Sustainably fit

Sustainably fit

Kestävästi kunnossa

vaatevallankumousvarusteetvastuulliset ostokset

Opas ekologisemman urheiluvaatteen valintaan

by Noora 25.2.2019
25.2.2019
Opas ekologisemman urheiluvaatteen valintaan

Maailma pursuaa materiaa, joka kuluttaa ympäristömme uusiutumattomia varoja ja saastuttaa luontoamme. Meret uivat muovijätteessä ja me sinilevässä. Ekologisempi elämäntapa pyrkii huomioimaan kulutuksen seuraukset ja tämä muokkaa ostokäyttäytymistämme. Parempiin valintoihin pyrkivä urheilija tai aktiiviliikkuja on kuitenkin useimmiten pulassa, sillä lähes kaikkien vaatekappaleiden materiaalilapussa lukee polyester, eli suomeksi muovi.

Voiko aktiiviliikkuja todella valita paremmin, vai ovatko eri vaakakupeissa aina ekologisuus ja teknisesti hyvin suoriutuva urheiluvaate.

Olen pitkään seuraillut niin suurten kuin pienempienkin yritysten viestintää ja tuotevalikoiman kehitystä nimenomaan urheiluvaatteiden osalta. Kesälomalukemisena kulutin jälleen uuden ”elämäntapaoppaan”. Marieke Eyskootin kirjoittama ”This is a good guide for a sustainable lifestyle” on kattava opas nimenomaan parempien valintojen maailmaan, sillä täydellisyyden tavoittelun tulisi loppua kaikilla elämämme osa-alueilla.

Mikäli olet kiinnostunut ekologisemmista urheiluvaatteista, on tämä kirjoitus juuri sinulle. Olen pyrkinyt keräämään yhteen, aivan eeppiseksi paisuneeseen postiin tietoa ekologisista urheiluvaatevalmistajista, merkeistä ja materiaaleista. Monessa hyvässäkin valintaoppaassa tai tietopankissa sivutaan nimenomaan urheiluvaatteita ja niissä käytettyjä materiaaleja, sekä uusia innovaatioita hyvin niukasti.

Tieto lisää tuskaa, mikä ei ole tämän kirjoituksen tarkoitus. Siksi haluankin alkuun jakaa muutaman helpon tavan ottaa askeleita kohti ekologisemman liikkujan elämää. Eli tee ainakin tämä:

  • Valitse aina laadukkaita urheiluvaatteita, sillä vaatteen valmistaminen on raskasta ja toisaalta materiaali itsessään kestävää.
  • Osta vain tarpeeseen ja harkiten. Muovista valmistettu vaate ei maadu koskaan.
  • Kierrätä hutiostokset ja selvitä voitko kierrättää myyntiin kelpaamattomat vaatteet muulla tavoin.
  • Pese vaatteita niin harvoin kuin mahdollista ja väljästi pesukoneessa. Kiinnitä huomiota myös pesuaineisiin.
  • Käytä aina vaate loppuun.

Kaikki alkaa materiaaleista

Urheiluvaatteilta vaaditaan usein teknisiä ominaisuuksia, joiden saavuttamiseksi joudutaan tekemään valintoja vaatteen ekologisuuden tai toiminnallisuuden välillä. Ylivoimaisesti suurin osa urheiluvaatteista on valmistettu tekokuiduista, vielä suurempi osa muovista, polyesterista, jonka alkuperä uusiutumattomasta maaöljystä valmistettu muovi. Myös Nylon/Polyamidi ja Spandex/Lycra ovat peräisin muovista.

Tekokuitujen käytön ongelmana on uusiutumattoman raaka-aineen käytön lisäksi vaatetta pestäessä vapautuvat mikromuovit ja lopuksi vaatteen häviäiminen, sillä muovista valmistettu tekokuitu ei maadu luonnossa.

POLYESTERI valmistetaan uusiutumattomasta maaöljystä, jonka pumppaaminen kuormittaa ympäristöä. Myös polyesterin muokkaaminen kuiduksi vaatii paljon energiaa, mutta kuluttaa toisaalta vähemmän vettä kuin luonnonkuitujen muokkaaminen. Polyesterin ympäristökuorma ei rajoitu ainoastaan tuotteen valmistukseen, sillä myös pesussa polyesterivaatteeista irtoaa mikromuoveja, jotka päätyvät vesistöihin ja sitä kautta eliöihin.

Polyesteristä valmistetaan mm. fleecet, softshell-takit ja suurin osa kaikista teknisistä urheiluvaatteista. Polyesterin ominaisuuksista pääset nauttimaan hiukan paremmalla omallatunnolla kun valitset laadukkaita vaatteita, joiden käyttöikä on pitkä tai kierrätyspolyesteristä, eli PET-muovipulloista valmistettuja vaatteita.

KIERRÄTETTY POLYESTERI on tekokuitu, jota valmistetaan esim. kierrätetyistä muovipulloista, teollisuuden lanka- ja kangasylijäämästä, vanhoista polyesterivaatteista tai merten muovijätteestä. Kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan siitä saadaan uudenveroista materiaalia. Kierrätetyn polyesterin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita, mutta samat käytönaikaiset ympäristöongelmat vaivaavat, kuin uudella polyesterilla, eli pesussa irtoava mikromuovi.

POLYAMIDI/NYLON on Polyesterin tavoin maaöljypohjainen, vieläkin edeltäjäänsä kestävämpi tekokuitu. Kierrätettyä Nylonia valmistetaan esim. merestä kerätyistä, hylätyistä kalaverkoista. Kierrätetyn materiaalin käyttö vähentää uusien materiaalien ja luonnonvarojen kulutusta ja edesauttaa meren puhdistamista muoviroskasta.

ELASTAANI/LYCRA/SPANDEX on kevyt polymeerikuitu (eli muovikuitu), joka kestää hyvin erilaisia kemikaaleja ja hikoilua. Auringonvalo, lika ja kuumuus kuitenkin heikentävät kuitua ja elastaanituotteita olisikin pestävä usein mutta ilman huuhteluainetta. Elastaania käytetään lähes poikkeuksetta jonkin muun materiaalin rinnalla ja juuri esim. joustavuutensa vuoksi mm. urheiluvaatteissa, uimapuvuissa ja alusvaatteissa. Elastaania sekoitetaan usein turhaan myös kaikkiin päivittäisessä käytössä oleviin arkivaatteisiin. Tässä käytössä elastaani lähinnä lyhentää vaatteen käyttöikää ja estää vatteiden kierrättämisen uusiksi kuiduiksi. Elastaani on iso ongelma kierrätykselle.

Myös tekokuituja voidaan valmistaa uusiutuvista ja jopa biohajoavista raaka-aineista. POLYAKTIDI (PLA) on erinomainen esimerkki tällaisesta synteettisestä, polyesterin kaltaisesta, mutta täysin biohajoavasta materiaalista. Polyaktidia valmistetaan maissista ja sokeriruo’osta, jotka ovat myös ravinnon raaka-aineita, eivätkä siksi ideaalisia tekokuidun valmistukseen.

Myös tekokuitujen kierrättäminen kannattaa, sillä tekokuidun laatu säilyy pitkään ja sen uusiokäyttö on järkevää.

Muuntokuitu on tekokuitua ekologisempi valinta myös treenivaatteeksi. Muuntokuitujen raaka-aineet ovat peräisinluonnosta, mutta ne eivät esiinny luonnossa kuitumuodossa, vaan ne prosessoidaan kuiduiksi liuottamalla. Muuntokuitujen raaka-aineena käytetään mm. selluloosaa, bambua, koivua, mäntyä, kaislaa…

LYOCELL/TENCEL on kuituna samankaltainen kuin viskoosi ja sitä voidaan valmistaa esim. bambusta, koivusta, männystä ja eukalyptuksesta. Tencel on huomattavasti parempi vaihtoehto polyesterille, sillä Tencel on biohajoava, selluloosasta tehty kuitu, myös materiaalin tuotantoprosessi on kestävämmällä pohjalla.

Tencel on kestävä ja kosteutta imevä materiaali, joka sopii mainiosti urheiluvaatteisiin.

Luonnonmateriaalit synteettisten materiaalien haastajina?

Valitsemalla luonnonmateriaalista valmistetun vaatteen, et vielä välttämättä tee ekologisempaa valintaa, joten jumppatopin vaihtamista puuvillaiseen t-paitaan kannattaa ehkä vielä harkita.

Luonnonmateriaaleista käytetyin ja samalla epäekologisin materiaali on PUUVILLA. Sen kasvatus vaatii suuria määriä lämpöä, vettä sekä kemikaaleja. Puuvillan tehotuotanto köyhdyttää maaperää, saastuttaa vesistöjä ja kasvatuksessa käytetyt kemikaalit ovat haitallisia ihmisille ja eläimille. Valitsemalla tehotuotetun puuvillan sijaan Luomu- tai Reilun kaupan puuvillaa on valintasi hiukan parempi.

Huomioi kuitenkin, että puuvilla ei ole erityisen hyvin kestävä materiaali ja että varsinkin halpatuotannon t-paidat kestävät hyvin huonosti pesua, pinttyvät ja virttyvät käytössä. Hikiliikuntaan puuvilla sopii huonosti, vaatteita joutuu pesemään useasti ja hienhajua on vaikea häätää kainaloista.

PELLAVA ja HAMPPU ovat ylivoimaisesti ympäristöystävällisimpiä luonnonmateriaaleja, jotka kasvavat nopeasti, karuissakin olosuhteissa. Pellavaa on kasvatettu ja siitä on tuotettu vaatteita runsaasti vielä sata vuotta sitten. Baltian maissa valmistetaan ja suunnitellaan edelleen paljon paikallisia pellavatuotteita. Vaikka pellavalla ja hampulla on molemmilla monia erinomaisia ominaisuuksia tekstiilikäytössä, ei näitä materiaaleja juurikaan näy vielä urheiluvaatteissa.

BAMBU on nopeasti kasvava ruohokasvi, joka ei tarvitse kasvaakseen lannoitteita, eikä torjunta-aineita. Bambu on todellinen haastaja puuvillalle, paitsi sen ylivertaisten kasvuominaisuuksien, myös laatuominaisuuksiensa vuoksi.

Bambu on luonnostaan pehmeää, sisältää antibakteerisia ominaisuuksia, suodattaa UV-säteilyä ja imee kosteutta tehokkaasti. Bambu hengittää erinomaisesti, tuntuu kuumalla ilmalla iholla viileältä ja kylmällä lämpimältä.

Luonnonmukaisista materiaaleista VILLA ja erityisesti MERINOVILLA on todellinen supermateriaali, joka haastaa ominaisuuksiensa puolesta myös synteettiset kuidut. Merinovillasta voidaan tuottaa ohutta, tiivistä ja kestävää neulosta, joka sopii erinomaisesti niin aluskerrastojen, paitojen ja välikerrastojen materiaaliksi. Villa on luonnostaan antibakteerinen ja laadukkaat merinovillavaatteet kestävät niin pesua, kuin käyttöäkin. Villa imee itseensä vettä, eli iho pysyy kuivana ja lämpimänä myös hikoillessa.

Villa, vaikka luonnonmateriaali onkin, ei välttämättä ole ekologinen valinta. Villa kerätään lampaista, joiden kasvattaminen vaatii maapinta-alaa, luonnonvaroja, energiaa ja vettä. Kysymykseen tulevat paitsi tuotantoeläinten olosuhteet, myös raakavillan jalostaminen tekstiilituotantoon sopivaksi. Valitse aina mahdollisuuksien mukaan luomuvillaa/ luomumerinoa ja valitse aina mulesing-vapaa merinovilla.

UNTUVA on erittäin lämmin ja kevyt eriste kylmää vastaan. Untuva pakkautuu pieneen tilaan ja hengittää hyvin, eli siirtää kosteutta eteenpäin. Ainoastaan märkänä, painuessaan kasaan, se ei sido ilmaa, eikä enää siis lämmitäkään. Untuvaa voidaan kyllästää erilaisilla käsittelyaineilla, jotka estävät untuvaa imemästä kosteutta itseensä ja myös nopeuttavat untuvan kuivumista.

Lintuja ei kasvateta untuvaa varten, vaan untuva syntyy lihatalouden sivutuotteena. Eettisesti tuotettu untuva kerätään kuolleesta siipikarjasta ja untuvan alkuperä on aina tiedossa. Untuvaa voidaan myös kierrättää ja hyödyntää uudelleen.

Uudet innovaatiot

YULEX on luonnonkumista valmistettu materiaali, joka korvaa esimerkiksi märkäpuvuissa käytettävän neopreenin. Yulexin valmistaminen kuluttaa 80 % vähemmän energiaa ja luonnonvaroja, kuin perinteisen, raakaöljyyn pohjautuvan neoprenin valmistaminen.

PURE WASTE on uudenlainen tapa tuottaa ekologisia kankaita ja lankoja, joiden raaka-aineena käytetään vaateteollisuuden leikkuujätettä. Leikkuujätteestä valmistetaan puhdistamalla ja vanumaiseksi riipimisen jälkeen kehräämällä uutta lankaa, joka voidaan taas kutoa kankaaksi.

IONCELL on Suomessa Aalto-yliopistossa kehitelty muuntokuitu, joka valmistetaan kotimaisesta koivusta saatavasta sellusta ionisten liuottimien avulla. Ioniset liuottimet ovat tietynlaisia orgaanisia suoloja. Ominaisuuksiltaan ioncell on puuvillaa ja viskoosia kestävämpää, se kiiltää kauniisti ja on miellyttävän tuntuinen.

Keväällä 2014 Marimekko esitteli muotinäytöksessään ensimmäisen ioncellistä valmistetun vaatteen, ohuesta neuleesta tehdyn mekon.


Ekologisia urheilu- vapaa-ajan vaatemerkkejä

Ruotsalainen Fjällräven valmistaa kestäviä ulkoiluvaatteita luontoa kunnioittaen. Fjällräven suosii vaatteissaan kierrätyskuituja ja on pyrkinyt löytämään ratkaisuja, joilla ulkoiluvaatteista saadaan vettä- ja tuulta pitäviä ilman perfuorihiili-kyllästettä. Esimerkiksi Eco-Shell kuorivaatteet ja takit on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Siinä missä perinteiset Fjällräven G-1000 -tuotteet hylkivät vettä ja likaa vahakäsittelyn avulla, ovat Eco-Shell -vaatteet täysin vedepitäviä. Molemmat erinoamainen valinta kuori- tai ulkoiluvaatteeksi. Lue lisää vaatteiden vedenpitävyydestä.

Yritys on päättänyt siirtyä pelkästään luomupuuvillan käyttöön ja kaikissa materiaaleissa on pyritty valitsemaan ympäristöä vähiten kuormittava vaihtoehto. Luonnon materiaalit ja vaatteiden sekä varusteiden pitkä käyttöikä ohjaavat valmistusta. Yrityksen kunnianhimoinen ruotsalaisvillahanke on hyvä esimerkki siitä ideologiasta, joka ohjaa yrityksen tuotekehittelyä, jopa ylijäämämateriaali kierrätetään uusiksi tuotteiksi re-wool -menetelmän avulla.

Halla Halla on kahden suomalaisnaisen yritys, joka valmistaa uima-asuja kierrätetystä polyesteristä, jonka raaka-aineena on käyetty paitsi kierrätettyjä muovipulloja, myös merestä löytyneistä kalaverkoista. Mallisto on raikas, kaunis, raikas, sporttinen ja sitä tuotetaan vain rajatuissa määrin, jotta ylimääräiseltä hävikiltä vältyttäisiin. Lisäksi uima-asut ovat käännettäviä niin, että yhdestä vaatteesta on kahdeksi.

Halti on kotimainen erityisesti ulkoilu- ja talviurheiluvaatteisiin keskittynyt yrtiys, jonka kakki tuotteet suunnitellaan Suomessa. Halti on sitoutunut kehittämään toimintaansa hiilineutraaliksi vuoteen 2022 mennessä. Vuosina 2019-2022 Halti-Outdoor -malliston tuotteista 44 % ansaitsi ECO -merkinnän, mutta vuonna 2021 yritys lupaa kaikkien Outdoor-tuotteiden olevan ECO. Halti ECO-merkin ansainneet tuotteet löytyvät esim. verkkokaupasta helposti eco-hakusanan avulla. Lue myös Haltin vastuullisen tuotekehitystyön lippulaivatuotteen esittely.

Keli Clothing valmistaa pyöräilyyn ja ulkoiluun sopivia vaatteita merinovillasta. Saatavilla on pitkä- ja lyhythihaisia paitoja,  vetoketjullisia puseroita/takkeja ja asusteita. Kelin tuotteet valmistetaan Suomessa, valmistuksessa käytettävä materiaali on kestävästi tuotettua ja jokaisen tuotteissa käytetyn osan alkuperä on tiedossa. Valitsemalla Kelin merinovillaisia vaatteita, teet siis käsitykseni mukaan erinomaisen kestävän urheiluvaatevalinnan.

Itse olen päässyt tutustumaan tuotteisiin messuilla, mutta en sovittamaan asti. Mallisto on unisex ja useimmista tuotteista saatavilla on siis todella laaja kokovalikoima. Se, miten tuotteet istuvat naiselle ja miehelle on vielä kokematta. Omat suosikkini Kelin mallistosta ovat pitkähihainen pyöräilypaita Kanerva.

Monique Rotteveel on perustajansa nimeä kantava Hollantilainen yritys, joka valmistaa uima-asuja ja urheiluvaatteita kierrätetystä polyesteristä. Vaatteet valmistetaan italialaisista kankaista pienen perheyrityksen toimesta bulgariassa. Yritys lahjoittaa yhden prosentin myynnistään merten puhdistustyöhön.

Népra on suomalainen urheiluvaatemerkki, jonka valikoimasta löytyy vaatteita sisä- ja ulkoliikuntaan, sekä rennomappaan oleskeluun. Népran vaatteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan pääasiassa Virossa. Yritys on sitoutunut vastuulliseen tuotantoon ja käytetyillä materiaaleilla on Öko-Tex -standardi. Osa vaatteista on valmistettu kierrätetystä polyamidista. Népran rennompaan vapaa-ajan oleskeluun tarkoitetut vaatteet on valmistettu yhteistyössä Pure Wasten kanssa.

Patagonia on varmasti suurin ja äänekkäin ympäristöystävällisten ulkoilu- ja urheiluvaatteiden, varusteiden ja jalkineiden valmistaja. Patagonia tekee näkyvää työtä ympäristön suojelun puolesta, ilmastonmuutosta vastaan. Yritys tukee aktiivisesti ympäristönsuojelua lahjoittamalla 1 % myynnistään ympäristöjärjestöille ja tukemalla erilaisin tempauksin työtä luonnon pelastamiseksi.

Patagonian valmistamissa tuotteissa käytetään ainoastaan luomupuuvillaa, tekokuidut ovat mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä, samoin kaikki vaatteissa käytettävä untuva. Patagonia on myös ollut mukana kehittämässä ja kehittänyt tarpeisiinsa useita materiaaleja, joiden ympäristökuorma on huomattavasti edeltäjäänsä kevyempi. Hyvä esimerkki tällaisesta on Yulex, joka on kasviperäinen vaihtoehto neopreenille. Yulex valmistetaan vastuullisesti kasvatetuista kumipuista ja materiaalin työstäminen valmiiksi tuotteeksi on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin perinteisen raakaöljystä valmistetun neoprenpuvun.

People Tree on englantilainen eettisemmän ja ekologisemman muodin edelläkävijä. People Tree tarjoaa laajan valikoiman vaatteita arkeen, juhlaan ja urheiluun naisille. Yritys lupaa, että jokainen tuote on valmistettu kestävän periaatteen menetelmin. People Tree:n Active Wear -mallisto koostuu esim. joogaan soveltuvista vaatteista, jotka on valmistettu 95 % luomupuuvillasta.

Ruskovilla on suomalainen perheyritys, joka valmistaa vaatteita ja austeita villasta ja silkistä. Materiaalien alkuperä on tarkasti selvitetty ja tuotteiden valmistus tapahtuu yrityksen omissa tuotantotiloissa Artjärvellä. Erityisen hyvin liikuntaan sopivat luomumerinovillasta valmistetut vaatteet kerroksittain käytettyinä. Yritys on hiljattain tuonut markkinoille Villafleece-takin, joka kilpailee muovista valmistettujen fleece-vaatteiden kanssa.

Myös monet muut yritykset ovat kestävän kehityksen tiellä ja kertoneet avoimesti tavoitteistaan siirtyä vastuulliseen tuotantoon. Tällaisista mainittakoon esim. Filippa K, joka on sitoutunut koko mallistonsa osalta vastuulliseen tuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Tälläkin hetkellä yritys kertoo verkkosivuillaan jokaisen tuotteen alkuperän. Tutustu erityisesti Soft Sport -mallistoon.

Fashion Revolution, joka on mm. “Who made my clothes” -kampanjan takana julkaisee Fashion Transparency Indexiä, joka mittaa eri brändien läpinäkyvyyttä viidellä eri osa-alueella, perustuen yrityksen antamiin tiethoihin. Listalta löytyy 100 brändiä ja mukaan mahtuu myös monta urheiluvaatemerkkiä kuten: Adidas, Asics, Columbia Sportswear, Lululemon, New Balance, Nike, Puma, Reebok, The North Face ja Under Armour. Suurista urheiluvaatevalmistajista Adidas erottuu ylitse muiden lähes kaikilla mitatuilla arvoilla ja sijoittuu kokonaiskuvassa tutkimuksen kärkeen. Koko 2018 raportin pääset lukemaan tästä.


Ekologisia urheilu- ja ulkoiluvaatteita löydät valmistajien omien verkkokauppojen lisäksi mm. näistä kivoista kaupoista:

https://ekohelsinki.fi palvelee verkossa ja valikoimiin kuuluvat mm. ekologiset joogamatot ja vaatteet, sekä uima-asut. Saatavilla on myös mukavaa vapaa-ajanpukeutumista.

https://www.karma.fi on suomalainen reilun kaupan muotiin sekä ekologisiin materiaaleihin erikoistunut vaatekauppa verkossa, jonka valikoimista löytyvät mm. People Treen vaatteet.

https://www.nudge.fi palvelee verkossa ja Helsingissä Yrjönkadulla. Valikoimista löytyy monen kotimaisen valmistajan vaatteita, asusteita ja esim. Nepran urheiluvaatteita ja Vejan lenkkareita. Laaja valikoima parempia vaihtoehtoja arkeen.

https://www.weecos.com on suuri suomalainen verkkokauppapaikka lukuisille kotimaisille merkeille.

Weekendbee on vastuullisen liikkujan lemppariverkkokauppa, jonka valikoimasta löytyy mm. Patagonian, Mons Royalen, Picture Organicin, Nepran, Jack Wolfskinin ja Girlfrien Collectiven vaatteita ja varusteita. Weekendbeen takaa löytyy vastuullisuuden vakavasti ottava yrittäjäpariskunta, joka on tehnyt kestävät valinnat puolestasi. Kannattaa tutustua myös Be Good -blogiin, josta löytyy paljon hyviä vinkkkejä varusteiden valintaan, pukeutumiseen jne.

Tarkista miten oma lempimerkkisi pärjää eettisin ja ekologisin mittarein

Haluatko tietää vaikkapa vaatekaupassa vastaako harkitsemasi tuotteen valmistaja arvojasi? Good on you -sovellus on helppo ja nopea tapa tarkistaa miten siinä listatut tuotemerkit pärjäävät tuotannon läpinäkyvyyden suhteen. Sovelluksesta löytyy luokitus yli 1.200 tuotemerkille. Kuten Fashion Transparency Indexissäkin appin arviot perustuvat yrityksen antamiin tietoihin, eli toiminnan läpinäkyvyyteen. Yritykset on pisteytetty sen perusteella mitä tiedämme niiden työntekijöiden tai alihankkijoiden kohtelusta, ympäristökäytännöistä tai toimista ympäristöhaittojen minimoimiseksi, sekä eläinperäisten materiaalien käytöstä.

Ainakin itselleni appi tarjoaa mielenkiintoista tietoa julkaisemalla myös laajempia haastatteluja ja raportteja eri yrityksistä ja niiden toimintatavoista. Appi mahdollistaa myös helpon tuotemerkkien vertailun ja suosittelee sinulle parempia vaihtoehtoja. Ehkä esittelen tämän sovelluksen vielä tarkemmin omassa postissa.

Puuttuuko jutusta vaate- tai varustemerkki, joka tänne ehdottomasti kuuluisi? Päivitän juttua säännöllisesti ja jaan tietoa mielelläni eteenpäin.

Viimeinen päivitys 4.5.2020

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
ekologiset urheiluvaatteetekologiset vaatteetfashion revolutionfjällrävenhallaxhallakeli clothingmateriaaliopasmerinovillanéprapatagoniapeople treeruskovillavaatevallankumousweekendbee
4 kommentit
1
FacebookLinkedin
Noora

seuraava
Moi!

You may also like

10 kestävää trendiä vuodelle 2021

24.1.2021

Kestäviä kirja- ja lukusuosituksia vuodelle 2021

6.12.2020

Black Friday – jos ostat, osta suomalaista.

19.11.2020

Joka toinen kierrätettyä – avain kestävämpään vaatekaappiin?

17.11.2020

Mitä on vaihtoehtoinen hedonismi ja voisiko se pelastaa...

9.11.2020

Elämäntapatestin tulokset ja vinkit pieniin parannuksiin, joilla kevennät...

25.10.2020

Miksi kuorijalkine on ekologinen ja kestävä vaihtoehto vaellus-...

18.10.2020

Kumpi on vastuullisempi valinta Nike vai Adidas?

15.9.2020

Pellava – ekologinen, kestävä ja pestävä?

3.8.2020

Vinkit muovin ja kertakäyttötuotteiden vähentämiseen kylpyhuoneessa

23.7.2020

4 kommentit

Anne 3.3.2019 - 10:57

Hei! BomBom perheyritys myy Suomessa brasilialaisen Sporting Way merkin treenivaatteita, jotka ovat valmistettu ÖKÖ-TEX sertifioidusta polyamidista. Ekologisten – biohajoavien treenivaatteiden mallisto tulee BomBomiin vielä tämän vuoden aikana.

Vastaa
Noora 12.4.2019 - 15:55

Hei Anne
Kiitos viestistäsi, haluaisitko laittaa minulle lisätietoa näistä uutuuksista [email protected]. Tekisin mielelläni jutun aiheesta.
Aurinkoa!
Noora

Vastaa
Sanna 18.3.2020 - 14:15

Hei jee, en tiennyt että Fjällrävenin vaatteet ovat ekoa. Eli en ole siis tämänkään takia turhaan fanittanut brändiä jo vuosia. Ensimmäinen fjellarin takkini on vuodelta 2010 ja palvelee edelleen moitteetta vaikka takki on kulkenut matkassani vaikka ja missä. Löysin blogiisi Garmin valmentaja-postauksen kautta, taidankin jäädä seurailemaan.

Vastaa
Noora 23.3.2020 - 16:28

Terveuloa seurailemaan! Fjällräven on todellakin tehnyt pitkään työtä kaikin puolin kestävien ulkoiluvaateiden valmistamisen saralla. Tykkään myös.

Noora

Vastaa

Jätä kommentti Peruuta

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

tekstien takana

tekstien takana

Noora W.

Kestävästi kunnossa pysymisen puolesta pyristelevä Helsinkiläinen elämäntapaliikkuja, äiti ja vaimo, joka pyrkii elämään kestävämmin ja tekemään vastuullisempia valintoja varuste- ja vaateostoksilla. Kokkaa ravintoa kasvispohjalta, uskoo, että ilmastodieetti kannattaa ja kiertotalous kiinnostaa. Rakastaa elämyksiä ja matkuistaisi mielellään enemmänkin, mutta pyrkii myös aina punnitsemaan elämysten hinnan maailmalle.

hae sivustolta

Promotion Image

Suosituimmat postaukset

  • 5 kasvisruokaa vitosella

  • Opas ekologisemman urheiluvaatteen valintaan

  • Etsinnässä ekologinen joogamatto

  • Suoskikkilista – 10 vastuullista urheiluvaatemerkkiä

  • Garmin Coach -valmentajan kanssa puolimaratonille

  • Ruka koululaisperheen talvilomakohteena

avainsanat

Anton&Anton ekologiset kauneudenhoitotuotteet ekologiset urheiluvaatteet elämä endorfiinikoukussaRUN Garmin Garmin Coach Garmin Connect Garmin Fenix 5S Plus Garmin Finland Garmin valmentaja Halti Halti Next Generation haplaa kasvisruokaa harjoitusvastusharjoittelu Helsinki Half Marathon hävikkiviikko juoksu Juoksuharjoittelu kasvisruoka kasvisruokavalio Kestävät valinnat kiertotalous lappi muoviton heinäkuuu népra palauttuminen patagonia pellava puolimaraton Pyhä-Luosto rasitusvammojen välttäminen reissuruoka ruokapäiväkirja Tavoitteellinen harjoittelu vaatelainaamo vaatevallankumous vastuullisesti verkkokaupassa vastuulliset ostokset vastuuulliset lenkkarit vegaanihaaste Vegekassi weekendbee Zeropoint Zwift

Instagram [email protected]

noora_sustainablyfit

 1315    2558


  • Mielessäni liun jäällä kuin tuo ensimmäisen kuvan nainen. Mutta todellisuudessa jäällä nähtiin tänään Disney on ice, pääosassa Nemo elementissään. Eli tuo toisen kuvan huolestunut nainen, joka ei teidä mihin rytmiin niitä jalkoja taas heilauttaisi. Pisteet kuitenkin siitä minulle, että taas tuli tehtyä jotain, mitä en osaa ja kivaakin oli! Sain myös uuden rastin @protectourwintersfinland #talvihaaste listaan, ja osaan todella arvostaa sitä, että @helsinki mahdollistaa meille tällaisen harrastamisen ja sitä, että meillä on nämä vuodenajat. Huomenna aamusta mäkeen! Ihanaa talvista viikonloppua sinnekin! #pelastetaantalvet #protectourwinters #luistelu #myhelsinki #eltsunkenttä #kesättalvet #eltsu #bambionice #riddari #talviurheilu Illan parhaat naurut ja kuvat sai @westerlund_janne
  • Tänään ajattelin, että ehdin lounaskävelyllä ihanassa auringonpaisteessa ottamaan jonkun ihanan kuvan, tästä ihanasta neuleesta. Noh. En taaskaan ehtinyt ulos ennen auringonlaskua, eikä päivä mennyt muutenkaan suunnitelmien mukaan, mutta ei se haittaa. Elämässä on kaunista kuvaa ja täydellistä hetkeä tärkeämpää voida hyvin arjessa. Onneksi siihen voi vaikuttaa merkittävästi itse. Muokkaamalla omasta elämästään omia arvoja ja vaikkapa kauneus- tai terveysihanteita vastaavan. Jokatapauksessa #riddari on valmis ja kuvassa näkyy kaksi muutakin ihanaa asiaa mun lisäksi tietenkin. Eli @wearnepra joggerit, jotka mulla lähes joka päivä käytössä ja meidän koti, joka tuo mulle iloa joka päivä. Villapaidallekin on tarvetta, kun tämä vanha talo ei ihan
  • Kehonhuoltouutisista hyvää iltaa. Joulukuun alussa nilkutin @huh_helsinki pitkittyneen takareisivamman kanssa ja niinhän siinä kävi, että kävelin kuntoutustreeniohjelman kanssa sieltä ulos. Ekan viikon olin epäuskoinen, että miten se @tuukka_hakkinen ajatteli mun selviävän tästä. Annetut harjoitteet rasittivat muutenkin kipeää takareittä ja hammasta purren pidin ja kampesin kipua vasten. Pikkuhiljaa totuin niihin harjoituksiin ja sitten hitaasti, mutta varmasti noin kuukauden jälkeen treenin aloittamisesta aloin huomata, että välillä ei satu ollenkaan. Ja tänään tajusin, että tässä mä vaan teen mavea eikä yhtään kinnaa vastaan tuo reisi. Joten once again. Note to myself. Älä jää yksin vaivojen kanssa, vaan käänny niiden tyyppien puoleen, jotka tietää
  • #saturdaymood Tänään ajattelin hiihtää vähän ja neuloa paljon. Sen sijaan päädyimme Uunisaaeeen grillaamaan. En hiihtänyt yhtään ja neulominenkin jäi. #riddari valmistuu hitaasti, mutta varmasti. Neuleen nakkaa mielellään pois käsistä jos elämässä on näin ihania ihmisiä, että ne tulee klapien kanssa 16 asteen pakkasessa minttukaakao kainalossa viettämään pakkaspäivää notskin ääressä. Reipas kuuden tunnin ulkoilu. Kelit ja kuteet kohdallaan. En malttaisi odottaa, että saan tämänkin jo päälle näiltä puikoilta. @snurrelankakauppa #lettilopi #milkyway #knittersofinstagram #iloveknitting #hobbies #ainaonhyväsäägrillata #uunisaari @myhelsinki Ihanaa viikonloppua!
  • Viime aikoina on tullut rasitusvamman vuoksi juostua vähän vähemmän, mutta kun mä juoksen, valitsen aina mahdollisimman hyvät olosuhteet siihen. ❄️ Sillä talviurheilu on tosiaan pitkälti vain varustekysymys ja näillä kilsoilla luulis naisen osaavan pukeutua sään mukaan. Ja nappiinhan se meni. Lauttasaari tuli kierrettyä huippuporukassa Toini-pyryn helliessä. Kiitos seurasta @westerlund_janne @jknuutila @jusapf @euforeracingteam @zer0emission it’s always a pleasure to #runagainstseapollution Mutta varusteisiin palatakseni nyt tarviisin hiukan jeesiä, sillä olen viime talvet juossut Salomonin S-labeilla ja nyt on niin, että jalat ei kestä kuin Hokaa. Don’t ask why, niin se vaan on. Eli voisiko saada suosituksia @hokaoneone valikoiman tossuista jos osuisi sopivaa?
  • Terveiset lumisesta Helsingistä, vaikka mieli ei tahtoisi lähteä näistä tunturimaisemista mihinkään! Blogissa nyt tuhti paketti Pyhän reissusta ja siitä mitä kaikkea me näimme ja koimme kahden lomaviikon aikana. Ja voi kuinka tuo Pyhä-Luoston kansallispuisto maisemineen vei jalat alta ja Noitatunturin lasku ihan kirjaimellisestikin! Jutussa vinkit koko perheen lomanviettoon ja tietenkin koko vuoden teeman mukaisesti myös "tiliote", eli mitä reissulle tuli hintaa ja samoin katsaus vastuulliseen matkailuun ja miten sitä edistää @pyhaskiresort ja miten me sitä tuimme. Toivottavasti sinutkin juttu vie mennessään tunturiin ja @visitlapland on mielessäsi kun suunnittelet seuraavaa lomaa, sillä lappi tarvitsee sinua ja #vastuulllinenmatkailu on tulevaisuuden juttu. Kiitos
  • Back in business. Uusi vuosi, samat etätyöt ja päässä pyörii paljon ajatuksia siitä, mihin tämä vuosi vielä viekään. Toivon sen tuovat työrintamalla minulle merkityksellisiä projekteja ja yhteistyökumppanuuksia. Yrittäjänä osaan strukturoida yksinäistä työskentelyä ja päivät soljuvat eteenpäin mielekkään tuntuisina. Työyhteisöstä kaipaan eniten yhdessä tekemisen voimaa ja erilaisia näkökulmia yhteiseen aiheeseen. Oletko yhtä motivoitunut toimimaan yksin kuin yhteisössä? Olisi kiva kuulla siitä miten muilla etätyöläisillä on vuosi lähtenyt käyntiin ❔ Ps. Kaunis hiuspanta valmistui reissussa ja se muistuttaa vielä pitkään ihanasta lomasta. Lounaalla kiiruhdin myös @snurrelankakauppa an hakemaan villapaidasta loppunutta lankaa, jota onneksi oli saapunut juuri lisää. Tuntuu kivalta saada pian vetää
  • Viimeiset siniset hetket @pyhaskiresort ennen kotiinpaluuta. Tällä lomalla taakse jäi kaikki työstressi ja raskaan vuoden paino hartioilla. Opin todella paljon vapaalaskusta, skinnailusta ja vähän kannat irti laskemisestakin. Osasin päästää irti askelien ja aktiivisuustason seuraamisesta, luinkin vähän ja neuloin enemmän. Viime vuosien aikana on laskettu perheen kanssa kaikki Suomen isot tunturit ja täytyy kyllä sanoa, että Pyhä menee top kolmoseen kotimaan kohteista heittämällä. Kotimatka taitaa kulua vielä neuloessa, mutta ensi viikolla kerään blogiin parhaat vinkit Pyhällä viihtymiseen sinulle, jolle tärkeintä on luonnossa liikkuminen ja vastuullinen matakailu. Luvassa myös katsaus reissubudjettiin, ruokakuluista jo asiaa storien puolella kiinnostuneille. Kiitokseksi tästä reissusta laitettiin 10€/perheenjäsen
  • Tänään käytiin huiputtamassa @luostoskiresort kahdesti. Hankittiin lapsille kolmen tunnin hissiliput ja skinnailtiin itse #pyhäluosto merkittyjä lumikenkäilyreittejä huipulle kahdesti. Satoi lunta ja koskematonta metsää oli ympärillä sen mitä lumisokeudeltaan nyt näki. #talvenihmemaa #luosto #luostotunturi @visitluosto #protectourwinters #pow @protectourwintersfinland #repost • @westerlund_janne Luosto. #skitouring #luosto #luostotunturi #pyhäluostonkansallispuisto#pyhäluostonationalpark

Sustainably fit loves



arkisto

  • January 2021 (3)
  • December 2020 (6)
  • November 2020 (3)
  • October 2020 (4)
  • September 2020 (4)
  • August 2020 (1)
  • July 2020 (3)
  • June 2020 (3)
  • May 2020 (3)
  • April 2020 (6)
  • March 2020 (7)
  • February 2020 (2)
  • January 2020 (5)
  • November 2019 (1)
  • June 2019 (2)
  • May 2019 (2)
  • April 2019 (3)
  • March 2019 (2)
  • February 2019 (3)
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

uusimmat julkaisut

  • 10 kestävää trendiä vuodelle 2021
  • Pyhä lapsiperheen talvilomakohteena
  • Uudenvuoden lupaus – tiliote kuluttamisesta
  • Reissuruokaa vol.2
  • Gluteenittomia kauraherkkuja – kiitos!
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Takaisin ylös