Home vaatevallankumous Vastuullinen, funktionaalinen vaatekaappi lainaamalla?

Vastuullinen, funktionaalinen vaatekaappi lainaamalla?

by Noora

Olen rakentanut unelmieni vaatekaappia määrätietoisesti nyt muutaman vuoden ajan. Itse asiassa suurimmalta osin tällaisen vaatekaapin rakentaminen on kohdallani tarkoittanut hankintojen lopettamista, suurissa ketjuliikkeissä asioinnin olen päättänyt kokonaan ja jokaista hankintaa olen harkinnut paljon huolellisemmin kuin aiemmin. Suurimmat syyt muutokseen ovat olleet ekologiset ja eettiset, mutta lisäksi olen halunnut lähteä rakentamaan itselleni sellaista vaatekaappia, joka on laadukas, vastuullinen ja tietysti juuri minun käytölleni sopiva.

Olen aina ihaillut Tanskalaisten tyyliä, enkä vähiten siksi, että he osaavat pukeutua tyylikkäästi, mutta vallitseviin sääolosuhteisiin sopivasti. Itse pukeutuisin mieluiten aina trikoisiin, merinovillaan, kevyttoppatakkiin ja kuoritakkiin sekä lenkkareihin. Aktiivisen elämän, moninaisten harrastusten, yleensä kiireisen arjen ja työelämän yhteensovittaminen, pääasiassa jalan tai pyörällä kuljettaviin matkoihin, määrittävät vaatevalintojani ostovaiheesta lähtien. Esimerkiksi kaikki ”ei mihinkään säähän sopivat”, mutta näyttävät ulkovaatteet jäävät aina kauppaan, samoin kivan näköiset, mutta epämukavat kengät. En halua omistaa yksiäkään kenkiä, jotka eivät sovellu erityisen hyvin kävelyyn (no okei kumisaappaat). Töissä pyrin kuitenkin pukeutumaan ihan toimenkuvanikin mukaisesti tyylikkäästi ja ajankohtaisesti.

Työpukeutumisen tarpeet olen ratkaissut paitsi ajattomilla klassikoilla myös lainaamalla.

Vaaterekki -vaatelainaamon jäsenyys nimittäin mahdollistaa vaatteiden lainaamisen helposti ja huoletta. Vaatelainaamotoiminta herättää paljon kiinnostusta, sillä vastaan usein saadessani kehuja kivasta pukeutumistyylistä, että vaatteet ovat itse asiassa lainattuja (usein ne huomioita herättävimmät, nimittäin ovat).

Vaatelainaamopalvelun kautta saan käyttööni laadukkaiden, kotimaisten vaatevalmistajien ajankohtaisen malliston vaatteet aina enintään kolmeksi viikoksi kerrallaan. Käytännössä lainaan lähes poikkeuksetta sopimukseni mukaiset kaksi vaatetta kerralla ja vaihdan niitä kolmen viikon välein. Vaihdella voisi useamminkin, mutta itselleni tämä sykli on osoittautunut toimivaksi.

Tällaisia vaatteita minulla mm. on ollut lainassa Vaaterekistä.

Vaatelainaamopalvelun myötä tyylini on monipuolisempi ja ehkä hiukan rohkeampikin (ei aina mustaa talvisin ja sinisävyistä kesäisin). Mukaan saattaa tarttua esim. värikäs vaate, jonka ostamista harkitsisin pitkään, mutta sen kokeilu vaatelainaamon kautta ei päädy ”kaapin pohjalle” tilaan. Vaatelainaamopalvelun avulla on helppo tuoda vaatekaappiin juuri sesongin mukaisia, ajankohtaisia vaatteita, tai pukeutua vaikka juhlaan. Toki lainaaminen saattaa johtaa pitkäaikaisempaankin ihastumiseen, jolloin vaatteen haluaisi ehkä hankkia itselleen.

Vaatteiden lainaamiseen liittyy uuden saamisen tunne, muttei ostamisen aiheuttamaa syyllisyyden tunnetta. Siksi vaatelainaamon jäsenyys sopisi erityisen hyvin myös ”shoppailuharrastuksesta” eroon pyrkiville.

Seuraavaksi aion lainata ainakin jotain Espanjan matkallemme sopivaa.

Lainatuista vaatteista tulee usein minulle sen hetken suosikkivaatteita ja huomaan, että omistamisen tarve on vähentynyt. Kaapeissa voisi siis olla vielä paljon entistä vähemmän omia mekkoja, neuleita, ja tunikoita, sillä ne ovat jääneet selvästi vähemmälle käytölle, kuin ennen. Sen sijaan laadukkaille, moneen sopiville perusvaatteille, kuten trikoille, niille yksille mustille farkuille ja esim. merinovillaisille aluspaidoille, sekä ulkovaatteille on edelleen kovasti käyttöä.

Oma jäsenyyteni on Helsinkiläiseen Vaaterekki -vaatelainaamoon, jonka valikoima vastaa erinomaisesti omia mieltymyksiäni. Jäsenyyden hinta/6kk on tällä hetkellä 170 €. Valittavana on myös muita jäsenyysmuotoja ja lyhyempiä laina-aikoja.


Tietoa kiertotaloudesta: Jakamistalous tarkoittaa uutta taloudellista ajattelutapaa, jossa mahdollisuus käyttää tavaroita, palveluita ja muita hyödykkeitä on tärkeämpää kuin niiden omistaminen. Jakamistalous on yhteisöllistä toimintaa, sen avulla säästetään ja ansaitaan rahaa ja mikä tärkeintä, se tarjoaa yhden harvoista miellyttävistä vastauksista kasvuun perustuvan talousmallin ja ympäristön väliseen ristiriitaan: kun vajaakäytössä olevat hyödykkeet otetaan tehokkaaseen käyttöön, emme joudu tinkimään elintasostamme, vaikka meidän onkin suitsittava ekologisesti kestämätöntä kulutusta ja liikatuotantoa. – Sitra – Näin syntyy kiertotalous Suomessa

PS. Vaatelainaamon lahjakortti on myös ihana lahjaidea!

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti