Home juoksu Lenkkarin hiilijalanjälki

Yhden lenkkariparin hiilijalanjälki on noin 14 kg.

Hiilijalanjälki muodostuu suurimmaksi osaksi käytetyistä materiaaleista ja lenkkareiden valmistuksesta. Lenkkarit valmistetaan 99 % muovista ja niiden tuotantoon käytetään uusiutumatonta energiaa.

Päädyin pohdiskelemaan tätä lenkkariasiaa, sillä edelliset vain kokeiltuna minulle saapuneet kierrätyslenkkarit – Hoka One One Mach 2:set oli juostu loppuun ja jotain piti hankkia tilalle. Minulla on tällä hetkellä todella vaikeaa vasemman jalan kanssa ja nuo Mach 2:set mahdollistivat jonkinlaisen juoksun aloittamisen tauon jälkeen ja kuljettivat minua noin puolen vuoden ja reilun 500 km verran. Lenkkareita kuluu vuodessa siis ihan minimissään kahdet, ottaen huomioon, että viime vuoden syksynä en kolmeen kuukauteen juossut käytännössä ollenkaan. Kolmet lenkkarit vuodessa vastaavat jo yhden älypuhelimen hiilijalanjälkeä.

Kestävämpää vaihtoehtoa lenkkarille on vaikea löytää. Suurten valmistajien “ekolenkkarit” ovat todellisuudessa kaukana ekologisesta ja lupaukset tulevastakin löyhiä. Ns. ekolenkkarin hiilijalanjälki on parhaassa tapauksessa vain noin kilon tavislenkkaria pienempi, mutta hinta 60 % kalliimpi. Keskimäärin ekolenkkari on vain noin 10 % tavislenkkaria parempi valinta. Nämä ja todella monta muuta faktaa selviää Run Repeatin kattavasta lenkkarialaa koskevasta katsauksesta.

Juoksija tarvitsee silti lenkkarinsa. Jalkaan sopiva, hyvin istuva kenkä on juoksuharrastuksen tärkein väline. Itselle sopiva kenkää saattaa joutua etsimään monen parin verran, eikä kenkää voi sovittamatta ostaa. Kuten kaikkeen kuluttamiseen, myös lenkkareihin pätee sama tylsä sääntö. Tehokkain tapa pienentää kulutuksen hiilijalanjälkeä on yksinkertaisesti ostaa vähemmän ja ainoastaan tarpeeseen.

If you want to save the planet, don’t buy eco-sneakers. Try just buying fewer pairs.

Jos lenkkariteollisuus olisi maa, niin se olisi vuositasolla maailman 17 suurin saastuttaja.

Lenkkarimarkkinan vastuullisempi tulevaisuus on sen jättiläisten Adidaksen ja Niken käsissä, jotka molemmat ovat tehneet lupauksia toimintansa kehittämisestä kestävämpään suuntaan. Kumpikaan alan mammuteista ei ole kuienkaan todellisuudessa ryhtymässä toimiin, jotka muuttaisivat lenkkareiden valmistamisen vastuulliseksi liiketoiminnaksi. Nike haluaa tuplata liikevaihtonsa ja puolittaa hiilijalanjälkensä, Adidas taas pyrkii kestävään liiketoimintaan, mutta omilla, ei kansainvälisesti tunnustetuilla kestävyyden määritelmillä. Lisää Adidaksen ja Niken lupauksista ja niiden todellisesta vaikutuksesta löytyy täältä.

Ainoa todellinen tapa kehittää lenkkaribisneksestä todella kestävää, olisi kehittää kenkä, joka voidaan kierrättää uusiksi lenkkareiksi TAI saman valmistajan muiksi kengiksi. Tämä vaatisi tuotesuunnittelua, joka mahdollistaisi kengän päällisen ja pohjan tai pohjan eri materiaalien helpon erottelun kierrätysvaiheessa. Kierrätettävässä lenkkarissa käytettyjen materiaalien tulisi olla sellaisia, jotka pystytään jalostamaan uudeksi materiaaliksi kestävällä tuotantotavalla. Lisäksi lenkkareiden valmistamiseen käytettävän energian tulisi olla uusiutuvaa.

Good on you -verkkopalvelu määrittelee omalla metodillaan yli 270 lenkkareita valmistavaa yritystä. Mm Veja ja Adidas ansaitsevat hymynaamat, kun taas esim. New Balancen ja Hoka One Onin kohdalla ei paljon naurata – ja varsinkin New Balancen kenkiä olen kuluttanut ahkerasti loppuun tämän kyllä tiedostaen… Good on you -palvelun arvioinnit perustuvat pitkälti siihen tietoon, jota yrityksen toiminnasta ja kansainvälisistä raporteista on saatavilla. On selvää, että tämä tieto on vain suuntaa-antavaa, mutta toisaalta, mikäli yrityksen vastuullisuusteoista on hyvin vähän julkista tietoa saatavilla, voi tästä herkästi vetää johtopäätöksiä itse kukin.

Veja on todella mielenkiintoinen toimija lenkkarimarkkinoilla, mutta sen mallisto on perustunut lähinnä vapaa-ajan kenkiin, ei niinkään juoksulenkkareihin. Yrityksen sivuilla on laajasti kerrottu sen toimista kestävämpien valmistusmateriaalien ja tuotannon polulla. Vejan valmistama Condor -juoksulenkkari on sisällöltään hyvin erilainen kuin markkinoiden tavislenkkari.

Vejan Condor-kengät on valmistettu täysin ilman muovia tai maaöljyä, joista juoksukenkien materiaali enimmäkseen koostuu. Brasiliassa vastuullisesti valmistetuissa kengissä on hengittävä Alveomesh-päällinen, joka on saatu kierrätetyistä muovipulloista. Paksu ulkopohja on valmistettu luonnonvaraisesta kumi- ja riisijätteestä.

Esim. Nudgen valimoimiin kuuluu vaihteleva määrä Vejan erilaisia lenkkarimalleja, mutta juoksuun tarkoitettua Condor -lenkkaria en ole onnistunut löytämään aiemmin mistään, tällä hetkellä Condoria on kuitenkin saatavilla Stockalta, jossa kävin viikonloppuna mielenkiinnosta kenkää sovittelemassa. Omaan jalkaani kenkä oli hyvin sopiva ja se muistutti tuntumansa ja painonsa, sekä pohjamateriaalin ja muotoilun puolesta melko paljon Adidaksen Ultra Boostia. Tarkistus kenkien spekseihin vahvisti tuntemukseni.

Ominaisuuksiensa puolesta Condor ei ole minun kenkäni, sillä olen tottunut juoksemaan hyvin erilaisilla kengillä, eikä jalkavaivojeni vuoksi näin pehmeä ja löysä kenkä edes tule kysymykseen tällä hetkellä.

Joka tapauksessa Vejan kaltaiset toimijat ovat vielä liian pieniä muuttaakseen markkinaa. Kuluttajien suunnalta tuleva paine ja kasvava ymmärrys tuotteiden valmistamisen aiheuttamasta ympäristökuormasta voi kuitenkin varmasti vaikuttaa alan toimintaan. Minä ja sinä voimme vaikuttaa kysymällä valmistajilta #whomademyshoes #whatsinmyshoes

Sustainability left aside: Hoka One One Rincon on uskomattoman kevyt ja hyvin vaimennettu, neutraali harjoituskenkä. Rincon on yltää lähes kaikissa arvosteluissa erinomaisille arvosanoille sovelrtuen niin pitkille, kuin lyhyemmillekin lenkeille. Itse odotan Rinconista uskollista harjoituskenkää. Maininnan ansatsee myös kengän edullinen hinta (ovh. 120 €).

So whats in my shoes Hoka One One? I would so much like to wear them loud and proud.

Kuvat: Janne/624 ja Veja

Kiinnostaisiko sinua myös?

1 kommentoi

Hautajaisvaatteet vaivalla – Vastuullisempi Vaatekaappi | Lily 6.7.2021 - 15:38

[…] Kunpa olisi jokin laskuri (ehkä onkin, en ole vaan löytänyt), jolla voisi aina tällaisen ekoteon tehdessään laskea, miten paljon hiilidioksidipäästöjä säästää, sillä näin tapahtuu jokaisen käytettynä ostetun vaatteen ja kengän kohdalla – tietysti vain siinä tapauksessa, että 2nd hand -ostos korvaa uuden tuotteen hankinnan. Vastuullisten urheilubrändien johdolla eniten päästösäästöjä on laskettu (uusille) lenkkareille, joten lainaan nyt vaikka lenkkariesimerkkiä Sustainably Fit -blogin hyvästä postauksesta. […]

Vastaa

Jätä kommentti