Home kuluttaminen Maaliskuun kulutuskertomus

Maaliskuun kulutuskertomus

by Noora

Jo kolmas kuukausi peräkkäin kun tuli pidettyä kirjaa menoista ja täytyy kyllä todeta, että kirjanpidon vaikutus kulutukseen alkaa todella näkyä kulutuksessa. Jokaista ostosta tehdessä tulee punnittua, ei niinkään sitä, että pääsen tilittämään sen täällä, vaan sitä, että joudun napsuttelemaan sen virtuaaliseen säästöpossuun, joka laihtuu tai lihoo sen myötä kuin korttia vinguttaa. Viikko vierähti tosin ihan ilman korttiakin tässä kuussa, kun napsautin sen poikki laskettelurinteessä Pyhän reissulla, eli aivan, ei tämäkään ihan tavallinen kuukausi ollut, vaan siihen sisältyi yhdeksän päivän etätyöloma Pyhätunturin kupeessa.

Lapin matkaan liittyi toki jonkin verran ylimääräisiä kuluja, vaikka se toteutettiinkin yhteistyössä Pyhä Ski Resortin kanssa ja tähän sisältyi majoitus Ski-inn kohteessa, hissiliput rinteeseen ja vuokraamopalveluiden vapaa käyttö. Muuten kuukausi sujui kevättä odotellessa ja hyvin pitkälti “omissa oloissa” ja tämä näkyi myös ravintolakulujen “huimana laskuna”.

Ruokaan kului rahaa maaliskuussa yhteensä 964 €, mikä on kaikista alkuvuoden kuukausista vähiten. Tosin Pyhätunturin K-kaupan hinnat saivat haukkomaan henkeä, kävimme kaupassa viisi kertaa ja rahaa ruokakauppaan kului 290 €, eli aivan huima summa! Olimmehan viellä reissussa mieheni kanssa kahden ja söimme normaaliin tapaan kasvisruokaa tofusta, pavuista ja linsseistä jne. Ravintolaan tosin sitten kuluikin koko reissun aikana vain 48 €, eli lähinnä mukaan napattuja kahveja.

Ruokakulut maaliskuussa:

 • Ravintolat 223 €
 • Ruokakauppa 740 €

Ympäristöystävällisemmän matkustamisen hinta pitää saada laskemaan!

Matkustamiseen liittyvät kulut maaliskuun aikana sisältävät junamatkat Pasilasta Kemijärvelle ja takaisin. Kahden aikuisen junamatkat makuuhytillä kustansivat yhteensä 530 € ja tässä kohtaa täytyy kyllä todeta, että aivan törkeän paljon! Hinnoittelulle täytyy todella tapahtua jotain, jotta vastuullisesta matkustamisesta tulisi houkuttelevaa. Ei ole missään määrin fiksun oloista, että lennot Hki-Rovaniemi -välillä olisivat tulleet yli puolet halvemmaksi. Price set aside, junamatkailu oli loistava valinta ja junayhteys Kemijärveltä Pyhäkeskukseen toimi myös täydellisesti ja edestakaiset matkat kahdelta maksoivat yhteensä 47,20 €.

Liikkumiseen kului yhteensä 685,60 €

 • Julkiset kulkuneuvot 625,60 €
 • Autoilu/bensa 60 €

Muita ostoksia maltillisesti

Nyt täytyykin sitten todeta, että aika pitkälti se oli maaliskuun osalta siinä. Muita kuluja kertyi nimittäin erittäin maltillisesti. Ostin itselleni kaksi vaatetta käytettynä. Patagonian musta kuoritakki oli “huippulöytö”, sillä sain ostaa erittäin hyväkuntoisen takin väärän koon vuoksi suoraan veljeni avovaimon vaatekaapista. Uffista ostettu Uniqlon college on päällä tätäkin kirjoittaessa, mutta sen olisin voinut jättää yhtä hyvin ostamattakin, ei tullut varsinaiseen tarpeeseen, toisin kuin musta kuoritakki, joka on ollut hankintalistalla jo pitkään. Ruohonjuuresta ostin ekologisia pesuaeineita; huuhteluaineitta ja tiskikonetabletteja. Näiden kohdalla olisi voinut säästää jos olisin ennakoinut paremmin ja tilannut tuotteet esimerkiksi Greendealista, joka myy ekologisia pesuaineita erittäin edulliseen hintaan.

Omat ostokset ja hankinnat kotiin:

 • Patagonian käytetty takki veljeni avovaimolta 80 €
 • Kankaisia kasvonaamioita 11,90 € Muji
 • Vaaleanpunainen oversize college 9,90 € Uff
 • Lääkeannostelija 4,70 € Yliopiston Apteekki
 • Kukkia K-Marketista 6,90 €
 • Pesuaineista Ruohonjuuresta 34,85 €

Yhteensä 148,30 €

Ostin apteekista pyöreän viikkoannostelurasian ennen reissuun lähtöä, sillä en halunnut kantaa purkkeja mukanani. Syön päivittäin rautaa, D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja Magnesiumia. C-vitamiinia syön aina matkoilla ja silloin kun keho joutuu ylimääräiseen rasitukseen. Whamisan pienet matkapakkaukset riittivät ihon puhdistamiseen. *Dosettia lukuunosttamatta kaikki muut tuotteet saatu.

Lasten kulut ja hankinnat:

 • Tytölle uusi kevättakki Monki 64 €
 • Kuopuksen pyörään uusi osa rikki menneen vaihtajan kannakkeen tilalle 25 €
 • Tytön maalaustravikkeita Systrene Grene 16,10 €
 • Tytölle fleecetakki 22,50 € UFF

Yhteensä 127,60 €

Lisäksi purjehdusharrastukseen kului rahaa 100 € sisältäen seuran jäsenmaksun ja kolmen purjeen mittaamisen.

Kuukauden kokonaiskuva

Yhteensä maaliskuussa asumisen ja muutaman peruspalvelun (Fitness 24/7, Bookbeat, lasten puhelinlasku, henkivakuutus) lisäksi rahaa kului 2.015 €, mikä on alkuvuoden kuukausista vähiten, vaikka tähän sisältyy tuo Pyhän reissun tuoma lisä kulutuksessa.

Omia vaatteitani oli myynnissä Töölön Relovessa vajaa viikon ajan all inclusive -palvelun kautta ja siitä ylimääräistä tuloa kertyi 252,85 €, lisäksi myin muutaman vanhan astian 20 eurolla. Tässä kuussa säästöön jäi huomattava summa, eli säästötavoitte (300 €) täyttyi ja myynnistä siihen päälle kertyneiden ja pienen lisäyksen myötä siirsin säästötilille yhteensä 600 €.

Maaliskuussa myös sisältöyhteistyön taloudellinen arvo oli huomattava. Pyhätunturin kanssa toteutettu etätyöloma -yhteistyö sisälsi Ski-inn -majoituksen, hissiliput ja vuokraamopalvelut, joiden arvo oli yhteensä kahdelta hengeltä yli 1000 €. Lisäksi arkeamme helpottivat viikoilla 9, 11 ja 13 Anton&Anton -ruokakaupan vegekassi. Asiakasyhteistyön ja Sugarin kautta sain valita R-Collectionin valikoimasta yhden vaatteen (valitsin Kimonotakin, jonka arvo on 219 €) ja lisäksi sain käyttööni mm. kosmetiikkatuotteita, jotka myös vähentävät hankintojen tarvetta.

Mitä jätin hankkimatta?

Pyhällä katselin jälleen jo tammikuussa bongaamaani Jack Wolfskinin anorakkitakkia, joka nyt oli alennuksessa, mutta takki jäi edelleen kauppaan. Lisäksi lähdin reissuun ilman yhtäkään buffia mikä harmitti, ja sellaisen ostaminen kävi mielessä useasti, mutta jätin tämänkin hankinnan väliin, sillä löytyyhän niitä kotoa. Nyt sitten jo pidempään on tehnyt mieli Halo From Northin Kajo -neuletta ja Tundra rib-toppia, mutta harkinta-aika jatkuu edelleen. Myös valkoisia farkkuja olen etsiskellyt käytettynä lähinnä Uffista ja muista 2nd-hand kaupoista siellä pyörähtäessäni, mutta tuloksetta.

Sitäpaitsi. En rehellisesti sanottuna tarvitse mitään, sillä kuka oikeasti tarvitsee valkoisia farkkuja tai juuri jonkinlaista neuletta? Kyse on ainoastaan haluamisesta ja tämä saa minut mietteliääksi, sillä vaikka hankinnoissaan suosisi käytettyä, tai kestävämmin valmistettua, on ostamatta jättäminen aina ekologisin vaihtoehto. En ole siellä viellä, mutta koen, että jo asian tiedostaminen on askel parempaan suuntaan. Vaihtoehtoinen hedonismi on jo askel parempaan suuntaan. En ole täydellinen, eikä sellaista taida minusta olla tulossakaan.

Etsin lapsille sopivia kevätvaatteita ja putsaan kaapeista pieniä kierrätykseen. Heitän rikkinäisiä kenkiä roskiin ja huomaan jo nyt, että huhtikuusta taitaa tulla hyvin erilainen kuukausi, kuin tämä mennyt maaliskuu oli.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti