Home kestävät valinnat Vinkit hiilineutraalimmalle hiihtolomalle

Vinkit hiilineutraalimmalle hiihtolomalle

by Noora

Talven matkailusesonki huipentuu pian hiihtolomien myötä ja suuri osa meistä viettää sitä kotikulmilla – niin meidänkin perhe, sillä uuden työn myötä minulla ei ole talvilomaa ja pääsimme lomailemaan tunturissa perheen kesken jo vuoden vaihteessa. Vaikka pohjoisen hanget ja tunturit houkuttelevatkin, voi talvista tekemistä keksiä perheen kouluikäisten lasten kotinurkillakin.

Keräsin tähän juttuun Protect Our Winters Finlandin Talvihaasteen hengessä meidän parhaat, huokeat ja ympäristöä kunnioittavat vinkit talviloman viettoon tai pakkaspäivistä nauttimiseen pääkaupunkiseudulla.

Ota vastaan POWin talvihaaste

Protect Our Winters on kerännyt POWin talvihaasteeseen 50 erilaista ideaa, joita kokeilemalla ja tekemällä voit löytää yhä uudestaan lumen ja talven riemut.

Talvihaaste kannustaa avaamaan silmät lähialueen talviselle kauneudelle ja harrastusmahdollisuuksille, sillä aina ei tarvitse lähteä kauas, vaan talvesta voi ottaa ilon irti myös yksinkertaisemmin ja luonnollisemmin.

Ihan hyvä idea on tulostaa tämä lista jääkaapin oveen ja haastaa koko perhe mukaan haasteeseen. Puhtaan listan löydät POWin sivuilta, tähän olen merkinnyt oman haasteeni etenemisen.

Staycation kotona

Talviloman voi aloittaa staycation-hengessä, jonka myötä myös koti laskeutuu lomatunnelmaan. Jos talviloma vietetään kotona, sovitaan yhdessä, että ennen lomaviikkoa koti siivotaan, vaihdetaan puhtaat lakanat ja pyyhkeet ja seuraavana päivänä herätään valmiiksi katettuun pöytään, kuin hotellissa.

Aamiaisen kotihotelliin voi tilata Woltista ja lomaviikon ruoat hoituvat esimerkiksi Anton & Anton ruokakassin resepteillä ja raaka-aineilla, ruokakassissa lomaviikolla parasta on se, että raaka-aineiden mukana toimitettavan reseptivihkon avulla koko perhe voi osallistua ruoan valmistukseen ja kokkaamisesta tulee yhteistä tekemistä. Kassin vastaanottaminen ja sisällön tutkiminenkin on jännää kuin lahjapaketin avaaminen.

Loman aikana kotona voi fiilistellä kynttilänvalossa lukien ja pieni some/puhelinbreikkikin sopii tähän tunnelmaan. Myös leipomiseen jää aikaa ja samalla tulee tehtyä pulla poikineen talviretken evääksi.

Löydä lähialueen talviharrastuspaikat

Lähimetsä, luistelukenttä ja ladut tarjoavat tekemistä vaikka jokaiselle talvipäivälle. Yksin Helsingissä on liki sata luistelukenttää ja 200 km hoidettua latua. Oma suosikkini luistelupaikoista on Eltsun “retkiluistelurata” eli Eläintarhan urheilukentän radalle jäädytetty 400 m mittainen luistelurata.

Sandis.fi on koonnut kattavan vinkkipaketin talviloman viettoon Helsingissä, tsekkaa myös Hesarin vinkit hiihtoladuille ja varusteiden valintaan ja Retkipaikka.fi 5 x Helsingin parhaat hiihtopaikat. Ladulle.fi -palvelusta tarkistat lähilatujen tilanteen helposti. Lomatunnelma syntyy kiireettömyydestä ja mukaan pakattavista eväistä.

Natura Viva järjestää talvipyöräilyelämyksiä Vuosaaressa ja Nuuksiossa ja lumikenkäilyretkiä Haukkalammella. Nuuksiostä löytyy myös pääkaupunkiseudun oma alppielämys eli Swinghill, joka tarjoaa hiihtolomaviikolla myös hiihtolomaleirin rinteessä.

Mikäli yöpyminen Nuuksiossa kiinnostaa, vaihtoehdon telttailulle tarjoavat vastuulliseen matkailuun erikoistunut Hawkhill ja Hotelli Nuuksio.

Myös Nuuksion pohjoisosassa Vihdissä sijaitseva Salmen ulkoilualue ansaitsee maininnan pääkaupunkiseudun parhaimpien talviulkoilukohteiden joukossa. Noin 35 km Helsingistä sijaitseva Salmen ulkoilualue lumoaa hiljaisuudellaan ja rauhallisuudellaan. Hiihto- ja vaellusreitit lähtevät vanhan kauniin pihapiirin tuntumasta ja alueen vanha laskettelurinteen pohja houkuttelee pulkkailijoita ja skinnailijoita mäkeen. Vaikka viimeksi yli kymmenen vuotta sitten palvellut laskettelurinne onkin jo metsittynyt, on reitti ylös helppo löytää sähkötolppia seuraillen. Alueella palvelee ihastuttava kahvila, jonka lähi- ja luomuruoasta koostuvasta valikoimasta löytyy myös gluteenittomia herkkuja.

Myös Vihdin hiihtokeskus Vihti Ski Center Lohjanharjun pohjoisrinteillä, alle tunnin ajomatkan päässä kotoa ansaitsee maininnan, sillä keskusta hoidetaan hyvin ja siellä on aina todella ystävällinen palvelu. Rinteissä on valinnanvaraa ja erityisesti täällä on valinnanvaraa lapsiperheille ja aloittelijoille. Olisi huippua nähdä tältä keskukselta myös tietoja ympäristö- yritys- ja yhteiskuntavastuun toteutumisesta liiketoiminnassa.

Muistathan suosia joukkoliikennettä ja kimppakyytejä liikkuessasi lomalla.

Saunaan ja avantoon

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka kirkastaa ajatukset ja saa veren kiertämään. Ehkä tänä talvena houkutus talviuintiin on erityisen suuri myös siksi, että uimahallit pysyvät edelleen suljettuina.

Helsingin talviuinti -ja avantouintipaikat löydät kootusti stadissa.fi -palvelusta. Myös Lähteelän ulkoilualueella Porkkalassa on luvattu lämmittää saunat hiihtolomalla ja suosittelenkin lämpimästi suuntaamaan talvipäivän viettoon Porkkalan upeisiin merellisiin maisemiin. Perille pääsee myös bussilla 902 Kirkkonummelta.

Vinkkejä taliuinnin aloittamiseen löydät Suomen Ladun sivuilta ja esimerkiksi Hannen Lähiömutsi -blogista.

Ulkona syöminen

Ulkona syöminen tuo ihanaa vaihtelua kotiruokailuun. Pakkaa siis päivän lounas termariin ja nauti se ulkona. Ulkona syöminen on paitsi helppoa, myös edullista. Hyödynnä kotoa löytyvät astiat, termospullot ja mukit. Ulkorukailuun ei tarvita kertakäyttöastioita, vaan pakkaa mukaan muovipussi ja esimerkiksi keittiöpyyhe likaisten astioiden kotiin kuljettamista varten.

Ruotsalainen, aiemminkin ylistämäni Hanna Olvenmark on tehnyt retkiruokailusta kaikille houkuttelevan ajanviettomuodon. Hänen mottonsa on, että kaikki ruoka maistuu paremmalta ulkona, mutta Hannan respetit valmistuvat edullisista kasvikunnan raaka-aineista. Hannan Portionen under tian -blogista löydät varmasti kaipaamasi retkireseptin. Outdoor Food Finland -blogista löydät runsaasti ideoita rertkiruokailuun ja Retkiruokaopas on tuhti tietopaketti retkiruokailun perusteista ja käytännön vinkeistä.

Vuokraa tai lainaa talviurheiluvälineet

Kokeile uusia lajeja, mutta lainaa tai vuokraa välineet kauppaan ryntäämisen sijaan. Pääkaupunkiseudulla ainakin seuraavat paikat mahdollistavat lajikokeiluja lainaten.

  • Suomen Latu Paloheinässä vuokraa suksia, luistimia, lumikenkiä ja pulkkia
  • HiihtoCenter vuokraa suksia ja monija Oittaalla ja Paloheinässä
  • Helsingin Latu vuokraa jäsenilleen retkteilyvarusteita ja tarvikkeita Maunulan Majalla
  • Haltian Luontokeskus Nuuksiossa vuokraa retkeilyvarsuteita ja lumikenkiä
  • Retkirentistä löydät yksityishenkilöiden vuokravälineet ympäri Suomea
  • Liizi vuokraa netissä myös retkeilyvarusteita noudettuna Hertsikasta tai toimitettuna valitsemaasi Matkahuollon toimipisteeseen.
  • Partioiaitta vuokraa retkeilyvälineitä Vantaalla, Turussa, Oulussa ja Saariselällä
  • Kaikki hiihtokeskukset tarjoavat mahdollisuuden vuokrata lasketteluvälineitä ja useimmat myös maastohiihtovälineitä.

Lisää vinkkejä talvilomalle/lähilomalle löydät mm. tästä Kotivinkin jutusta ja POWin vinkit ilmastoystävän lomaan löydät täältä.

Kommenttiboksiin saa jättää omat parhaat vinkkinsä, tottakai!

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti