Home purjehdus Purjehtijan pukeutuminen

Purjehtijan pukeutuminen

by Noora

Heiii! Terveisiä vesiltä!

En ole paljon tainnut täällä mainita siitä, että purjehdusharrastuksen lisäksi olen jo pidempään toiminut purjehduksen parissa myös kilpailun järjestäjänä ja Avomeripurjehtijat ry:n hallituksessa. Aktiivisena toimijana lajin parissa, saan usein suunnitella ja osallistua koulutuksiin, sekä vastata erilaisiin kysymyksiin lajista. Aiheet vaihtelevat todella paljon itse purjehtimisesta sääntöihin ja trimmeihin. Erityisen intohimoinen olen naispurjehtijoiden kannustamisesta lajin pariin, sillä purjehdus on edelleen todella epätasa-arvoinen laji ja naisia näkee muissa kuin perhemiehistöissä edelleen vähemmissä määrin.

Melkein aina, kun pääsen kouluttamaan aloittelevia aikuispurjehtijoita minulta kysytään pukeutumiseen liittyviä kysymyksiä. En ole koskaan varsinaisesti kirjoittanut aiheesta, tai valmistellut koulutuksiin materiaalia pukeutumisvinkeistä, mutta nyt ajattelin, että kokoan omat vinkkini seiloreille yhteen postaukseen *yhteistyössä super.natural:in kanssa.

Mun näkökulma pukeutumiseen vesillä on funktionaalinen, ja perustuu varmasti matkapurjehtijoita askeettisempaan ajatukseen aiheesta. Suosin purjehtiessa kisoissa ja lomilla tosi saman kaltaisia varusteita. Pyrin aina pakkaamaan kevyesti ja niin, että vaatteita kerrostamalla pärjää erilaisissa olosuhteissa.

Suosin mieluummin vähemmän, mutta laadukkaita vaatteita ja olen jo vuosien ajan opetellut pakkaamaan minimalistisesti. Paksuissa vaatteissa veneellä liikkuminen on vaikeaa, joten kannattaa mieluummin kerrostaa ohuita ja hyvistä materiaaleista valmistettuja vaatteita päällekkäin, kuin pakata mukaan paksuja, kömpelöitä vaatteita.

Mikä on hyvä materiaali kerrospukeutumiseen kosteissa olosuhteissa?

Itsehän olen vannoutunut “merinovillamuija” ja suosin lähes kaikessa pukeutumisessa villaa. Merinovilla on erinomainen materiaali myös purjehtijalle, sillä siitä pystytään valmistamaan eri paksuista neulosta. Merinovillasta valmistettujen vaatteiden suurin hyöty onkin niiden lämmönsäätelykyvyssä – ne viilentävät kuumassa ja lämmittävät kylmässä. Merinovillan antibakteerinen ominaisuus vähentää myös ikäviä hajuhaittoja. Merinovillan huono puoli on sen kyky sitoa itseensä kosteutta, eli kastua ja kuivua hitaasti.

Super.naturalin vaatteiissa merinovilla on yhdistetty tekniseen kuituun, kuten polyesteriin. Materiaaliyhdistelmä eliminoi molempien kuitujen heikkoudet ja yhdistää parhaat ominaisuudet, minkä ansiosta super.natural merinovillavaatteet esimerkiksi kestävät paremmin, kuivuvat merkittävästi nopeammin sekä ovat helppohoitoisempia kuin 100% merinovillasta valmistetut vaatteet. 100 % keinokuituiset vaatteet kuuluvat purjehtiessa kuorikerrokseen, mutta ihoa vasten keinokuituinen vaate on hiostava ja nahkea haisuli.

Super.natural:in kerrastot sopivat erinomaisesti esimerkiksi purjehdukseen ja vaellukseen, sekä muihin lajeihin, jossa liikunta ja paikallaan olo vuorottelevat. Retkiolosuhteissa myös vaatteiden helppohoitoisuus on tärkeää, eli kestävä, helposti pestävä ja nopeasti kuivuva vaate on paras.

Vaatteita, jotka sopivat moneen käyttöön

Merinovillaisten vaatteiden suunnittelussa on menty viime vuosina tosi paljon eteenpäin ja niistä on tullut entistä “salonkikelpoisempia”, joten kannattaa unohtaa mielikuvat siitä, että jos haluaa suosia merinovillaa kerrospukeutumisessa, kulkisi aina kalsarilookissa. Kivan muotoilun ansiosta myös pakkaamisesta tulee entistä kevyempää, sillä esim. samoja trikoita voi käyttää kylmällä ilmalla kuorivaatteiden alla, niissä voi sujahtaa makuupussiin ja ne voi yhdistää rennon villapaidan kanssa illalla laiturissa tai rantakallioilla oleillessa.

Yhden paksumman villapaidan lisäksi minulla on yleensä pakattuna mukaan t-paita ja kauluksellinen pitkähihainen paita. Jos on pidempään reissussa t-paitoja kannattaa olla useampi. Lisäksi sukkia pitää olla aina, myös päiväpurjehduksella kahdet, sillä sukkien kasteleminen on tuulisena päivänä melko todennäköistä ja mikään ei ole niin kurjaa, kuin märissä sukissa kulkeminen. Lisäksi viileämmällä kelillä myös veneellä, makuupussissa nukkuessa sukat ovat ehdottoman tärkeät.

Sukkien lisäksi tykkäisin ajatella, että myös pipoja pitää veneellä olla aina mukana kaksi, sillä pipon kastelee siinä missä jalatkin. Mutta yleensä niin, että yksi ohuempi ja kevyempi pipo ja toinen sitten vähän paksumpi. Kuvissa mulla on päässä super.natural:in Merino Basic beanie.

Myös alusvaatteissa suosin merinovillan ja keinokuidun mukavaa, pehmeää ja hyvin hengittävää yhdistelmää. Todella hyvä tapa kerrostaa ja varautua eri lämpöisiin keleihin on pakata mukaan pitkät ja lyhyet trikoot. Lyhyet trikoot menevät kuumana päivänä shortseista väljän t-paidan kanssa ja viileämmällä kelillä samat lyhyet trikoot voi pukea pitkien trikoiden alle tai päälle. Jos tykkäät purjehtia goretex-shortseissa merinovillasekoite -trikoot on todella mukavat muuten hiostavien shortsien alla.

Tuulen- ja vedenpitävä kuori

Merellä tuulen- ja vedenpitävä laadukas kuorikerros on paitsi mukavuus- myös turvallisuustekijä. Mitä sporttisempi vene, sitä varmemmin siellä kastuu, ja vaikka matkapurjehtija voi valita sääikkunan vapaammin, purjehduskilpailut lähetetään yleensä ainakin 15 m/s tuuleen asti ja pitkissä matkakisoissa sääolosuhde voi vaihdella tästä vielä tömäkämmäksikin. Laadukas kuorikerros pitää purjehtijan kuivana ja lämpimänä, sillä se suojaa tuulelta, merivedeltä ja sateelta. Mun neuvo olisi aina panostaa kunnon kuorikerrokseen, valita se huolellisesti ja pitää siitä hyvää huolta. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta vaatekappaletta, ns. salopetteja, eli haalarihousuja ja takkia.

Mulla on tällä hetkellä käytössä MUSTOn MPX Goretex Pro Race Salopette (Unisex-malli) ja saman sarjan takki. Tämä setti on rehellisesti sanottuna mukavin ja toimivin setti mitä mulla on ollut. Pro Race -mallissa kangas on ohuempaa ja kevyempää kuin MUSTOn MPX Offshore -malliston vaatteet mitä mulla yleensä on ollut käytössä. Setissä on siis tosi kiva liikkua ja rakastan tätä salopetten yläosaa, joka ei ole henkselimallinen, vaan siinä on joustava hartia- ja selkäpaneli.

Olen tottunut käyttämään “miesten” mallisia purjehdusvaatteita, koska miehistöpurjehduksessa on ollut kaikille “samanlaiset verkkarit”, eikä niissä mennä naisten mallit edellä. Minusta purjeduksessa voisi ihan helposti luopua koko naisten ja miesten malleista ja valmistaa vaan unisex-kuoriasuja, siitäkin syystä, että kuorikerroksen on tarkoitus olla väljä, ei istuva ja hihat ja lahkeensuut saa kiristettyä velcroilla.

On selvää, etteivät kaikki tarvitse MUSTOn MPX Goretex Pro Race -sarjan kaltaista suorituskykyä vaatteilta joten suosittelen erittäin hyvänä vaihtoehtona MUSTOn BR2 sarjaa, josta löytyy takki- ja housumallit sekä naisille, että miehille. Sarjan saatavuus on hyvä, esim. Scandinavian Outdoor:lla, jossa vaatteita pääsee myös sovittamaan.

Kuorikerrosta valitessa on olennaista se, että valitsee tarpeeksi väljän koon! Kannattaa aina sovittaa housuja ja takkia paksun kerraston kanssa, jos on omasta koostaan epävarma. Liian pieni kuorikerros ei ole lämmin ja se kuluu nopeasti, sillä saumat eivät kestä liikaa rasitusta. Lämpimällä kelillä voi kiristellä sitten vyötäröltä löysiä pois.

Veden ollessa kylmää, sääolosuhteiden rankkoja tai purjehdittavan kaluston märkää, meillä on takin ja housujen lisäksi käytössä kuivapukuja, jotka ovat aivan ehdottoman tärkeitä turvallisuuden vuoksi esim. avomeripurjehduksessa olosuhteiden niin vaatiessa. Kuivapuku pitää mansettien ansiosta sen käyttäjän kuivana myös veneessä, johon tulee vettä kovalla paineella aallokossa tai veden varaan joutuessa. Vaikka kuivapuku onkin pelastusliivien veroinen turvallisuusvaruste, ei sen käyttö tavallisissa purjeveneissä ja miehistöissä ole kovinkaan yleistä, joten en tähän käytä enempää palstatilaa. Itse käytän kuivapukua aina kaksinpurjehtiessä keväällä ja myöhään syksyllä, kun vesi on kylmää.

Jalat kuivina ja kädet märkinä

Purjehtiessa tarvitaan oikeastaan kahdenlaisia jalkineita, saappaita ja lenkkareita. Kevyellä, aurinkoisella kelillä merinovillasukat ja hyvin kannella pitävät lenkkarit ovat erinomainen valinta, mutta kylmällä, sateisella tai tuulisella kelillä, pitää jalat saada pidettyä kuivana. *MUSTOn GTX Race Boot -saappaat on hyvät Unisex-saappaat, joissa on kokoja miehille ja naisille. Lenkkareina olen pitänyt niitä mitkä sattuu omassa kierrossa olemaan. Usein esim. juoksulenkkareissa on aika hyvä, pehmeä ja pitävä kumi pohjassa.

Niin tosiaan kädet!, Moni tykkää käyttää purjehtiessa hanskoja, itse käytän harvemmin. Mitä paremmin osaa käsitellä köysiä, sitä vähemmän hanskoja kaipaa. Kannattaa joskus kiinnittää huomiota siihen, antaako köysien liukua käsissä hanskojen kanssa. Toki viileällä kelillä on hyvä muistaa, että pidempään laidalla istuessa tai vaikkapa venettä ajaessa, takin taskusta on hyvä löytyä lämpimät hanskat, mutta valitettavasti oikein muissa tehtävissä purjehtiessa, paksujen hanskojen käyttö on todella hankalaa.


Tämä julkaisu on tehty muistilapuksi kaikille purjehduksesta, miehistöpurjehduksesta tai kilpapurjehduksesta kiinnostuneille tai sitä aloitteleville harrastajille. Vastaan mielelläni kysymyksiin tai autan jos tulee jotain mieleen, mitä tässä ei tullut mainittua.

*Kaikki postauksessa näkyvät vaatteet on saatu super.naturalilta tai Musto:lta näkyvyyttä vastaan. Super.natural -vaatteita voi tilata brändin omasta, suomenkielisestä verkkokaupasta ja jos haluaa päästä sovittelemaan niin, esim. Scandinavian Outdoor:ilta löytyy hyvä valikoima sekä super.natural:in, että MUSTO:n vaatteita. Toimin jälleen Helsinki Tallinna Race -tapahtuman kilpailupäällikkönä, joten vinkkaan vielä, että yhteistyössä HTR-tapahtuman kanssa super.natural tarjoaa omasta verkkokaupastaan kaikki tuotteet -20 % koodilla HTR23 31.8.2023 asti.

Kaikki kuvat: ©Janne Westerlund, purjehdusseikkailuja lisää meidän veneen Tegu Sailing -instagram -tilillä.

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti