Home suositukset Vastuullisemmat valkoiset farkut

Vastuullisemmat valkoiset farkut

by Noora

Uudet, houkuttelevat kesävaatemallistot saavat oman vaatekaappimme vaikuttamaan entistä nuhjuisemmalta. Tekee mieli tunkea vaatekaapin taimmaiseen nurkkaan kaikki paksut ja tunkkaiselta tuntuvat vaatteet ja hankkia jotain uutta. Tänä keväänä minun on tehnyt erityisen paljon mieli päästä kaikesta vanhasta eroon ja ostaa valkoiset farkut.

En tiedä mistä olen keksinyt tarvitsevani juuri valkoiset farkut, ehkä se oli tyttäreni viikkoja jatkunut valkoisten farkkujen metsästys, joka tarttui minuunkin. Kiertelimme melkein parin kuukauden ajan aina muistaessamme UFFit ja Reloven rekit, mutta sopivia farkkuja ei löytynyt. En suostunut tilaamaan farkkuja jostain ulkomaisesta verkkokaupasta, mutta lopulta taivuin ja suuntasimme Triplaan ostoksille. Omalla kohdalla jatkoin kuitenkin vaiheilua ja parempien valkoisten farkkujen metsästystä. Yhtä varmasti kuin kesätyylin kaipuu, keväisin tulee nimittäin myös Vaatevallankumousviikko, joka on hyvä muistutus siitä, että vaatteiden pitäisi olla reiluja kaikille.

Farkkujen valmistaminen käyttää järjettömän määrän luonnonvaroja, joten suosittelen ehdottomasti hankkimaan farkut käytettynä jos mahdollista.

Suurimmat ympäristövaikutukset farkkujen valmistuksessa tulevat kuljetusten ilmastovaikutusten lisäksi puuvillan viljelystä sekä värjäyksestä ja muiden kemikaalien käytöstä varsinkin, jos jätevedet lasketaan suoraan luontoon, kuten usein on kehitysmaissa tapana.

Yhden farkkuparin valmistamiseen tarvitaan noin 10.000 litraa puhdasta vettä, eli viisi paria farkkuja vastaa koko odotetun elinikäsi juomavesimäärää. Olisikin fiksua kierrättää ja käyttää farkut aina ihan loppuun asti. Tähän asti olenkin onnistunut löytämään kaikki viime vuosina hankkimani farkut erilaisista käytettyjen vaatteiden liikkeistä ja kirppiksiltä. Valkoisia farkkuja vaan ei ole löytynyt, joten tutkin hiukan uusia, parempia vaihtoehtoja ennen ostopäätöstä.

Vaatevallankumousviikon on tarkoitus kiinnittää huomiota erityisesti myös vaatteiden tuotanto-olosuhteisiin. Mikäli yritys ei kerro esimerkiksi verkkokaupan tuotekortilla missä vaate on valmistettu, on syytä kysyä Who made my clothes? Näiden viiden farkkuparin kohdalla tein selvitystyön etukäteen.

Vastuullisesti valmistetut valkoiset farkut:

  • Kotimainen Voglia on jo pitkään ollut monen vastuullisempia farkkuja etsineen naisen löytö ja sen valikoimista löytyy myös superkivan näköiset valkoiset *Helena-housut. Housuissa on leveät suorat lahkeet ja korkea vyötärö. Kaunis luonnonvalkoinen sävykin on juuri sitä, mitä olen etsimässä. Helena-housut on valmistettu puuvillasekoitteesta (58 % puuvilla, 40 % lyocell, 2 % elastaani). Farkut on suunniteltu Suomessa, kangas on valmistettu Turkissa ja vaate valmistettu Turkissa Amfori BSCI -auditoidussa tehtaassa. Farkkujen hinta on 119 €.5
  • Kings of Indigo on Hollantilainen vaatemerkki, jonka toiminnan lähtökohtana on vastuullinen tuotanto. Kings of Indigo Caroline -farkut on valmistettu 100 % luomupuuvillasta. Näidenkin farkkujen väri on Ecru, eli luonnonvalkoinen. Malli on klassisen kaunis; korkeavyötäröinen, lantiolta istuva ja vajaamittaiset lahkeet ovat väljät. Kings of Indigo ei käytä farkuissaan nahkaisia merkkejä, eli farkut ovat myös vegaaniset ja ne on valmistettu vastuullisesti Tunisiassa (tehtaan tiedot löytyvät tuotesivulta). Farkkujen hinta on 119,99 € Suomessa Kings of Indigon farkkuja myyvät ainakin Nudge ja Ivalo.com.
  • Kuyichi on myös Hollantilainen ekologisen ja eettisen farkkumuodin pioneeri ja sen valmistamat Nora- farkut ovat ihanat mama-tyyliset. Farkuissa on korkea vyötärö ja väljät, kapenevat lahkeet. Farkkujen väri on luonnollinen puuvillan oma, ei värjätty eikä valkaistu. Farkkujen materiaali on 99% GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa ja 1% elastaania. Nämäkin farkut sopivat vegaaneille, sillä logo kierrätettyä maissia. Housut on valmistettu eettisesti Turkissa (tehtaiden tiedot ja kankaan alkuperä löytyy tuotesivulta). Farkkujen hinta on 110 € ja Kuyichin tuotteet löytyvät Ivalo.com -valikoimasta.
  • Ruotsalainen Nudie Jeans valmistaa eettisiä farkkuja luomupuuvillasta. Breezy Britt on yksi merkin klassikkomalleista ja se on saatavana myös valkoisena, tai valkaisemattoman puuvillan sävyisenä. Breezy Britt on korkeavyötäröinen, lantiolta istuva ja on lahkeesta väljempi, hiukan alaspäin kapeneva malli. Farkut on valmustettu luomupuuvillasta ja ne ovat myös vegaaniset. Ruotsissa suunniteltu ja eettisesti Tunisiassa (tehdas Denim Authority) valmistettu. Farkkujen hinta on 139 euroa ja Nudieta saa ainakin Nudgesta ja Tamperelaisesta INCHistä.

Sitten hypätäänkin kauppakeskukseen, eli yritin etsiä vastuullisemmin valmistettuja farkkuja myös ihan tavallisesta kauppakeskuksesta ja aika nopeasti oli selvää, että tämä ei ole aivan yksinkertainen tehtävä. On kuitenkin tärkeää nostaa esiin myös vaatteita, joita on helposti saatavilla, vaikka niiden vastuullisuudessa olisikin viellä toivomisen varaa, sillä juuri sehän on yksi vaatevallankumousviikon tarkoituksista – painostaa niitä, jotka eivät vielä tee tarpeeksi, tekemään enemmän. Koko kauppakeskuksen kierrettyäni löysin tasan yhden paremman vaihtoehdon Carlings-myymälästä.

  • Leen valmistamien Carol-farkkujen tuotelapussa luvataan niiden sisältävän vähintään 20 % kierrätettyä materiaalia. Tarkempi tutkailu paljastaa, että farkkujen valmistuksessa on käytetty 29 % kierrätettyä puuvillaa, 70% Bci puuvillaa (Better Cotton Intiative) ja 1% elastaania. Carol -farkuissa on suora, monikäyttöinen malli, normaali istuvuus ja normaalikorkuinen vyötärö, lahkeet ovat hiukan vajaamittaiset. Farkkujen valmistusmaa on Tunisia, mutta muut valmustukseen ja tuotantoon liittyvät tiedot ovat hyvin yleisluontoisia, eivätkä kovin tarkkoja. Good on you on antanut Leelle Not good enough -arvosanan. Myöskään Carlings ei anna myymiensä vaatteiden materiaaleihin tai valmistukseen liittyen riittävästi tietoja. Farkkujen hinta on 79,90 €.

Kuitenkin jos kauppakeskuksessa olisin johonkin tarttunut, olisivat ne olleet nämä Leen farkut. Tämä ehkä kertoo siitä, kuinka todella pitkä matka halpamuotiketjuilla on todella toteuttaa erilaisten “Concious” ja “More sustainable” -mallistojen lupauksia. Toistaiseksi kun parasta mihin ne pystyvät on luomupuuvillan tai BCI-sertifioidun puuvillan käyttö, joka ei vielä anna mitään takeita esim. tuotteen tuotanto-olosuhteista. Eettisyys on iso osa vastuullista vaateteollisuutta ja kampanjointiin on vuosi toisensa jälkeen vieläkin aihetta!

Puuvillan tuotannosta ja siihen liittyvistä standardoinneista, sekä sertifikaateista voi lukea lisää mm. tästä Reilun kaupan kirjoituksesta. Affiliate-linkit on merkitty * kaikki kuvat valmistajilta.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti