Home ravinto Miten tuen kehon vastustuskykyä luonnollisesti? Esittelyssä keltaiset suosikkini inkivääri, kurkumiini ja tyrni

Miten tuen kehon vastustuskykyä luonnollisesti? Esittelyssä keltaiset suosikkini inkivääri, kurkumiini ja tyrni

by Noora

Yhteistyössä Aarja Health®. Juttu sisältää *affiliate linkkejä. Kuvat ©Janne/624.f

Ehkä joku muukin miettii, miten pimenevässä syksyssä voi taistella väsymystä vastaan ja vahvistaa elimistön omaa vastustuskykyä. Itse luotan paitsi tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon, myös lisäravinteisiin, joiden avulla varmistan riittävän raudan, B12-vitamiinin ja c-vitamiinin saannin.

Kurkumiini ja inkivääri astuivat elämääni oikeastaan luettuani Maria Boreliuksen ensimmäisen tulehdusta ehkäisevää elämäntapaa käsittelevän kirjan *Hyvinvoinnin vallankumous. Tuossa kirjassa lähes kaikkiin resepteihin niin ruokiin, kuin juomiinkin on lisätty kurkumaa, inkivääriä tai molempia. Omaan ruokavaliooni kurkuma asettui kaikkien uunissa paahdettavien kasvisten, papu- linssiruokien ja pähkinämaitopohjaisten teejuomien joukkoon. Inkivääriä käytän paitsi teejuomissa, usein myös smoothiessa ja kookosmaitopohjaisissa tofu- papu- ja linssiruoissa. Inkiväärin lisään ruokiin ja juomiin tuoreena, useimmiten raastettuna ja kurkuman maustejauheena.

Yhteistyössä Aarja Healthin® kanssa sain valita heidän lisäravinteistaan itseäni kiinnostavia tuotteita. Yksi mukaan valikoituneista ravintolisistä olikin luonnollisesti Kurkumiini, inkivääri B12 -ravintolisä, joka sisältää 400 mg kurkumiiniuutetta, 50 mg inkivääriuutetta, 1 mg B12-vitamiinia. B12- vitamiinia on vain eläinperäisessä ruoassa, joten erityisesti kasvissyöjien täytyy napata B12-vitamiininsa purkista.

B12-vitamiini on tärkeä, sillä puutostila voi aiheuttaa anemiaa, hermostollisia häiriöitä, kipuja, muistihäiriöitä sekä masennusta. Omalla kohdallani B12-vitamiinin puutosta on vaikea huomata, sillä se oireilee saman tyyppisesti kuin raudanpuuteanemia, joka myös aiheuttaa tunnottomuutta, puutumista ja hengästymistä.

Kurkumiinia ja inkivääriä on jo vuosisatojen ajan käytetty mausteina, mutta myös perinteisinä hyvinvointia tukevina yrtteinä Aasiassa, koska ne sisältävät paljon antioksidantteja. Kurkuma ja inkivääri edistävät ruoansulatusta ja ehkäisevät tulehdusta mm. nivelissä. Kurkumaa ja inkivääriä on viime vuosina tutkittu laajasti ja moni on ottanut nämä keltaiset mukulakasvit osaksi ruokavaliotaan.

  • Kurkumiini on luonnon oma antioksidantti, jota löytyy kurkumajuuresta. Kurkumiini antaa kurkumalle sen kauniin vahva kellertävän värin. 
  • Inkivääri on yksi terveellisimmistä mausteista, jota maapallolta löytyy. Se on täynnä ravinteita ja sekin on hyvin antioksidanttirikas kasvi.

Kurkuma inkivääri mantelijuoma

1 pss inkivääriteetä esim. *Pukka Luomu Lemon, Ginger & Manuka tee
1,5 dl mantelimaitoa
1 dl vettä
2 cm pala inkivääriä siivuina tai raastettna
1 tl kookosölyä
1/2 tl kurkumaa
sitruunan viipale

Keitän tämän teejuoman useimmiten iltaisin. Valmistus on helppoa, lisää kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna. Kiireessä myös tämä *Ginger Joy latte -jauhe on mahtava vaihtoehto.

Tyrni – maailman terveellisin marja

Tyrnimarja sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia. Sadasta grammasta tyrnimarjoja saa enemmän C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista.

Keltainen tyrni on kirpsakka suupermarja, jota hämmentävän harva käyttää ruokavaliososaan, vaikka tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain, ehkä jopa maailman terveellisin marja.

Tyrnimarjan kuoressa on lisäksi runsaasti ravintokuitua ja erityisesti siemenissä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Siksi marjat kannattaa mieluiten syödä kokonaan kuorineen ja siemenineen päivineen. Itse käytän pakastettuja tyrnimarjoja ja hyödynnän niitä lähes joka aamuisessa smoothiessani, nakkaan tyrnimarjat blenderiin kokonaisina ja surautan ainekset sekaisin.

Keltainen supersmoothie

1 banaani
1 dl tyrnejä
1,5 dl mantelimaitoa
0,5 dl vaniljan makuista proteiinijauhetta
0,5 tl kurkumajauhetta
1 tl raastettua inkivääriä

Aarja Healthin® vastustuskykyä tukevat ravintolisät löydät *täältä. Valikoimaan kuuluvat mm. itsellänikin käytössä oleva *OPTIMSM®+C + mustikka ja pureskeltava *B12 + Mustikka, sekä perheen lapsilla käytössä oleva *lasten C-vitamiini mustikalla. Myös Aarja Healthin® *Sporty Boost -urheilujuomajauhe sisältää tyrnimehujauhetta.

Muihin käyttämiini ravintolisiin palaan seuraavan jutun merkeissä.

*Koodilla NOORA15 saat 15% alennuksen koko aarjahealt.fi -tuotevalikoimasta.  

Valoa ja voimaa syksyyn!

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti