrastuksen maksavan meille tästä eteenpäin vuositasolla lainan lyhennyksineen noin 1.000 €/kk.

On selvää, että tämän kaltainen taloudellinen sitoutuminen vaatii aika tarkkaa pohdiskelua. Minulle tärkeimmät asiat päätöksenteossa olivat velan ja oman pääoman suhde ja kohtuullinen kuukausilyhennys. Hankintapäätös tehtiin, kun voitiin todeta, että mikäli kävisi todella huonosti, veneen arvo riittäisi kuittaamaan jäljellä olevan velan niin, että pahimmassa tapauksessa menettäisimme kaikki säästömme, mutta meille ei kuitenkaan jäisi veneeseen kohdistuvaa velkaa, jos veneestä joutuisimme jostain äkillisestä syystä luopumaan.

Miten suhtautua velkaan ja velkaantumiseen? Sitä tuli pohdittua todella paljon, sillä meidän taloudenpitoomme eivät kuulu autolainat, luottokortit, osamaksut, saatika pikavipit. Asuntolainaa meillä toki on (aika tarkalleen pääkaupunkiseudun asuntokuntien keskiarvon verran), mutta asumiseen suhtaudumme myös sijoituksena (ja eläkesäästönä) toisin, kuin käyttötavaran tai harrastusvälineiden lainottamiseen voi suhtautua. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä muut tästä ajattelevat. Minulle tämä oli todella iso henkinen jumppa, mutta sitten ostohetkellä koko asia unohtui ja ostopäätös tuntui oikealta.


Sitten niihin tavallisempiin asioihin, eli päivittäiseen taloudenpitoon, ja aloitetaan tällä kertaa ruoasta, sillä siihen humpsahti taas rahaa totuttuun tapaan liikaa(kin)? Omaan lompakkoon mahtui kuukaudelta 22 ruokakauppakuittia (ja mieheltä 5), eli vastasin jälleen valtaosasta perheen ruokakauppakaupustelua. Sen sijaan ravintolalaskuja maksoin vain reilun 70 € edestä, kun taas mieheni liki 400 € edestä.

Ruokaan kului koko perheeltä lokakuussa 1.048 euroa, josta ravintoloihin 470 euroa ja ruokakauppaan 578 euroa. Tallinnan reissu lisäsi ravintolakuluja noin sadalla eurolla ja lisäksi kuukauden viimeisenä viikonloppuna söimme melkein koko porukan kanssa Linko pizzabarissa ja kahvittelimme Kirjamessuilla.

Omat ostokseni olivat lokakuussa vähäiset. Ostin ainoastaan yhdet villasukat vaelluskenkiin ja farkut UFFista siellä jälleen tyttären kanssa kierrellessäni. Yhteensä ostoksiin kului 53,25 euroa

Omat ostokseni:

  • Helsingin Villasukkatehtaan Villasukat (Scandinavian Outdoor) 24,95
  • Hiustenhoitotuotteita Sokokselta 22,30 €
  • Farkut UFF:in tasarahapäiviltä 6 €

Kasvaville lapsille hankittiin talvivaatteita ja liikkumiseen meni rahaa normaalia enemmän

Lapsiin liittyvät kulut 173 € sisälsivät kaksi talvitakkia (molemmat Stadiumista) ja tyttärelle hupparin UFF:stä 4 €. Lasten HSL -korteille latasin jälleen arvoa 94,20 euron arvosta, mutta lasken sen mukaan liikkumiseen, johon kului lokakuussa yhteensä 343 euroa.

Summa sisältää HSL-arvonlatauksen lisäksi auton katsastuksen (65 €), yhden bensatankin täytön (53,90 €) ja edestakaisen laivamatkan Viroon (venekaupoille) kahdelta hengeltä (106 €).

Myös palveluihin kulunut 60,75 € liittyy Viron matkaan, sillä siihen sisältyy tasan yhden yön majoittuminen Tallinnassa.

Kuukauden kokonaiskuva

Yhteensä lokakuussa asumisen ja muutaman peruspalvelun (Fitness 24/7, Bookbeat, lasten puhelinlasku, oma puhelinlasku ja henkivakuutus) lisäksi rahaa kului 1.678 €sisältäen siis myös mieheni maksamat ruokakulut. Kiertoon lähti tavaraa lokakuussa vain 30 € arvosta.

Anton&Antonin vegeruokakassi tarjosi jälleen vaihtelua ruokailuihin, mutta silti kaupustelua kertyi taas yllättävän paljon. Vaikka pohdin jo syyskuun tiliotteen yhteydessä tätä meidän ruokalaskua, niin se vaan kasvoi lokakuussa. Marraskuulle heittämäni 100 €/viikko ruokahaaste olisi edelleen siis ihan paikallaan.

Maltillisten päivittäiskulujen päälle lokakuussa tähän talouteen tuli velkaa lisää 90.000 € uuden veneen hankkimisen myötä, eikä tuo 90.000 € edes riittänyt kattamaan veneen hankintahintaa, vaan sitä varten käytettiin säästöjä ja sijoituksiakin, sekä edellisen veneen myynnistä saadut tulot.


Tämä juttu on 10. kuukauden tilitys vuoden kulutushaasteestatammikuunhelmikuun, maaliskuun, huhtikuun, toukokuun, kesäkuukausien, elokuun ja syyskuun kulutuskertomukset löydät klikkaamalla kuukauden nimeä. Tiliote sisältää koko talouden ruokamenot, (eli myös mieheni maksamat), muut jutussa eritellyt hankinnat ovat minun maksamiani.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti