Home ravinto Mikä on Planetaarinen ruokavalio?

Mikä on Planetaarinen ruokavalio?

by Noora

En muista kuinka monta kertaa olen ajatellut tämän jutun kirjoittamista, mutta jotenkin se on aina vain jäänyt. Huomaan kaivautuvani yhä syvemmälle omaan vihreään kuoppaani ajatellessani, että turhaan tästäkin puhun. Kaikkihan sen jo tuntevat, mutta eihän se niin ole!

Tiedätkö mikä on planetaarinen ruokavalio?

Kysyin tämän kysymyksen Instagram-storyssa jonkun tuohtuneen eläinten tehotuotantoon liittyneen jutun jakamisen jälkeen ja liki puolet hiukan yli 200 vastanneista vastasikin yllätyksekseni, ettei tiedä mistä puhutaan.

46 % vastaajasta ei tiennyt mikä planetaarinen ruokavalio on.

Eat Lancetin vuonna 2019 lanseeramaa Planetaarista ruokavaliota isommin onkin somessa trendannut lähinnä Ketogeeninen ja muut runsaaseen eläinperäiseen ravintoon perustuvat dieetit. Kirjassaan Kestävä markkinointi Petteri Lillberg ja Riku Mattila haukkuivat Planetaarisen dieetin pannukakuksi juuri sen huonon markkinoinnin vuoksi. Planetaarisesta ruokavaliosta ovat kyllä kirjoittaneet kaikki suurimmat mediat ja se on herättänyt kiinnostusta yhteiskunnallisesta näkökulmasta – lupaahan se ruokkia terveellisesti koko maailman väestön. Mutta ehkä tässä piileekin se ongelman ydin; Planetaarinen dieetti kun ei lupaa ihmeitä oman navan seudulle, vaan sen sijaan lupaa ratkaista maailmanlaajuisen ravitsemusongelman.

Planetaarinen ruokavalio turvaisi maapallon kasvavalle väestölle riittävän ravinnonsaannin, ehkäisisi huonosta ruokavaliosta johtuvia kuolemia ja samalla edistäisi kestävää kehitystä ja jarruttaisi ilmastonmuutosta.

Itse olen myös miettinyt pääni puhki, mitä pitäisi tapahtua, tai miten pitäisi kasvisruokavaliosta viestiä, jotta maapallon ja ihmisten tarvitsema muutos ruokavaliossa tapahtuisi. Tietoisuuden lisäämisestä ei ole haittaa (siksi tätäkin kirjoitan), mutta sen lisäksi tarvitaan poliittista vaikuttamista ja suuria muutoksia ruoan tuotantoketjussa.

Haluaisin haastaa kaikki ruokavaliovalmennusta tarjoavat yritykset sisällyttämään ohjelmiinsa ruokavalion, joka perustuu planetaariseen dieettiin ja kuluttajat, sekä somen seuraajat kasvattamaan omaa tietoisuuttaan siitä, mikä todella on itselle ja ympäristöllemme terveellistä pitkässä juoksussa.

Ruoantuotanto ja ilmastonmuutos

Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta, joten ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia myös suomalaisten ruokavalintoihin.

Eat-Lancetin planetaarinen ruokavalio takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.

Planetaarinen ruokavalio lyhyesti

  1. Planetaarisessa ruokavaliossa lihasta ei tarvitse kokonaan luopua, mutta liharuoan syömistä pitää vähentää runsaasti. Länismaissa punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutusta pitäisi vähentää 90 prosenttia.
  2. Lisää kasviperäisiä proteiineja. Palkokasvien määrän ruokavaliossamme pitäisi olla nykyiseen verrattuna viisinkertainen ja pähkinöiden kymmenkertainen. Pavuista, linsseistä ja herneistä saa runsaasti proteiinia, ne ovat edullinen kasviproteiinin lähde.
  3. Lisää kasviksia ja kokojyväviljaa, vähemmän sokeria, pastaa ja riisiä. Mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja vihanneksia ja mahdollisimman vähän valmisruokia ja jälkiruokia, jotka sisältävät paljon sokeria ja kovia rasvoja.
  4. Mahdollisimman kestävällä tavalla tuotettua ruokaa. Varsinkin lihantuotanto kuormittaa ilmastoa ja vesivaroja. Se on myös uhka luonnon monimuotoisuudelle.
  5. Eroon ruokahävikistä. Ruoan hävikki pyritään minimoimaan ja jätteiden määrä puolittamaan vuoteen 2050 mennessä.
Planetaarisen ruokavalion mukainen lounas, jossa eilisen hävikkiruoan lisäksi pannulla on paahdettu kasviksia ja pehmeitä rasvoja.

Mistä Planetaarinen ruokavalio koostuu?

Kasvikset muodostavat Planetaarisen ruokavalion perustan. Planetaarisessa ruokavaliossa kasvisten, pähkinöiden, papujen ja palkokasvien kulutus pitäisi tuplata, punaisen lihan ja sokerin kulutus taas pitäisi vähintään puolittaa.

Planetaarinen ruokavalio ei määrää tarkkaa ruokavaliota, vaan antaa viitekehyksen, jota tulisi soveltaa mm. maantieteellisen sijainnin ja ruokakulttuurin mukaisesti. Suositusten mukaisella ravinnolla päivittäinen energiansaanti on noin 2500 kaloria.

  • kasviksia vähintään 500 g/pv (200 g hedelmiä ja 300 g vihanneksia)
  • täysjyväviljoja 230 g/pv
  • perunaa 50 g/pv
  • maitoa 250 g/pv
  • papuja ja palkokasveja 75 g/pv
  • pähkinöitä 50 g/pv
  • lihaa ja kanaa 40 g/pv
  • kalaa ja muita mereneläviä 30 g/pv
  • 6 kananmunaa/kk

Grammamääriä olennaisempaa on nähdä iso kuva, jonka avuksi WWF on Eat Lancetin suosituksen perusteella koonnut suomalaisten uuden ravintosuosituksen:

  • Pääasiassa kasviksia
  • Kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa
  • Korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä
  • Broileria muutaman kerran viikossa
  • Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa
  • Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa

Todellisuudessa länsimaissa lihan kulutusta pitäisi laskea jopa tämän Planetaarisen ruokavalion suosituksia alhaisemmalle tasolle. Mielestäni hyvä nyrkkisääntö on lähteä koostamaan kasvisruokavaliota, joka ei ole ehdoton, eli johon mahtuu kohtuudella (ei joka päivä) vastuullisesti tuotettua lihaa ja kalaa. Seuraavassa postissa palaan siihen, miksi en suosittele nykyisellä mallilla tuotettua siipikarjaa kenellekään ja annan ideoita siihen, mitä kanan tilalle lautasella.

Ruoan hinta?

Planetaarista ruokavaliota on kritisoitu siitä, että sen noudattaminen tulee kalliiksi, mutta en aivan ymmärrä mihin väite perustuu. Tai arvaan, että mikäli sekasyöjä lähtee noudattamaan ruokavaliota, valikoituu ostoskoriin lihatuotteita vastaavia kasviksista valmistettuja puolivalmisteita, kuten nyhtökauraa, mifua tai soijaproteiinivalmisteita, jotka ovat viellä kalliita esim. jauhelihaan tai kanasuikaleihin verrattuina.

Kiinnostuitko, miten pääsee alkuun?

Olisikin olennaista lisätä erilaisten keittokirjojen ja kurssien avulla osaamista valmistaa edullisiin raaka-aineisiin, kuten kuivattuihin papuihin, linsseihin ja soijarouheeseen perustuvia kasvisruokia. Erinomainen tapa päästä kasvisruokailussa alkuun on myös tilata kotiin kasvisruokakassi, jossa raaka-aineiden mukana toimitetaan ammattilaisten suunnittelemat reseptit. Suosittelen tutustumaan esim. Anton&Anton -ruokakaupan vegeruokakassiin ja Venner -palveluun. Myös kasvisruokavaliota jo pidempään noudattaneelta ystävältä saa varmasti hyviä vinkkejä ruoanlaittoon ja nostan tähän loppuun viellä esimerkiksi viime keväänä julkaisemani 5 kasvisruokaa vitosella -jutun, joka sopii myös tänään alkaneeseen uuteen #lockdown -aikaan.


Tarkempaa tietoa planetaarisesta ruokavaliosta löydät mm. seuraavista lähteistä. Ravitsemuksellisista asioista erityisesti kiinnostuneiden kannattaa tutustua Reijo Laatikaisen kattavaan katsaukseen nimenomaan Planetaarisen ruokavalion ravitsemuksellisesta näkökulmasta.

Ja hei, lupaan sinulle, että tämä on ainoa dieetti mihin sinun tarvitsee ikinä enää sitoutua.

Kiinnostaisiko sinua myös?

2 Kommentit

Tuulia Mkkonen 8.8.2023 - 17:35

Hei!
Pyydän sinulta lupaa käyttää kuvaasi planetaarisesta ruokavaliosta opinnäytetyössäni, mikäli mahdollista :). Hienoa faktaa planetaarisesta ruokavaliosta blogissasi, tykkään!

Planetaarisen ystävällisin terveisin
Tuulia

Vastaa
Noora 27.8.2023 - 22:05

Moikka Tuulia
Pahoittelen, että vastaus tulee vasta näin myöhään, mutta toki viittauksen kanssa kuvan käyttö on ok.
Noora <3

Vastaa

Jätä kommentti