Home koti Vinkit ekologisempaan Halloween -viikonloppuun

Vinkit ekologisempaan Halloween -viikonloppuun

by Noora

Kun ajattee meille viimeisten vuosien aikana yhä vahvemmin rantautunutta pyhäinpävän ympärille sijoittuvaa Halloween -juhlaa, sanat ekologinen, eettinen ja kestävä eivät tule ensimmäisenä mieleen. Se jätteiden määrä, jonka yksittäinen juhla voi tuottaa on hämmästyttävää: ostohetkestään asti nukkavieruiset lähes kertakäyttöiset naamiaisasut, muoviset koristeet ja karkkipaperit. Halloweenilla on valtava vaikutus paitsi ympäristölle, myös lompakolle. Vuonna 2019 amerikkalaiset käyttivät yhdessä huikeat 8,8 miljardia dollaria Halloween-juhliin . Se jos joku on pelottavaa! 

Jos olet tiedostava kuluttaja, joka tuntee taakkansa painon myös Halloween-juhlinnan keskellä, lue lisää, sillä muutamilla ympäristöystävällisillä muutoksilla voit juhlia vuoden pimeintä aikaa kestävämmin. Unohda kertakäyttötuotteet, sijoita laadukkaisiin pukuihin tai kestäviin perusmustiin, jotka kestävät vuosia ja muuttuvat pienellä vaivalla naamiaisasuiksi.

Halloween saattaa olla hieman erilainen tänä vuonna, mutta riippumatta siitä, vietätkö Halloweenia pienellä ystäväporukalla tai isännöit pelottavaa online-tapaamista, nappaa talteen vinkit, joiden avulla Halloween ei muodostu painajaiseksi planeetalle ja lompakollesi.

Puvut

Halloweenin suurin hiilijalanjälki tulee miljoonista huonolaatuisista naamiaisasuista, joista suurin osa valmistetaan kestämättömistä materiaaleista, kuten polyesteristä ja tavanomaisesta puuvillasta halpatuotannon maissa.

Valitse kertakäyttöisen muovipuvun sijaan kestäviä yksivärisiä vaatteita, joilla on muutakin käyttöä tai käänny pukuvuokraampon puoleen. Tsekkaa myös paikallisen kierrätyskeskuksen, kirpparin tai vintage-putiikin asuste-, vaate- ja kangasvalikkoima, joista voit tuunata oman halloween-asusi.

Tiedän, että lapset voivat protestoida kovaan ääneen sitä, että tämän hetken suosituin naamiaisasu jää kauppaan. Vastuullisena vanhempana sekin täytyy vain kestää. Oma suosikkini on tämä jo vuosia sitten toteuttamani muuumiopoika, myös batman toimii. Itse luotan vuosia vanhaan mustaan Vieton hupputakkiin, poolopaitaan ja kasvomaaliin. Myös kasvoväreistä on saatavilla ekologisempi vaihtoehto ja Glitternistiltä löytyy laaja valikoima Ekogltteriä. Varsinkin kasvoväreissä olisin huolellinen siitä, mitä oman lapsen kasvoille levitän.

Kasvovärit ja kaupan maskit voi korvata myös askartelemalla ja värittämällä upeita Day of the dead -henkisiä paperisia kasvomaskeja. Tämä puuha on ollut minun ja tyttären suosikki jo vuosia. Mustasta kartongista voi tehdä helposti naamarit vaikka koko perheelle.

Koristeet

Osta kurpitsa paikalliselta viljelijältä tai valitse luomua ja veistä se klassinen Jack O ‘Lantern itse, mutta muista hyödyntää siemenet ja kurpitsan hedelmäliha keittiössä. Tai kaunis ja maukas myskikurpitsa, josta teet myöhemmin maukasta keittoa. Osta kukkia paikalliselta kauppiaaltasi ja tee ihana halloween kranssi ilahduttamaan naapureita ja ohikulkijoita. Vielä ekologisempaa on toki kerätä kasvit itse luonnosta, mutta myös yhteiskuntavastuu on tärkeää!

Varsinkin jos perheessä on lapsia kannattaa koristeita myös askarrella itse ja yhdessä. Oma suosikkini on jo vuosia ollut lepakko, kurkkaa tästä Pop up Kemujen Bat-ideat ja lisää tulosettavia askarteluarkkeja löytyy täältä.

Jos ostat koristeita, varmista, että ne ovat uudelleenkäytettäviä ja laadukkaita, jotta voit käyttää niitä vuodesta toiseen. Tämän kaltaiset pahvilepakot ovat leijuneet seinällämme jo viiden vuoden ajan, laadukkaat koristteet voi pakata pois ja viritellä esiin vuodesta toiseen. Ja kun on aika sytyttää kynttilät, valiste soijapohjaisia, mehiläisvahakynttilöitä tai vastuullisesti valmistettuja kynttilöitä. Esimerkiksi Kaurilan saunalla on kaunis valikoima eri värisiä Mehiläisvahakynttilöitä ja Desicon kynttilät valmisetaan perinteisin menetelmin ihmisistä ja luonnosta huolehtien Fiskarsin kylässä.

Yksi hyvä tapa sesonkikoristeluun on ryhmitellä uudelleen jotain, joka sinulla jo on? Itse suosin juuri eri värisiä kynttilöitä ja kaapeista jo löytyviä kauniita lasiesineitä. Jos pidät juhlat, vältä kertakäyttöisiä muoviastioita ja aterima ja käytä tavallisia astioita ja suosi paikallista juhlakauppaa kansainvälisten netttijättien sijaan. Lue myös: Kahdeksan askelta ekologisempiin juhliin.

Älä unohda käytettyjä vaihtoehtoja koristelussakaan! Tutustu paikallisiin vintage-myymälöihin tai kierräyskeskuksiin, joista voit tehdä kammottavia löytöjä, kuten kynttilänjalat, lyhdyt, vanhat apteekkipullot ja purkit, peilit ja nuket. Mikään halpa sarjatuotantoversio ei voi voittaa kauhtunutta kauhua.

Herkut

Maailman suurimmilla karkkivalmistajilla on valtava vakutus ympäristöön. Karkin ja sokerin kulutus on osasyyllinen metsien hävittämiseen mm. sokerin, palmuöljyn ja kaakaopapujen valtavan kysynnän vuoksi. Valitse aina vastuullisesti tuotettua Fair Trade -suklaata, sillä Lapsityövoima, metsäkato ja ilmastonmuutos uhkaavat suklaan tulevaisuutta. Karkkien valmistukseen kuluu myös valtava määrä energiaa ja resursseja – puhumattakaan kaikista kertakäyttöisistä kääreistä.

Ihan kivaa puuhaa voi olla leipoa yhdessä Halloween-herkkuja, kuten nämä vegaaniset Salmiakki-sitruuna kuppikakut tai sanoa hyvästi kaupan paperikäreille ja kietaista nämä Vegaaniset hopeatoffeet leivinpaperiin.

Myös lähikaupan hyllyiltä löytyy parempia vaihtoehtoja halloween-herkutteluun.

Jos omien herkkujen tekeminen on liian aikaa vievää, tavallisille karkkibrändeille on olemassa useita eettisiä vaihtoehtoja . Etsi tuotteita, joilla on Reilun kaupan tai Fairtrade -sertifikaatti. Muista kuitenkin, että nämä sertifikaatit eivät välttämättä tarkoita sitä, että koko karkin valmistukseen osallistuva toimitusketju olisi eettinen ja ekologinen. Jos päätät ostaa tavallisia karkkeja, rajoita määrää ja osta vain tarpeeseen, se on parempi vaihtoehto niin ympäristölle ja lapsille!

Meillä syödään halloween-viikonloppuna ainakin Anton&Anton -vegekassissa toimitettu tortilladinner ja vegaaninen nachopelti.

Hyvää vihreää Halloweenia!

Ps. Tiesttekö tämän minusta? Pop up kemut on vuonna 2014 perustamani yritys, jonka ideana oli tarjota kestävämpiä ja kekseliäämpiä juhlatarvikkeita. Myin yrityksen muutama vuosi sitten Hennalle ja Ninnulle, jotka jatkavat kaupungin suloisinta kemukauppaa netissä ja Torikorttelien tuntumassa Helsingissä. Tätä juttua kootessa tuli mieleen paljon muistoja kemukauppiasvuosiltani.

Lähteet: Good on You
Kuvat: Janne 624.fi

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti