Home suositukset Suoskikkilista – 10 vastuullista urheiluvaatemerkkiä

Suoskikkilista – 10 vastuullista urheiluvaatemerkkiä

by Noora

Vastuullisia urheiluvaatemerkkejä on saatavilla yhä enemmän ja ajattelinkin, että ehkä nyt olisi hyvä hetki jakaa oman “top 10” listani ja perustella hiukan jokaisen vaatemerkin kohdalla miksi ne ovat päässeet tälle listalle. Käytän kansainvälisten urheiluvaatemerkkien vastuullisuuden arviointiin aiemminkin mainitsemaani Good on you -palvelua, josta saa riittävät tiedot ostopäätöksen tueksi. Suosittelen tsekkaamaan myös heidän hiljattain julkaiseman The 2020 Ultimate Guide to Ethical and Sustainable Activewear -artikkelin.

Mikä tekee urheiluvaatemerkistä kestävän ja eettisen?

Kun otetaan huomioon aktiivivaatteiden odotetut suorituskykyominaisuudet, suurin osa treenivaatteista on valmistettu synteettisistä kankaista. On kuitenkin joitain kestäviä luonnonmateriaaleja, kuten bambu ja orgaaninen puuvilla, joita voidaan käyttää kevyessä harjoittelussa. Kun käytetään synteettisiä kuituja, on parasta etsiä materiaaleja, jotka on valmistettu kierrätetystä materiaalista, kuten kierrätetty polyesteri tai ECONYL.

Kierrätetyn ja uudelleen käytetyn synteettisten materiaalien kestävyydestä käydään keskustelua, koska pestyinä nämä kierrätetyt synteettiset kankaat vapauttavat edelleen mikrokuituja, jotka muodostavat ongelman päästessään vesistöihin.

Mikromuovien pesuongelmaan on olemassa helppo ratkaisu. Pese synteettisistä kankaista, kuten polyesteristä ja nylonista valmistetut vaatteet (mukaan lukien kierrätetyt synteettiset!) *Guppyfriend-pesupussissa, joka kerää mikromuovit talteen.

Eettisyyden osalta etsi valmistajan verkkosivuilta tai tuotelapuista sertifikaatteja, kuten reilu kauppa. On myös helppoa tsekata, jakaako brändi verkkosivustollaan tarkat tiedot tehtaista, palkoista ja vaatteiden työntekijöiden ehdoista? Onko heillä käytössä jäljitettävyysjärjestelmiä? Voiko brändi kertoa sinulle, missä jokainen vaate tehdään? Käyvätkö he itse säännöllisesti työpajoissa / tehtaissa? Jakavatko he valokuvia ja videoita tehtaista? Jos ei, mitä he tekevät varmistaakseen, että tuotteita valmistettavissa tehtaissa noudatetaan korkeita vaatimuksia?

Tietotulvassa kuratoin valmiiksi muutaman suosikkimerkkini, jotka tekevät ainakin paljon asioista oikein. Maailmalta löytyy lisäksi paljon kivoja vastuullisia vaatemerkkejä, jotka eivät mahdu listalleni, sillä vaatteita ei toimiteta Suomeen. Paras valikoima vastuullisesti valittuja urheilu- ja ulkoiluvaatteita löytyy ehdottomasti *Weekendee.fi -verkkokaupasta. Siellä ostosten tekeminen on turvallista, sillä he ovat arvioineet tuotteiden vastuullisuuden puolestasi, eikä asiaa tarvitse tutkia enää jokaisen tuotteen kohdalla.

Jotkut tämän tekstin linkeistä ovat *kumppanilinkkejä, mutta kuten aina, jaan vain sellaisia ​​tuotemerkkejä, jotka sopivat arvoihini.

Aloitetaan siis A:sta…

Adidas by Stella McCartney

Stella McCartney tunnetaan paitsi maineikkaana suunnittelijana, myös eettisistä arvoistaan, jotka näkyvät kaikissa tämän suunnittelijan mallistoissa. Maan päivän kunniaksi Stella McCartney julkaisi laajan raportin yhtiön vastuullisuustyöstä. McCartney tunnetaan myös yhteistyöstään eläinten oikeuksia puolustavan PETAn kanssa.

We are agents of change. We challenge and push boundaries to make luxurious products in a way that is fit for the world we live in today and the future: beautiful and sustainable. No compromises.

Stella McCartney

Adidad by Stella McCartney yhteistyö alkoi vuonna 2004 ja suunnilleen näihin aikoihin törmäsin näihin tuotteisiin ensi kertaa Pariisissa. Vaatteet ovat mielenkiintoisia ja laadukkaita, mistä kertoo mm. se, että vuonna 2004 ostamistani vaatteista edelleen ovat käytössä toppi ja treenitakki, trikoot olen joutunut laittamaan kiertoon, sillä ne jäivät itselleni suuriksi. Joka tapauksessa ihanat materiaalit, laadukkaat saumat ja jännittävä mallit tekevät tästä merkistä yhden suosikeistani. Vaatteita myyvät lukuisat verkkokaupat ja mm. Stockmann.

Girlfriend Collective

Girlfriend Collective on yhdysvaltalainen vaatemerkki, jonka vaatteet valmistetaan Tanskalaisen perheen omistamassa tehtaassa Vietnamissa. Girlfriend Collective valmistaa värikkäitä treenivaatteita, joita on saatavilla kaiken kokoisille kuntoilijoille. Leggingsit ja urheilutopit valmistetaan ekologisesti ja eettisiä tuotantoprosesseja kunnioittaen. Girlfriend toiminta on läpinäkyvää koko tuotantoketjussa, aina raaka-aineiden valinnasta ja käsittelystä, kankaiden ompeluun. Yrityksen sivuilta on saatavilla laajasti tietoa sen vastuullisuusteoista.

Girlfriendin valikoimista löytyy kierrätetystä polyesteristä valmistettuja treenivaatteita. Vaatteiden valmistuprosessi on hitaampi, mutta laatu on todella pehmeää ja tasalaatuista. Kierrätetyn polyesterin lisäksi Girlfriend valmistaa tuotteita kierrätetystä nylonista, jota saadaan merestä kerätyistä kalastusverkoista.

Erikoismaininnan saa tämän merkin maailman mukavin *urheiluliivi Paloma, jota on saatavilla kauniissa väreissä pitkänä ja lyhyenä mallina. Girlfriend Collectiven vaatteita myy Suomessa *weekenbee.fi -verkkokauppa ja ne ovat supersuosittuja ja uudet mallit myydään nopeasti loppuun.

Halti

Kotimainen, perinteikäs ulkoilu- ja urheiluvaatevalmistaja Halti suunnittelee tuotteita erityisesti ulkoilijoille. Haltin valikoima on todella laaja ja monipuolinen, monen ulkomaisen valmistajan vaatteelle on saatavilla kotimainen vaihtoehto ja vieläpä yritykseltä, jonka vastuulliisuustyöllä on todellinen tiekartta ja tavoitteet. Halti käyttää vaatteissaan kierrätettyjä materiaaleja ja pyrkii jatkuvasti kasvattamaan niiden osuutta vaatteiden tuotannossa, yritys myös tavoittelee toiminnallaan hiilineutraaliutta vuoteen 2022 mennessä.

Halti Hiker Next Generation -takin lisäksi suosittelen tsekkaamaan Haltin ECO -merkityn Pallas -malliston takin ja ulkoiluhousut. Pallas -malliston tuotteet ovat joustavia, istuvat ja saatavilla kaikissa karkkiväreissä ja myös +kokoina.

Haltin vaatteita on saatavilla laajalta jälleenmyyntiverkostolta, verkkokaupoista ja tietysti osoitteesta halti.fi. Minulla on testissä Halti Hiker -takki, joka edustaa yrityksen edistyksellisintä vastuullista tuotekehittelyä, takista ja Haltin vastuullisuudesta olen kirjoittanut laajasti takin esittelyn yhteydessä ja niistä voit lukea lisää täältä.

Haltin tuotteet ovat erittäin hintakilpailukykyisiä moneen kilpailijaansa nähden, esimerkiksi kalliimpien kuoritakkien hinta jää alle 250 euroon.

Mons Royale

Merinovillakerrastoja ja vaatteita vaivasi pitkään niiden ulkonäkö. Itse käytän merinovillaa ympäri vuoden kaikessa pukeutumisessa ja vielä muutamia vuosia sitten oli vaikea löytää muunlaisia merinovillavaatteita, kuin päältä tikattuja, selkeästi aluskerrastoksi tarkoitettuja malleja. Mons Royale on jo pitkään ollut ilopilkku urheilullisissa merinovillavaatteissa, sillä tämän valmistajan vaatteet on suunniteltu niin kivan näköisiksi, eikä niitä tarvitse piilottaa aluskerrastoksi. Merinovilla on vastuullisesti tuotettua, ohutta, laadukasta ja vaatteet kestävät käyttöä pitkään. Mallistossa on paitoja, toppeja ja alusvaatteita, sekä joitain huppareita ja verkkareita. Nämä merinovillavaatteet ovat melko arvokkaita, mutta kestävät käytössä vuosia.

Mons Royalella on runsaasti jälleenmyyjiä, mm. Camu, *Scandinavian Outdoor ja *Weekendbee ovat hyviä kotimaisia valintoja shoppailulle. Koot ovat melko reiluja, hihat pitkiä jne. eli tämä kannattaa huomioida ostoksilla jos ei pääse sovittamaan.

Népra

Kotimainen Népra valmistaa vaatteita vastuullisen tuotannon ehdoilla. Vaatteet on suunniteltu tuottamaan hyvää oloa kantajalleen, valmistajia unohtamatta. Népran vaatteet ovat pääasiassa trikoovaatteita, joiden valmistuksessa hyödynnetään mm. kierrätettyä, merestä kerättyä muovijätettä. Saatavilla on vaatteita kovaan treeniin, lempeään joogaan ja kotoiluun.

Erityisen lämmin suositus Népran molemmille trikoomalleille Saturnus ja Terra tightseille. Minulla on käytössä nämä molemmat trikoot ja pidän yhtä lailla niistä kummastakin. Saturnus soveltuu paremmin kotona hengailuun, joogaan ja muuhun lempeään menoon, Terra taas kovempaan treeniin ja päiviin, joina kaipaat napakampaa otetta ympärillesi. Suosittelen lämpimästi ohjautumaan osoitteeseen wearnepra.com tai esim. *Weekendbeen verkkokauppaan ostoksille.

Népran vaatteet vastaavat kokoaan, voit valita sen koon, jota tavallisesti käytät, vaikka esim. Saturnus ja Terra -trikoot ovat ominaisuuksiltaan erilaiset, on minulla molemmista käytössä s-koko. Ps. hinnat ovat mielestäni todella kohdallaan!

North Outdoor

North Outdoor on suomalainen tuotemerkki, jonka mallisto perustuu pääasiassa erilaisiin merinovillavaatteisiin. Tuotteiden villa on mulesing-vapaata ja kaikki tekstiilit ovat Ökö-Tex-sertifioituja. Merinovillan nimeen vannovan yrityksen mallisto on laaja ja kattaa pukeutumistarpeet alusvaatteista paksumpaan päällikerrokseen. Aluskerroksissa merinovillan lisäksi on käytetty muita luonnonkuituja, pääasiassa bambua. MADEINFINLAND malliston vaatteet on myös valmistettu Suomessa.

Erityisesti kiitän North Outdoorin ajattomia malleja ja sitä, että saatavilla on myös juniorikokoja. Nykyään on todella vaikeaa ostaa lapselle esimerkiksi villapaitaa… Erikoismaininnan ansaitsee myös vaatteiden huokea hinta.

Tsekkaa ainakin Sensitive -malliston ajattomat perusvaatteet ja vaatekaapin peruskivi Kaski-villapaita, useassa herkkuvärissä. Nort Outdoorin blogissa julistetaan merinovillan ilosanomaa ja jutut ovat lukemisen arvoisia jos vielä mietit miksi valitsisit merinon vaikkapa fleecekerraston sijaan.

North Outdoorin vaatteita on saatavilla paitsi yrityksen omasta verkkokaupasta northoutdoor.com ja *Weekendbeeltä.

Organic Basics

Basically better made. Consciously created. Designed to last.

Tanskalainen Organic Basics valmistaa vastuullisia alusvaatteita, perusvaatteita ja asusteita, luottaen yksinkertaiseen ja ajattomaan suunnitteluun. Toiminnan ytimenä on kokonaisvaltainen käsitys vastuullisuudesta: siihen kuuluu niin materiaalien ekologisuus, työolojen eettisyys, kuljetusten minimointi kuin tuotteen laatu ja pitkä käyttöikä. Yrityksen sivuilla on laajasti tietoa sen käyttämistä tehtaista ja materiaaleista.

Design everything to last. That means investing in quality fabrics and workmanship – but it also means designing with simplicity and function in mind.

Organic Basicsin alusvaatteet valmistetaan Turkissa ja Portugalissa pääosin perheomisteisissa tehtaissa, jotka ovat kolmannen osapuolen auditoimia. Vaatteiden materiaalina käytetään pääasiassa GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Active Wear -mallistossa on käytetty yrityksen kehittämää antibakteerista SilverTech-materiaalia, jonka tarkoitus on pienentää vaatteen ympäristövaikutuksia kuluttajan puolesta vähentämällä pesun tarvetta. 

Organic Basicsin sivuilta löytyy laaja vastuullisuusraportti ja tässä esimerkiksi yrtyksen oma analyysi sen käyttämistä materiaaleista ja materiaalien osuus sen tuotteissa.

Organic Basicsin käyttämillä tehtailla on GOTS (Global Organic Textile Standard) ja OEKO-TEX100 -sertifikaatit ja merkki tekee yhteistyötä eettisiä tuotantoketjuja tukevan Sedex-järjestön kanssa. Työolojen eettisyyttä auditoi myös BSCI (Business Social Compliance Initiative). 

Ajankohtaista nyt esim. tämä SilverTech Active Yoga Pack, joka sisältää urheilutopin ja nyt kovin ajankohtaiset lyhyet trikoot, joita voi käyttää pyöräillessä myös kesämekon alla. Nudgessa pääset myös normaalioloissa sovittelemaan merkin huippusuosittuja alusvaatteita ennen ostopäätöstä.

Patagonia

Patagonia on yhdysvaltalainen vaatemerkki, joka edelleen kantaa perustajansa, kiipeilijä Yvon Chouinardin arvoja.”We’re in business to save our home planet” on vahva lupaus kaupalliselta toimijalta, mutta Patagonia tekee lujasti töitä, ollakseen lupauksensa mittainen ulkoilu- ja urheiluvaatteiden valmistaja.

Patagonian tavoitteena on olla hiilineutraali toimija vuoteen 2025 mennessä ja yritys on sitoutunut lahjoittamaan vähintään prosentin liikevaihdostaan ympäristönsuojelutyöhön. Iso osa materiaaleista on kierrätettyjä ja Patagonian pyrkimyksenä on siirtyä kohti 100% kierrätettäviä ja uusiutuvia materiaaleja. Tällä hetkellä noin 72% kaikista materiaaleista on kierrätettyjä. Kaikki puuvillatuotteet ovat luomupuuvillaa tai kierrätettyä puuvillaa.

Patagonia toimii vahvasti myös sosiaalisen vastuun puolesta ja sen toimet tuotantoketjussa ovat merkittäviä esim. Fairtrade -ohjelman kautta tuotteiden valmistajille maksetaan provisiota, jonka työntekijät voivat käyttää haluamallaan tavalla.

Patagonian mallisto on laaja ja kattaa alleen kaiken teknisistä ulkoilu- ja urheiluvaatteista mukaviin oleskeluvaatteisiin. Mallisto on usein värikäs ja raikas. “Not the ordinary”, joka näissä vaatteissa minua viehättääkin – laadun lisäksi.

Ajankohtaista tältä merkiltä juuri nyt kaunis ja omaan kesävaatemakuuni täydellisesti sopiva *Skyforest -parkatakki, jota itse käytän myös *Nano Puff -takin kanssa kerroksittain. Märissä olosuhteissa merellä Primaloft-takki on kevytuntuvatakkia huomattavasti paremoi valinta. Pakkomielteen olen muodostanut kaikkialta loppuun myytyyn Patagonian Retro Plie -fleecetakkiin, joka olisi ihan täydellinen veneellä, joten jos sinulla pyörii sellainen turhana, myy minulle 🙂

Patagonian tuotteita on saatavilla ainakin *Weekendbeen verkkokaupasta, Camusta ja Partioaitoista. Vaatteet ovat melko arvokkaita ja löytöjä voi tehdä silloin tällöin Partioaitan Outlet-Myymälästä.

Picture Organic

Picture Organic on ranskalainen vaate- ja varustemerkki, joka valmistaa laadukkaita sekä ekologisia tuotteita talviurheiluista ulkoiluun ja urbaaniin katumuotiin.

Picture Organicin koko tuotteen elinkaari on vastuullinen ja ympäristöystävällinen aina suunnittelusta, raaka-aineista ja valmistuksesta, kierrätykseen/uusiokäyttöön saakka. Kaikki tuotteet valmistetaan orgaanisista, kierrätetyistä, luonnonmukaisista tai biologisista materiaaleista. Teknisissä vaatteissa minimissään 50% materiaalista tulee kierrätetyistä muovipulloista. Kaikki tuotteet ovat 100% PFC-vapaita. Vedenpitävyys ja kestävyys tuotteissa taataan erityisellä Teflon EcoLite -menetelmällä, jonka osa-alueet ovat Bluesign-sertifioituja. Vettä hylkivät tekniset tuotteet ovat myös PFC vapaita.

Picture Organicsin valitsemilla tehtailla on Fair Wear Foundation -merkki ja yritys on B-sertifioitu, eli sen toiminta täyttää tiukimmat ympäristöstandardit. Yrityksen työntekijöitä kannustetaan mukaan luonnonsuojeluohjelmiin. Yritys tukee rahallisesti myös eri yhdistyksien luonnonsuojeluun ja ekologisuuteen liittyviä projekteja. Yrityksen vastuullisuustyöstä kerrotaan laajasti ja läpinäkyvästi sen omilla sivuilla.

Picturen vaatteet ovat väirkkäitä ja niiden leikkaukset ovat mielenkiintoisia. Käännä katseet Picturen malliston suuntaan erityisesti laskuvaatteita etsiessäsi tai jos haluat löytää sen ekologisemman version fleece-hupparista. Erityiskiitos jälleen kerran myös junnukoista.

Picture Orcanicin vaatteita myyvät ainakin *Scandinavian Outdoor ja *Weekenbee.

Zeropoint

Suomalainen Zeropoint on kompressiovaatteiden valmistaja, jonka vaatteet suunnitellaan Skandinaviassa ja valmistetaan Euroopassa. Zeropoint valmistaa suoritusta parantavia urheiluvaatteita, kestävällä tuotantoprosessilla. Zeropointin tuotteissa käytetään viimeisintä kompressioteknologiaa ja mallistosta noin 85 % oon valmistettu kierrätetystä EconylⓇ-nailonista. Tavoitteena on, että vuoteen 2021 mennessä koko mallisto on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

Kompressiovaatteiden toiminta perustuu puristukseen, joka tukee kehoa antamalla painetta kudoksille, auttaen verta virtaamaan kevyemmin ylöspäin. Näin lihasten hapensaanti vilkastuu ja aineenvaihdunnan tuotteet kulkeutuvat myös tehokkaammin pois. Zeropointin tuotteita valmistetaan kahteen eri käyttötarkoitukseen ja kahdella eri kompressiotasolla, saatavilla on erikseen päivittäiseen urheiluun ja elämään sopivat tuotteet ja kilpaurheiluun sopivat tuotteet.

Itse kuljen käytönnössä poikkeuksetta kompressiosukissa ja käytön kompressiota nimenomaan palautumiseen enemmän kuin harjoitteluun. Koko talven käytin merinovillaisia polvipituisia sukkia, jotka olivat paitsi lämpimät, myös hygieniset ja mukavat jaloissa. Nyt kesän kynnyksellä kompressiosukkien käyttö siirtyy enemmän treeneihin, joissa yhdistän kompressiosukat shortseihin. Tsekkaa myös naisten Zeropoint trikoot korkealla vyötäröllä.

Zeropointin vaatteita myyvät jotkin Intersport ja TopSport -myymälät, mutta laajin valikoima tuotteita löytyy yrityksen omilta verkkosivuilta.

Toivottavasti tästä listasta oli iloa urheiluvaatteiden valintaan jatkossa. Sinua saattaa kiinnostaa ehkä myös laajempi, aikaa sitten kirjoittamani Opas ekologisen urheiluvaatteen valintaan.

Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti