Home kasvisruoka Mitä lautaselle kanan sijaan?

Mitä lautaselle kanan sijaan?

by Noora

Olen nyttemmin tullut entistä kriittisemmäksi eläinten tehotuotantoon liittyvissä kysymyksissä ja erityisen kriittisessä asemassa virusten kehittymisen ja leviämisen kannalta ovat sadat miljoonat kanat, jotka ympäri maailmaa tuotetaan vuosittain ihmisten ravinnoksi. Kyse on globaalista eettisestä ja ekologisesta ongelmasta, johon myös kansallisella tasolla osallistumme (Suomessa teurastetaan noin 80 miljoonaa broileria vuodessa). Lintujen influenssavirukset muodostavat todellisen uhan nyt ja tulevaisuudessa, sillä ne kykenevät tarttumaan niin sikoihin kuin ihmisiinkin.

En halua että kukaan lähipiiristäni osallistuu tällaisen tehotuotannon tukemiseen, altistuu tai edesauttaa virusten leviämistä. Niinpä pyysin lapsilta, että he lopettaisivat kanan syömisen myös koulussa ja toisessa kodissaan.

Välitin toiveet kanan syömisen lopettamisesta tietenkin myös lasten isille ja heidän perheeseensä, josta sain oikeastaan vain yhden kipakan kysymyksen takaisin. “Ok, mitä suosittelisit, että syömme lempiruokiemme, eli kanapastan ja kanan ja riisin sijaan? Sellaista, joka ei nostaisi isossa perheessä annoksen hintaa ja joka olisi helppoa valmistaa arjessa?”

Itselleni tämä kysymys oli hiukan hämmentävä, sillä kanaa en ole valmistanut liki kymmeneen vuoteen ja en oikeastaan edes muista, miltä se maistuu. Tai maistuuko kana oikein miltään, ellei se ole oikein valmistettu?

Ajattelen, että kanaa voisi lähteä korvaamaan ruoanlaitossa vaikkapa tofulla tai kikherneillä. Monet itämaiset ruoat voi ravintolassakin tilata sian- tai kananlihalla tai vaihtoehtoisesti tofulla. Myös monissa kasvisruokaan keskittyvissä keittokirjoissa curry-pohjaisissa ruoissa käyetään kikherneitä proteiinin lähteenä. Tofua kritisoidaan usein siitä, ettei se maistu miltään, mutta jos asiaa ajattelee ihan rehellisesti, niin eipä keitetty kanakaan kenenkään herkkua taida olla? Eli aivan kuten liharuokaa, myös kasvisruokaa pitää opetella valmistamaan niin, että kasviproteiiniin saadaan valmistusvaiheessa sopiva koostumus ja maku.

Kasvisruoka on edullista ja varmasti ruokailun kokonaiskustannukset jopa laskevat jos liha korvataan kasviperäisillä proteiinin lähteillä, mutta tämän edellytyksenä on, että kasvisruokaa opetellaan valmistamaan raaka-aineista, ei puolivalmisteista, kuten nyhtökaura tai erilaiset soijaproteiinisuikaleet. Kuivat pavut, linssit ja soijarouhe ovat kaikki edullisia proteiinin lähteitä, mutta on erittäin ok kokeilla myös erilaisia puolivalmisteita ja esimerkiksi käyttövalmiita linssejä tai papuja tölkistä. Se, että puolivalmisteet nostavat ruoan hintaa ei kuitenkaan käy perusteluksi sille, että kasvisruoka olisi kalliimpaa.

Ohessa muutama hyvä resepti, joita voit kokeilla kun seuraavan kerran ajattelit kokata jotain kanasta. Kaikille resepteille on laskettu myös hinta. Kahdessa reseptissä on käytetty tofua, mutta voit yhtä hyvin kokeilla molemmissa resepteissä tofun sijaan kikherneitä. Korvaa silloin tofu tölkillisellä kikherneitä, tämä myös laskee ruoan hintaa, sillä karkeasti tofupaketti maksaa n. 3 € ja tölkillinen luomukikherneitä 1,15 €.

Annoskoot ovat neljälle, mutta meillä resepteistä syö kaksi aikuista ja kolme esiteini-ikäistä lasta.


Tofua maapähkinäkastikkeella ja riisillä

Tofu, parsakalaali, kookosmaito ja maapähkinävoi muodostavat suloisen liiton ja tämä vegaaninen vaihtoehto riisille ja kastikkeelle maistuu varmasti kaikille.

  • 1 pkt maustamatonta tofua (250-300 g)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 parsakaali
  • 4 rkl maapähkinävoita
  • 1 prk kookosmaitoa
  • suolaa tai soijakastiketta
  • öljyä paistamiseen
  • 4 annosta (200 g) riisiä

Paloittele tofu arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne kahden talouspaperipalan väliin. Paina kevyesti käsillä päällimmäistä talouspaperia tofuja vasten, kunnes se on kostea. Toista tarvittaessa. Näin tofusta lähtee suurin kosteus ja paistopinnasta tulee rapeampi.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paista pehmeäksi öljyssä. Nosta sipuli pannulta lautaselle. Paista tofu rapeaksi öljyssä ja paloittele parsakaali pienemmiksi paloiksi.

Sekoita maapähkinävoi kookosmaitoon ja kaada tofukuutioiden joukkoon yhdessä sipulin ja parsakaalin kanssa. Anna hautua ja mausta suolalla tai soijakastikkeella.

Foodie.fi -verkkokaupassa ruoan hinta sisältäen kaikki reseptissä käytetyt raaka-aineet (paitsi suola ja öljy) luomulaatuisina mikäli saatavilla täysinä pakkauksina 12,68 €, riisiä, maapähkinävoita ja valkosipulia kuluu vähemmän kuin pakkauskoko, joten ruoan hinta n. 9 €, eli 2,25 €/annos.

Alkuperäinen resepti on toimitettu Anton&Anton vegekassin mukana ja valmistettu Mama Mems tuoretofusta, mutta voit käyttää reseptissä mitä vain maustamatonta tofua.


Paahdettu paprikapasta

Tämä pastaresepti tuli keittiöömme Anton&Anton vegekassin mukana ja vaikka siinä ei ole kanaan verrattavaa määrää proteiinia (voit lisätä sitä, esim. lisäämällä kastikkeeseen kikherneitä), puolustaa tämä täyteläisen makuinen ja pehmeän kermaisa, mutta vegaaninen pasta paikkaansa suosikkipastojemme joukossa.

  • 2 punaista paprikaa
  • 1 keltainen paprika
  • 1/2 chili
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 7 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 dl mantelilastuja
  • 3-4 oksaa persiljaa
  • 1 rasia luomupinaattia
  • (pala vegaanista parmesaania tai muuta juustoa)
  • 300 g pastaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Huuhtele ja viipaloi paprikat, pilko chili ja valkosipulinkynnet, viipaloi sipuli. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita joukkoon 3 rkl oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paista uunin ylätasolla 15 min.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, kun paistoaikaa uunissa on jäljellä n. 5 minuuttia.

Kaada uunivuoan sisältö blenderiin tai kulhoon, lisää joukkoon mantelilastut ja 4 rkl oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi ja lisää öljyä tarvitteassa. Sekoita paperikaseos keitetyn pastan joukkoon ja koristele pinaatilla, persiljalla ja raasta halutessasi päälle juustoa.

Foodie.fi -verkkokaupassa ruoan hinta sisältäen kaikki reseptissä käytetyt raaka-aineet (paitsi suola ja öljy) luomulaatuisina mikäli saatavilla täysinä pakkauksina 13,12 €, pastaa, chiliä, persiljaa ja valkosipulia kuluu vähemmän kuin pakkauskoko, joten ruoan hinta n. 12 €, eli 3 €/annos.

Ohje Anton&Anton Vegekassi.


Tofu limonello

Tofu limonellossa yhdistyvät lasteni lempiruoka, eli Hanna G:n sitruunapasta ja Bar ysin legendaarisen Pollo Limonellon vegaaninen versio. Tässä reseptissä on käytetty tofua, mutta voit korvata tofun myös kikherneillä, (mikä myös laskee annoksen hintaa) tai Beanit-suikaleilla.

  • 1 pkt marinoitua jalotofua
  • 2 ½ dl kaurakermaa
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia tai kaurafraichea
  • ½ tl cayennepippuria
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 tl kurkumaa
  • ½ kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisfondia
  • yhden luomusitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl agavesiirappia tai muuta makeuttajaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 rkl maizenaa
  • tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
  • 300 g spagettia

Laita pastavesi kiehumaan. Hienonna inkivääri ja valkosipulit.

Paloittele valmiiksi marinoitu tofu arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne kahden talouspaperipalan väliin. Paina kevyesti käsillä päällimmäistä talouspaperia tofuja vasten, kunnes se on kostea. Toista tarvittaessa. Näin tofusta lähtee suurin kosteus ja paistopinnasta tulee rapeampi.

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna pannu ja paista tofukuutiot öljyssä rapeiksi, lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori, valkosipuli, inkivääri, kurkuma ja cayennepippuri, jatka paistamista viellä hetki. Kaada joukkoon kaurakerma, puolikas kasvisliemikuutio, agavesiirappi ja sitruunamehu. Hauduta hetki sekoittaen.

Lisää soijajogurtti ja sekoita. Mikäli kastike tuntuu löysältä, voit suurustaa sen sekoittamalla joukkoon ruokalusikallisen maizenaa. Mausta kastike suolalla oman maun mukaan. Lisää tarvittaessa sitruunamehua ja suolaa.

Sekoita valmis kastike valutetun pastan joukkoon. Koristele tuoreella korianterilla ja seesaminsiemenillä.

Foodie.fi -verkkokaupassa ruoan hinta sisältäen kaikki reseptissä käytetyt raaka-aineet (paitsi kurkuma, maizena ja makeuttaja) luomulaatuisina mikäli saatavilla täysinä pakkauksina 11,43 €, pastaa, korianteria, kasvisliemikuutioita ja valkosipulia kuluu vähemmän kuin pakkauskoko, joten ruoan hinta n. 10 €, eli 2,50 €/annos.

Ohje on myös gluteeniton jos valitset gluteenittoman spagetin. Alkuperäinen ohje löytyy Jalotofun reseptipankista ja on 2-3:lle hengelle, mutta kun varaat pastaa 75 g/henkilö reseptin ohjeella syö kaksi aikuista ja 2-3 lasta.


Parsakaaliwingsit

Erilaiset dippiruoat kuuluvat meillä viikonlopun rentoon ruokailuun ja lasten suosikkeja ovat nachopellin lisäksi kaikki dipattavat kasvikset, paahdettu kukkakaali, lehtikaali ja sitten nämä parsakaaliwingsit.

  • 800 g parsakaalia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3½ dl vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1½ tl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl sriracha-chilikastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2 rkl rypsiöljyä
Dippi:
  • 2 dl kauraranskankermaa
  • 1–2 rkl vegaanista majoneesia
  • 2 rkl ruohosipulia silputtuna
  • ½ tlvalkosipulijauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua 
Lisäksi
  • tölkillinen kikherneitä

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leikkaa parsakaalista suupalan kokoisia nuppuja. Huuhtele ja kuivaa nuput keittiöpyyhkeellä.

Sekoita yhteen vehnäjauhot, vesi, rypsiöljy, suola, valkosipulijauhe ja savupaprika. Dippaile parsakaalit kuorrutteeseen, valuta ylimääräinen taikina kulhoon ja nosta kaalit uunipellille leivinpaperin päälle.

Paahda parsakaaleja uunissa noin 20 minuuttia.

Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä. Sekoita joukkoon öljyä, juustokuminaa ja cayennepippuria.
Levitä kikherneet leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti uuniin parsakaaliwinsien seuraksi. Paahda uunista riippuen 20-30 minuuttia (voit käännellä kerran tai kaksi), kunnes kikherneet saavat hiukan väriä. Lisää lopuksi ripaus suolaa.

Sekoita sillä välin sriracha, ketsuppi ja rypsiöljy. Valele parsakaalit chilikastikeseoksella ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.

Sekoita dippikastikkeen aineet yhteen. Tarjoa parsakaalit heti dippivihannesten kuten porkkanan ja kurkun kera. Tarjoa jäähtyneet kikherneet naposteltavana suolapähkinöiden tapaan.

Foodie.fi -verkkokaupassa ruoan hinta sisältäen reseptissä käytetyt raaka-aineet (paitsi kuivatut mausteet ja vehnäjauho) luomulaatuisina mikäli saatavilla täysinä pakkauksina 13,63 €, ruohosipulia, majoneesia ja Siracha-kastiketta kuluu vähemmän kuin pakkauskoko, joten ruoan hinta n. 10 €, eli 2,50 €/annos sisältäen myös yhden kokonaisen kurkun ja 1 kg porkkanoita.

Ps. Vältä hävikkiä nappaamalla aina talteen myös parsakaalin kanta ja leikkaamalla siitä ohuita siivuja ruoan, keiton tai salaatin sekaan.

Resepti Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen Vegaanikeittokirjasta, vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen resepti on myös gluteeniton.


Toivon, että tein näiden kasvisruokien kokeilemisesta mahdollisimman helppoa!

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti