Home rahat Kulutuspäiväkirja 11/21

Kulutuspäiväkirja 11/21

by Noora

Marraskuun ja sarjan toiseksi viimeisen kulutuskertomuksen vuoro. Kulujen raportointi alkaa tuntua helpommalta ja huomaan, että puhun lähipiirissäni kaikista avoimimmin rahasta. Minulle alkaa tulla entistä vaikemmaksi ymmärtää taloudelliseen tilanteeseen ja elämisen kustannuksiin liittyvä salailu. Vaikka kohdallani vuoden kokonaiskuva ei ole muodostumassa erityisen säästeliääksi, edustaa se silti hyvin pitkälti sitä elämäntyyliä, jollaista kerronkin arvostavani. Ehkä tämä on juuri sitä vaihtoehtoista hedonismia, mikä mahdollistaa elämästä nauttimisen niin, että siitä voi nauttia yhä useampi, eikä ainoastaan etuoikeutettu länsimainen peruspulliainen.

Marraskuu oli taloudessamme hyvin tavanomainen, lukuunottamatta omia ostoksiani, joita oli poikkeuksellisen paljon. En onnistunut nipistämään ruokakuluista, vaikka siitä jo parin kuukauden ajan haaveilinkin. Miksi ruokakulut kiinnostavat, vaikka muusta kuluttamisesta syntyy paljon turhempia kuluja? Siksi, että ruoka ja asuminen ovat välttämättömiä kuluja, jotka muodostavat kaikissa kotitaouksissa ylivoimaisesti suurimman osan elämisen kuluista. Mikäli tulisi tiukempi taloudellinen tilanne tai haluaisi vaikka vaihtaa rahaa vapaa-aikaan tekemällä vähemmän töitä, on hyvä ymmärtää mikä on elämiseen riittävä tulotaso. Kohtuullisen kuluttamisen viitebudjetti on myös erinomainen työkalu, joka auttaa arvioimaan mitä eläminen maksaa, missäkin elämänvaiheessa. Marttojen sivuilta löytyvää tietoa voi myös hyödyntää vaikkapa lasten talouskasvatuksessa ja joulubudjetin laatimisessa.

Ruokaan kului koko perheeltä marraskuussa 993 euroa, josta ravintoloihin 325 euroa ja ruokakauppaan 668 euroa. Yritin syödä tosi paljon eväitä ja sniiduilin lounasruokailuissa niin, että itse käytin rahaa ravintoloihin koko kuukauden aikana vain 65 euroa, mutta ruokakauppaan humahti taas “budjetoitua” enemmän. Näyttäisi siltä, että lasten ruokamäärät on kasvaneet tosi paljon viime aikoina ja ruokaa kuluu myös määrällisesti enemmän. Toki ne lounaatkin pitää jostain valmistaa, eli ehkä tämä noin 1000 euroa kuukaudessa ruokakuluihin on meidän perheessä sellainen aika vakio (lomakuukausia lukuunottamatta). Aivan tämän haasteen alussa sain jo paljon kommenttia siitä, että meidän ruokakulut on tosi isot ja mun on jotenkin tätä vaikea ymmärtää? Uskoisin kuitenkin, että meidän perhe kasvisruokailijoina oikeasti kuluttaa vähemmän kuin moni muu sekaruokavaliota noudattava perhe?

Kuluttajatutkimuksen mukaisen kohtuullisen minimin ruokabudjetti on kahden aikuisen ja kahden teinin perheessä 942 €/kk.

Martat.fi

Paljonko teillä kuluu rahaa ruokaan kuukaudessa? -kysymykseen vastaa myös MTV3:n julkaisema artikkeli.

Näin joulun alla se kuitenkin pistää miettimään, että Suomessakaan kaikilla ei ole varaa syödä riittävästi. Erityisesti mietityttävät ne lapsiperheet, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta syödä riittävästi tai riittävän ravitsevaa ruokaa. Venner.fi sivuston mukaan Suomessa arvioitiin olevan jo ennen koronaa olevan jopa 120 000 köyhää lasta. Ravitsevan kotiruan ja ruoan valmistuksen taitoa ei tulekaan vähätellä ja meillä hyväosaisille on syytä kiitollisuuteen. Yksi hyvä tapa ravita oma perhe terveellisellä kasvisruoalla ja auttaa samalla vähävaraisia lapsiperheitä syömään paremmin onkin Vennerin ruokalaatikko. Meillä on kokkailtu Vennerin ohjeilla monet hyvä kasvisruoat ja suosittelenkin tutustumaan Vennerin Keittiössä -palveluun, jonka kautta saa pääsyn Vennerin reseptipankkiin ja samalla 9,90 € kuukausimaksulla mahdollistetaan Vennerin ravitsevia ruokalaatikoita apua tarvitseville perheille.

Omia vaateostoksia 4/6 käytettynä

Omat ostokseni olivat marraskuussa melkoiset ja koostuivat kaikesta muusta, paitsi välttämättömästä. Ostin kuusi vaatetta, joista neljä oli käytettyä, eli Samuji Second Hand ryhmästä ostettu mekko ja pipo, Relovesta ostetut nahkahousut ja Moody Mondaysta ostetut Farkut. Uutena ostin Nudgesta Aarteen kimonon ja Alpan mekon. Alpan mekkoa olen käyttänyt ostosta lähtien joka toinen päivä, juhlavaatteita kerran ja pipoakin jo monesti. Moody mondaysta ostin farkut, sillä kaapistani katoaa housuja tyttären käyttöön tasaisesti.

Mitäpä näistä sanoisin. Olisin voinut jatkaa elämääni ilman yhtäkään näistä hankinnoista. Nahkahousuja olin etsinyt todella kauan, joten tunsin itseni erityisen onnelliseksi sellaiset löytäessäni. Kuitenkaan en tunne itseäni erityisen onnelliseksi tätä raporttia kirjoittaessani, eli olisiko pitänyt miettiä jonkun hankinnan kohdalla pidempään – olisi.

Omat ostokseni:

 • Samuji Mekko 120,00 €
 • Samuji pipo 65,00 €
 • Floranna talvikasveja parvekkeelle 16,00 €
 • Relove nahkahousut 28,90 €
 • Nudge: Aarre Siena kimono 159,90 ja Alpa mekko 233,90 €
 • R-Kioski (lahja) 20,00 €
 • Moody Monday 15,00 €

Yhteensä ostoksiin kului 657,80 euroa, eli huhtikuun jälkeen tässä kuussa kului rahaa omiin ostoksiini toiseksi eniten koko vuoden aikana.

Uudet vaatteet, jotka ostin Nudgesta valitsimme yhdessä tyttären kanssa, sillä olimme reissussa hankkimassa hänelle farkkuja. Tytär shoppailee usein UFFissa ja oli minusta ihan ok ostaa hänelle yhdet mieluisat ja vastuullisesti valmistetut uudet farkut, vaikka niillä olikin hintaa 139 euroa. Mietin siinä kuitenkin, että 139 € jaettuna kahdella on 69,50 €, joka kuluisi helposti jossain nuorten suosimassa liikkeessä kaksiin housuihin.

Tänä vuonna emme ole ostaneet tyttärelle yksiäkään farkkuja uusina, vaan farkut ovat löytyneet UFFin valikoimista tai minun vaatekaapistani. Kahdet verkkarit olemme tainneet ostaa uutena pikamuotiliikkeestä vastusteluistani huolimatta. Mikäli vaateostos ei ole välttämätön ja arvojeni mukainen, joutuu lapsi maksamaan sen omista viikkorahoistaan, niin kävi näiden kaksien verkkareiden kohdalla, mutta ei Nudgesta ostettujen farkkujen kanssa. Ainakin keskustelu näistä asioista ohjaa lapsia mahdollisesti kulutusvalinnoissaan, vai mitä mieltä olette?

Lapsiin liittyvät kulut olivat tässä kuussa yhteensä 485 € ja sisälsivät farkkuparin lisäksi mm. nuorimman pojan jalkapallovarusteita, tyttären silmälasitilauksen ja kaksi paitaa käytettynä UFFista. Lisäksi vanhin poikani sai minun kaapistani uuden Pure Waste WWF-hupparin ja Levi’s Star Wars hupparin, joka oli jäänyt liian vähälle käytölle.

 • Nappikset ja säärisyndit Stadium 119,97 €
 • Jalkapallo ja talvilenkkarit Intersport 80,10 €
 • Synsam 75,00 €
 • Neuletakki UFF 14,00 €
 • Huppari UFF 10,00 €
 • Farkut Nudge 139,00 €
 • Kirjastokortin uusiminen 2 €

Liikkumiseen kului yhteenä 173,60 €, tästä HSL:n osuus oli 52,40 ja autoilun 104,70. Lisäksi tulimme SPV:n juhlista Kalastajatorpalta kotiin taksilla 16,50 €. Jatkoin edelleen työmatkojen kävelyä pääsääntöisesti ja omia ratikkamatkoja kertyi kuukauden aikana vain seitsemän (loput HSL-maksut ovat lasten matkoja).

Palveluihin kului 42,95 € mikä koostui ainoastaan vanhimman lapsen puhelimen käyttöä rajoittavan ohjelman vuosilisenssistä.

Kuukauden kokonaiskuva

Yhteensä marraskuussa asumisen ja muutaman peruspalvelun (Fitness 24/7, Bookbeat, lasten puhelinlasku, oma puhelinlasku ja henkivakuutus) lisäksi rahaa kului 2.307 €sisältäen siis myös mieheni maksamat ruokakulut. Kiertoon lähteneestä tavarasta kertyi yhteensä 130 € ja lisäksi myyntijaksoni Moody Monday -liikkeessä alkoi 25.11. Sain kahden viikon myyntijakson viime keväänä auenneeseen Hämeenkadulla sijaitsevaan käytettyjen vaatteiden putiikkiin yhteistyössä ja oikeastaan ellei tätä myyntijaksoa olisi ollut, olisi Nudgen ostokset omalta osaltani jäänyt tekemättä. Tätä juttua viimeistellessäni olen saanut jo tilityksen myynneistä, jota kertyi huikeat 607 euroa.

Marraskuun nautimme myös kahdesti Anton&Antonin vegeruokakassin antimista. Yhden neljän hengen vegekassin arvo on 72 € ja se sisältää raaka-aineet ja ohjeet kolmelle aterialle (josta käytännössä meidän viisihenkinen perheemme syö kolmesti yhdessä ja aikuiset lisäksi kaksi lounasta). Ruokakassin arvoa ei kannata laskea ruoka-aineiden määrässä, vaan miettiä mikä arvo arjessa on esim. säästetyssä ajassa ja stressissä.


Tämä juttu on jo toiseksi viimeisnen osa vuoden kulutushaasteesta:

tammikuunhelmikuunmaaliskuunhuhtikuuntoukokuunkesäkuukausienelokuun, syyskuun ja lokakuun kulutuskertomukset löydät klikkaamalla kuukauden nimeä. Tiliote sisältää koko talouden ruokamenot, (eli myös mieheni maksamat), muut jutussa eritellyt hankinnat ovat minun maksamiani.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti