Home kiertotalous Vinkit muovin ja kertakäyttötuotteiden vähentämiseen kylpyhuoneessa

Vinkit muovin ja kertakäyttötuotteiden vähentämiseen kylpyhuoneessa

by Noora

Muovisten kertakäyttötuotteiden määrä kylpyhuoneessa kasvaa huomaamatta kun marketista tarttuu mukaan uusi käsisaippuapullo, shampoo ja hammamsharja. Pienellä suunnitelmallisuudella kylppäriin on helppo hankkia tuotteita, jotka kestävät käytössä pitkään ja kuormittavat luontoa vähemmän. Kylpyhuonetta siivotessani keräsin omat suosikkituotteeni yhteen kuvaan ja ajattelin näin vinkata, kuinka päivittäin käytettäviä kauneuden ja hyvinvoinnin -tuotteita voi hankkia vastuullisemmin.

Ekologisen heinäkuunkaan kunniaksi ei kuitenkaan kannata aloittaa kylppärin (tai omantunnon puhdistamista) heittämällä muoviset pullot roskiin ja hankkimalla tilalle uusia. Ekologisin tuote on aina se, joka sinulla jo on. Mutta seuraavalla kerralla purkin pohjan jo näkyessä voi miettiä mitä tilalle, tässä kymmenen hyvää vinkkiä siihen hetkeen!

1. Saippuapussi Cilla’s 5,90 € | 2. Käsisaippua täyttöpussissa Cilla’s 29 € | 3. Lasinen pumppupullo käsisaippualle Cilla’s 22,90 € | | 4. Voidemainen deodorantti peltipurkissa *hyvinvoinnin.fi 18,50 € | 5. Hammastahna lasipurkissa The Humble co. 7,99 € | 6. Puinen hammasharja The Humble co. 3,99 € | 7. Kasvojenpesulaput pesupussissa Cilla’s 11,90 € | 8. Safety Razor Pink Plastic Free Picks 21,90 € | 9. Shampoopala vaaleille hiuksille Flow Cosmetics 15 € | 10. Puinen kampa 7,90 € Cilla’s

Sitten katsaus omiin varusteisiini. Eli kylppärin suosikkituotteisiin, jotka kokosin yhteen kuvaan.

Palasaippua kasvojen, hiusten ja vartalon pesuun. Vartalonpesua varten säilytän saippuaa saippuapussissa, jossa se ehtii kuivua käyttökertojen välissä ja pussissa olevalla saippua kuorii ihoa hellästi pestessä. Palasaippuoilla voit korvata lähes kaikki pesu- ja hoitotarpeet mitä hiuksiin ja kasvoihin tulee. Kotimainen Flow Cosmetics tarjoaa muovittoman heinäkuun kunniaksi kaikki shampoo- ja hoitoaneipalat 15 % alennuksella.

Uudelleen täytettävä pumppupullo käsisappualle. Lasinen pumppupullo on kaunis ja kestää käytössä vuosia. Yhdessä kylpyhuoneessamme käytössä on lasinen pumppupullo vuodelta 2014. Täytä käsisaippuapullot täyttöpussista. Täyttöpussista syntyvä jätemäärä on moninkeratisesti pienempi kuin vastaavan määrän pulloja.

Safety Razor ihokarvojen ajeluun. Omani on kirpputorilta, mutta näitä löytyy kyllä monista kaupoista, mm. Pur-kaupasta ja yllä mainitusta Plastic Free Picks -verkkokaupasta. En ymmärrä mihin tarpeeseen kertakäyttöiset tai muoviset sheiverit on kehitetty.

Kasvojenpesulaput. Bambuviskoosista valmistettu pesulappu korvaa kertakäyttöiset pumpulilaput. Laput voi pestä pakkauksessaan 60 asteessa.

Voidemainen deodorantti eli deovoide. Kannattaa tutustua kotimaisen Kaurilan Saunan laajaan deodoranttivalikoimaan, josta löytyy voidemaisen deodorantin lisäksi täytttöpakkaukset ja deopalat. Omassa jo monta kertaa loppuun käytetyssä purkissani on juurikin Kaurilan Saunan Inkivääri Sitruuna deovoidetta.

Ei enää yhtään uutta muovikampaa tai hiusharjaa. Vastaavat tuotteet voi hankkia myös puisena. Sama koskee hammasharjoja. Puisten hammasharjojen lisäksi saatavilla on kierrätetystä muovista esim. selluloosasta valmistettuja harjoja. Omat suosikkituotteeni tulevat Ruotsalaiselta, vastuuullisten hampaidenhoitotuotteiden valmistamiseen keskittyvältä Humblebeeltä. Matsmartilla on juuri nyt hyvä tarjous *Humblebeen viiden hammasharjan pakkauksesta. Kannattaa myös tsekata koko tuotevalikoima osoitteesta thehumble.co, tuotteita on saatavilla myös lukuisilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä, mm. Cittarista ja Prismasta, joten vastuullisen valinnan tekeminen ei ole vaikeaa edes marketissa. Ekologiset lahjapakkaukset ovat myös kiva tuliaisidea vaikkapa kaverin mökille.

Myös muoviset pumppupullot voi käyttää uudelleen kun poistaa vanhat etiketit ja täyttää vaikkapa käsisaippualla. Ja lopuksi vielä, pestään niitä käsiä, toivottavasti tästä jutusta sait ideoita kestäviin valinthoihin kylppärissä.

Lisätietoja muoveista löydät tästä aiemmasta postistani aheesta ja lue myös juttu Muovittomasta heinäkuusta, josta saat vinkkejä kestävään kesätyyliin.

*Mainoslinkki. Kollaasin kuvat valmistajien.

<3 Noora

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti