Home ajatukset Uudenvuoden lupaus – tiliote kuluttamisesta

Uudenvuoden lupaus – tiliote kuluttamisesta

by Noora

Olen pitkään punninnut omia kulutustottumuksiani ja joululahjoja hankkiessani päätin, että itselleni ja seuraajilleni lupaan vuonna 2021 olla täysin rehellinen ja läpinäkyvä omien hankintojen suhteen. En tosin lupaa olla tekemättä hankintoja, koska ostolakko ei ole ratkaisu maailman ylikulutusongelmaan in the long run.

Kestävämpi kulutusyhteiskunta ei perustu siihen, että mitään hankintoja ei tehdä, vaan kestävämpi kulutus tarkoittaa hankintojen tarpeellisuuden punnitsemista, turhan ostelun lopettamista ja mahdollisesti jostain muusta luopumista jos sinun tarvitsee tehdä jokin suuren hiilijalanjäljen hankinta.

Tavaroiden hankkimisen sijaan omaan hyvinvointiin voi panostaa hankkimalla entistä enemmän palveluja ja elämyksiä. Sen lisäksi, että mietin tarvitsenko todella tätä, voin myös punnita onko vastaava tuote saatavilla kestävämmistä materiaaleista ja kestävämmin menetelmin valmistettuna. Myös lahjaksi voi antaa elämyksiä ja kokemuksia tavaroiden sijaan. Kannattaa ladata esim. Spark Sustainabilityn the Donut sovellus kivojen idoiden saamisesksi ja hiilijalanjäljen keventämiseksi.

On vaikeaa olla itselleen aivan rehellinen, mutta toisaalta helppo valita mitä itsestään toisille kertoo tai näyttää. Siksi aion olla seuraavan vuoden aikana täysin läpinäkyvä ja kertoa hankinnoistani täällä blogissa. Luvassa on siis jokaisen kuukauden lopussa “tiliote” eli kertomus siitä mitä käyttötavaroita, vaatteita, tarvikkeita tai harrastusvälineitä olen hankkinut tai saanut. Aion raportoida kaikki muut ostokseni paitsi ruokakaupustelut ja olen varma siitä, että pelkästään tämän lupauksen tekeminen vaikuttaa kulutustottumuksiini reippaasti. Helsingin keskustassa asuminen tarjoilee ympärilleni valtavan määrän ostomahdollisuuksia ja täällä lapissa olen huomannut, kuinka niiden puuttuminen rahoittaa mieltä.

Tämän haasteen tarkoituksena on myös tutkia miten ostoksista tehtävä tilinpäätös vaikuttaa rahan kulutukseen. Ajatuksena on myös aloittaa tavoitteellinen säästäminen/sijoittaminen, vaikka tässä työ- ja elämäntilanteessa tulot ovat epävarmat, haluan nähdä miten kuukausittaisen tilityksen tekeminen vaikuttaa säästöihin.

Monet suhtautuvat uudenvuodenlupauksiin negatiivisesti. Itse rakastan haasteita, tavoitteita ja aktiivista elämää ja tämän tilittämisen lisäksi lupaan itselleni opetella nauttimaan enemmän lepäämisestä ja joutilaisuudesta. Lupaan tietenkin myös pitää itsestäni hyvää huolta ja lisäksi haluan muistaa kuunnella läheisiäni enemmän. On ollut ihanaa huomata kuinka lomalla on ollut mahdollisuus nähdä omissa lapsissa monia sellaisia puolia, jotka arjen jaloissa jäävät huomaamatta.

Omasta hiilijalanjäljestäni ja eri elämäntapatestien tuloksista olen kirjoittanut laajasti tässä postauksessa. Kuten tuostakin jutusta selviää, elämäntapatestit tai hiilijalanjälkilaskurit ottavat hyvin hennosti huomioon arkikuluttamisen vaikutusta kokonaistulokseen. Jos kuitenkin olet tehnyt jo paljon muita muutoksia arjessasi, kuten valinnut ekosähkön ja punninnut kulkemisen tapoja ja välineitä niin oman kulutuskäyttäytymisen punnitseminen voi olla seuraava askel kohti kestävämpää elämäntapaa. Aion myös jatkaa “Joka toinen kierrätettyä” -haasteen parissa. Hyviä vinkkejä vastuulliseen kuluttamiseen tarjoaa myös hiljattain lanseerattu ostavastuullisesti.fi. Suosittelen, että käyt tekemässä uuden vuoden kunniaksi Kestävän kuluttamisen -lupauksen ja tutustut samalla muiden tekemiin lupauksiin.

Toivon kaikille tämän jutun lukijoille ja seuraajilleni voimaa tehdä hyviä valintoja itsensä ja yhteisen hyvän vuoksi.

Peace, love, sustainability,

Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti