Home kuluttaminen Onko vaatteiden vuokraaminen ekologista?

Onko vaatteiden vuokraaminen ekologista?

by Noora

Olen pyrkinyt jo vuosia vaatteiden vastuullisempaan kuluttamiseen ja osana sitä vaatteiden lainaamiseen Vaaterekki Vaatelainaamon kautta.

Vaatteiden vuokraaminen vaikuttaa äkkiseltään kiertotalouden periaatteita noudattavalta, kestävältä tavalta pukeutua ja lisätä yksittäisten vaatekappaleiden käyttöikää. Ja kyllä! vuokraaminen onkin erinomainen keino vähentää tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutusta, sillä tekstiili- ja vaateteollisuus tuottaa vuodessa yli 90 miljoonaa tonnia jätettä ja yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä vuodessa kuin Ranska, Saksa ja Uk yhteensä. Pelkästään vaatteiden käyttöiän tuplaamien vähentäisi tekstiiliteollisuuden aiheuttamia ilmastopäästöjä liki puolella.

Maailmalla, jossa vaatteiden vuokraaminen palveluna, on yleistynyt huimasti, ja markkinan ennustetaan kasvavan yli 2 miljardin euron arvoiseksi vuoteen 2025 mennessä, on herätty kuitenkin myös vaatteiden lainaamiseen ja palauttamiseen liittyvään ympäristökuormaan.

Verkossa toimivien vaatevuokraamojen lähetykset kuormittavat ympäristöä samalla tavalla kuin vaatteiden tilaaminen verkkokaupasta, etenkin jos vaatteet lähetetään kertakäyttöisissä, kierrätykseen kelpaamattomissa lähetyspakkauksissa ja ne myös palautetaan niissä.

Jotkut asiantuntijat ovat myös sitä mieltä, että vaatteiden vuokraaminen lisää ostotarvetta, kun vuokrattuun vaatteeseen ihastutaan ja se halutaankin hankkia omaksi.

Itselläni on tästä kuitenkin aivan päinvastainen kokemus. Vaatevuokraamon jäsenyyden myötä vaatteiden ostaminen on vähentynyt radikaalisti (ja vastaavista kokemuksista kirjoittaa Ilta-Sanomissa myös Mirka Moilanen). Usein on käynyt myös niin, että olen etukäteen ihastunut johonkin vaatteeseen, mutta saatuani sen ensin vuokralle, on käytäntö hyvin nopeasti osoittanut, ettei juuri se vaate ole laisinkaan minua varten. Myös niissä tapauksissa, että lainaamani vaate tai vaatepari on ollut todella mieluista, vaattetta on useimmiten saanut käyttää tarpeeksi ja sen hankkiminen ei ole houkuttanut.

Yleensä vaatelainaamot eivät anna mahdollisuutta lunastaa lainassa olevaa vaatetta itselleen, vaan mikäli lainattuun vaatteeseen ihastuu, sen voi ostaa itselleen yrityksen verkkokaupan kautta. Tässä olisi mielestäni kuitenkin toiminnan kriittisen tarkastelun paikka siinä tapauksessa, että vaate tosiaan edelleen on yrityksen valikoimissa. On epäekologista lähettää lainassa oleva vaate takaisin ja tilata toinen vastaava kotiin. Lisäksi väitän, että myös yritys menettää tässä myyntimahdollisuuksia. Olisi yksinkertaisempaa ja ekologisempaa vain pitää lainassa oleva vaate, kuin palauttaa se ja hankkia uusi. En tiedä, että Suomessa mikään verkossa toimivista vaatelainaamoista tarjoaisi tätä mahdollisuutta.

Suomalaisia verkossa toimivia vaatevuokrauspalveluja:

  • Clozeta on verkossa kuukausispoimuksella toimiva vaatevuokrauspalvelu, jonka valikoimista löytyy tyylikkäitä tämän päivän klassikoita By Malene Birgeriltä, Filippa K:lta, Samsøe & Samsøelta, Gestuzilta, Baum Und Pferdgartenilta ja DAY Birger et Mikkelseniltä. 79 € kuukausimaksua vastaan saa pitää itsellään kerrallaan kolmea suosikkivaatetta. Myös kertavuokraus on mahdollinen.
  • Uhana Dreams on Uhana Designin oma vaatevuokraamo, jossa tarjolla ajankohtaisen malliston vaatteita vuokrattavaksi, mutta myös arkistojen aarteita ja suunnittelijoiden erityisluomukisa. Uhanalla vaatteiden vuokra-aika on 2 viikkoa ja vuokrauksen hinta määrittyy tuotteen mukaan.
  • The Atelie tarjoaa vuokrattavaksi vaatteita huippumerkeiltä kuten Helmut Lang, Andiata, Katri Niskanen, Anni Ruuth ja keväästä 2021 lähtien myös Marimekkoa. Vaatteiden vuokra aika on 3 tai 7 vuorokautta ja vaatteet voi noutaa yrityksen Helsingin toimipisteestä tai tilata postilla kotiin. Vuokrauksen hinta vaihtelee valitun vaatteen mukaan.
  • Upcycle Helsinki myy kestävästi valmistettuja vaatteita ja käytettyjä löytöjä, valikoimaa täydentää pieni kuratoitu valikoima verkosta lainattavia tuotteita (mm. Tauko Design).
  • Stilrent tarjoaa vuokralle kauniita mekkoja mm. By Malinalta. Vaatteiden vuokra-aika on 7 vuorokautta ja hinta vaihtelee valitun tuotteen mukaan.

Verkossa toimivien vaatevuokraamojen tulisi kiinnittää huomiota erityisesti vaatteiden toimittamisesta aiheutuvaan hiilijalanjälkeen ja valita mm. ekologinen RePack tai The Moikka Projectin kompostoituva postituspussi. Myös paketin kuljetuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen voisi mahdollisesti kompensoida tai vähintään huolehtia siitä, että toimittava kumppani on ottanut ympäristökysymykset huomioon omassa toiminnasssaan.

Vaatteiden toimituksen aiheuttaman ympäristökuorman lisäksi maailmalla puhuttaa lainavaatteiden kuivapesu, eli kemiallinen pesu. Se, että vaatteet kiertävät lainaamossa käyttäjältä toiselle puhtaina on olennaista, jotta lainailu koetaan hygieniseksi ja houkuttelevaksi vaihtoehdoksi käyttää vaatteita. Erityisesti jokapäiväiseen käyttöön soveltuvat vaatteet pitäisi kuitenkin aina pyrkiä pesemään tavallisella vesipesulla, eikä kemiallisesta pesemisestä saa tulla vaatteiden lainaamisen ehto. Myös kuluttajilla on tässä ajattelun paikka, sillä yhteisvaatekaappi ei tarkoita sitä, että jokaisella lainauskerralla saisi uusia vaatteita, vaan vaatteiden normaali esim. vesipesun aiheuttama käyttökuluma kuuluu palvelun luonteeseen.

Ekologisin versio vaatelainaamosta toimii kuluttajien lähellä ns. perinteisessä kivijalassa, mahdollistaa tuotteiden lainaamisen paikan päältä ja vaatteiden huoltamisesta vastaavat käyttäjät itse tai ne pestään ekologisilla pesuaineilla palveluntarjoajan omissa tiloissa.

Viellä pidemmälle vastuullisuudessa jalostettua vaatevuokraustoimintaa harjoittaa ruotsalainen Hack your closet, jonka toiminta perustuu jo käytöstä poistuneiden eli käytettyjen vaatteiden tai tekstiiliteollisuuden ylijäämätuotannon vuokraamiseen kk-sopimuksella, jossa stylisti valitsee asiakkaalle toimitettavat vaatteet, jotka toimitetaan mahdollisimman vähäpäästöisesti asiakkaan kotiovelle. Hack your closet -palvelu ei edusta tyypillistä vaatevuokraamoa, jossa vaatteita vuokrataan tyylin, ajankohtaisuuden tai tietyn tilaisuuden vuoksi, vaan palvelu on ratkaisu kestävämpään arkipukeutumiseen.

Palvelu ei tue uusien vaatteiden valmistamista, vaan sen kautta on vuokrattavissa vain tuotteita, jotka olemme jo pelastaneet jätteeksi joutumiselta.

Mikaela Ayesa, Hack Your Closet

Suomessa Hack Your Closet -tyylistä palvelua tarjoaa huhtikuusta lähtien Clozetan Preloved palvelu, jonka hinta on 29,90 €/kk ja sisältää neljä stylistin sinulle valitsemaa preloved, eli käytettyä -vaatetta.

Suomalaisia lähilainaamista tarjoavia vaatevuokrauspalveluja:

  • Vaaterekki on Helsingin Kaisaniemessä toimiva vaatelainaamo, jonka valikoimasta löytyy suomalaisia merkkejä ja designia. Vuokrattavana on myös koruja, kenkiä ja asusteita.
  • Vaatepuu toimii Helsingin lisäksi ainakin Järvenpäässä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä ja sen valikoimista löytyy kotimaisia design-vaatemerkkejä.
  • Mallaamo on Oulun yhteinen vaatekaappi, jonka valikoimasta löytyy suomalaisia merkkejä ja designia.
  • Tanttu on Seinäjoella toimiva kotimaisia merkkejä edustava vaatelainaamo.
  • Noppa on Kuopiossa toimiva yritys, josta voi lainata jäsenmaksua vastaan suomalaisten designereiden vaatteita.
  • Aina Upea on Rovaniemeläinen vaatelainaamo, jonka valikoimassa on käytettynä hankittuja juhlavia tai edustuskäyttöön suunniteltuja vaatteita ja asusteita.
  • Lace & Rose Hyvinkäällä tarjoaa vaatteita lainaan mm. seuraavilta merkeiltä: People Tree, Ilo by Dakini, IvanaHelsinki, Pietamo, Vimma, Papu, AARRE, Tauko, Puuvillatehdas, Kaiko, Jatuli ja Kativee

Vastuullisesti toteutettu vaatteiden lainaaminen on ehdottomasti ekologisempaa, kuin uusien vaatteiden hankkiminen. Yhteinen vaatekaappi lisää vaatteiden käyttökertoja, joka taas vähentää vaatteiden valmsitamisen tarvetta ja vähentää vaatejätettä. Jään seuraavaksi odottamaan, että myös Suomeen saadaan kuluttajien omat vaatekaapit yhteiskäyttöön avaava palvelu, kuten Tulerie. Aktiiviliikkujana ja rekteilijänä toivoisin myös, että tälle alueelle saataisiin palveluntarjoajia tai että esim. palvelua jo ohuesti tarjoava Partioaitta tekisi tästä varteenotettavan palvelun hankkimisen rinnalle. Mainittakoon kuitenkin, että retkeilypuolella tosiaan jo toimiikin retkeilyn ammattilaisten ja harrastajien yhteisöllinen varustevuokraamo Retkirent.

Covid-19 pandemia on vaikuttanut vaatevuokraamojen toimintaan ja varsinkin pandemian alussa kansainvälisesti toimialalla nähtiin suuri notkahdus. On ymmärrettävää, että tapahtumien ollessa tauolla myös vaatteiden lainaamisen tarve vähentyy. Mikäli käytössäsi tai harkinnassa on vaatevuokrauspalvelu, jonka kautta saatavilla on myös pandemia-arkeen tai kotitoimistolle sopivia vaatteita, toivoisin, että jatkat palvelun käyttöä vallitsevasta tilanteesta huolimatta ja näin tuet kotimaista yrittäjää.

Linkit ja lähteet: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/our-work/activities/make-fashion-circular, https://theecobahn.com/ideas/sustainable-fashion-rental-model-hack-your-closet, https://theecobahn.com/ideas/sustainability-of-rental-fashion-ecommerce-subscription, https://www.elle.com/fashion/a29536207/rental-fashion-sustainability

Kuvat: Unsplash, Fashion Revolution ja Uhana

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti