Home ajatukset Tammikuun tilinpäätös

Tammikuun tilinpäätös

by Noora

Hui! On tullut aika ensimmäisen tilinpäätöksen.

Tammikuu oli meille poikkeuksellinen, sillä vietimme talvilomaa Pyhätunturin kupeessa 27.12.-9.1. Tammikuussa loman vaikutus näkyi lompakossa ruoka-ja harrastekulujen kasvuna, joitain hankintoja matkasta viisastuneena tehtiin vielä kotonakin Camusta. Lisäksi lasten seuravaatetilauksia osui tälle kuulle. Loman kulut jakautuivat joulu- ja tammikuulle (pääasiassa joulukuulle, jolloin lähdimme reissuun), joten ne eivät näy kokonaisuudessaan tammikuun tiliotteessa. Kurkkaa lomapostaus, jossa myös loman hinta eriteltynä täältä.

Omat hankinnat:

 • Neulepuikot Pyhän paikallisesta sekatavarakaupasta 9,90 €
 • Neulelankoja Snurresta 13,35 €
 • Relove (RH paita, RH mekko ja Monki hame) 58,50 €
 • Laskureppu ja sauvat Camusta 268 €
 • Palasaippua ja neljä mehiläisvahakynttilää Kaurilan Saunasta 23,80 €
 • *Hoka OneOne talvijuokuskengät Scandinavian Outdoorista 125,10 €
 • Piilolinssipaketti Lensonilta 62,60 €
 • Farkut UFFista 7 €
 • Farkut Relovesta 32 €

Yhteensä 600 €

Mikä meni hyvin? Melko hyvin kuukauden hankinnoissa toteutui “joka toinen käytettyä” ja kestävät valinnat ostopaikkojen suhteen, eli ostokset tuli tehtyä pääasiassa suomalaisilta jälleenmyyjiltä ja tavarat hankittiin tarpeeseen. Lenkkareiden hiilijalanjäljestä olen kirjoittanut useampaan otteeseen ja on selvää, etteivät nämä ole vastuullisemmasta päästä. Laskurepuksi olisin mielellän valinnut jonkun Patagonian malleista, mutta Camulta ei löytynyt sopivaa ja Ortovoxin malli istui hyvin selkään, sentään heidän sivuiltaan löytyy vastuullsuusraportti ja vastuullisuusttavoitteet. Hankinta on myös ns. once in a lifetime, eli reppua ei ole tarkoitus vaihtaa vaan käyttää loppuun. Ostos oli harkittu.

Mitä voisi parantaa, olisi kestopiilareiden hankkiminen kotimaiselta toimijalta (vuosia vanha ostoskorin uusiminen on vain huono tapa) ja toisaalta käytettyjen vaatteiden hankkimisen (Relove) kohdalla varsinaista tarvetta ei ollut, käteen osui vaan ihanat hankinnat ihan pilkkahintaan ja juhlistin niillä hiukan uutta työpaikkaakin. Todellinen löytö oli toisella Relove -käynnillä (käyn täällä silloin tällöin lounaalla) bongaamani Re/Done Levikset. Ylivoimaisesti eniten rahaa (393 €) meni urheiluvälineisiin, kun Camusta ostettiin yhdet uudet sauvat miehelle ja Ortovoxin laskureppu, sekä sitten nuo tilaamani talvijuoksulenkkarit.

Lasten kulut ja hankinnat:

 • Esikoisen seuravaatteet Taekwondoon 77 €
 • Kuopuksen HJKn seuravaatetilaus 144 €
 • Bula sukkapaketti kuopukselle (3 kpl) 10 €
 • Käytetty kevytuntuvatakki lapsille 25 €
 • Uusi lautailu/laskuanorakki tyttärelle Stadiumin alesta 40 €
 • Tytölle uudet farkut UFFista 32 €

328 €

Palvelut ja harrastukset

 • Luistinten terotus (kolmet luikat) 25,50 €
 • Tytöt tanssin kausimaksu 140 €

Liikkuminen

 • Bensa 187 €
 • HSL liput 38,80 €

Lisäksi ruokaan kului

 • Ravintolat 716 €
 • Ruokakauppa 654,50 €

Ruokakuluihin en osaa oikein sanoa mitään muuta, kuin että kulutuksessa näkyy toki tuo alkuvuoden loma (loman aikana ravintolaruokailuihin kului 335 €). Myös lounasruokailut menevät tähän ravintolaruokailu -nippuun, miehen kanssa kotitoimistolla syömme noin kolme kertaa viikossa lounasta lähiravintoloissa tai haemme mukaan. Myös lasten kanssa syödään joskus Linko-pizzabarin pizzaa. On selvää, että ravintolaruokailusta voisi säästää, katsotaan miltä helmikuu näyttää. Ruokakuluista vielä sen verran, että tässä on sekä minun, että mieheni kortilla tehdyt ostokset ja käytettyjä kauppoja ovat lähialepan lisäksi Ldl, Ruohonjuuri, Triplan Prisma, Fiksuruoka,fi ja poikkeuksellisesti myös Pyhän K-market.

Koko kuussa kulutimme siis asumismenojen lisäksi noin 2.700 €, mikä tuntuu minusta tosi isolta summalta. Tietysti tähän vaikuttaa se, että ruokamenoissa on mukana yhteiset rahat ja loma, mutta jään nyt mielenkiinnolla odottamaan miltä helmikuu näyttää. Sanottakoon vielä, että lomaa varten olimme toki säästäneet ja että tällaista summaa käyttörahaa minulle ei ole koko viime vuoden aikana jäänyt, myös siksi, että olen ollut osittain lomautettuna pian jo vuoden työstäni Luovana johtajana Messukeskuksessa.

Mitä jäi säästöön?

Reissukuukaudestta huolimatta säästöjä kerryttivät lasten pieneksi jääneiden ja muutaman aikuistenkin talviurheiluvarusteen ja vaatteen myynti. Kuukausittaisen säästötavoitteen (300 €) lisäksi pystyin laittamaan talteen kaikki kirppismyynnin kautta tienatut eurot. Tässä kuussa oli aika paljon arvokkaampaa harrastustavaraa myytävänä, joten kirppismyynniistä kertyi huimat 796 euroa, eli sijoitustilille siirsin yhteensä 1.100 €. Säästämiseen ja sijoittamiseen voisin palata joskus oman jutun parissa, vastuullinen sijoittaminen on todella vaikea aihe ja siitä olisi kiva saada ammattilaisen mielipide, saamani tieto on kovin vaihtelevaa.

Mitä teki mieli, mutten hankkinut?

Pyhällä ollessamme ihastelin tätä Jack Wolfskinin välitakkia/anorakkia, joka sopisi täydellisesti mun laskukamojen kanssa vaikkapa keväthangilla skinnailuun ja joka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Weekendbeen verkkokaupasta taas olen havitellut tätä *Houdinin anorakkitakkia, joka näyttää vaan ihan täydelliseltä. Näiden molempien hankintojen kohdalla syy kieltäytyä ostoksesta on se, että minulla ei ole varsinaisesti tarvetta kummallekaan vaatteelle. Lapsilta en kieltänyt oikeastaan mitään hankintoja, vaan tilattiin kaksi kertaa jopa Woltilla ruokaa kotiin.

Yhteistyökumppaneilta sain käyttööni ravintolisiä, kosmetiikkatuotteita ja päivitttäiskosmetiikkaa, sekä viikon 3 Anton&Anton Vegeruokakassin.


Nyt kiinnostaisi tietenkin kuulla, mitä mieltä tästä tilityksestä ja miten teistä tämä kuukausi sujui noin vastuullisuuden tai rahankäytön näkökulmasta?

Jutun ideana on olla rehellinen, ei täydellinen, sillä jos me kaikki tekisimme hiukan parempia valintoja omassa arjessa, asumisessamme, liikkumisessa ja kuluttamisessa riittäisi se ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Päivittäisen budjetin seurantaan suosittelen esim. käyttämääni Daily Budget -appia. Sama appi on käytössä myös Eeva Kolulla ja suosittelen myös lukemaan hänen blogistaan Eevan säästöprojektista ja toki mikäli et ole jo lukenut myös hänen ihastuttavan teoksensa Korkeinaat vähän väsynyt.

Ps. Tämän jutun julkaiseminen tuntu erittäin henkilökohtaiselta ja huomaan, että rahasta ja rahankäytöstä puhuminen on edelleen aika tabu. Jutussa on mukana koko perheen ruokakulut ja tästä puuttuu ainoastaan mieheni ostokset, mutta disclaimerina sanoisin, että tuo elämäntapahippi on perheemme ylivoimaisesti ekologisin voima, joka harkitsee myös jokaisen hankintansa niin pitkälle, että tulen siitä hulluksi. Joka tapauksessa häneltä olen oppinut todella paljon mm. korjaamisesta ja jahkailusta.

Kiinnostaisiko sinua myös?

4 Kommentit

Sirkka Knuutila 31.1.2021 - 21:47

Vuonna 2019 pidin koko vuoden todella tarkkaa kirjanpitoa siitä, mihin meidän rahat menevät. Harmi että olen tainnut hävittää ne. Ihan kynällä ruutupaperille laitoin. Mutta muistan kuukausisummat noin, joten tuo sinun laskelmasi on kyllä hyvä. Meitä sentään on vain kaksi. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ruokakauppa vie ihan hirveästi. Ennen sentään saatoimme vähän katsoa, mistä ostamme mitäkin. Nyt käymme vain kerran viikossa YHDESSÄ kaupassa, josta hankitaan kaikki. Ja se kyllä näkyy.

Vastaa
Heini/Tarinoidentaival.fi 2.2.2021 - 01:09

Moi,
Tosi kivasti kirjoitettu. Rehellinen ja pohdiskeleva. Tykkäsin. Mielelläni luen enemmänkin näitä. Moni ei raaski kirjoittaa. Itsekin yritän taas jaksaa kirjoittaa aktiivisemmin. Budujuttuja luetaan paljon.

Vastaa
Jonna 22.3.2021 - 09:57

Tosi mielenkiintoista ja ymmärrän, että tuntuu henkilökohtaiselta. Mutta on kyllä jännä, että näistä ei puhuta ääneen.
Minusta tuo teidän ravintolalasku tuntuu aivan äimistyttävän suurelta.

Vastaa
Noora 22.3.2021 - 22:23

Moikka Jonna ja kiitos kommentista!

Niinpä tuo ravintolalasku minustakin tuntui tosi suurelta jo tätä julkaistessa, mutta nyt kun asia tuli taas esiin tarkistin viellä summan ja siellä olikin reilulla 100 €:lla tuplakirjauksia. Eli ravintoloihin kului reilu 700 €, josta loman aikana 335 € (lomalla ruokailijoita oli aina viisi). Helmikuussa ravintoloihin kului n. 400 €, joten kuukaudet ovat alkuvuoden osalta melko linjassa keskenään.

Tosiaan ravintolaruokailu on meille myös valinta tukea paikallisia yrittäjiä, mutta on selvää, että tässä on ison säästön mahdollisuus.

Vastaa

Jätä kommentti