Home kestävät valinnat Vuodesta 2022 & 5ekotekoa vuodelle 2023

Vuodesta 2022 & 5ekotekoa vuodelle 2023

by Noora

Vuodenvaihteessa kipuilin uudenvuoden lupausten kanssa. Mietin, että mitä lupaisin itselleni, läheisilleni tai miten lupaisin edistää kestävämpää, planetaarista elämäntapaa tulevana vuonna. Tuntui, että menneen vuoden aikana en olisi tehnyt mitään kovin merkittävää sillä saralla, vaikka mietin asiaa päivittäin ihan työnkin puolesta.

Lopuksi päädyin siihen, että vuoden 2022 merkittävimpänä ekotekona käteen taisi kuitenkin jäädä kotimaanmatkailu ja maata pitkin matkailu herkullisilta tuntuneiden ulkomaanmatkojen sijaan. Maata pitkin matkailun suosimisen lisäksi kantavana teemana oli kiitollisuus niistä retkistä, jotka teimme, ne eivät tuntuneet kompromisseilta, vaan jopa se sadepäivä Lyngenissä ja koko retkeä varjostaneet ilmastonmuutoksen jäljet jäivät mieleeni vuoden vaikuttavimpina elämyksinä.

Huhtikuussa junailimme Kolariin, josta jatkoimme kimppakyydeillä Pohjois-Norjaan. Aurinkoisten päivien lisäksi Norjan vuoristossa saimme nauttia kevätsateista ja kuraisista teistä. Matkojen aikana kudoin yhden villapaidan. Rakastin myös tätä sadepäivää, onneksi lähdimme retkelle silloinkin.

Maata pitkin matelun isäksi jatkoin elämää kulutuskertomuksen jälkimainingeissa. Eli pyrin kiinnittämään huomiota kaikkiin hankintoihin, vaikken niitä enää kirjannutkaan ylös.

Kuluvana vuonna päätin keskittyä edelleen kulutuksen kriittiseen tarkasteluun ja erityisesti oman kuluttamisen vähentämiseen ja otin vastaan Aku Varamäen @planetaarinenvaatekaappi #viidenvaatteenvuosi -haasteen, jonka ideana olisi pitäytyä ostamasta uusia vaatteita (ei sisällä sukkia ja alusvaatteita, mutta sisältää kengät) viittä kappaletta enempää koko vuoden aikana.

Viiden vaatteen raja pohjautuu Hot or cool -instituutin laskelmaan planetaarisista rajoista, jotka olisivat mahdollisia kaikille maapallon asukkaille. Hieman enemmänkin voisi kestävästi kuluttaa, mutta jos vaatekaapissa on jo sopivia vaatteita valmiina, viiden uuden vaatteen pitäisi riittää. Tämä viisi vaatetta asettaa rakkaudelliset rajat kulutuksellemme, mutta second hand -kaupoilla saa edelleen hullutella, lainata ja vuokrata vaatteita sekä rakastaa ja huoltaa omia vanhoja vaateaarteitaan. Itse tehtyjä vaatteita jokainen voi laskea mukaan omantunnon mukaan.

Aku Varamäki

Ostamisen kriittisen tarkastelun lisäksi päätin jälleen keskittyä myös karsimiseen ja kierrättämiseen. Olen vaatekaappini kohdalla yrittänyt soveltaa kapselivaatekaappi-ajattelua ja sen avulla olen onnistunut paitsi rytmittämään pukeutumistani ja tekemään löytöjä omasta vaatekaapistani, myös tunnistamaan niitä vaatekappaleita, joille ei yksinkertaisesti kerry riittävästi käyttökertoja. Mikäli haluat lukea lisää #kapselivaatekaappi -juttuja niin suosittelen lämpimästi Elsan Tyylipuhetta -median kurkkaamista.

Kierrätyshommissa suosin:

Tammikuu alkoikin kaappien siivousmielessä vauhdikkaasti, sillä onnistuin myymään meille tarpeetonta tavaraa yli 650 eurolla. Koronneiden asumiskustannusten ja alkuvuoteen osuvien vakuutusmaksujen vuoksi turhan tavaran myymisestä kertynyt lisätienesti olikin aivan tervetullutta. Selvisin myös vuoden ensimmäisestä kuukaudesta #viidenvaatteenvuosi -haasteen merkeissä melko kiitettävin arvosanoin, sillä en ostanut itselleni mitään uutta, mutta ostin kyllä Töölön Relovesta kauan etsimäni mustat suorat villakangashousut (Acne 55 €).

Lopuksi vielä listalle lupaukset viidestä ekoteosta vuonna 2025
  1. Pyrin ostamaan itselleni vain viisi uutta vaatetta vuoden aikana
  2. Ohjaan teini-ikäisten lasteni kulutustottumuksia kestävään suuntaan
  3. Nautin siitä mitä minulla jo on; Kodista, veneestä, vaatekaapin sisällöstä, sisustustavaroista ja lisääntyvästä avaruudesta tavaroita vähentäessäni
  4. Suosin kotimaanmatkailua ja kuljen maata tai merta pitkin vaikka pidemmällekin
  5. Suosin kotimaisia yrityksiä ja opettelen ostamaan enemmän palveluja ja elämyksiä ja kuin tavaraa. Vaihdan rahaa vapaa-aikaan, en tavaraan.

Ps. Myös Hannen Lähiömutsi-blogissa kannattaa käydä inspiroitumassa kestävämmästä elämäntavasta ja lupauksista edistää sitä kuluvana vuonna.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti