Home kiertotalous Pellava – ekologinen, kestävä ja pestävä?

Pellava – ekologinen, kestävä ja pestävä?

by Noora

Pellava on suosittu materiaali kesävaatteissa ja sisustuksessa, mutta kuinka ekologinen materiaali se on?

Pellavan parhaat puolet

Pellava on yksi biohajoavimmista ja tyylikkäimmistä kankaista muotihistoriassa. Se on vahva, pellavakuiduista valmistettu kangas, joka käsittelemättömänä (ts. ei värjättynä) on täysin biohajoava. Pellavan luonnollisia värejä ovat norsunluu, ecru, kellanruskea ja harmaa.

Pellava kestää korkeita lämpötiloja ja imee kosteutta, mutta ei sido itseensä bakteereja. Pellava on vahvempaa märkänä, kuin kuivana ja muuttuu pehmeämmäksi ja taipuisammaksi, mitä enemmän sitä pestään. Laadukas pellava vain paranee ja paranee käytössä! Toisin kuin puuvilla, hyvin hoidetut pellavaiset liinavaatteet voivat kestää vuosikymmeniä.

Pellavaa käytetään monin tavoin ja sen tukevuus tekee siitä ihanteellisen verhoiluun ja teollisuustuotteisiin. Verhot, pöytäliinat, lakanat ja keittiöpyyhkeet ovat kaikki kodin yleisiä pellavatuotteita. Pellava voidaan myös kutoa pehmeäksi ja ilmavaksi, mikä tekee siitä ihanteellisen kesävaatteiden valmistusmateriaalin.

Pellava, eli se kasvi, josta pellavaa valmistetaan, on myös erittäin monipuolinen. Pellavakasvin jokaista osaa on perinteisesti käytetty arvokkaan tuotteen luomiseen – mitään ei mene hukkaan ja tuotanto on kustannustehokasta. Pellavan yleinen sivutuote on pellavaöljy, jota voidaan käyttää ravintona, pintakäsittelyaineena ja värien sideaineena.

Pellava on sopeutuva ja voi kasvaa huonossa maaperässä ja käyttää paljon vähemmän vettä kasvaakseen, kuin puuvilla. Pellavan kasvatukseen tarvitaan myös vähemmän torjunta-aineita, YK:n Elintarvike- ja Maatalousjärjestön mukaan 13 kertaa vähemmin torjunta-aineita kuin esimerkiksi peruna

”Pellavapaita käyttää koko elinkaarensa aikana 6,4 litraa vettä ja puuvillapaita 26 litraa”.

Monia kuituraaka-aineita on hankala työstää, esimerkiksi selluloosa vaatii erityisen myrkyllisiä kemikaaleja, jotta siitä syntyy viskoosia. Pellavaa taas pystytään käsittelemään hyvin luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja.

Pellavan tuotanto muistuttaa yhä edelleen satojen vuosien takaista käytäntöä, eikä sen tuotantoa voida täysn koneellistaa. Pellavan tuotannon vaatima runsas ihmistyövoima on tehnyt siitä ylellisen materiaalin ja toisaalta siirtänyt tuotannon sinne, missä tuotanto on halpaa. Pellavatekstiilin vastuulliseen tuotantoon pitää siis kiinnittää erityistä huomiota.

Huomioi nämä asiat hankkiessasi pellavavaatteita tai kodintekstiilejä

Valitse vain vastuullisesti tuotettua (sertifioitua, esim. GOTS) pellavaa. Sertifikaatti on merkki siitä, että pellavan kasvatuksessa ei ole käytetty liikaa lannotteita. Suurin osa ei-orgaanisista pellavista viljellään nitraateilla. Ylimääräiset nitraatit voivat päästä vesivirtoihin ja vahingoittaa ekosysteemiämme.

Kuidun tiheän luonteen vuoksi puhtaan valkoisen pellavan saamiseksi sen täytyy käydä läpi voimakas valkaisuprosessi. Luonnollisen sävyiset pellavatekstiilit ovat ympäristöystävällisempi valinta.

Hankkimalla luonnonmukaisesti tuotettuja pellavatuottteita varmistat myös sen, että tuotannossa ei ole käytetty haitallisia väriaineita.

Jos siis haluat investoida kestävään pellavaan, etsi ​​sertifikaatteja, jotka takaavat, että kangas ja tuote ovat vastuullisesti valmistettuja. Tehoviljelty pellavatekstiilii ei ole vastuullinen valinta, vaikka pellava materiaalina sitä olisikn.

Monet pellavavaatteita ja tekstiilejä valmistavat yritykset antavat ei mitään, tai hyvin puutteellisia tietoja tuotteiden valmistuksesta. Siksipä kokosin alle taas muutaman oman suosikkini, joiden tuotteita voi hankkia hyvillä mielin!

Vastuullisesti pellavaostoksille

Suomessa pellavaa on viljelty 1500-luvulta lähtien, mutta tekokuitujen keksimisen myötä viljely Suomessa loppui melkein kokonaan ja täysin kotimaisia pellavatuotteita on markkinoilla toistaiseksi vähän. Baltian maissa sen sijaan pellavan viljely, sen langaksi kehrääminen ja kankaaksi kutominen on voimissaan ja naapurimaissamme lähituotettua pellavaa on saatavilla runsaasti. Esimerkiksi vielä muutamia vuosia sitten Liettuasta pellavatekstiilejä halajavan piti tehdä kuitenkin löydöt paikallisista käsityöliikkeista, mutta nyt Liettualaisia vastuullsia pellavatuotemerkkejä voi hankkia myös netistä.

Yksi ehdottomista vastuullisia pellavavaatteita valmistavista suosikkimerkeistäni Linenfox tulee Liettuasta. Linenfoxin pellavavaatteet ommellaan paikallisesti Liettuassa, vain myrkyttömästä, Oeko-tex-sertifioidusta pellavasta.

Hyvin valmistettu kangas on huomattavasti kestävämpää, tuntuu paremmalta ihoa vastaan ​​ja mikä tärkeintä, muuttuu pehmeämmäksi ja kauniimmaksi jokaisen käyttökerran yhteydessä. Kunnioittaen ihmisiä, joiden kanssa työskentelemme, suhteita ja yrityskulttuuriamme, johdamme yritystämme reilun kaupan periaatteiden mukaisesti, maksamme rehellisiä palkkoja ja arvostamme asiantuntijoitamme todella. – Linenfox

Myös yksinkertaisen kauniisiin pellavavaatteisiin keskittynyt Ode to Sunday tulee Liettuasta ja mm. kotmaisen Papun pellavavaatteet valmistetaan Liettuassa.

Vastuullisin pellavavaate ommellaan Suomessa, tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista.

Kotimainen Vietto Pellavamekko on vastuullinen valinta.

Vietto on Helsinkiläisen Minna Kaartisen yritys, jonka tuotteet on valmistettu alusta saakka Suomessa. Suurin osa vaatteista ommellaan pieninä sarjoina pienompelimotyönä Helsingin Malminkartanossa, lisäksi Viettoa ommellaan myös Hattulassa. Suurin osa Vieton käyttämistä kankaista tulee Orivedeltä, yrityksen tavoitteena on osaltaan ylläpitää kotimaista kangastuotantoa, jota on jäljellä enää vähän, mutta uomattava osa Vieton materiaaleista hankitaan suomalaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämänä. Käyttöön on otettu kangaseriä, jotka ovat teollisuudessa jääneet jäljelle aiemmasta tuotannosta.

Vieton vaatteita on saatavilla heidän oman verkkokauppansa lisäksi mm. Weecosista ja Nudgesta. Tästä pääset tutustumaan myös Nudgen ajankohtaiseen, ekologisten pellavamekkojen valikoimaan.

Tämän jutun kuvat on otettu päiväretkellä Porvooossa, josta löytyi myös tämä pieni Pella Vallan ateljee. Pella Valla on uusi pellavattuotteisiin keskittynyt yritys, jonka tuotteita on toistaiseksi saatavilla vain Porvoon vanhan kaupungin kivijalkakaupasta. Syksyllä yrityksen toiminta laajenee ja suloisia tuotteita on saatavilla sittemmin myös verkosta. Suomalaisia, vastuullisia kodintekstiileihin erikoistuneita yrityksiä ovat mm. Lapuan kankurit ja Jokipiin pellava.

Hoida pellavatekstiilit oikein

Pellava ei pidä pesukoneesta ja inhoaa kuivausrumpua. Pellavan pesu koneessa on ongelma tekstiilien kestävyyden kannalta, sillä konepesu rasittaa kohtuuttomasti kuitua. Pellava ei kestä sitä, että se pyörii koneessa tuntitolkulla. Konepesussa pellavasta irtoaa myös paljon kuituja.

Pellavaa ei saa lingota liian voimakkaasti, sillä pellavakuitu on kosteana vahvaa mutta venyvää. Älä koskaan laita pellavaa kuivausrumpuun. Pellava ei kestä rumpua vaan ohenee ja veltostuu rumpukuivauksessa. Ongelma ei ole lämpötila vaan liike.

Vältä kaikkea vääntämistä. Henkarinjäljetkin jäävät herkästi näkymään pellavavaatteeseen. Kuivuessaan pellavaan tulee tosi helposti venymiä ja painaumia. Tasokuivaus onkin paras tapa kuivata pellavavaatteet. Pellavalakanat täytyy kuivattaa roikottaen. Kuivaustelineestäkin jää helposti jäljet tekstiileihin, siirtele lakanoita niiden kuivuessa painaumien välttämiseksi.

Pellava rypistyy ja voit joko omaksua sen tyyliksi tai myöntää, että pellavavaatteet pitää silittää ja liinavaatteet olisi parasta mankeloida.

Lopuksi

Vastuullisesti tuotetut pellavatekstiilit ovat todella suositeltavia, eikä niiden hoitoa kannata turhaan pelätä. Pellava on reilu askel kohti ekologisempaa elämää. Se on parempi vaihtoehto epäekologiselle puuvillalle. Vastuullinen pellavatekstiili on hintava mutta kestävä valinta.

Jutun kuvat päiväretkeltämme lasten kanssa Porvoossa, paitsi pellavan tuotantoon liittyvät kuvat Linenfox. Porvoossa suosittelen Pellavallan lisäksi tutustumaan Pacific Nativin myymälään.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti