Home kotimaan matkailu Ruka koululaisperheen talvilomakohteena

Ruka koululaisperheen talvilomakohteena

by Noora

Palatessamme joululomalta Levin lumilta, musta Helsinki heitti kurat sen verran tylysti päin kasvoja, että vasten suunnitelmien lähdimme heti palattuamme etsimään lasten hiihtoloman ajaksi mökkiä lumilta. Katseet suuntautuivat Rukan suuntaan, sillä pääsiäiseksi oli jo tiedossa paluu Levin maisemiin ja junat näyttivät tuppa täyttä, tiedossa oli siis ajomatka, joten Rukalle ajelu tuntui siedettävältä vaihtoehdolta. Majoitusta oli tarjolla Ski-inn -kohteissa budjettiin sopimattomissa raameissa, sillä mitään budjettia ei ollut. Jatkoimme etsimistä Rukan majoitussivustolta ja melko pian löytyi sopivan kokoinen ja hintainen kelomökki Vuosselin rinteiden lähettyviltä, muutaman kilometrin päässä hisseiltä ja hiihtolatujen välittömästä läheisyydestä.

Jo menomatkalla oli selvää, että hädissään tehty varaus kohti pohjoista oli oikea päätös. Vesisade vaihtui lumeksi vasta parisataa kilometriä ennen kohdetta ja myöhään sunnuntai-iltana saavuimme runsaiden kinosten keskellä nököttävälle mökille. Suunnitelmissa oli viettää päivät rinteissä ja hämärän laskeuduttua rauhoittua mökin lämpöön. Onnistuin ostamaan hissiliput vaivattomasti verkkokaupasta perhealennus-hintaan. Rukalla tunnetaan myös käsite juniorilippu, joten perhelippujen hinnaksi tuli 710 €/6 päivää. Tutkailimme hiukan rinnekarttaa etukäteen ja maanantaina pamautimme rinteisiin liput valmiiksi laskettelutakkien taskuissa.

Tytär vaihtoi viime kauden lopussa sukset lautaan, joten olin itse varautunut viettämään aikaani helpoissa rinteissä hänen ehdoillaan. Ja niitähän Rukalta löytyy. Valittavana on todella monta sinistä mäkeä ja siirtymät onnistuvat lähes poikkeuksetta helppoja reittejä pitkin. Viikon jälkeen voi todeta, että Ruka sopii todella hyvin eri tasoisille laskijoille ja lapsiperheille. Erityisesti pienet lapset on huomioitu laajassa Rosa & Rudolf -parkissa – kivalta näytti, vaikka emme osuneetkaan enää tähän kohderyhmään. Parissa päivässä tytön lautailut sujuivat niin mallikkaasti, että koko perhe pääsi seikkailemaan yhdessä ja kaikki rinteet tuli laskettua läpi. Pojat viihtyvät myös metsässä ja offareilla. Lunta satoi paljon ja runsaasti, joten parina aamuna rynnättiin hoitamattomille rinteille ihmettelemään suomipudaa. Rukan metsälaskualueet sijaitsevat Saaruan, Vuosselin sekä Pessarin rinnealueilla ja hoitamattomat luonnonlumirinteet löytyvät Vuosselista ja Kelolta.

Vaihtelevista sääolosuhteista ja kovasta kuormituksesta huolimatta rinteet olivat hyvässä kunnossa päivittäin. Toki aikainen lähtijä nauttii parhaasta laskukokemuksesta muuallakin kuin hoitamattomissa rinteissä. Ruuhka oli pahimmillaan puolen päivän jälkeen ja jonoa varsinkin Vuosselissa riitti kaikkina muina päivinä paitsi lauantaina, joka oli loman hiljaisin laskupäivä. Rinneravintoloiden tarjonta noudatteli sitä tuttua ja turvallista, mukavana piristeenä Ruka Valleyssa juuri avattu Camp Kitchen Bar, joka tarjoili tuulahduksen raikkaita makuja tunturissa. Erityiskiitos myös todella laadukkaille taukopaikoille, joissa omien eväiden nauttiminen oli tehty mukavaksi! Nämä uudet taukotuvat löytyvät Saaruan ja Maston rinteiden juuresta, molemmissa evästettiin ja tomiviksi todettiin!

Torstaina paistoi aurinko siniseltä taivaalta ja herätessäni pakkanen huiteli parissa kympissä. Edellisenä iltana olimme suunnitelleet tyttären kanssa Valtavaaran retkeä lumikenkäillen ja aamiaisen jälkeen suuntasimme vuokraamoon kyselemään lumikenkien perään, jätimme pojat mäkeen, nappasimme kengät jalkaan ja lähdimme nousemaan kohti Valtavaaran huippua.

Aurinko lämmitti ja nousu tuntui niin, että molemmat saivat luopua takeista, vaikka pakkasta oli edelleen yli 10 astetta. Metsän läpi kulkeneen alkunykäyksen jälkeen maisemat huumasivat kauneudellaan. Puut notkuivat lumesta ja hanki kimmelsi valkoisenaan. Poikkesimme polulta kulkemaan omia reittejämme, sillä lumikengillä se oli mahdollista. Polkua pitkin Valtavaaralle olisi päässyt hyvin myös kunnon vaelluskengillä. Reitti oli kulultaan tavalliselle retkeilijälle hissukseen kuljeskellen varmasti ihan sopiva. Nousua kertyi 280 m ja matkalle mittaa 5,5 km kaikki lenkit kiertäen ja aikaa kului tismalleen kaksi tuntia. Suosittelen Valtavaaran kierrosta ehdottomasti kaikille Rukan kävijöille. Polulla oli yllättävän vähän menijöitä, vaikka ilma ei olisi voinut olla otollisempi.

Valtavaaran retkeä lukuunottamatta, päivät kuluivat samaa kaavaa noudatellen, eli laskuista, lumisateesta, rinnekaakaosta ja kiireettömästä olemisesta nautiskellen. Yhtenä päivänä kävimme Rukan kylällä kääntymässä, tutkailimme hiukan kauppojen tarjontaa ja päädyimme ostamaan vain lisää ruokaa mökille ja yhdet lämpimät sukat allekirjoittaneelle lisää.

Kahtena viimeisenä päivänä lainasin Rukan vuokraamosta Telemark-kamat ja harjoittelin taas askelkyykkäämään mäkeä alas. Viimeisenä päivänä tein ehkä kaksi onnistunutta telemark-käännöstäkin ja täytyy sanoa, että tänä talvena olen edennyt lasketteluharrastuksessa sille asteelle, että pystyn arvioimaan välineitä ja osaan sanoa mihin suuntaan harrastusta olisi mukava kehittää. Haaveissa on päästä miehen kanssa pääsiäisen aikaan kokeilemaan skinnailua. Tätäkin ajatellen Valtavaaran kierros oli hyvä kokemus, sillä itselleni jäi jonkin näköinen käsitys siitä miten ylös mennessä lämpeää ja alas tullessa jäähtyy.

Yhtenä iltapäivänä kävimme miehen kanssa työntämässä 12 km vapaata Vuosselin reitillä, lisäksi juoksin parina aamuna lyhyemmän kovan lenkin. Viikolta jäi yksi harjoitusohjelman mukainen pitkä lenkki välistä.

Ajattelin, että joitain voisi kiinnostaa mitä loma viideltä maksoi?

  • Mökin vuokra loppusiivouksella 870 € | Hissiliput 710 € | Ruokailut kaikkineen (ravintolat, eväät, juomat, ruokakaupat, matkat) 720 € | Vuokraamo (Telemark setti 2×3 h ja 2 x lumikengät 3h) 95 € | Bensat 200 €

Viikon loma viideltä hengeltä yhteensä 2595 €, eli noin 520 €/henkilö

Paljon vai vähän? Mistä oltais voitu säästää? Emme suorastaan sniiduilleet tällä lomalla, mutta söimme päivittäin vähintään kerran mökissä tai eväitä rinteessä. Joka päivä kävimme vähintään rinnekahvilassa. Neljä kertaa söimme ravintolassa lämpimän ruoan. Vuokraamossa käynnit olivat ihan pelkkää huvia varten ja mökissä oli yksi makuuhuone tyhjillään, sillä kaikki lapset nukkuivat tyytyväisinä parvella.

Ps. Lasten tärkein matkailuvinkki: Paras rinnekaakao löytyy Piste-ravintolasta Ruka-Villagesta. Tiskillä kaakao kannattaa tilata kaikille herkuilla!


Miten matkalla toteutui vasttuullinen, ekologinen elämäntapa? Näillä valinnoilla matka oli arvojemme mukainen.

Junamatkailun jälkeen toiseksi ekologisin tapa on matkustaa on täydessä, vähäpäästöisessä henkilöautossa. Kotimaan matkailu tuo työtä ja hyvinvointia Suomeen. Veimme omat eväät uudelleen käytettävissä, pestävissä astioissa retkipaikoille ja pesimme/huolsimme ne mökissä seuraavaa päivää varten. Reissussa syötiin kasvisruokaa, kuten muutenkin.

Lasten lasketteluvarusteet kiertävät käyttäjältä toiselle, uudet varusteet ostetaan suomalaisesta kivijalkaliikkeestä. Lapsille ostin ennen reissua varten sopivan kokoisia merinovillavaatteita Emmystä (ostan aina värejä ja malleja, joita kaikki lapset suostuvat käyttämään) ja myin pieniä pois paikallisessa Facebook-ryhmässä. Kerrospukeutumalla et tarvitse joka lajiin ja vuodenaikaan omia vaatteita, vaan välikerroksen lämmittävyyttä vaihtelemalla pukeudut yhtä hyvin talvilomalla, kuin kesäretkelle.

Rukakeskus on yksi POW Finlandin pääyhteistyökumppaneista ja hiihtokeskuksella on laaja selvitys omasta vastuullisuustyöstä sivustollaan. Ruka on mm. energian käytön osalta laskennallisesti hiilineutraali hiihtokeskus. Lisää vinkkejä vastuulliseen lomailuun.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti