Home kestävät valinnat Rakas kulutuspäiväkirjani… 9/12

Rakas kulutuspäiväkirjani… 9/12

by Noora

Elokuussa ajattelin, että syyskuusta tulee omalta osaltani maltillinen kulutuskuukausi ja voisin vaikka olla ihan ostamatta mitään. Kävi kuitenkin ihan toisin ja päädyin ostamaan yhtä jos toistakin. Vain ruokakulut olivat tässä kuussa poikkeuksellisen maltilliset, mutta nekin tuntuvat silti suurelta. Tämän kulutuspäiväkirjakuukauden kirjoittaminen tuntui raskaalta, sillä tunsin epäonnistuneeni, hävettää, että ostoksia kertyi sitten kuitenkin kaikenlaista.

Häpeä on tunne, joka koetaan yleensä hyvin negatiiviseksi. Vaikka syyllisyys ei noin yleisesti olekaan toimintaan kannustava tai kehittävä tunne, (vaan lamaannuttava tunne), olen kokenut sen nimenomaan hillitsevän epähaluttua ostokäyttäytymistä kohdallani. Häpeä on saanut minut miettimään myös sitä, jos minä itse, niin kuka muu rajoittaa ostamistani? Olenhan itsekin (aina välillä) hyvä esimerkki siitä, että vaikka kuinka tiedostamme, me kuluttajat emme itse aina pysty rajoittamaan ostamista. Tämän ihmiskokeeni myös alan kallistua siihen uskoon, että kuluttamisen rajoittaminen erilaisin pakottein on pian väistämätön askel kulutuksen hillitsemiseksi.

Teknisesti hiilijalanjälkeen perustuva kulutuslaskuri on Suomessa olemassa jo ainakin S-ryhmän, K-ryhmän, Nordean ja Ålands Bankenin asiakkailla. Ruotsalainen Doconomy on mm. Ålandsbankenin ja Mastercardin käyttämän tietotekniikan takaa löytyvä yritys, jonka toiminta tähtää siihen, että kun kuluttamisen hiilijalanjälki saadaan laskettua ja korteille voidaan myös tulevaisuudessa asettaa käyttörajat esimerkiksi kuluttajan itsensä toimesta. Doconomyn kumppaniverkosto on vahvassa kasvussa ja se tuottaa hiilijalanjäljen laskentaa mm. YK:lle ja alati kasvavalle pankkien verkostolle. Käytännössä Doconomyn teknologia tarjoaa kaikille halukkaille kumppaneille mahdollisuuden lisätä asiakkaidensa tietoisuutta kulutuksen ilmastojalanjäljestä. Isona askeleena pidän myös sitä, että Pohjoismaissa laajalle levinnyt Klarna-maksujenvälityspalvelu on liittynyt Doconomyn verkostoon.

Niin sitten itse asiaan… Kuukauden aikana kertyneistä omista ostoksista en olisi tarvinnut yhtään mitään muuta, kuin juoksuhanskat ja rautalääkkeen. Ostin kuitenkin mm. jo kolmannet lenkkarit tänä vuonna, tälläkin kertaa Tempo Running Storesta. Monkin mekkoon en olisi varmasti tarttunut, ellei se olisi valmistettu kierrätetystä polyesterista, nyt ostin sen etsiessäni tyttärelle syntymäpäivälahjaa. Samoin kävi Stadiumista hankitun pitkän toppaliivin kanssa, löysin myös sen etsiessäni tyttärelleni edelleen sitä syntymäpäivälahjaa, tosin sentään harkitsin sen ostamista viikon verran, mutta ostin sitten kuitenkin sen vuoreksi pidentämään ohuiden takkien ja sadetakkien käyttöaikaa. Mustaa perushupparia sen sijaan olin jo etsinyt pitkään ja tartuin R-Collectionin huppariin Stockan Hullujen päivien tarjouksen perusteella. Hullareilta en sentään hankkinut mitään muuta, tätä menin hakemaan ja vain sen kanssa tulin ulos. Relovesta ostin aivan kuukauden alussa valkoisen villapaidan ja UFFista kuviollisen t-paidan.

Omat ostokseni:

  • Relove , valkoinen villapaita 30 €
  • Apteekki 40,64 €
  • Tempo Running store, Hoka One One lenkkarit 140 €
  • Nudge, Organic Basics poolo 60 €
  • UFF, kuvioillinen t-paita 7 €
  • Monki, mekko 35 €
  • Snurre, lankoja 82,10 €
  • Kari Traa, juoksuhanskat 14 €
  • Stadium, pitkä untuvaliivi 64 €
  • Stockmann, R-Collection huppari 69,90 €

Yhteensä ostoksiin kului 543 euroa ja niiden hiilijalanjälki Nordea Wallet -sovelluksen mukaan oli 16 kg. Ostokset olivat osoitus siitä, että jos kiertelee kaupoissa, niistä myös helpommin generoi itselleen “tarpeita”.

Lapsiin liittyvät kulut 280 € kertyivät pääasiassa harrastusmakuista (jalkapallo ja partio) 245 €, yhdestä vahapurkista ja verkkareista. Ei mitään erityistä kerrottavaa tästä paitsi että kun tarvitset nuorisolle edullista, vastuullisempaa kosmetiikkaa tsekkaa Four Reasons, *Urtekram ja Organic shop.

Liikkumiseen kului 210 euroa, tankkasin autoa kahdesti ja ajelua tuli normaalia enemmän, sillä kävin Turussa edes takaisin hoitaakseni työasian. Lasten HSL -korteille latasin arvoa 62,80 euron verran. On mielestäni aika kummallista, että lapset eivät saa koululippua jos toinen huoltajista asuu tuon koululaislippuun oikeuttavan “rajan” sisäpuolella, niinpä maksan lasten matkakortit itse.

Palveluihin kului 180 €, joista veneen nosto 120 € ja minun kampaaja 45 euroa, muodostivat suurimman osan. Ostin myös kausikortin edulliseen ennakkohintaan Vihti Ski Centeriin, mutta siitä jäi työnantajan liikuntaedun jälkeen minulle vain 9 € maksettavaa.

Ruokaan kului koko perheeltä syyskuussa 820 euroa, josta ravintoloihin 180 euroa ja ruokakauppaan siis 640 euroa. Syötiin todella vähän ravintoloissa ja toisaalta saatiin kaksi Anton&Antonin vegeruokakassia, mikä on lapsiviikoilla meidän elämää isosti pelastava etu. Tulee kokkailtua muuta kuin “sitä samaa” ja toisaalta lapset osallistuvat enemmän ruoanlaittoon kun raaka-aineet ja reseptit ovat helposti saatavilla. Vain kotiovelle toimitetun ruokakassin purkaminen voi olla niin innostavaa.

Ruokalasku syyskuussa oli yksi vuoden pienimpiä, mutta silti jäin miettimään, että meillä kuluu ruokaan aika paljon rahaa. Suunnittelen marraskuulle 100 €/viikko ruokahaastetta ymmärtääkseni paremmin mihin meillä se ruokaan käytettävä raha oikein kuluu…

Kuukauden kokonaiskuva

Yhteensä syyskuussa asumisen ja muutaman peruspalvelun (Fitness 24/7, Bookbeat, lasten puhelinlasku, henkivakuutus) lisäksi rahaa kului 2.032 €sisältäen siis myös mieheni maksamat ruokakulut.

Kiertoon lähti tavaraa 260 € arvosta, sain myös veronpalautusta 500 €, mutta siirsin sen heti säästötilille. Koko kuuakuden ajan minusta tuntui siltä, että rahat loppuvat ihan kohta ja olin edelliskuun tapaan enemmän huolissani kuluttamisesta kuin aiemmin tänä vuonna. Ehkä tähän on syytäkin, sillä loppuvuodesta on tulossa tavallista köyhempi veroprosenttikömmähdyksen ja erittäin suuren hankinnan vuoksi. Ehkä häpeä ja nämä realiteetit kannustavatkin ottamaan kunnon loppukirin tässä projektissa.


Tämä on jo 9. kuukauden tilitys vuoden kulutushaasteestatammikuunhelmikuun, maaliskuun, huhtikuun, toukokuun, kesäkuukausien ja elokuun kulutuskertomukset löydät klikkaamalla kuukauden nimeä. Tiliote sisältää koko talouden ruokamenot, (eli myös mieheni maksamat), muut hankinnat ovat minun maksamiani.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti