Home kiertotalous Urheiluvaatteiden huolto on ekoteko

Urheiluvaatteiden huolto on ekoteko

by Noora

Tämän postin tarkoituksena on kannustaa pesemään ja huoltamaan arvokkaita ja luontoa kuormittavia urheilu- ja ulkoiluvaatteita hyvin. Jutussa esittelen myös probioottiset vaihtoehdot perinteisille pesuaineille.

Meillä pyritään sitkeästi käyttämään tavaroita loppuun, pesemällä ja huoltamalla vaatteita ja varusteita niin pitkään kuin mahdollista. Monet yritykset ovat viimeisen vuoden aikana keskittyneet myös kauppojen jälkimarkkinoinnissa tarjoamaan juuri hankitulle tuotteelle hoitovinkkejä osana vastuullisuustyötään. Sähköopostiin saattaakin kilahtaa totutun lisämyynipostin sijaan erilainen viesti, jonka tarkoituksena (ainakin toivottavasti) on lisätä hankitun hyödykkeen käyttöaikaa.

Yksi vastuullisen tekstiilituotannon kulmakiviä on valmistaa vaatteita, jotka on tehty kestämään aikaa ja käyttökertoja, ja joita on mahdollista huoltaa ja korjata. Kertakäyttökulttuuri ja kertakäyttömuoti ei kannusta huoltamaan vaatteita ja varusteita jos ne on lähtökohtaisesti valmistettu materiaaleista, joita ei edes ole tarkoitettu kestämään.

Vastuullisen vaatehuollon ensimmäinen askel otetaan siis jo kaupassa. Tutustu aina vaatteen valmistusmateriaaleihin ja hoito-ohjeeseen jo kaupassa, näin tiedät mitä olet ostamassa.

Teknisen urheiluvaatteen valmistus ja käyttö kuormittaa luontoa

Tämä väite on totta, eikä se miksikään muuksi muutu. On hyvä tiedostaa, että kaikki tuotanto kuluttaa luonnon resursseja ja on vaatteen valmistuttajasta kiinni, miten tätä syntynyttä haittaa hallitaan ja/tai kompensoidaan. Kuluttajan vastuulla on valita vain tarvittava määrä varusteita ja minimoida niiden käytön aiheuttama ympäristökuorma.

Synteettisistä kuiduista valmistettujen vaatteiden ympäristökuormaan liiittyy olennaisesti keskustelu mikromuoveista. Mikromuovia irtoaa vaatteista käytössä ja pesussa.

Tutkijat arvioivat, että yhden ihmisen vaatteista irtoaa pesuissa vuoden aikana noin 300 miljoonaa polyesterikuitua. Käytössä kuituja irtoaa kuitenkin kolminkertainen määrä, noin 900 miljoonaa.

HS | Tiede 12.3.2020

Mikromuovia on kaikkialla ympärillämme, mutta sen päätymistä vesistöihin vaatehuollon yhteydessä voi hillitä välttämällä vaatteiden turhaa pesemistä ja pesemällä vaatteet pesupussissa, joka kerää vaatteista irtoavan mikromuovin itseensä. Vaatteiden peseminen pesupussissa myös suojaa vaatteita pesukoneessa ja täten pidentää niiden käyttöikää.

Vaatteiden käyttö ja huoltaminen

Urheiluvaatteiden oikeanlainen pesu on tärkeää, mutta joskus riittää myös tuuletus ja turhaa pesemistä kannattaa välttää. Suoraan iholla olevat, hikiliikunnassa käytettävät treenivaatteet ovat usein synteettistä materiaalia, joihin haju pinttyy erityisen helposti. Likaiset ja pinttyneet vaatteet eivät enää siirrä hikeä pois iholta eivätkä pidä ihoa kuivana, sillä vaatteen huokoset tukkeutuvat. Jatkuvat peseminen kuluttaa urheiluvaatteita, mutta vaakakupissa painaa myös se, että pinttynyt hiki ja lika pilaavat vaatteen tekniset ominaisuudet.

Hiestä läpimärät tekniset urheiluvaatteet kannattaakin pestä tai vähintään huuhdella heti, mutta kevyemmällä lenkillä päällä käyneelle kerrastolle riittää tuuletus ja vaatekertaa voi käyttää vielä kerran, ennen pesukoneeseen nakkaamista. Hikiset vaatteet voi myös huuhdella tai ainakin kuivata ja tuulettaa jos vaatteen peseminen heti ei onnistu. Älä jätä hikisiä treenivaatteita pyykkikorin pohjalle. Hikiset treenivaatteet kannattaa pestä omana koneellisenaan ja synteettisille kuiduille tai urheiluvaatteille tarkoitetulla pesuohjelmalla.

Ripusta pesun jälkeen vaatteet kannattaa  heti kuivumaan kuivaustelineelle tai kuivaushuoneeseen.

Teknisten urheiluvaatteiden pesu

Tekniset urheiluvaatteet on turvallisinta pestä pesuohjelapusta löytyvän lämpötilasuosituksen ja pesuohjeen mukaisesti, jotta vaatteen ominaisuudet säilyvät ja tuotteen käyttöikä pitenee. Joskus suositeltu 30 asteen pesulämpötila ei kuitenkaan irrota ihon rasvaa ja pesu liian kylmässä vedessä saa vaatteen pinttymään. Itse pesen kaiken muun pyykin, paitsi lakanat ja pyyhkeet 40° menestyksekkäästi ja turvaudun korkeampiin lämpötiloihin vasta, kun vaate on niin huonossa kunnossa, että sellaisenaan sille ei tulisi enää käyttöä. Treenivaatteisiin joustavuutta antava elastaani menettää napakkuutens jos vaatetta pestään jatkuvasti suositusta lämpimämmässä pesuvedessä, eli huolellinen kannattaa olla.

Kuivausrumpu vai ei, kuivausrumpuun vai ei? Ennen esimerkiksi kuorivaatteiden uudelleen kyllästäminen vaati vaatteiden käsittelyä lämpimässä kuivauskaapissa, kuivausrummussa tai saunassa, mutta nykyään vaatteiden huoltamiseen ei tarvita kuivausrumpua, eikä lämpöä. Minulle on ollut täysin tietoinen valinta hoitaa pyykkirumba ilman kuivausrumpua. Mielestäni se on turhake ja meillä pyykki kuivataan narulla ja välillä myös taloyhtiön vanhalla vintillä. En ole koskaan omistanut kuivausrumpua, eikä meillä muuten ole mikroakaan. Joskus kannattaa siis haastaa sitäkin, mitä kaikkia laitteita elämiseen todella tarvitset.

Pesuaineen valinta

Tekniset vaatteet kannattaa pestä nestemäisellä pesuaineella, joka ei sisällä valkaisuaineita. Suosi ekologisia pesuaineita, uudelleen täytettäviä tai kierrätettäviä pakkauksia. Perinteinen huuhteluaine ei sovellu teknisille urheiluvaatteille, koska se tukkii tekstiilien hengittävyyden ja haurastuttaa elastaanin. Sen sijaan pyykkietikka soveltuu kaiken pyykin pesemiseen, enkä näe perustetta hankkia mitään muita huuhteluaineita.

Pyykkietikkaa saa ostaa jo lähes kaikista tavallisista kaupoista, mutta sitä voi tehdä myös itse tai käyttää pyykin raikastamiseen ihan tavallista etikkaa.

Itse käytän tavalliselle pyykille kotimaisia 100 % kasviperäisiä Ole hyvä -pesuaineita ja käyn täyttämässä pesuainepulloni säännöllisesti Ekolossa Hakaniemessä.

Urheiluvaatteille on saatavilla myös runsaasti erilaisia, nimenomaan sporttipyykille tarkoitettuja pesuaineita. Kuorivaatteet, purjehduskamppeet ja erikoishuoltoa tarvittava pyykki meillä pestään Rhinoc Sport -pesuaineilla, joista kerron jäljempänä lisää.

Kuorivaatteiden huolto ja pesu

Kuori tai kalvovaatteita käytettäessä vedenpitävä ja hengittävä kalvo hankautuu sisäpuolelta ja kuluu myös ulkopuolelta. Vesi, lika ja hiki tukkivat goretex -kalvon, jolloin vaate kastuu sisältä päin eli menettää hengittävyyttään. Ulkokuoren kuluessa vesi imeytyy kankaan pintaan ja vaatteen hengittävyys kärsii.

Vaikka vaatteen kalvon kulumista käytössä ei voi estää, pesemällä ja suojaamalla hieman väsynyttäkin kuorta kyllästeaineella, voi lisätä tuotteen käyttöikää ja arvoa merkittävästi. Arvokkaan kuorivaatteen huoltaminen asianmukaisilla pesu- ja käsittelyaineilla siis kannattaa.

Goretex -vaatteille tarkoitettu Kyllästespray suihkutetaan vaatteen pintaan pesun jälkeen ja pesukoneeseen lisättävä kyllästeaine annostellaan pesuainekaukaloon sen jälkeen kun vaate on ensin pesty sille soveltuvalla pesuaineella. Vaatteeseen pestäviä kyllästeitä käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että kyllästeaine leviää koko vaatteeseen, eli tulet kyllästäneeksi myös kuorivaatteiden vedenpitävän sekä hengittävän kalvon sisäpinnan. Näitä sisäpintoja ja vuoria ei ole tarkoitettu kyllästettäväksi vettä hylkiviksi, ja pestävä kylläste heikentää vaatteen hengittävyyttä. Tästä syystä suosin itse kyllästesprayta.

Kyllästekäsittelyn vaikutukset huomaa heti: Vesi jää taas helmeilemään vaatteen pinnalle ja kankaan pintaan ei synny märkiä läikkiä sen kastuessa.

Probiooteilla hajuhaittoja vastaan

Keinokuiduista valmistetut urheiluvaattee muodostaa yhdessä ­hien kanssa ­pahanhajuisen cocktailin. Huolellisesta huollosta huolimatta vaatteisiin saattaa hiipiä pinttynyt haju, jota vastaan voi yrittää taistella etikkahuuhtelulla tai urheiluvaatteille tarkoitutetuilla “hajun poistajilla”.

Urheilu- ja ulkoiluvaatekauppoihin on kevään aikana rantautunut meillä jo pitkään käytössä olleet Hollantilaisen Rhinoc Sportin valmistamat biohajoavat, probiootteihin perustuvat urheiluvaatteiden pesuaineet ja raikastajat.

Probioottisten tuotteiden toiminta perustuu hyödyllisiin mikro-organismeihin. Probioottiset puhdistusaineet poistavat ja ennaltaehkäisevät hajuhaittoja, syväpuhdistavat ja ylläpitävät turvallista mikrofloraa tuotteiden pinnoilla.

ProBio -tuotteiden hyödyllinen mikrobisto vie käytännössä elintilan haitallisilta bakteereilta ja näin poistaa bakteerien aiheuttamaa epämiellyttävää hajua vaatteista ja varusteista.  Urheilutekstiilien huollossa ja hoidossa meillä on käytössä sekä Shinoc Sport pesuaine, että Gear Fresh suihke.

Rhinoc Sport Performance Sport Wash -urheiluvaatteiden pesuaine on todella riittoisa, meillä 500 ml pullosta pestään yli 20 koneellista sporttipyykkiä ja käytän pesuainetta aivan tavalliseen tapaan urheiluvaatteita pestessä. Probiootit jatkavat toimintaansa vaatteen kuivuessa ja pyykkinarulla vaatteet raikastuvat edelleen.

Rhinoc Sport Gear Fresh -suihke on tarkoitettu vaatteiden huoltoon pesukertojen välillä ja mm. kenkien ja muiden vaikeammin pestävien varusteiden raikastamiseen. Meillä Gear Fresh on käytössä veneellä ja mm. lasketteluvarusteiden ja kenkien huollossa. Tuotetta on saatavilla myös pienessä ja kätevässä 150 ml pullossa, joka kulkee mukana joka reissulla ja retkellä.

Huom! Lenkkarit eivät kuulu pesukoneeseen, mutta tykkäävät kyllä hyvästä huolenpidosta siinä missä muutkin varusteet. Lenkkarit voi tarvittaessa pestä käsin ja kenkiä kannattaa vähintään huuhdella, sillä kaduilta kenkiin kerääntyvä hiekka hiertää kengän kangasta ja haurastaa sitä ajan saatossa.

Pienellä vaivalla ja huolellisuudella saat siis parhaille treenivaatteillesi arvokasta lisäaikaan. Puhdas ja hyvin huollettu vaate tuntuu kuin uudelta päällä, eikä jokaiseen kauden trendiväriin tarvitse tarttua, kun vaatekaapista löytyy hyväkuntoisia ja ajattomia vaatteita!

Vastuullisen pyykkääjän muistilista

  • Osta harkitusti laadukasta ja tarpeeseen.
  • Suosi kierrätetystä.
  • Vältä turhaa pesemistä ja tuuleta tarvittaessa.
  • Pese täysiä koneellisia.
  • Käytä alhaisia pesulämpötiloja.
  • Älä lotraa pesuaineen kanssa.
  • Suosi ympäristömerkittyjä pesuaineita.
  • Käytä uudelleen täytettäviä pesuainepakkauksia
  • Vaihda perinteiden huuhteluaine pyykkietikkaan.

Jaa parhaat vinkkisi sporttipyykin pesuun jos tästä jäi jotain puuttumaan!

Päivittäisiä ajatuksia instagramissa @noora_sustainablyfit

Kiinnostaisiko sinua myös?

2 Kommentit

AWESOME REVIEW FROM FINLAND - RHINOC Sport 19.3.2021 - 11:16

[…] Read the whole blog of Noora here […]

Vastaa
RHINOC Sport - review from Finland about sports wash and Gear Fresh 28.3.2021 - 12:42

[…] Read the whole blog from Noora here […]

Vastaa

Jätä kommentti