Home matkailu Matkustaminen kevyemmällä hiilijalanjäljellä

Matkustaminen kevyemmällä hiilijalanjäljellä

by Noora

Viime kesänä Tukholman reissulla lapset ostivat itselleen matkamuistoja. Tyttäreni löysi paikallisesta kirjakaupasta Klimatkoll -korttipelin, jossa kilpaillaan ympäristötietämyksellä. Viikonloppuna pelasimme korttia tyttären kanssa ja pääsin vastailemaan kysymyksiin, jotka koskevat henkilökohtaisia kulutustottumuksia ja valintoja, jotka vaikuttavat yksityishenkilön hiilijalanjälkeen. Kysymyksissä korostuivat matkustaminen ja ravitsemukselliset asiat, jotka molemmat ovat näin tammikuussa todella ajankohtaisia, käynnissä on tammikuinen Vegaanihaaste ja tällä viikolla Messukeskuksessa järjestetään Matkamessut.

Tyttö ja korttipeli ja koko perhe täydessä junassa kohti Hampuria.

Olemme panostaneet perheen kesken kevyemmän hiilijalanjäljen matkailuun jo monta vuotta. Niin ihanaa kuin lomailu lämpimässä tai eksoottisissa kohteissa onkin, olemme pyrkineet pitämään lentomatkustamisen minimissä ja suosimaan Euroopan matkoillamme eritysesti junamatkustamista ja kotimaassa auto+juna -yhdistelmää. Juna on ylivoimaisesti ympäristöystävällisin matkustusväline, mutta viidellä hengellä täytetty henkilöauto on junan jälkeen seuraavaksi vähäpäästöisin valinta.

Talven laskettelureissut tehdäänkin junalla ja autolla. Kotimaan kohteisiin emme lennä laisinkaan ja kesäisin matkustamme tietenkin paljon purjehtien. Hiihtolomalla suuntaamme Rukan rinteisiin ja pääsiäisenä nautimme Lapin lumista Levillä. Reissut tehdään autolla ja junalla.

Klaipedan ja Trakain majoituskohteita kesältä 2018 ja mies koko perheen matkatavaroiden kanssa.

Kesäisin olemme kokeneet upeita elämyksiä “reilatessamme” kouluikäisten lasten kanssa ympäri Eurooppaa. Täydet junat, huumaava helle ja perillä aina uusi majoituskohde on tehnyt matkustamisesta jännittävää. Turhat kamat jäävät kotiin ja matkamuistot pysyvät minimalistisina kun jokaisella on oma reppu kannettavana. Myös pyöräretki Ahvenanmaan ympäri ja tuuli kuljettamassa meitä Itämeren aalloilla ovat elämyksiä, joiden pariin päästäkseen pitää tehdä pikkuisen enemmän töitä, mutta kokemus on sen arvoinen.

Toissa kesänä koimme koko perheen roadtripillä Baltian helteisen rannikon, josta löytyi toinen toistaan kauniimpia, unohdettuja rantoja. Matkaa taitettiin junalla ja vuokra-autoilla.

Maata pitkin matkaan lähteminen on nyt trendikästä ja meistä jo moni miettii, miten voisi matkustaa hiukan pienemmin päästöin. Matkamessuilta saattaa löytyä tähän vastaus, sillä ensimmäistä kertaa messujen yhteydessä järjestetään Maata pitkin -tapahtuma, jonka ohjelma vie mennessään? Tässäpä muutama messutärppi/oma suosikkini maata pitkin matkustamisesta kiinnostuneille. Koko Maata pitkin -ohjelma-alueen sisältöön voit tutustua täällä.

  • Pe 17.1. klo 12 | Maata pitkin -matkustaminen pähkinänkuoressa: Reissuun kevyemmillä hiilijalanjäljillä
  • Pe 17.1. klo 15:30 | Matkavinkki – maata pitkin Pärnuun ja Haapsaluun!
  • La 18.1. klo 15 | Matkastoorit: Isä ja poika -interrail
  • La 18.1. klo 16 | Matkastoorit: Maata pitkin Italiaan
  • Su 19.1. klo 12:30 | Matkavinkki – vihreä loma Viron saarilla, Saarenmaalla ja Hiidenmaalla!
  • Su 19.1. klo 14:30 | Perhepyöräily Ahvenanmaalla
Liepajassa kesällä 2018 ja Haagissa kesällä 2017.

Jos maata pitkin matkailu kiinnostaa maatapitkin.net sivustolta löytyy jo perustieto useimpiin Euroopan maihin matkustamisesta maata pitkin. Suosittelen myös liittymään Facebookin Maata pitkin -ryhmään, jossa jaetaan aktiivisesti vinkkejä kestävämpään matkustamiseen liittyen. Tutustu myös Walleni.us seikkailublogissa kymmeneen upeaan matkakohteeseen, johon ei tarvitse lentää.

Pikajuna Tukholmasta Göteborgiin ja takaisin (900 km) 10 KG ja sama matka lentäen 250 KG, edestakaiset lennot Malmös-Chanmonix (2400 km) 300 KG ja sama reitti bussilla (3000 km) 60 KG.

Mihin sinä makustat seuraavaksi?

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti