Home kasvisruoka Vegaanihaasteesta vauhtia vuoteen 2020 & ruokapäiväkirja

Vegaanihaasteesta vauhtia vuoteen 2020 & ruokapäiväkirja

by Noora

Tammikuisen Vegaanihaasteen innoittamana ajattelin uuden vuoden kunniaksi kirjoitella hieman ravitsemusasiaa. Siitä miten meillä syödään ja millaisia valintoja teemme arkiruokailussa. Mietiskelin sitten, että ruokapäiväkirja voisi olla kaikista kiinnostavin tapa tutustua aiheeseen ihan konkreettisesti.

Pohjustuksena ajattelin kertoilla vielä perusasioita ruokavaliostamme, joka perustuu kasvisruokavalioon, mutta syömme silloin tällöin kalaa, äyriäisiä, kananmunia ja juustoja.

Kalaa meistä syö eniten varmasti allekirjoittanut työpaikan lounaalla, sillä gluteenitonta kasvisruokaa on hyvin harvoin tarjolla ja lämmin ruoka lounaalla kiinnostaa. Kalaa syömme muuten pääasiassa kylässä ja ravintolassa, kotona ehkä kerran viikossa tai harvemmin. Käytämme kasvipohjaisia maitoja ja syömme silloin tällöin juustoja. Kilojuustojen harrastaminen lopetettiin meillä muutama vuosi sitten. Ruoanlaitossa käytän pääasiassa erilaisia tomaattipohjaisia kastikkeita ja tarvittaessa kaurakermaa, tavallisen kerman sijaan. Vähensimme viime vuonna todella radikaalisti myös kananmunien käyttöä. Kananmunien käytön vähentäminen on itselleni ollut lähes yhtä vaikea paikka, kuin raejuustosta luopuminen, sillä voisin käytännössä elää puurolla, munakkailla ja raejuustolla.

Olemme syöneet kasvispainotteisesti jo niin pitkään, että markkinoille hiljattain tulleet helpot kasvispuolivalmisteet, kuten nyhtökaura, härkis jne. eivät sujahda kovinkaan usein ostoskoriin. Olen tottunut käyttämään ruoanvalmistuksessa perinteistä ja puolivalmisteisiin verrattuna erittäin edullista soijarouhetta ja esim. linssejä. Syömme lisäksi paljon kasviksia, juureksia, kaaleja ja herkuttelemme Tofulla, josta mieheni paistaa rapeita pihvejä tai paloja ruokien sekaan.

Itse pidän ruoanlaitossa erityisesti juuri linsseistä ja pavuista, sekä niiden mukanaan tuomasta proteiinilisästä esim. tomaattipohjaisiin kastikkeisiin ja keittoihin. Kotona yhdessä syömme erilaisia pastoja ja keittoja, mutta oikeastaan vain viikonloppuisin syömme kaikki yhdessä, sillä arkena ruokarytmimme on epäsynkassa. Pyrin ruokkimaan lapset aina ennen illan harrastuksia (tämä tarkoittaa, jotain ennalta suunniteltua ja valmisteltua tai nopeaa) ja miehen kanssa syömme illallisen vasta usein kymmenen maissa. Illalla syömme kahdestaan lähes poikkeuksetta misokeittoa, riisi/kasviskulhon tai ruokaisan salaatin.

Sitten ruokapäiväkirjan pariin, josta alla viikon kaksi ensimmäistä päivää, joten jatkoa seuraa. Ruokapäiväkirja alkoi Leviltä palatessamme kuukauden ja samalla tämä vuoden ensimmäisenä päivänä. Viiden rinteessä vietetyn pakkaspäivän, flunssan ja muutaman hiihtolenkin jälkeen paluu arkeen ei ole sujunut ehkä ihan perinteisin menoin, ehkä loppuviikosta tulee rauhallisempi?

Keskiviikko 1.1. Pohjoisesta etelään

  • Aamupala: Kaksi kauraleipää ja kurkkua, mandariini ja kahvi kauramaidolla
  • Lounas: Kolme haukipullaa, muutama uunijuures ja maalaisranskalaisia, kahvi kauramaidolla
  • Välipala: Kaksi kaurarieskaa ja kahvia kauramaidolla
  • Illan mittaan: Nachoja ja salsakastiketta, omena ja Tupla proteiinivanukas

Ajelimme Leviltä Kolariin junaan ja söimme lounaan paikallisessa ravintolassa ennen junaan siirtymisessä. Koko päivä kului käytännössä matkustellessa, eikä ollut erityisen nälkä, eikä erityisen fiksu päivä minkään syömisen suhteen.

Torstai 2.1. paluu arkeen

  • Aamupala: kaurapuuroa voisilmällä ja luumusosetta
  • Lounas: Salaattia, kukkakaalia, kaalipaistosta, 1 peruna, uunilohta ja pähkinöitä
  • Välipala: 1 kaurarieska ja 2 maissikakkua oivariinilla, kaksi palaa suklaata
  • Illallinen: Itse tehty Misokeitto, jossa Kylmäsavustettua tofua, kukkakaalia, ruusukaalia, herkkusieniä ja lehtikaalia, lasi valkoviiniä
  • TV:tä katsellessa: kaksi kourallista sipsejä ja kaksi Jääkarhu-karkkia

Juna saapui Pasilan asemalle klo 6:50 ja edessä oli paluu arkeen, töihin ja kotoisten Misokeittojen ääreen.


Haluatko saada päivittäin uutta tietoa kasvisruokailusta ja kokeilla uusia reseptejä? Ota vastaan Vegaanihaaste! Haasteen ajan saat päivittäin tietoa ja reseptejä, jotka auttavat valitsemaan enemmän kasviksia ruokavalioon.

Kuulun siihen ärsyttävään ihmisryhmään, joka silloin tällöin kuvailee annoksiaan ennen niiden nauttimista. Joulukuussa kameraan tallentui harvinaisen vähän ruokakuvia, mutta muutamia makeita juomakuvia kyllä, iik! varsinkin, kun olen Garminin Body batteryn avulla oppinut, että illalla nautittu alkoholi nollaa yöllä palautumisen kokonaan…

Seuraavalla kerralla luvassa kaikki viikon ruokailut ja katsaus omiin ravitsemuksellisiin lupauksiin vuonna 2020.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti