Home kestävästi kunnossa Tervetuloa muoviton heinäkuu! Näin elät kestävämmin kesälomalla.

Tervetuloa muoviton heinäkuu! Näin elät kestävämmin kesälomalla.

by Noora

Kestävässä elämäntyylissä pyritään vähentämään oman elämän ja toiminnan vaikutuksia ympärillä olevaan maailmaan, suojelemaan luontoa, vaalimaan luonnonvaroja ja säilyttämään maapallo elinvoimaisena ja elinkelpoisena tuleville sukupolville. Kesälomalla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kiinnitetään huomiota kuluttamiseen, vältetään turhia muovituotteita ja uhrataan ajatus matkailun aiheuttamalle hiilijalanjäljelle. Lomallahan ei ole tarkoitus pingottaa, mutta ainakin muutama helppo muutos on varmasti jokaisen helppo tehdä elämäntyyliinsä lomallakin. Paremmista valinnoista palkkoiksi saa runsaasti hyvää lomailumieltä!

Muoviton heinäkuu (Plastic Free July) on vuodesta 2011 järjestetty Plastic Free Foundation -säätiön avainaloite, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta teoista, jotka vievät meitä kohti kiertotaloutta ja johtavat kohti maailmaa, jossa ei ole muovijätteitä.

Pelkästään heinäkuussa 2019 arviolta 250 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa osallistui haasteeseen 177 maasta. Plastic Free July -kampanjan myötä vuodessa on onnistuttu vähentämään muovijätteen määrää 825 miljoonaa kiloa. Kannattaa siis miettiä mitä voit tehdä, jotta muovijätettä syntyisi entistä vähemmän!

Tsekkaa kattava vinkkilista muovittomampaan elämään Plastic Free Jylun -kotisivuilta ja ota haaste vastaan!

Keräsin vielä muutamia vinkkejä kestävämpään lomailuun omasta näkökulmastani. Toivottavasti niistäkin on apua/iloa!

Vinkit kestävämpään kesälomaruokailuun

Yksi parhaimmista ja helpoimmista vihjeistä kestävälle lomallesi on syöminen paikallisesti ja kausiluonteisesti. Suosi ravintoloita, joissa tarjotaan lähi- ja luomuruokaa. Toinen helppo tapa syödä tuoretta ja paikallista ruokaa on käydä toreilla ja markkinoilla, joissa myydään paikallisten viljelijöiden tuotteita. Lähiruoka ei matkustele liikaa, mikä säästää hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi tuoreet marjat ja vihannekset ovat yksinkertaisesti herkullista superfoodia. Mikäli lomailet kotosalla, tilaa valmisruokakassi helpottamaan kaupassakäyntiä ja ilahduttamaan ruoanlaitossa.

Toinen ruokavinkki on syödä vähän vähemmän lihaa. Kokeile grilliinkin tuoreita kasviksia ja vaihda perinteinen makkara kotimaiseen kalaan tai kasviproteiinituotteeseen. Kun vähennät lihansyöntiä, lihaa on tuotettava vähemmän ja se on ympäristölle hyödyllistä. Tutustu myös kasvisravintoloihin ja tilaa ainakin kerran kesässä kasvishampurilainen perinteisen lihaversion sijaan, saatat yllättyä positiivisesti. Kokeile ehkä kaura- soija tai pähkinämaidosta valmistettua jäätelöä? Kattavan listan vegaanisista jäätelöistä löydät vegaanituotteet.net -sivustolta. Oma suosikkini on Jäämari tuorejäätelö, jota saa mm. Töölönlahden kävelyllä Hakuna Matata -sup vuokraamosta, tsekkaa muut jälleenmyyjät täältä.

Mieti mitä pakkaat mukaan picnikille. Valmista mahdollisuuksien mukaan picnic-eväät kotona suljettaviin, uudelleen käytettäviin rasioihin ja pakkaa mukaan mahdollisuuksien mukaan pestäviä ja kestäviä astioita tai vähintään kierrätettäviä tai kompostoitavia kertiksiä.

Juo janoon Suomessa vesijohtovettä (tarkista reissullakin onko vesi juomakelpoista) ja täytä omaa vesipulloasi aina tarvittaessa. Kestävässä termospullossa vesi pysyy viileänä pitkään. Mikäli veden juonti tympii, valmista itse jääteetä sitruunasta ja tuoreista yrteistä. Nappaa kahvi mukaan omassa termospullossa tai jätä vähintään take-away -kahvin muovikansi ottamatta.

Parempi biitsipäivä

Kestävämpi hellepäivä rannalla alkaa sillä, että sanot ei tänä vuonna trendiksi nousseille valtavan kokoisille muovisille rantaleluille, ikävä kyllä, joudut sanomaan ei ehkä vielä monta kertaa lapsillesi, mutta muoviset uimalelut ovat usein varsin kestämättömiä käytössä ja ne valmistetaan muovista, jota ei voi kierrättää. Syksyyn mennessä näistä ihanista värikkäistä joutsenista ja pandoista on kertynyt kamalat kasat kierräykseen kelpaamatonta muovijätettä, joten vuokraa tai lainaa rantalelu tai suplauta mieluummin.

Valitse päälle kierrätetystä nylonista, kuten Econylistä valmistetut bikinit ja suosi aurinkosuojassa luonnonkosmetiikkaa. Omat suosikkini ovat ehdottomasti uima-asuissa HallaxHalla ja Ohoy Swim, mutta monelta muultakin merkiltä löytyy kierrätetystä nylonista, eli muovista valmistettuja uimapukuja ja bikinejä. Aurinkorasvoista valitsen suloisen tuoksuisen ja todella hyvin suojaavan Madaran tuotteet. Muista suojata myös silmät ja pää, oma suosikkini on tämä Patagonian lippis, joka sopii naisen pienehköön päähän loistavasti. Aurinkolaseista kannattaa tsekata kotimaisen Woobsin valikoima ja käydä myös kesäretkellä heidän myymälässään Fredalla. Hamam -pyyhkeet sopivat paitsi kuivaamiseen ja loikoiluun, myös pöytäliinaksi. Lisäksi ne pakkaantuvat pieneen tilaan. Lapuan kankureiden Usva on esimerkiksi hyvä vaihtoehto!

Jalan, pyörällä, junalla tai purjehtien kohti uusia elämyksiä

Pyöräile, vaella, telttaile, liiku lähiluonnossa tai pummaa kyyti tuulen kuljettamana saaristoon. Kotimaan matkailu on nyt myös matkustussuosituksista ja rajoituksista johtuen suositumpaa kuin aikoihin. Jätä mahdollisuuksien mukaan auto kotiin ja lähde retkelle jalan, pyörällä tai junalla. Mikäli retkeily on sinulle uusi aluevaltaus, älä syöksy varustekauppaan, vaan lainaa varusteita lähipiiristä tai retkivarustevuokraamosta. Myös saaristoon pääsen liikkumaan lainaveneellä tai ilmoittautumalla gastipörssiin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myöa: Hyvä, paha muovi – tiivis tietopaketti muoveista.

Because there is no planet B!

Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti