Home kestävät valinnat Liikkujan vastuullisemmat joululahjat

Liikkujan vastuullisemmat joululahjat

by Noora

Ihana tunnelmallinen joulun aika on pian täällä ja useimmille meistä se tarkoittaa myös sitä, että pohdimme miten läheistä voisi ilahduttaa pienellä paketilla. Lämpö, läheisyys ja yhdessäolo riittää, mutta myös lahjojen antaminen kuuluu monessa taloudessa joulun perinteisiin. Koostin tämän julkaisun, sillä blogiini päädytään useimmiten samojen sisältöjen perässä: Opas ekologisen urheiluvaatteen valintaan, Suosikkilista – 10 vastuullista urheiluvaatemerkkiä ja Etsinnässä ekologinen joogamatto keikkuvat kuukaudesta toiseen luetuimpien sisältöjen parissa, joten ajattelin, että lahjasesonkiin sopiva juttu voisi palvella parempia valintoja metsästäviä liikkujia myös jouluostoksilla. Mikäli ajatuksissasi on antaa vastuullisempi lahja liikunnalliselle läheiselle löydät tästä jutusta kivoja vinkkejä, joilla ilahdutat lahjan saajaa.

Ostoksilla kaikista tärkeintä olisi muistaa, että joulun alla suosii suomalaisia yrityksiä ja tekee ostokset vähintään suomalaiselta jälleenmyyjältä tai suomalaisesta verkkokaupasta. Laajan valikoima urheilijan ja ulkoilijan tarvikkeita löytyy esimerkiksi *Weekendbeeltä, *Scandinavian Outdoorista, Camulta ja Intersportista. Nämä ovat kaikki kotimaisessa omistuksessa olevia yrityksiä ja Weekendbeen valikoima on valmiiksi vastuulliseksi kuratoitu, eli voit vastuullisen valikoiman perusteella hankkia lahjat tarpeeseen hyvillä mielin.

Myös joululahjaostoksilla kannattaa muistaa Julia Thurénin mantra “Älä osta mitään turhaa paskaa”, ei edes lahjaksi. Jos et varmasti tiedä mitä lahjan saaja tarvitsee, valitse tavaran sijaan lahjakortti, aineeton lahja tai anna lahjaksi vaikka yhteinen elämys – sen ei tarvitse olla mitään lähimetsään suuntautuvaa eväsretkeä kummempaa. Aika ja läheisyys on arvokkaampaa kuin tavara.

Ulkoiluun ja retkeilyyn

Ullkoilija nauttii ympäri vuoden metsässä retkeilystä, sillä säästä riippumatta metsä on aina kaunis ja sen eheyttävä vaikutus ei katso vuodenaikaa. Monet paikalliset kansallispuistot tarjoavat palveluja ja retkireittejä, joille voi lähteä yhdessä ystävän kanssa matalalla kynnyksellä. Lahjaksi voi antaa vaikka kortin, johon on kirjoitettu yhteinen reissukuvaus ja pakettiin kääriä eväspatukan tai trailmix-pähkinäpussin.

Luonnossa viihtyvälle Natura Vivan ulkoilijan kausikortti on avain Natura Vivan koko varustevalikoimaan kaikissa Natura Vivan toimipisteissä. Kausikortin haltija voi itse varata kalustoa haluaminaan aikoina ja kausikorttilaisten käytössä on mm. kajakkeja, kanootteja, SUP-lautoja ja Fatbike -pyöriä. Vuoden voimassa olevan kausikortin hinta on 249 € ja se on todellinen retkeilijän unelmalahja! Tarkista myös Taivasalla -yhteisön talven tapahtumakalenteri ja anna lahjaksi läheisimmälle vaikka Vapaalaskuleiri Ylläksellä tai Kamos Yoga & Freeride Pyhällä. Nämä lahjat saisivat allekirjoittaneen varmaan itkemään onnesta.

R-Collectionin klassisen anorakki on varma valinta retkeilijälle, sillä se on ajaton ja jokaisena vuodenaikana toimiva retkeilyvaate. Anorakin uskaltaisin ostaa ystävälle, sillä sen koon kanssa ei ole niin nökönuukaa – valitse mieluummin väljempi koko, jonka alle mahtuu sujauttamaan kerroksia. Jos ystävän vaatekaapista löytyy jo luottoanorakki, voit ilahduttaa lämpimällä toppkerroksella, joka mahtuu anorakin alle. R-Collectionin valikoimasta löytyvä tikkiliivi sopii hyvin anorakin alle ja myös tämä hurmaava tikki-anorakki mahtuu toisen alle tai on upea ihan sellaisenaan. Myös tämän vuoden hittituote, eli kauluri on tosi kiva lahjaidea anorakissa viihtyvälle retkeilijälle, sillä se suojaa kaulaa ja niskaa viimalta ja pakkaselta.

Kylmäuinnista innostunut ilahtuu muhkeasta ja lämpimästä Myssyfarmin Muffista tai Lapuan Kankureiden Nyytti-pyyhkeestä. Tämä OHOY Swim Annette uikkarikin on aivan täydellinen, mutta uikkaria en ehkä toiselle uskaltaisi ostaa. Jos kuitenkin tiedät, että ystävä olisi uikkarin tarpeessa, voit antaa lahjakortin vastuullisille uikkariostoksille ja sujauttaa sen vaikka ihanaan You taste like sunshine -kassiin. Kokeneempi kylmäuimari voi myös antaa lahjaksi opastetun kylmäuintikerran lähiavannossa.

Juoksijalle

Toisen puolesta et voi ostaa sopivia lenkkareita, mutta voit antaa lahjaksi asiantuntevaa palvelua Tempo Running Storen lahjakortin merkeissä. Tempo Running Store on Joonas Laurilan perustama laadukkaisiin juoksukenkiin ja varusteisiin erikoistunut myymälä Helsingin Vallilassa. Tempo Running Store on enemmän kuin pelkkä juoksukauppa, sillä se pyrkii rakentamaan entistä monipuolisempaa ja eläväisempää juoksuyhteisöä, joka ottaa huomioon kaikki juoksijat. Tempon lahjakortti on täydellinen lahja hänelle, joka elää ja hengittää juoksua.

Talvijuoksijan varustelista on yllättävän yksinkertainen ja perustuu kerrospukeutumiseen. Ihania lahjoja voivat olla esim. *laadukas juoksupaita (jota voi käyttää lähes jokaisena vuodenaikana) tai hyvät sukat. Talvijuoksijalle kannattaa valita pidempivartinen, tekninen merinovillasukka, joka pitää myös nilkan alueen lämpimänä. Tempo Running storesta on saatavilla superlaadukkaita Rockayn sukkia, joiden You´ll never run alone -viesti lämmittää lahjan saajaa jokaisella lenkillä.

Houdini *naisten Activis crew kerrastopaita on valmistettu Ruotsissa merinovilla- ja Tencel-sekoitteesta. Paita sisältää vain luonnon parhaita teknisiä kuituja, se on täysin kierrätyskelpoinen, ja se voidaan kierrättää tai hajottaa luonnon toimesta kompostissa. Toisin sanoen kyseessä on todellinen tiedostavan liikkujan unelmalahja, joka on myös aivan supermukava päällä.

Itse suosin kerrospukeutumista ja lisään kylmemmille keleille paitoja tuulitakin alle ja esim. *Népran Yed joggersit ohuempien trikoiden päälle kevyemmillä lenkeillä. Ohuita, laadukkaita materiaaleja kerrostamalla on mukavampi liikkua, kuin hankkimalla turhaan paksuja vaatteita talviliikuntaa varten. Näissä kuvissa onkin kaikki mun lempivaatteet; kauluksellunen Houdinin merinovillapaita, Népran joggerit, Rockayn sukat ja Hokan lenkkarit. Superyellown valikoimista löytyy niin merinovillaisia pantoja kuin pipojakin kaikissa ihanissa väreissä ja malleissa (kuvassa minulla on Hannah-pipo).

Kehonhuolot, palautuminen ja jooga

Joulun päivät tarjoavat mahdollisuuden myös levätä ja ottaa omaa aikaa kevyemmän liikunnan ja kehonhuollon parissa. Kehonhuolto ja tiedostava läsnäolo saisi kuulua toki arkeenkin, mutta aika tunnelmalliselta kuulostaa joulupäivän aamu hiljaisuudessa, kynttilän valossa omalla joogamatolla heräillen. Jos saisin valita, hengailisin aina Girlfriendin trikoissa. Minulla on näitä kahdet ja ne sopivat tosi monenlaiseen liikuntaan. Vielä lempeämpi trikoovalinta on Népran Saturnus -trikoo. Népralta vinkattiin myös, että vielä joulukuun alussa tulee saataville uusi lazywear -setti. Népraa pääsee myös vuoden loppuun asti ostamaan ja testailemaan Design Popupissa Espoon Iso-Omenassa sekä tammikuun loppuun asti Miela Designroomissa Tampereella.

Vastuullisemman joogamaton valinta ei oikeasti ole mikään aivan yksinkertainen asia. Luonnokumista valmistettu matto tuntuu hyvältä valinnalta, sillä luonnonkumi on biohajoava materiaali. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos matto hävitettäisiin kaatopaikalla, se hajoaisi x-ajassa. Sekajätteeseen joutuessaan joogamatto kuitenkin poltettaisiin ja moderni jätteenpolttolaitos ei päästä ilmastoon haitallisia kemikaaleja. Eli oikein hävitettynä myös pvc-matto on tästä näkökulmasta ihan ok valinta. Oma valintani on jo vuosia ollut Yogirajn Organic Premium luonnonkumimatto juuttipinnalla. Matto on todella kestävä käytössä ja se on ollut hankinnan arvoinen.

Myös mattojen valmistusprosessiin on hyvä kiinnittää huomiota, mm Sarwa Yogan ja *Mandukan PRO sarjan matot valmistetaan Saksassa OEKO-TEX sertifioidusta PVC:stä, myrkyttömästi ja päästövapaasti. Merinovillasta Liettuassa valmistettu ylellisen lämmin villamatto löytyy myös Sarwa Yogan valikoimasta.

Helsingin Villasukkatehtaan villasukat lämmittävät kotona ja ne on ihana sujauttaa jalkaan vaikka joogasalilta lähtiessä. Helsingin Villasukkatehdas on maamme ainoa villasukkien valmistaja, jonka sukat valmistuvat Helsingn Roihupellon teollisuusalueella. Helsingin Villasukkatehdas on aivan hiljattain korvannut perinteisen polyamidin (joka lisää villasukkien kestävyyttä), Amni Soul Eco -materiaalilla, joka vastaa polyamidia kätytöominaisuuksiltaan, mutta hajoaa jätteenä 3-5 vuodessa biomassaksi.

Energiaa ja eväitä

Kun haluat antaa aktiiviliikkujalle vain parasta energiaa ja tukea palautimista, suuntaa Suomalaisen Noshtin verkkokauppaan lahjaostoksille. Nosht vakuuttaa myös lahjan saajan kasvipohjaisten proteiinivalmisteiden maukkaudesta! Erityisesti sesonkiin sopii vaikkapa talviurheilujuoma, joka maistuu myös kuumennettuna, eli toimii ihanasti hiihtolenkeillä ja talvisilla vaelluksilla.

Kolmen talvimaun vauhtikarkki lahjapakkauksessa sujahtaa kätevästi kauempanakin asuvan retkikaverin postiluukkusta. Paketti toimitetaan suoraan vastaanottajan postilaatikkoon ja mukaan voi myös kirjoittaa oman tervehdyksen, joka tulostetaan puolestasi paketin matkaan.

Raskasta liikuntaa harrastava ystävä taas ilahtuu vauhtikarkeista tai geelin korvikkeenakin toimivasta Korkeaenergisestä urheilujuomasta. Sujauttamalla vauhtikarkit vaikkapa *Siggin Gemstone eväsrasiaan tai antamalla urheilujuomajauheen mukana Sigg x POW teräksisen juomapullon, olet jo koonnut liikkujalle aivan täydellisen lahjan, josta menee 5 € talvien pelastamiseen ja joka ei paljon paketointia vaadi.

Noshtin tuotteet valmistetaan Helsingissä, Vallilassa ja vain parhaista raaka-aineista, ilman turhia väri- ja säilöntäaineita.

Liikkujan retkieväät voisi myös pakata Aevornin bar bag -pyörälaukkuun, joka on myös vyölaukku. Noin 4 litran vetoinen pyörä/vyölaukku on pyöräilevän rerkeilijän ykkösvalinta, sillä se on helppo napata pyörän ohjaustangosta mukaan ja jatkaa retkeä jalan. Ulkokangas on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetyistä muovipulloista.

Ihonhoito

Liikkujan iho ja hiukset ovat kovilla toistuvan hiukoilun, auringon, viiman ja kylmän vaikutuksesta. Etenkin talvella iho kaipaa usein kostetutusta ja suojaa myös ulkoillessa. Retkeilevät ja reissaavat ulkoilijat suosivat minimalistista kauneudenhoirorutiinia, jossa laatu ja monikäyttöisyys korvaa määrän. *Luonkosin Öljypuhdistuskakku on kaunis lahja ja se sopii ekologiseen ja minimalistiseen Zerowaste -elämäntyyliin, jos haluat vielä hemmotella lahjan saajaa, lisää pakettiin Iris Hantverkin kasvoharja. Mossan tehokosteuttava Rich Comfort -kasvovoide on oma lempparini kuivalle iholle. Vegaaninen, ravitseva ja rauhoittava kasvovoide on myös ihanteellinen ulkoiluvoide kylmällä säällä.

Liikkujalle voi kerätä myös perinteisen joulusauna -paketin, johon sujautetaan Zerowaste -hengessä Kaurilan saunan palashampoo ja todellinen monikäyttötuote tuoksuton luomu kookosöljy. Peltipurkkeihin pakatut tuotteet kulkevat helposti mukana ja lahjan saaja voi täyttää pakkaukset myöhemmin uudelleen.

Lapuan Kankureiden Nyytti-pyyhkeen materiaali on ultra-kevyttä, todella imukykyistä ja nopeasti kuivuvaa pellava-tencel-sekoitetta. Nyytti-jättipyyhe on täydellinen matkapyyhe; höyhenen kevyt, mahtuu pieneen tilaan ja kuivuu nopeasti. Pyyhe pakkautuu omaan pussiinsa, joten reissussa pyyhettä voi käyttää myös pienenä matkatyynynä. <3

Ekologisista deodoranteista omia suosikkejani ovat purkkidödöt kuten We Love the planet so sensitive, Evolven Cotton Fresh ja Kaurilan Saunan Vegaaniset deovoiteet. Myös Urtekramin uudistunut Fragrance Free -sarja sopii sporttailijalle ja esim. Deodorantilla on hintaa vain 5,95 €. Sarjan tuotteista keräät isommankin paketin luonnonkosmetiikkaa vain parilla kympillä.

Varusteiden ja vaatteiden huolto ja korjaus

Urheilu- ja ulkoiluvälineiden huoltaminen on tärkeää, sillä se pidentää ja olemassa olevien tavaroiden käyttöikää ja kiva paketti kunnossapitoon kannustavia tarvikkeita on todellinen ekolahja, sillä se mitä todennäköisimmin myös innostaa huoltamaan omistamiaan varusteita. Vaatelaastarit kulkevat mukana myös reissussa ja niillä saa esim. kanttien viillot, kaatumisen aiheuttamat reiät tai oksien viillot paikattua on the go! Valitsemalla *Protect Our Winters -vaatelaastarit, tuet myös POW:n (Protect Our Winters Finland ry) ilmastonmuutoksen vastaista työtä!

Probiootteihin perustuvilla Rhinoc Sport pesuaineilla pyykki hoituu ilman ympäristöä vahingoittavia kemikaaleja, sillä tuotteiden teho perustuu mikrobeihin, jotka syövät hajut ja epäpuhtaudet mennessään. *Rhinoc sport wash pesuaineen Probiootit estävät tehokkaasti hajujen muodostumista ja vähentävät homeen ja infektioiden vaaraa, *Rhinoc Sport Gear Fresh suihke sopii urheiluvaatteiden raikastamiseen ja sellaisten urheiluvälineiden huoltoon, joita ei voi pestä (esim. monot, kypärät hanskat ja monet kengät). Paketin sijaan lahjan voi sujauttaa Guppyfriend pesupussiin, joka kerää pesukoneessa irtoavaa mikromuovia talteen. Pesukoneeseen sujautetaan myös Nikwax Tech Wash pesukonekyllästeaine, joka tehostaa kuluneiden kuori- ja softshell -vaatteiden vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä. Minusta vaate- ja varustehuoltopaketti sopii erityisen hyvin lahjaksi myös miehelle.

Aktiiviliikkujan aineettomat lahjat

Talvilajien rakastaja ilahtuu POWin ilmastotyötä tukevasta lahjoituksesta. Lahjoituksen Protect Our Winters Finland toiminnan tukemiseksi voi tehdä rahankeräystilille: FI0457800720607915  tai MOBILE PAY lyhytnumerolla 54411. Vesilajien parissa viihtyvälle taas sopii aineeton lahja Itämeren puolesta. Joululahja Itämerelle tukee Baltic Sea Action Groupin vaikuyyamistyötä puhtaamman Itämeren puolesta.

Suosi myös paikallisia hyvinvointipalveluja tai esim. valmennusta tarjoavia yrittäjiä. Oma suosikkini pääkaupunkiseudulle on esimerkiksi HUH helsinki.


Muistutuksena vielä tähän loppuunkin, että: Valitsethan lahjatuotteet aina mahdollisuuksien mukaan Suomalaisilta yrityksiltä, vaikka kyseessä oli jälleenmyyjä, jonka valikoima ei ole kuratoitu vastuulliseksi, sillä suosimalla Suomalaista toteutat yhteiskuntavastuuta yritystoiminnan työllistävän vaikutuksen ja mm. veronmaksun muodossa. Suomalaisia ulkoilu- ja urheiluvaateketjuja ovat mm. Intersport Finland ja Budget Sport (Kesko) ja Scandinavian Outdoor. Esimekiksi XXL on Norjalaisessa omistuksessa, Stadium ja Partioaitta Ruotsalaisessa omistuksessa (Partiolaisten perustama ja aiemmin omistama Partioaitta myytiin vuonna 2011 Ruotsalaiselle Fenix Outdoor AB -pörssiyhtiölle).

Tulipa tästä ihan superlaaja postaus, mutta toivottavasti se inspiroi ja antaa ideoita vastuullisempien joululahjojen valintaan. Kaikki kuvat Janne/624.fi. Affiliate linkit merkitty*.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti