Home kotimaan matkailu Pyhä lapsiperheen talvilomakohteena

Viisihenkinen uusperheemme lomaili Pyhällä 27.12.-9.1.

Reissu heitettiin tällä kertaa autolla ja lomalla nautittiin tunturifiiliksestä, Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja yhdessäolosta. Pyhä tarjosi laskettavaa kahdeksan avoinna olevan rinteen verran ja mäkeen pääsimme suoraan mökiltä muutaman sata metriä metsän poikki kävellen tai suksilla lykkien. Mökkimme sijaitsi Pohjoisrinteiden kupeessa ja valaistu hiihtolatu näkyi kuistille. Sijaintinsa puolesta majoitus oli täysosuma ja muutenkin viihdyimme hyvin perinteisessä, kompaktin kokoisessa hirsimökissämme. Pyhällä on tarjolla runsaasti erilaista majoitusta, upeista ekologisista Revontuli-Igluista, kätevään Ski-Inn -majoitukseen tai runsaaseen lomamökkitarjontaan. Itse suosittelen mäessä viihtyvälle perheelle ehdottomasti majoitusta, josta pääsee kulkemaan rinteeseen ilman autoa. Kävelymatkat päässä olevat harrastusmahdollisuudet tuovat lomaan joustavuutta ja tukevat kestävää lomailua.

Jo menomatkalla ostimme perheelle hissiliput, koko loman ajaksi. Perhelippu on ylivoimaisesti edullisin tapa viettää pidempi aika rinteissä, vaikka pitäisi lepopäiviäkin välillä. Hissiliput taskussa rinteissä sai olla ja mennä sen minkä tahtoi, vaikka ainahan se niin on, että rinteet ovat parhaassa kunnossa aamupäivisin ja hinku mäkeen heti hissien avaamisen aikaan on kova. Muutenkin liikenteessä kannattaa Lapissa kaamosaikaan olla silloin kuin valoa riittää, lepäillä ehtii sitten takkatulen tunnelmallisessa valossa pitkään, kun pimeä laskeutuu jo ennen neljää.

Katseet kohti Huttu-Ukkoa ja seuraavana päivänä läskit vuokraamosta jalkaan junnullekin. Vapaalaskusta tämä 11-vuotias totesi, että “I’ts like jumping on a trampoline”.
Pojat Pyhätunturin huipulla.

Pyhän rinteissä viihtyvät lapset ja aikuiset ja rinneprofiili on mielestäni erittäin onnistunut. Ensimmäisen päivän harjoitusten jälkeen kävivät kuopus ja mies laskemassa Huttu-Ukon luonnonlumirinteet, kun taas esikoinen päätti aloittaa uuden harrastuksen ja vaihtoi sukset lumilautaan perheseikkailun helpoista rinteistä aloittaen. Minulta irtoaa pisteet myös sille, että perheseikkailun rinteissä on ankkurihissi, sillä itsekin hinkkasin näitä mäkiä esikoisen seurana telemark-kyykkyä hakien ja on paljon mukavampaa kun voi jutella hississä lapsen kanssa matkalla ylös. Myös sompahissejä löytyy harjoitteluun jos sellaista kaipaa. Hissejä oli myös ojentamassa erittäin mukava henkilökunta, joilla kaikilla oli asiallisesti myös kasvomaskit käytössä.

Varovainen tellukyykky siirtymäreitillä perherinteilttä kohti päärinnettä.

Laskettelun lisäksi Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoili aivan upeat puitteet myös talvivaellukseen ja hiihtoon. Lasten kanssa teimme eväsretken Tajukankaalle kävellen, sytytimme tulet kodan nuotiopaikalla ja paistelimme kaikessa rauhassa tikkupullia lepopäivän kunniaksi. Tosin kyllä Tajukankaalle saa hiukan kiivetäkin, sillä se sijaitsee lumikenkäilyreitin varrella tunturissa ja reitti Tajukankaalle kulkee talvisin Pyhä Expressin ala-asemalta Sinisen rinteen reunaa pitkin. Retken voi tehdä kunnon talvikengillä tai halutessaan mukaan voi ottaa lumikengät tai liukulumikengät. Tajukankaalla pääsee myös kokeilemaan jääkiipeilyä ja jääkiipeilyseinä loistaa kauniisti valaistuna huoltoreitin varrella retkeilijöille. Myös tunturijooga, johon osallistuin lauantai-aamuna vei meidät Tajukankaan maisemiin rentoutumaan ja hengittämään raikasta tunturi-ilmaa.

Kun lasku menee pitkäksi, saa aivan itse luoda latunsa suolta takaisin tunturiin.

Miehen kanssa kaksin vietimme muutaman aamupäivän hiihtoladuilla vapaata työnnellen ja tuntureilla skinnaillen. Kävimme mm. huiputtamassa Noitatunturin, eli kolmosen skineilllä ja kiertämässä Pyhäjärven vapaata rennosti työnnellen. Laduilla viihtyvälle Pyhä-Luoston alueelta löytyy yhteensä 150 km hiihdettävää latua ja 14 km valaistua latua. Alueella on paljon profiililtaan helppoa latua ja alueen sähköinen latukartta toimii erinomaisesti. Itseäni jäi hiukan harmittamaan, etten ehtinyt hiihtää Pyhältä Luostolle, mutta ehtiihän tuota viellä. Perheen kanssa kävimme tutustumassa Luoston maisemiin yhden päivän verran, lapset laskien ja aikuiset skinnaillen. Mistä päästäänkin siihen että…

Myös vapaalaskusta, skinnailusta kiinnostuneille Pyhä tarjoaa mahtavat puitteet. Alueella on paljon kansallispuiston merkittyjä reittejä ja hiihtokoulun asiantunteva porukka vie mennessään takamaastoihin ja antaa ajankohtaista tietoa lumitilanteesta. Myös me kysyimme vinkkejä takamaastoon hiihtokoululta ja osallistuimme koko perheen ilmaisiin piipparitreeneihin vapaalaskusta kiinnostuneen juniorin kanssa. Pyhän viikko-ohjelmasta kannattaa tarkistaa hiihtokoulun järjestämät, kaikille avoimet tapahtumat.

Nousu Luostotunturille tykkylumimaisemissa ja napakassa tuulessa.

Vallitseva Koronatilanne oli huomioitu hiihtokeskuksessa vastuullisesti. Hissejä käytettiin saman seurueen jäsenten kanssa tai turvavälit ja maskit huomioiden, vuokraamossa asioi yksi seurue kerrallaan ja ravintoloissa asiakaspaikkoja oli harvennettu.

Toki toimimme itsekin ohjeistusten mukaisesti ja nautimme normaalia vähemmän rinnekaakaoista ja söimme ravintolassa vain kahdesti. Kahdesti kävimme myös loman aikana Pyhäkeskuksen K-kaupassa täydentämässä mökin jääkkaappia, sillä matkan varrella pysähdyimme Rovaniemen Lidlissä ostamassa pääosan parin viikon eväistä. Lomaviikoilla söimme läpi Cheap & easy reissuruokalistan, jota täydensimme ranskalaisilla, pizzoilla, takkanakeilla, vaahtokarkeilla ja muilla lomaherkuilla. Vaikka näin itse sanonkin, niin valmistautuminen lomaruokailuihin etukäteen vähensi ruoanlaittoon käytettävää aikaa, kaupassa käyntien määrää ja ruokahävikkiä. Nappaa siis ihmeessä reissuruokalista käyttöösi tai suunnittele omasi ennen lomaa.

Ravintola Tsokka Pyhätunturin, ykkösen, eli Kultakeron huipulla.

Pyhällä palvelee myös muutama rinneravintola, joista testasimme akuuttiin nälkään pitkäksi venähtäneen päivän kesken perherinteen kyljessä sijaitsevan Ravintola Huttuhipun ja päärinteen juurella sijaitsevan Pyhän Uulan hieman suunnitellummin. Molemmissa ravintoloissa oli lounasaikaan tarjolla Bistro-menu, jonka parasta antia seurakunnan mielestä taisivat olla pizzat. Plussaa myös Ravintola Huttuhipun ekologisia kasvis- ja vegaanivaihtoehdoista ja POW-menusta, joka on laadittu yhteistyössä Protect Our Winters organisaation kanssa.

Pyhätunturin huipulla sijaitsevan ravintola Tsokkan kehutut vohvelit nautittiin kuopuksen syntymäpäivän kunniaksi 29.12. ja ne saavat kehut myös tältä poppoolta, erityisen iloinen olin, kun sain oman vohvelini pyytämällä gluteenittomana.

Oravalammen laavu Noitatunturin kupeessa.

Omia eväitä Pyhällä voi nauttia Pohjoisrinteiden huipulla ja uudessa Huttuttuvassa perheseikkailurinteiden varrella, myös Tajukankaalle jaksaa lykkiä päärinteiltä laavulle tai suureen kotaan. Ulkoillureittien varrelta löytyy myös lukuisia hyvin hoidettuja laavuja ja kotia.

Mitä maksoi?

Instagramin storien puolella olikin jo juttua loman ruokabudjetista, joka (paluumatkan burgereilla ja kahveilla viellä täydennettynä) oli kokonaisuudessaan 870 € eli noin 62 €/päivä ja 12,40 €/päivä/perheenjäsen. Reissussa ruokaan kului rahaa noin kaksinkertaisesti normaaliin arkielämään verrattuna, ruokakauppaan 450 € ja ravintoloihin 420 €. Lomalla emme kuitenkaan nipottaneet ja lapset saivat herkutella kaakaoilla ja vaahtokarkeilla, letuilla, pannukakuilla, munkeilla jne., mutta toisaalta pyrin pitämään mielessä sen, että loma ei saa tehdä liian suurta lovea lompakkoon. Jos tämä tieto auttaa lomabudjetin suunnittelussa niin hyvä. Vuoden teemanani on puhua rahasta ja kulutuksesta avoimesti, joten loppuun vielä kooste koko loman budjetista.

#pelastestaantalvet #protectourwinters

Matkustuskulut eli auton bensa ja menomatkan majoitus 444 €. Majoitus, siivous ja 14 päivän hissiliput Pyhällä viidelle hengelle maksoivat yhteensä 2166 €. Lasten 3 tunnin hissiliput Luostolla 99 € ja välinevuokraamo (esikoisen lumilauta viikoksi ja kuopuksen offarisukset päiväksi) 140,50 €. Lisäksi ostin kahdet neulepuikot (14,70 €), sillä nappasin mukaani väärät kotoa lähtiessä ja ilman käsityötä lomailu ei olisi mitään lomailua! Muita hankintoja matkalla ei tehty, kotoa tuli mukaan pakattua oikea määrä ja oikeanlaisia tavaroita.

Yhteensä lomalla rahaa kului siis 3.735 €

Kotimatkalla lahjoitimme vielä 10 €/perheenjäsen Protect Our Winters Finlandille, joka tekee työtä talvien pelastamiseksi. Loppuun haluankin taas nostaa kestävän matkailun teeman muutamalla pontilla.

Entäpä kestävän matkailun periaatteet?

Matkustus on aina valinta kokea ja kuluttaa arjesta poiketen. Koronavirus on muuttanut matkailutottumuksiamme nopeasti ja rajusti, mutta ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii vastuullisempaa matkailua myös tulevaisuudessa. Mikäli emme toimi itseohjautuvasti matkailun hiilijalanjälkeä hillitäksemme, odottavat meitä tulevaisuudessa erilaiset pakotteet ja maksut, on vastuullista tiedostaa ja toimia kestävämmän matkailun puolesta. Nämä valinnat me teimme tukeaksemme kestävämpää matkailua lomamme aikana.

  • Matkustimme kotimaiseen kohteeseen maata pitkin viiden hengen täydellä, keskikokoisella autollla. Juna olisi ollut ekologisempi vaihteohto, mutta ilmeisesti Koronatilanteesta johtuen matkaa oli täysin mahdoton varata koko perheelle auto-juna-kombinaatiolla, jolla yleensä matkustamme pohjoiseen. Perillä käytimme autoa kahden viikon aikana kolme kertaa, yhteensä 60 km verran ja pyrimme hoitamaan kaikki asioinnit jalan tai sukset jalassa.
  • Valitsimme vastuullisesti toimivan hiihtokeskuksen, jolla on oma vastuullisuusohjelma ja jonka tavoite on olla maailman puhtain hiihtokeskus. Pyhä toimii uusiutuvalla energialla. Pyhän ja Rukan hiihtokeskuksille on myös myönnetty kesällä 2020 Sustainable Travel Finland -sertifikaatit ensimmäisinä hiihtokeskuksina Suomessa.
  • Suosimme lomalla kasvisruokaa ja lähiruokaa
  • Kierrätimme ja lajittelimme jätteet myös lomalla ja toimitimme ne Pyhäkseskuksen kierrätyspisteille.
  • Jätimme väliin uudenvuoden ilotulitteet, kuten on tehnyt Pyhäkeskuskin ensimmäisenä hiihtokeksuksena lapissa.
  • Ulkoiluvaatteissa ja varusteissa suosimme laadukkaita ja kierrätettyjä tai kierrätettäviä varusteita, joiden on tarkoitus palvella pitkään. Ennen tätä reissua vaihdettiin yhdet käytettynä meille tulleet monot kokoa isompiin käyettyihin Ski Servicessä ja hankittiin Hestran laskuhanskoihin parit uudet merinovillaiset vuoret. Minä sain mieheltäni joululahjaksi telemark-monot, sukset ja siteet olin ostanut jo syksyllä käytettyinä. Myös miehen leveät puuterisukset ostin hänelle syntymäpäivälahjaksi käytettyinä. Tytön koko lautailusetti on hankitty käytettynä, samoin yhden lasten puikat. Kierrättämällä säästää rahaa ja luontoa.

Lue myös Pyhän vinkit kestävämpään laskemiseen!

Näihin auringonnousun tunnelmiin sopii päättää pitkäksi venähtänyt reissujuttu.

Taakse jäi kaksi upeaa, aktiivista viikkoa tunturissa. Lomaan mahtui sopivasti liikuntaa ja tarvittava määrä lepäilyä, vaikka minulle vaikeinta koko lomalla oli pysähtyä mökkiin ja myöntää, että jalat todella hapottavat tellukyykkyjen ja skinnailun jäljiltä. Levon tärkeydestä muistutti myös Garmin, joka kannusti minua kahdesti loman aikana kertomalla, että palautumiseni on nopeutunut laadukkaan unen ansiosta. Tällaista ei ole vielä koskaan ennen tapahtunutkaan.

Ps. Haaveillemme mieheni kanssa vielä toisestakin reissusta Pyhälle tämän kevään aikana. Sillä matkalla olisi tarkoitus keskittyä skinnailuun ja vapaalaskun harjoitteluun. Ajatukset karkaavat siis etätöihin tunturiin ihan näin ensimmäisenä arkipäivänä loman jälkeen. Lieneekö se paras suositus matkakohteesta? Entä onko täällä muita, ketä skinnailu ja vapaalasku kiinnostaisi?

Lue myös: Ruka koululaisperheen talvilomakohteena

Kuvat: Janne | 624.fi

Kiinnostaisiko sinua myös?

1 kommentoi

Jonna 15.1.2021 - 11:50

Kiva postaus Pyhästä, jossa itsekin viihdymme aika ajoin. Ja todella kiinnostava tuo rehellinen lomabudjetti.

Vastaa

Jätä kommentti