Home suositukset Miksi kuorijalkine on ekologinen ja kestävä vaihtoehto vaellus- ja retkeilykengäksi?

Miksi kuorijalkine on ekologinen ja kestävä vaihtoehto vaellus- ja retkeilykengäksi?

by Noora

Testissä *Lundhags Vandra Mid II kenkä. Juttu sisältää *Affiliate-linkkejä.

Tänä syksynä olemme kolunneet tavallista ahkerammin erilaisia metsäpolkuja ja ajankohtaiseksi tuli valita kenkä, jolla retkeilyt voisivat jatkua myös kylmillä ja märillä keleillä. Etsinnässä oli ensisijaisesti kalvoton kuorijalkine, eli kenkä, joka soveltuisi mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin sääolosuhteisiin.

Kuorijalkine on kenkä, jossa ei ole erillistä vuorta tai vedenpitävää kalvoa. Kengät ovat usein kevyempiä kuin vuorelliset kengät ja ne on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön sukkien paksuutta ja määrää vaihtelemalla. Kengissä on minimimäärä kosteutta imevää materiaalia, joten ne kuivuvat nopeasti kastuessaan.

Kuorijalkine on useimmiten kalvollista kenkää huomattavasti pitkäikäisempi ystävä, kalvo ei kulu puhki ja kenkää on helpompi korjauttaa suutarilla tarvittaessa.

Mieheni on jo pitkään ollut vuorettomien nahkakenkien ystävä, eikä suostunut harkitsemaan vaelluskengäksikään muunlaista vaihtoehtoa, joten hänen innostamana päädyin kokeilemaan *Lundhags Vandra II Mid -kenkää. Lundhags on perinteinen, Ruotsalainen vaelluskenkiä valmistava yritys, jonka tuotteet on suunniteltu korjattavaksi ja valmistettu kestämään aikaa ja kilometrejä. Lundhags Vandra II mid -kenkä on kalvoton puolikorkea nahkavarrellinen vaelluskenkä, jonka teräosa on tehty solukumista.

Minulla on ns. vaikeat jalat ja olen todella herkkä aistimaan heti sovittaessni kenkää, voiko meistä tulla ystäviä vai ei. Ensi tuntumalta kenkä yllätti keveydellään ja muutaman päivän harkinnan jälkeen päädyin ostamaan kengät ja aloittamaan niiden sisäänajon. Kuorikenkä on aluksi vuorillista kenkää huomattavasti kovempi kumppani ja kengän nahkainen varsi muotoutuu omaan jalkaan vain kävelemällä. Hyvänä puolena on, että omaan jalkaan muotoutunut kenkä istuu nilkan ympärille täydellisesti.

Lundhags Vandra II mid -kengän alaosa on vedenpitävää kumia ja kengän nahkainen kuori kyllästetään vettä- ja likaahylkiväksi rasvalla. Oman kokemukseni mukaan rasvaamalla kengästä saa todella vedenpitävän ja astelen huoletta kuraisilla poluilla ja kävelen purojen yli ongelmitta. Pelkäsin mitä helposti oireileva kantakalvoni sanoo näin kovista kengistä, mutta joko välipohjan EVA-materiaali tai kengän muu muotoilu sopii jalkaani niin, että mitään ongelmia kantapäiden tai luupiikin kanssa ei ole ollut näillä kengillä kävellessä.

Takana on nyt noin 50 km vaellusta erilaisissa maastoissa ja kengän istuvuus omaan jalkaan alkaa hipoa täydellisyyttä. Varren kovaa nahkaosaa olen pehmittänyt kastelemalla kengät ensin lämpimässä vedessä kotona ja sitten ennen kävelylenkkkiä sitonut kengät huolellisesti ja napakasti kiinni.

Uskon, että olen löytänyt pitkäikäiset vaelluskumppanit, jotka soveltuvat eri vuodenaikoihin sukkia lisäämällä. Toistaiseksi on tuntunut siltä, että kengät on todella lämpimät. Toivon, että paksumman villasukan kanssa, kenkä sopisi myös esim. lumikenkäilyyn ja talvivaelluksille. Valmistaja suosittelee käyttämään kengissä kahta sukkaa päällekkäin, jotta kenkä ei hiertäisi. Yhdellä sukalla olen kyllä pärjännyt hyvin ilman hiertymiä ja toisen sukan ajattelin lisätä, kun ilmat kylmenevät.

Ps. Suosittele vaellusreittejä pääkaupunkiseudulla tai läheisyydessä. Näyttää siltä, että Social distancing metsässä on sesongin juttu. Itse olen suunnitellut retkiä Nuuksioon.fi -palvelussa, joka näyttää ihan loistavasti myös miten poluille pääsee julkisilla, tosi iso peukku tälle palvelulle.

Lundhags on Ruotsalainen yritys, joka on valmistanut vaelluskenkiä 30-luvulta asti. Osa jalkineista valmistetaan edelleen Ruotsissa, jossa myös kenkiä korjataan. En koskaan suosittele blogissani sellaisten yritysten tuotteita, joiden toimintaan ja vastuullisuuteen en olisi tutustunut etukäteen. Lunhags valmistaa tuotteita, joiden tarkoitus on kestää käytössä pitkään. Lundhagsin kengistä ja kengissä käytettävistä materiaaleista voi lukea lisää täällä (på Svenska).

Kiinnostaisiko sinua myös?

3 Kommentit

Reetta 22.10.2020 - 09:30

Hei Noora!

Löysin blogisi Instagramin kautta vasta hiljattain. Todella inspiroivia tekstejä höystettynä kauniilla kuvilla – kiitos siitä!

Ilmeisesti blogisi ei ole Bloglovinissa (ainakaan en sitä löytänyt eikä sivustollasi ole Bloglovinin pikanäppäintä). Bloglovinin avulla seuraaminen helpottuisi, kun ei tarvitsisi aina erikseen hakeutua selaimen kautta sivuillesi vaan uusi postaus näkyisi muiden seuraamieni blogien kanssa samalla sivulla. Olisiko tämmöinen seuraamismahdollisuus toteutettavissa?

Vastaa
Noora 22.10.2020 - 10:06

Moikka Reetta ja kiitos kivasta viestistä!

Heräsin tähän itsekin tällä viikolla ja blogiani voi nyt seurata myös Bloglovin -sivuilla. Tosin minulla on ollut haasteita saada blogia näkyviin/linktystä toimimaan. Toivottavasti se nyt onnistui ja pääset seuraamaan tuosta linkistä?

Terkuin,

Noora

Vastaa
Reetta 22.10.2020 - 20:41

Jeij, onnistui. Kiitokset sinulle!

Vastaa

Jätä kommentti