Home terveys Nokkonen ja muut siitepölyallergian luonnolliset hoitokeinot

Nokkonen ja muut siitepölyallergian luonnolliset hoitokeinot

by Noora

Kuopuksen allergiaoireet alkoivat ennen kuin ehdimme huhtikuuhunkaan ja jo pian sain seurata perässä kutiavan ja vuotavan nenäni kanssa. Allergia piinaa meidän perhettä keväisin ja niin lasten, kuin omallakin kohdallani sitä on ollut vaikea erottaa flunssasta ja se on johtanut paitsi lukuisiin poskiontelontulehduksiin myös ihan kunnon säikähdykseen ja sairaalakäyntiin kuopuksen kanssa.

Nyt kun tiedämme mistä on kyse, antihistamiini on käytössä herkästi, mutta antihistamiinivalmisteiden käyttö aiheuttaa kohdallani päänsärkyä, joka on lähes yhtä ärsyttävää kuin kutina ja niiskutus. Allergia myös haittaa urheilua. Tukkoisena ja päänsärkyisenä on tylsä käydä lenkillä, joten keväisin luonnon puhjetessa kukkaan, treenit jäävät usein tauolle. Pyörittelin töissä *Frantsilan Aurinkovoima Villiviherjauhepurkkia käsissäni ja kiinnostuin siitä, mitä luonnonmukaisia keinoja allergiaoireiden lievittämiseen voisi löytyä. Pienen tutkiskelun jälkeen löysinkin erilaisia vinkkejä allergiaoireiden lieventämiseen luonollisin keinoin.

Ennen kuin luet pidemmälle haluaisin huomauttaa, että kyse on omakohtaisesta kiinnostuksesta aiheeseen ja omista kokemuksistani. En ole koulutettu terveyden alan asiantuntija, enkä väitä, että allergiaoireita voisi hoitaa kokonaan ilman lääkkeitä. Vakavien allergiaoireiden vuoksi kannattaa kääntyä lääkärin tai muun asiantuntijan puoleen. Itseäni kiinnostaa lähinnä se, voiko allergiaoireita lievittää luonnonmukaisin keinoin niin, että esim. antihistamiineja tarvitsisi käyttää vähemmän, sillä kohdallani ne aiheuttavat todella epämiellyttävänä sivuoireena päänsärkyä.

Allergia ja oireiden lievittäminen luonnonmukaisin keinoin

Allergia on immuunijärjestelmän reaktio ulkoisiin tekijöihin, kuten siitepölyyn ja hiukkasiin. Nämä laukaisevat histamiinina tunnetun proteiinin tuotannon, mikä on pääsyy allergisilleoireille kuten nenän tukkoisuudelle, aivastelulle, kutinalle yms.

Siitepöly aiheuttaa pääasiassa allergista nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista. Monilla myös silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Jotkut siitepölylle allergiset saavat ihottumaa, ja monet tuntevat itsensä väsyneiksi.

Allergia.fi

Allergioiden luonnonmukaisessa hoidossa olennaista on immuunitoiminnan tukeminen ja vahvistaminen, joka tapahtuu ennenkaikkea oikeanlaisella ravinnolla.

Ravitsemukselliselta kantilta allergian hoidossa on kyse pitkälti samoista perusperiaatteista kuin terveellisessä ruokavaliossa ylipäätään. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä hyviä rasvoja ja riittävä proteiinia on ensiarvoisen tärkeä, jotta siitepölyallergia ei pahenisi. Valkoinen sokeri ja vehnä kannattaa karsia ruokavaliossa minimiin tai mieluummin kokonaan pois (kuten muutenkin elimistön tulehdustilassa) ja myös lisäaineet kannattaa minimoida.

Riittävä vitamiinien ja muiden ravinteiden saanti on tärkeää. Ruokavalio on ravinteiden paras lähde ja tarvittaessa apuna voi käyttää lisäravinteita. Siitepölyallergian ennaltaehkäisyssä tärkeitä ovat D-, B-ryhmän vitamiinit, C-, A-, ja E-vitamiini (astma on tutkimusten mukaan yhdistetty D-vitamiinin puutokseen, joten astmaatikkojen on hyvä mittauttaa D-vitamiiniarvot). Myös mineraalit sinkki ja magnesium ovat avainasemassa.

PUR TOIMITUS

Myös erilaisista yrteistä ja hyötykasveista on etsitty apua allergiaroiden lievittämiseen. Allergia.fi -sivustolta löytyy tutkimuksia Hunajan, Nokkosen ja Koivumahlan mahdollisista hyödyistä siitepölyallergian oireiden lievittämisessä. Minua näistä kiinnosti eniten nokkonen, sillä olin huomaavinani, että tuo edellä mainitsemani Frantsilan Aurinkovoima Viherjauhe helpotti allergiaoireitani, erityisesti nenän kutinaa ja sellaista “yleistä ärsytystä”.

Nokkonen

Nokkosesta ja sen mahdollisista terveyshyödyistä löytyykin todella paljon tietoa (mm. Helsinki Wildfoods).

Nokkosesta on tunnistettu ainakin seitsemän erilaista anti-inflammatorista ja/tai anti-allergeenista yhdistettä. Laboratorio-oloissa nokkoslehtiuutteen on todettu hillitsevän mm. allergisia oireita aiheuttavien syto- ja kemokiinien vapautumista kontrolloivan tryptaasin toimintaa, useiden tulehdusreaktioita aiheuttavien entsyymien toimintaa sekä histamiinin vapautumista säätelevän reseptorin toimintaa. Nokkosen anti-inflammatoristen yhdisteiden kliinisiin vaikutuksiin kuuluvat mm. nenän limakalvojen turvotuksen väheneminen, verenpaineen lasku ja ihotulehduksen lievittyminen.

Nokkosta pidentään luonnon antihistamiinina, sillä se käyttäytyy samaan tapaan kuin monet allergialääkkeet. Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa nokkosessa on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. Allergisen ärsytyksen hillitsemisen lisäksi nokkonen rauhoittaa tulehdusta ja lievittää tulehduksen aiheuttamaa turvotusta.

Erilaisten nokkosjauheiden lisäksi nokkosta on helppo myös kerätä itse ja sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa pinaatin tapaan. Nokkosta on saatavilla myös *yrttiuutteena.

Ratamouutteesta ja maitotuotteiden vähentämisestä apua tukkoisuuden tunteeseen

Monet maitotuotteita käyttävät ovat kertoneen maitotuotteiden käytön lopettamisen vähentävän tukkoisuuden tunnetta ja myös väitettä tukevaa tutkimustietoa näyttäisi löytyvän. En osaa ottaa tähän omakohtaisesti kantaa, sillä itse en käytä maitotuotteita muutenkaan kuin satunnaisesti. Maitotuotteiden pois jättäminen ruokavaliosta on kuitenkin helppoa ja turvallista ja näin voi kokeilla onko tästä omalla kohdalla hyötyä. Aikuisen ihmisen ei ole muutenkaan mitenkään perusteltua käyttää runsaasti maitotuotteita, joten ne voi samalla siivota pois ruokavaliostaan ja näin vähentää oman ruokavalion ilmastovaikutuksia.

Koivun siitepölyn aiheuttamaan nielun kutinaan voi kokeilla myös *ratamouutetta. Ratamoa on käytetty jo pitkään lääkekasvina ja se vähentää hengitysteiden limaisuutta.

Ratamolla on antibakteerinen, hengityselimiä vahvistava ja limakalvoja supistava vaikutus, sitä käytetään irroittamaan limaa ja hoitamaan hengitystietulehduksia, astmaa ja yskää.

Frantsila – Luonnon kotiapteekki, Virpi Raipala-Cormier
Virpi Raipala-Cormier on Frantsilan luomuyrttitilan perustaja ja hän toivoo, että koululääketieteen rinnalla kulkisi itsehoito, jota ideaalimaailmassa lääkäritkin voisivat suositella potilailleen lääke- ja leikkaushoitojen rinnalle.

Jätä siitepölyt ulos ja huuhtele vedellä

Varsinkin lasten kohdalla on hyvä muistuttaa siitä, että siitepölyä ei kannata kantaa vaatteissa sisälle, vaan ulkovaatteet vaihdetaan sisävaatteisiin, eikä samoissa vaatteissa ainakaan nuhjata sohvalla tai sängyllä. Kotiin tullessa on hyvä huuhdella kasvot ja hiuksetkin tarvittasessa. Toiset suosivat myös nenäkannua eli nenähuuhtelua sarvikuonokannulla, ja voin suositella sitä muille, pojallenikin, mutta itse kyllä inhoan tuota lajia, vaikka se varmasti puhdistaa limakalvoille kertyneitä siitepölyhiukkasia.

Hyvisbakteereista lisää vastustuskykyä

Kannattaa muistaa myös se, että liiallinen hygienia ei ole hyväksi. Ihminen tarvitsee metsää, maata ja vähän pöpöjä immuniteetin vahvistamiseksi.

Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan ja hänen kollegoidensa tutkimuksen mukaan nopea kaupungistuminen on köyhdyttänyt mikrobiostoamme. Tämä saattaa yliherkistää elimistömme helpommin erilaisille tulehduksille. Kun mikrobikanta on suppea, elimistö asettuu herkästi puolustuskannalle ja saattaa olla jopa jatkuvasti pienessä tulehduskierteessä. Metsässä elimistö joutuu luonnollisesti kosketuksiin erilaisten mikrobien kanssa ja kehon vastustuskyky paranee itsestään. Esimerkiksi astmaatikkojen on tutkittu hyötyvän säännöllisistä metsäretkistä.

Metsän maaperässä on todistettu olevan ihmisen iholle ja hyvinvoinnille suotuisia mikrobeja, joille altistuminen ennaltaehkäisee ja hoitaa länsimaissa yleistyviä elintapoihin liittyviä sairauksia. Moi Forest on kehittänyt tieteellisesti tutkitun Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteen, joka tuo metsän hyödyt jokaisen saataville tuubissa.

Metsän mikrobeista on hyötyä myös sisäisesti. Syömällä metsästä kerättyjä marjoja ja sieniä saat elimistöön myös tärkeitä hyviä mikrobeja. Suolistossa metsän mikrobit ehkäisevät muun muassa tulehduksellisia suolistosairauksia ja parantavat elimistön vastustuskykyä. Probiootit eli maitohappobakteerit vahvistavat elimistön vastustuskykyä ja hoitavat suolistoa.

Ihminen on yhteydessä luontoon monimuotoisemmin kuin ehkä äkkiseltään tulee ajatelleeksi, ja omaa hyvinvointia voi tukea myös luonnonmukaisilla hoitokeinoilla, jotka voivat parhaassa tapauksessa vähentää esim. antihistamiinien käytön tarvetta.


Lisää vinkkejä luonnollisiin hoitokeinoihin löydät esimerkiksi Pur-kaupan sivuilta ja osoitteesta terve.fi (12 luonnollista tapaa torjua allergiaa) ja Anna-lehden sivulta täältä. Kannattaa myös tarkistaa ajankohtaiset siitepölytiedotteet Turun Yliopiston sivuilta, jotta osaa varautua runsaisiin siitepölykausiin.

Affiliate -linkit on merkitty *tähdin.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti